Donyeck könyörtelen ostromra készül miután a népi milicisták (“terroristák”) szakszerűtlen repülőtéri támadására harci repülőgépek támadásával válaszoltak és 30 sebesült milicistát az őket kórházba szállító teherautón öltek meg

Így kezdődik a “csokoládégyáros” új elnök, Petro Porosenko korszaka?

Friss helyi beszámoló: Спецвыпуск программы "Время новостей Донбасса" 27.05.14, 14:00 [Телеканал Донбасс YouTube channel, May 27, 2014]

Ukrajna-konfliktus
FRISS MTI JELENTÉS: Ukrán válság – Belügyminiszter: az ukrán katonák ellenőrzik a donyecki repülőteret – FRISSÍTETT: (új: összesített adatok a halottakról)

 

Kovács Andrea, az MTI tudósítója jelenti:
        Kijev, 2014. május 27., kedd 12:08 (MTI) – Az ukrán biztonsági erők teljes mértékben átvették az ellenőrzést a donyecki repülőtér fölött, amelyet előző nap szakadár fegyveresek foglaltak el – jelentette ki Arszen Avakov belügyminiszter kedden újságíróknak Kijevben.

       A tárca vezetője szerint az ukrán katonák közül senki sem sérült meg a repülőtér visszafoglalása közben. Hozzátette, hogy a szakadárok embervesztesége viszont jelentős, becslése szerint több tucatnyi emberük halt meg.
        Olekszandr Lukjancsenko donyecki polgármester azt közölte, hogy negyvenen haltak meg az előző nap a repülőtéren és a környékén kirobbant harcokban, zömében szakadárok, valamint két civil. Azt nem árulta el, hogy értesülései szerint a halálos áldozatok között vannak-e ukrán katonák.
        Fegyveres szakadárok hétfőre virradóra szállták meg a donyecki Prokofjev nemzetközi repülőteret. Az ukrán légierő válaszul légicsapásokat mért a megszállókra, valamint deszantosokat vetett be ellenük. A repülőtéren a harcok miatt leállították járatok kiszolgálását. Helyszíni beszámolók szerint kedd hajnalig kisebb szünetekkel folyamatosan tartott a tűzharc az ukrán katonák és a szakadár fegyveresek között.
        Arszen Avakov arról is beszámolt keddi sajtótájékoztatóján, hogy az ukrán légierő megsemmisítette a szakadárok egyik kiképzőtáborát a Donyeckkel szomszédos Luhanszk megyében.
        A belügyminiszter leszögezte, hogy folytatódik a terrorellenes művelet a kelet-ukrajnai donyecki régióban. Vitalij Jarema első miniszterelnök-helyettes a kijevi kormány ülése előtt úgy fogalmazott, hogy mindaddig folytatódik a terrorellenes művelet az ország keleti részében, míg "meg nem semmisítik az utolsó terroristát is Ukrajnában".
    Alekszij Dmitraskovszkij, a terrorellenes művelet katonai szóvivője közölte, hogy Donyeckben eddig legalább 200 "terroristát" öltek meg az ukrán biztonsági erők. Ezzel szemben Denisz Pusilin donyecki szakadár vezető azt állította, hogy a terrorellenes művelet hétfőn újraindított "aktív fázisában" mintegy 100-an vesztették életüket, közöttük 20-50 civil.    
        Az ukrán határőrszolgálat közben megerősítette, hogy megkezdődött az orosz csapatok visszavonulása az ukrán határtól. A légi felderítés adatai szerint viszont a határ menti övezetben felállított katonai táborok továbbra is a helyükön maradtak.
        Arszenyij Jacenyuk ukrán miniszterelnök ismételten leszögezte kedden, hogy Kijev a jelenlegi körülmények között nem fog tárgyalni Moszkvával az Egyesült Államok és az Európai Unió közvetítése nélkül.
        "Jelenleg elképzelhetetlenek a kétoldalú tárgyalások Oroszországgal, mivel Moszkva gyakran változtatja álláspontját" – mondta Jacenyuk. Hozzáfűzte, hogy éppen ezért tartja szükségesnek az EU és az Egyesült Államok jelenlétét a találkozókon.
    Hasonló értelmű nyilatkozatot tett vasárnap este Petro Porosenko dúsgazdag üzletember is, miután az exit poll felmérésekből egyértelművé vált, hogy fölényes győzelmet aratott az aznapi elnökválasztáson. Porosenkougyanakkor azt is kijelentette, hogy Moszkva nélkül nem lehet rendezni a délkelet-ukrajnai válságot.

Friss++ Спецвыпуск программы "Время новостей Донбасса" (29.05.14, 12:00) [Телеканал Донбасс YouTube channel, May 29, 2014]

Friss+ Спецвыпуск программы "Время новостей Донбасса" (28.05.14, 12:00) [Телеканал Донбасс YouTube channel, May 28, 2014]

Донецк в ожидании нового штурма армией хунты Владимир Рогов / Vladimir Rogov [newsanna YouTube channel, May 27, 2014]

Donetsk is in anticipation of a new assault by the Junta’s army.
TV programme "In point of fact".
An interview with Vladimir Rogov.
The lull in fighting was far from the end. It was reported that Yarosh will personally travel to Donetsk in order to command a punitive operation.

Спецвыпуск программы "Время новостей Донбасса" (12:00) [Телеканал Донбасс YouTube channel, May 27, 2014]

Виталий Ярема, первый вице-премьер-минстр в кабмине киевской хунты заявил, что карательные операции, которую в Киеве называют «антитеррористической операцией», будут продолжены до того момента, когда на территории Донецкой и Луганской народных республик не останется ни одного ополченца, защищающего свою родину.

Ещё одна «говорящая голова», Владислав Селезнёв, пресс-секретарь, прикрывающий своим словоблудием карательные действия хунты, сообщил, что для окончательной победы ополченцев будут атаковать огнём из «высокоточного специального оружия».

Хотелось бы узнать, почему это «высокоточное, специальное оружие» хунта не использует в Славянске, где до сих пор гибнет мирное население, а оставшиеся в живых роют бомбоубежища и прячутся в подвалах от миномётного огня?..

Ополчение Донбасса оттеснило войска хунты и контролирует аэропорт [anna-news.info, 27/05/2014 – 10:49]

27 мая в информационном центре «Юго-Восточный фронт» состоялось скайп-включение из Донецка с Владимиром Скобцовым.

«К сегодняшнему утру кроме разрушения инфраструктуры, хунта не сделала ничего, – заявил Владимир Скобцов. – Аэропорт контролируется нашими ополченцами, в боях победу одерживаем мы. Хунта отступила, хотя мы использовали не все наши силы. Участвовал в боях спецназ, батальон «Восток», который и оттеснил военных хунты. Но в городе работают вражеские снайперы, которые расстреляли машину «Скорой помощи». Это сделано для того, что бы стрелять в тех ополченцев, которые будут спасать раненых.

Единственное, чего нам не хватает, так это оружия для обезвреживания авиации и бронетехники. Будь оно у нас, мы бы уже гнали фашистов до самого Киева. Но и сами украинские военные поступают нам на руку: при отступлении они взрывают свои склады с боеприпасами, чтобы они не достались нам. Такими темпами у них вообще не останется чем стрелять».

Ukrajna-konfliktus
Ukrán válság – Fegyveresek foglalták el a donyecki repülőteret

Kovács Andrea, az MTI tudósítója jelenti:
    Kijev, 2014. május 26., hétfő 15:32 (MTI) – Fegyveres szakadárok elfoglalták hétfőn a donyecki nemzetközi repülőteret, az ukrán légierő válaszcsapásokat mért rájuk.

    A légikikötőt védő katonák elhagyták a repülőtér épületét, és a leszállópálya melletti erdős övezetbe húzódtak vissza. A szakadár fegyveresek a reptér épületének tetején foglaltak el tüzelőállásokat. A tetőn egy automata gránátvetőt és több mesterlövészt láttak szemtanúk, és azt, hogy a biztonsági erők 6-8 helikoptere és két vadászgépe körözött a repülőtér fölött. Helyszíni tudósítások szerint komoly tűzharc bontakozott ki a szeparatisták és a terrorellenes műveletben részt vevők között.  
    Egyes hírek szerint a szakadárok lelőttek egy katonai helikoptert. Más források szerint a harcokban két katona megsebesült. A terrorellenes akció parancsnokságának sajtószolgálata azonban ezt cáfolta az Osztrov helyi hírportálnak, leszögezve, hogy az ukrán katonák közül senki sem esett el.
    A sajtóosztály tájékoztatása szerint a szakadárok a megszabott határidőre nem tették le a fegyvert, ezért a biztonsági erők támadásba lendültek ellenük.
    Először két Szu-25-ös vadászgép figyelmeztető lövéseket adott le a "terroristák" irányába, majd miután ők viszonozták a tüzet, két MiG-29-es vadászgép, illetve négy Mi-24-es katonai helikopter is bekapcsolódott a harcokba. A helikopterek deszantosokat szállítottak a helyszínre.
    Vladiszlav Szeleznyov, a terrorellenes műveleti csoport szóvivője azzal magyarázta a repülőtér elfoglalását, hogy a "terroristák" próbálnak elmenekülni a terrorellenes művelet körzetéből.
    Szavai szerint a békés lakosok egyre növekvő ellenszenvvel viseltetnek velük szemben, mert csak káoszt, törvénytelenséget hoztak az életükbe. "A terroristák tudják, hogy a felelősségre vonást nem kerülhetik el, ezért próbálják elhagyni a területet" – tette hozzá Szeleznyov.
    A korábbi hírek szerint több tucatnyi fegyveres szakadár érkezett hétfő hajnalban a donyecki "Prokofjev" nemzetközi repülőtérre azt követelve, hogy vonják ki a légikikötő biztonságát védő ukrán katonákat. A repülőtér sajtószolgálata közölte, hogy emiatt ideiglenesen leállították helyi idő szerint reggel hét órától (közép-európai idő szerint 6 órától) a járatok kiszolgálását.

ТВ Центр moszkvai idő szerint 2014. május 27-én de. 11:30-kor: A helyzet kiéleződése a Donyec-medencében és hírek Ukrajnából: Обострение ситуации в Донбассе и новости с Украины от 27.05.2014 [Ru VideoNews YouTube channel, May 27, 2014]

Донецк готовится к новой атаке силовиков [ТВ Центр, 12:08, 27 МАЯ 2014]

[00:55] Резкое обострение ситуации в Донбассе. Боестолкновения не прекращаются. Силы самообороны региона говорят, что Киев активно заменяет украинских силовиков более радикально настроенными отрядами Нацгвардии. Только ночью стихла стрельба в районе Донецкого аэропорта. В регионе сейчас мобилизуют все силы.

В Донецке, где с понедельника ведутся активные боевые действия, объявлена мобилизация медицинского персонала. Больницам срочно требуются врачи, волонтёры и доноры. Точных данных о погибших и раненных среди ополченцев пока нет. Но о масштабах потерь можно судить по инциденту, произошедшему около полуночи. Украинские военные подбили "КамАЗ" под флагом красного креста, перевозивший раненных. По предварительным данным, в результате атаки 35 человек погибли, выжить удалось 15.

"Да, киевская хунта после так называемых выборов таким образом первый день провела, вот такие подарки прилетели непосредственно на нашу землю. Но мы находимся у себя дома, и мы намерены отстоять нашу победу", – заявил глава временного правительства Донецкой народной республики Денис Пушилин.

Самой горячей точкой Донецка накануне стал международный аэропорт. Нацгвардия, которая сначала сдала здание, днем попыталась его отбить. Атаку поддерживала фронтовая авиация. Вертолеты и истребители наносили удары по позициям ополченцев. По данным самообороны, в боевых действиях принимают участие западные наемники. Разведка обнаружила несколько снайперских расчетов с иностранным оборудованием и вооружением.

"То, что сейчас происходит в аэропорту, вы знаете, что там находится иностранная военная частная компания. Подключилась авиация украинской армии. Военные наши проводят там действия, чтобы освободить аэропорт от иностранных войск", – рассказал народный губернатор Донецкой области Павел Губарев.

Днём боевые действия сместились к железнодорожному вокзалу. Стрельба велась и в жилых кварталах. Сообщается о трех погибших мирных жителях. Среди раненных восьмилетний ребенок, ему оказана помощь, и он уже отпущен домой.

О потерях украинских военных не сообщается. Известно, что подразделениям ДНР удалось сбить два вертолёта противника. К вечеру силы Нацгвардии начали атаковать областной военкомат. Здесь находится один из гарнизонов самообороны, где проводится запись добровольцев в ополчение. Масштабные боевые действия и своеобразное их освещение в украинских СМИ привели к недопониманию среди руководства двух самопровозглашенных республик. Накануне глава ЛНР Валерий Болотов обвинил Дениса Пушилина в предательстве и сдаче врагу Донецка. Впрочем, с дезинформацией разобрались быстро.

"Результат провокаций. Ситуация, как я уже сказал, накалённая, и люди очень болезненно относятся. Появляются фейки, в социальных сетях информация очень быстро распространяется. Но Валерий, когда мне позвонил, выяснил, что все в порядке, поспешил он с такой информацией. Естественно болезненно воспринимал, потому что предателей никто не любит", – отметил глава временного правительства Донецкой народной республики Денис Пушилин.

Славянск всю минувшую ночь провёл под артиллерийским обстрелом. Военные использовали не только миномёты, но и 152-миллиметровые гаубицы. Целились по позициям самообороны, но попадали исключительно в жилые кварталы. Один снаряд угодил в девятиэтажку, ещё один в общежитие. Четверо мирных жителей погибли, есть раненные – одной девушке оторвало руку.

По словам ополченцев, армейские соединения Киев сейчас активно пытается заменить на более радикально настроенные отряды Нацгвардии и "Правого сектора". В отличие от кадровых военных они рассматривают в качестве врагов всё мирное население Донбасса. Впрочем, и под нынешние обстрелы, попадают в основном обычные местные жители.

В центре Мариуполя минувшей ночью батальоны "Украина" и "Азов" атаковали штаб Донецкой народной республики. Сообщается, что перестрелки велись и на прилегающих улицах, по меньшей мере, два человека погибли. Хотя в Нацгвардии заявляют о пяти убитых ополченцах. Впрочем, сам штаб так взять и не удалось.

Александр Огородников. "ТВ Центр". [05:06]

Reklámok
Post a comment or leave a trackback: Trackback URL.

Trackbacks

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Kapcsolódás: %s

%d blogger ezt kedveli: