Szanyi Tibor a (magyar) pártrendszer “császár új ruhája” típusú kritikusa—a kritika tárgya az oligarchák mindenható uralma

Miről is van szó?

Ukrajnában a nép látszólag fellázadt az oligarchák hatalma ellen, majd nagy többséggel megválasztotta elnöknek az egyik fő oligarchát, aki egyébként a lázongásokat döntően szervezte és finanszírozta. … Ma a magyar politika egyik jelentősebb ágában sem a népakarat érvényesül, hanem az oligarcháké, ugyanúgy, ahogy Ukrajnában. Csak itt ezt nem vesszük észre, miközben Ukrajnán jót röhögünk – mondta. … Szerinte ugyanez zajlik majdnem minden országban, az európai politika lényegében gazdasági-pénzügyi körök foglya.

Mindez Szanyinál következesen visszamegy a 2 évvel ezelőtti MSZP elnökválasztásra, amikor a következőket hangoztatta:

… az MSZP-ben nem a választóik érdekei, hanem a saját érdekcsoportok diktálta érdekek érvényesülnek. Mint elmondja, az MSZP most is az őket pénzelő háttér-csoportokat képviseli, azok akaratát cselekszi. … a Hagyó-jelenség Egy eleme azonban ma is él pártunkban, amelyet ő fejlesztett profi szintre. Erről a nyilvánosság előtt kevesebbet beszélünk, és aki párton belül szót emel ellene, arra furcsán néznek. Ez pedig a politikai mutyi – gorombábban fogalmazva: a politika puszta üzletté züllesztése.

Részletek:

Oligarchák! – Szanyi Tibor egyenesen Gyurcsányt és Bajnait milliárdosozza [ATVzrt YouTube channel, May 30, 2014]

Szanyi Tibor, az MSZP európai parlamenti képviselője az ATV Start című műsorában azt fejtegette, hogy a magyar pártrendszert oligarchák tartják fogságban.

Arra a kérdésre, hogy ki az MSZP oligarchája, azt válaszolta: nem pártoknak vannak oligarchái, hanem az oligarcháknak vannak pártjai, és nem egyes személyekről beszél, hanem a rendszerről.

"Kapolyi, Gyurcsány, Bajnai milliárdos üzletemberek, szövevényes üzleteket kötik őket össze. Ezek uralják a baloldalt. A rendszer ezt dobja"- érvelt a szocialista politikus. Az oligarcházos rész a videóban a 3. perc után kezdődik.

Szanyi egyébként olyan mondatokkal próbálta felvázolni, a tisztújítás ideális folyamatát, illetve a párt szükséges átalakulását, mint:

– Gyakorlatilag mi most egy új működési modellen gondolkodunk
A működési modell kialakítását megelőzően kéne egy kis higgadt elemzés
– Azt követően kell elindítani a kiválasztási procedúrát
– Nagyon sok pillanatfelvételből összeálló film lesz ez a történet

Szanyi: A szombati választmányi ülésen nem lesz szó személyi kérdésekről (M1 – Ma reggel | 2014. 05. 30. 08:56:00)

Szanyi Tibor úgy vélte: az ukrán helyzet hasonlít a magyar belpolitikai viszonyokra, és szerinte „nem látjuk a fától az erdőt”. Ukrajnában a nép látszólag fellázadt az oligarchák hatalma ellen, majd nagy többséggel megválasztotta elnöknek az egyik fő oligarchát, aki egyébként a lázongásokat döntően szervezte és finanszírozta. Magyarországon is az összes jelentős párt oligarchafalkák birtokában és ellenőrzése alatt működik – magyarázta Szanyi, aki szerint az analógia lényege, hogy az emberek hajlandóak megválasztani elnöknek akár azt is, aki ellen fellázadtak.

Ma a magyar politika egyik jelentősebb ágában sem a népakarat érvényesül, hanem az oligarcháké, ugyanúgy, ahogy Ukrajnában. Csak itt ezt nem vesszük észre, miközben Ukrajnán jót röhögünk – mondta. Az oligarchák szerinte nálunk is olyan helyzeteket állítanak elő, amelyben determinált döntésekbe kényszerülnek bele a politikusok. Tipikusan oligarchamagatartásnak nevezte azt, hogy Gyurcsány Ferenc előre közölte, ha nem Hiller István lesz az MSZP elnöke, kiadja a „kilövési engedélyt”. Az MSZP a nagy könyv szerint egy autonóm párt, mi az, hogy valaki kívülről megüzeni, ki legyen a párt elnöke? – tette fel a kérdést.

Szerinte ugyanez zajlik majdnem minden országban, az európai politika lényegében gazdasági-pénzügyi körök foglya. Azt szeretné, ha az MSZP olyan kitörési irányt választana, melyben meg tudja akadályozni, hogy „egyesek elvigyék a milliárdokat, mások pedig csak szívjanak”.  Ugyanezt a feszültséget lovagolja meg a Jobbik azzal a különbséggel, hogy őket Moszkva és Teherán finanszírozza – jegyezte meg.

Szanyi Tibor őszödi beszéde az MSZP-ről (Szent Korona Rádió, 2012. április 17.)

Szanyi Tibor is megtette őszödi beszédét. Szanyi is elismeri, hogy hazudtak 2006-ban és a mai napig az őket pénzelő érdekköröket szolgálják a szocik, Gyurcsányék.

Szanyi Tibor az MSZP elnökségi tagja, egyéni országgyűlési képviselője (aki mellesleg az elmúlt nyolc év kormányzati intézkedéseit vizsgáló albizottság jelenlegi tagja a szociális és család ügyi bizottság mellett) beismerte, amit mindig tagad az MSZMP utódpártja.

Szanyi kijelenti, hogy valóban hazudtak a 2006-os választások alatt, és az „Őszödi beszéd” nével elhíresült Gyurcsányi önvallomás nem igazságbeszéd volt.

Továbbá azt is elismeri, hogy az MSZP-ben nem a választóik érdekei, hanem a saját érdekcsoportok diktálta érdekek érvényesülnek.

Mint elmondja, az MSZP most is az őket pénzelő háttér-csoportokat képviseli, azok akaratát cselekszi.

Szanyi Tibor ezen sorokat a nemrég lezajlott MSZP tisztújító közgyűlés kampányára készülve vetette papírra hívei számára:

A téves politikai irányválasztáson túl két sajátos hiba is hozzájárult az úttévesztéshez. Az egyik a Gyurcsány‐jelenség, azaz a kész helyzetekkel való revolverezés, s benne az őszödi beszéd.

Hibáztunk, amikor elhittük, hogy az emberek megbocsátják a hazugságot. Pontosabban azt nem fogadják el, hogy tudatosan becsapták őket.

Már a magyarázat sem érdekli őket, az okokat sem hallják meg. Bezárulnak felénk, ám nyitottak lesznek másokra.

Alighanem politikaicsoda, hogy ennyien hittek a magyar szocialistáknak még ezután is.

A másikat nevezzük Hagyó-jelenségnek. E vonatkozásban az a politikai csoda, hogy nem tűntünk el a semmibe. Egy eleme azonban ma is él pártunkban, amelyet ő fejlesztett profi szintre. Erről a nyilvánosság előtt kevesebbet beszélünk, és aki párton belül szót emel ellene, arra furcsán néznek. Ez pedig a politikai mutyi – gorombábban fogalmazva: a politika puszta üzletté züllesztése –, a saját érdekcsoport pozicionálása, mindenki mást kiszorítva.

Fontos megjegyeznünk, hogy a kiemelt szövegrészeket maga Szanyi Tibor emelte ki, ő hívja fel a figyelmet a fent leírt dolgokra.

Az iromány elérhető a http://www.drszanyitibor.hu/ [nem elérhető] illetve Szanyi Tibor facebook oldalán.

Illetve IDE [nem elérhető] kattintva is letölheti!

Ezek után jogosan vetődik fel a kérdés, hogy Szanyi szerint a neki nem tetsző szélsőséges politikai erőket egyfajta politikai karanténba kell zárni. Vajon nem szélőséges-e az MSZP? De. Szanyi mikor fogja saját pártjának politikai karanténaba zárását, vagy inkább azonnali feloszlatását követelni?

(Szent Korona Rádió)

Post a comment or leave a trackback: Trackback URL.

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

%d blogger ezt kedveli: