Szegedi Csanád: korábbi elkötelezett és vezető antiszemitából lett “egy tanulási folyamatban lévő magyar zsidó”

Az egykori Jobbikosról nagyon alapos wikipedia szócikk van: Szegedi Csanád.

Jelen bejegyzés megírására eheti ATV-s interjúja indított:

Szegedi: Miért ne támogathatná egy török kebabos a Jobbikot? [ATVzrt YouTube channel, May 26, 2014]

Saját élete fordulatáról, egykori antiszemitizmusának okairól, a Jobbik cigányellenességéről és a pártfinanszírozásról is beszélt Szegedi Csanád, a Jobbik egykori elnökségi tagja az ATV Húzós című műsorában.

Legutóbbi Észak-Amerikai megjelenése: FULL STORY: Right Wing Resurgence [16x9onglobal YouTube channel, March 8, 2014]

For years, Csanad Szegedi was a leader in right wing extremism in Europe, with anti-Semitic leanings — that is, until he came up against his own past. For more info, please go to http://www.global16x9.com.

Amerikai film: Szegedi Csanád héberül olvassa a Tórát (ATV, 2013. augusztus 9.)

A Jobbikból történő kilépése óta először adott televíziós interjút Szegedi Csanád

Az amerikai CBN tévécsatorna – amelynek az egykori republikánus elnökjelölt, Pat Robertson a vezetője – Budapesten készített riportot Szegedivel, aki azt követően hagyta el pártját, hogy kiderült zsidó származása.

Az interjúban az Európai Parlamentben már független képviselőként dolgozó Szegedi beszámolt az életében bekövetkezett változásokról, mesélt arról, milyen érzés volt először kimondani, hogy „igen, zsidó vagyok” és arról is, milyen ügyekben fejt ki politikai tevékenységet. A CBN stábja ellátogatott egy budapesti zsinagógába is, az ott készült felvételeken Szegedi többek között a Tórát tanulmányozza héber nyelven Köves Slomó rabbival. A CBN riportját az ATV 700-as Club című műsorában ma délután 16 óra 30-tól tűzi műsorra.

[Ld. 700-as klub 2013.08.09. A műsorvezetők Wendy Griffith és Pat Robertson.]

SZEGEDI CSANÁD – ZSIDÓ JOBBIKOS (televíziós interjú) [HUN-AMERICAN YouTube channel, Aug 12, 2013]

Köves Slomó: van őszinteség Szegedi Csanád tettében [ATVzrt YouTube channel, Aug 6, 2012]

A rabbi szerint a volt jobbikos politikus egy lelkiismereti válságban lévő ember, aki az újratervezés korszakába lépett.

Köves Slomó Oberlander rabbit említit, mesterét, akiről tanácsot kért Szegedi Csanád megtérése ügyében. Oberlander rabbi álláspontját az alábbi blogon megjelent közleményből mindenki részletesen megismerheti, amiből itt csak az összegzést közöljük:

"A zsidó közösség és az "antiszemita zsidó" (‘Ősi forrásból’ judaista blog Naftali Kraustól, publikálva 2012. augusztus 6., hétfő)

Halachikus tanulmány a Jobbik alelnökének
származása körül kialakult eset margójára

IRTA: OBERLANDER BARUCH, rabbi, a chabad küldötte magyarországon

Összefoglalás:

 • A zsidó tanítás szerint a „kiválasztottság" nem többlet-erényeket, magasabb képességeket vagy értékbeli fölényt jelent, hanem kizárólag egy küldetés magasabb felelősséggel járó kötelességét. A judaizmus nép-vallás, származás által kötelez ugyan, de ha valaki csatlakozni kíván ezen nép-vallás küldetéséhez, az megteheti, betérhet zsidónak, és a gijur által ugyanolyan tagjává válik Izraelnek, mint aki született zsidó.
 • A háláchá szerint, aki zsidónak született – vagy az előírásoknak megfelelően betért, és így csatlakozott a zsidó néphez – az örökké zsidó is marad, akkor is, ha időközben elhagyta hitét és nem gyakorolja vallását. „A zsidó, még ha vétkes is, zsidó marad" – fogalmaz a Talmud.
 • Ennek ellenére a vallást tudatosan megtagadó zsidó – visszatérésének pillanatáig – sok tekintetben elveszti zsidó mivoltát. Azonban korunk vallástalan zsidóit minden tekintetben zsidónak tekintjük, és semmilyen értelemben nem vonatkozik rájuk az eretnekek fent részletezett megbélyegzése, mivel „elveszett gyermekeknek" tekintjük őket.
 • Mindezeknél súlyosabb elbírálás alá esik az a zsidó, aki közössége ellen fordul. A saját népe ellen fordult hitehagyott antiszemita zsidóra sajnálatosan nem egy példa van a történelem során.
 • Megítélésünk szerint azonban befogadóbb elbírálás alá esik az a zsidó, aki mint „a népek között elveszett gyermek" került téves útra és vált saját népének ellenségévé. Feltételezhetjük, hogy ha az említett személy útja kezdetén tisztában lett volna származásával, és különösen felmenői mérhetetlen szenvedéseivel, akkor soha nem került volna ilyen uszító közösségbe.
 • Ezzel együtt kötelessége a megtérés. Két kötelessége van:
  1. Tegye jóvá korábbi vétkét azzal, hogy fellép az ellen az ideológia ellen, amellyel korábban maga is közösségének ártott. Minden eszközzel és érveléssel az antiszemita propaganda ellen lépjen fel.
  2. Bocsánatot és könyörületet kell kérnie közössége tagjaitól személyesen és nyilvánosan egyaránt. Ezzel párhuzamosan, a közösség kötelessége az azonnali megbocsátás.

Oberlander Báruch rabbi

KERT – Közép és Kelet Európai Rabbik Tanácsa

Budapest, 2012. augusztus 1. – 5752. Áv 13.

Szegedi Csanád zsidó származásának napvilágra kerüléséről a HírTV oknyomozó riporterei a következő hátteret derítették ki:

szegedi csanád megvallja zsidó származását Célpont 2012. július 13. [helota2 YouTube channel, July 16, 2012] és ebben kiderül, hogy már 2010-ben Szegedi Csanád tudomására hozták pártbéli ellenlábasai zsidó származását (ld. a [3:20]-tól kezdődő részt):

Egyik utolsó elkötelezett Jobbikos beszéde: Szegedi Csanád [tszalo1 YouTube channel, Sept 17, 2011]

Demonstrácó a devizahitelesek megmentéséért – Miskolc, 2011.09.16.

Vegyük észre, hogy ebben a beszédben semmi antiszemitizmus sincsen.

Nyilvános “zsidózására” három konkrét esetet találtam, mindhárom “magyarvédő” értelemben volt uszító (nem úgy, mint a cigányokat közvetlenül támadó megszólalásai):

 1. Izraelnek a magyar Országgyűlésben több képviselője van, mint a Knesszetben” – mondta Szegedi utalva arra, hogy a parlament a múlt héten ratifikálta az EU és Izrael közötti társulási szerződést.
  Ld. Már ott volt a hurok Károlyi nyakán (Index, 2010. november 16.)
 2. Az elmúlt húsz évben meggyalázták a szent koronánkat, meggyalázták a szent jobbot, és ezek általában zsidó származású színészek, művészek, értelmiségek voltak… Senki nem kért bocsánatot azért a húszéves gyalázkodásért, amit az elmúlt időben tettek, tehát meg tudom érteni azokat az embereket, akik kipát tettek Károlyi Mihály fejére, ezzel is tiltakozva ez ellen a kulturális elnyomás ellen.”
  Ld. Szegedi Csanád: "Előre a Keleti-Kárpátok gerincéig!" – Szemközt (2010.11.18.) [SzegediCsanadVideok YouTube channel, Nov 17, 2010]
 3. „Az összefogás, a szeretet, a hazaszeretetet, a hazafiság, a testvériség, a bajtársiasságnak az összetartó ereje, ez az, amitől minden magyargyűlölő fél. Nem azért félnek tőlünk, á, dehogy, mert fasiszták vagyunk, nácik, pontosan tudják, hogy nem vagyunk azok. Pontosan tudják azt, hogy mi csak hazaszerető, tisztességes magyar emberek vagyunk, akik Magyarországon magyarul szeretnének élni. És a gyerekeinknek és az unokáinknak magyar jövőt szeretnénk biztosítani, ez bántja őket annyira… Magyarországon egyetlen rasszizmus létezik: a magyargyűlölet. Ez az, amely tombol Magyarországon, és ez az, amely annyi mindent hatalmában tart.”
  Ld. Szegedi Csanád beszéde a Hanuka-tüntetésen – 1/2 [sodika82 YouTube channel, Dec 22, 2008]

  Megjegyzés: A Jobbik általi Hanuka-tüntetésre azért került sor, mert a magyar zsidók a Hanuka, azaz a legnagyobb zsidó vallási ünnep alkalmából a Műcsarnok elé hírdettek egy fáklyás összejövetelt: “Verõ Tamás rabbi a tömeg elõtt kijelentette, hogy sikerült a rekordkísérlet, amely azt célozta, hogy minél többen jöjjenek össze hanuka alkalmából fáklyát gyújtani. A rabbi hozzátette: eredetileg az egész Hõsök terén alkották volna a fáklyát vivõ emberek a hanuka alkalmából gyújtott gyertyatartó, a hanukia alakját. Az engedélyezési problémák miatt viszont csak a Mûcsarnok elõtt jöhettek össze az emberek. Verõ Tamás az árpádsávos lobogó körül csoportosuló tömegre isten áldását kérte.” Ld. Hanuka-rekord árpádsávos lobogókkal (MAZSIHISZ, 2008. december 21.)

Reklámok
Post a comment or leave a trackback: Trackback URL.

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Kapcsolódás: %s

%d blogger ezt kedveli: