Putyin roppant intelligens üzenetei Szentpétervárról az őt (személyében is) meglehetősen otrombán támadó nyugatiaknak

  1. Három magyar nyelvű videó bevezetőként
  2. Az MTI részletesebben szólt Putyin szentpétervári üzeneteiről
  3. Az MTI közleményekben foglaltaknál azonban lényegesen jobban mutatják Putyin igazi intelligens úriember mívoltát az orosz videó beszámolók
  4. A teljes MTI közlemények túlnyomó része ugyanakkor a jól ismert nyugati sztereotípiák szerinti (kivéve az ezekből kiemelt részleteket)

1. Három magyar nyelvű videó bevezetőként:

Putyin: mire költötték az ukránok az orosz pénzt? [euronews (magyarul) YouTube channel, May 23, 2014]

Tiszteletben tartja a vasárnapi ukrajnai elnökválasztás végeredményét Oroszország. Vlagyimir Putyin elnök a szentpétervári gazdasági fórumon azt mondta, készen áll a párbeszédre a leendő vezetőkkel.
Az orosz államfő ugyanakkor bírálta Ukrajnát, mert szerinte Kijev visszaél azzal, hogy az ország területén halad át nyugat felé az orosz gázvezeték.
– Oroszország mindig is Európa megbízható energiaszolgáltatója volt. A gázszállítás mostani problémái miatt nem minket kell hibáztatni. Minden érinte…
BŐVEBBEN: http://hu.euronews.com/2014/05/23/putyin-mire-koltottek-az-ukranok-az-orosz-penzt

Kispárnával dögönyözi Putyint a Nyugat – reporter [euronews (magyarul) YouTube channel, May 23, 2014]

A brit fővárost Londongrádnak és Temze-parti Moszkvának is nevezik egy ideje, annyi orosz és ukrán milliomos hozta ide a vagyonát az elmúlt két évtizedben. Véget vetnek-e az uniós szankciók az üzleti mézesheteknek?
*Ez nektek korrupció?*
A Hedonism Wines az egyik, ha nem a legdrágább borszaküzlet egész Londonban. Egy-egy híres, régi bor, vagy egy üveg ötvenéves whiskey több tízmillió forintnak megfelelő összegért cserél itt gazdát. A tulajdonosa egy orosz milliárdos, Jevgenyij Csicsvarkin.

BŐVEBBEN: http://hu.euronews.com/2014/05/23/kisparnaval-dogonyozi-putyint-a-nyugat

Állítólag Hitlerhez hasonlította Putyint Károly herceg [euronews (magyarul) YouTube channel, May 21, 2014]

Hitlerhez hasonlította az orosz elnököt Károly herceg. A trónörökös a kanadai Halifaxben egy bevándorlóknak szentelt múzeumba látogatott el, ahol az egyik zsidó származású önkéntesnek állítólag azt mondta, szerinte "Vlagyimir Putyin mostanában pont úgy viselkedik mint Adolf Hitler"….
BŐVEBBEN: http://hu.euronews.com/2014/05/21/allitolag-hitlerhez-hasonlitotta-putyint-karoly-herceg


2. Az MTI részletesebben szólt Putyin szentpétervári üzeneteiről
:

Vlagyimir Putyin orosz államfő a szentpétervári tanácskozáson felszólalva kitért a nyugati államok Oroszországgal szemben alkalmazott büntetőintézkedéseire is. Közölte, hogy nem érti, miért volna szükség a szankciók harmadik csomagjának alkalmazására. Az elnök utalt arra, hogy Oroszország és az Egyesült Államok kereskedelmi forgalma kevesebb, mint 28 milliárd dollárt tesz ki, az európai államokkal bonyolított orosz kereskedelmi forgalom mértéke ugyanakkor 440 milliárd dollár. Szerinte az USA előnyöket akar kicsikarni magának azzal, hogy az európai országokat Oroszországgal szembeni gazdasági büntetőintézkedésekre készteti. … Azt állította, hogy a gazdasági büntetőintézkedések révén az amerikaiak versenyelőnyhöz kívánnak jutni az európaiakkal szemben.

Kicsoda Barack Obama, hogy ítélkezzen? – tette fel a kérdést Vlagyimir Putyin orosz elnök a CNBC amerikai gazdasági televíziónak Szentpéterváron adott pénteki interjújában. Putyin arra reagált így, hogy beszélgetés közben felvetették neki: az amerikai elnök szerint hazudott Oroszországnak az ukrán válság kiélezésében játszott szerepével kapcsolatban. "Kicsoda ő, hogy ítélkezzen?! Kicsoda ő, hogy ítélkezzen, de komolyan?! Ha emberekről akar ítélkezni, akkor miért nem keres állást valahol egy bíróságon?" – mondta az orosz elnök a tolmácsolással felvett interjújában. Putyin ugyanakkor kijelentette: nem hiszi, hogy Obama megvádolta volna őt. Szerinte az amerikai elnök csak az álláspontját hangoztatta, amihez ugyanúgy joga van, mint neki is.

Vlagyimir Putyin a szentpétervári fórumon elmondta, azt sem érti, hova lett az a több milliárd dolláros orosz pénzügyi segítség, amelyről tavaly decemberben írtak alá megállapodást az ukrán vezetéssel Moszkvában. Oroszország 3 milliárd dollár (akkori árfolyamon mintegy 675 milliárd forint) értékben vett ukrán állampapírokat 2013 decemberének elején, és februárban, mielőtt az ukrán parlament Viktor Janukovics elnököt eltávolította volna a hatalomból, újabb 2 milliárd dollár értékben készült ukrán eurókötvényeket venni.

Az amerikai Nemzetbiztonsági Ügynökség (NSA) titkos adatgyűjtését leleplező, Moszkvától ideiglenes menedékjogot kapott amerikai informatikussal, Edward Snowdennel kapcsolatban úgy fogalmazott, hogy az ő ügye nem Oroszország problémája. Szavai szerint Snowden az őt elfogni igyekvő amerikaiak "nem szakszerű" fellépése következtében bukkant fel orosz területen. "Én dolgoztam a szakszolgálatoknak. Ők (az amerikai szervek) miért ijesztettek rá a világra? Le tudtak szállítani egy repülőgépet egy államelnökkel a fedélzetén, de sehol sem tudták leszállítani azt a gépet amelyen Snowden utazott" – nyilatkozott az orosz elnök. Putyin feltehetően arra utalt, hogy az Evo Morales szállító repülő tavaly júliusban Bécsben leszállásra kényszerült, de a gyanú, miszerint az amerikai szökevény a gép fedélzetén lehet, nem igazolódott be. Oroszország sohasem adja ki az amerikai informatikust, aki tavaly júniusban érkezett Hongkongból Moszkvába, majd menedékjogot kért, és egy évre ideiglenesen megkapta azt az orosz hatóságoktól. Az engedély meghosszabbítható. Vlagyimir Putyin közölte: "Oroszország nem az az ország, amely kiadja az emberi jogok harcosait".

John Danishevskinek, az Associated Press (AP) amerikai hírügynökség alelnökének kérdésére válaszolva az orosz elnök cáfolta, hogy a Szovjetunió felélesztésére törekszik Fehéroroszországgal és Kazahsztánnal közösen. … Az orosz elnök azt is hangoztatta, nem volt arra garancia, hogy nem jelennek meg az amerikai rakétavédelmi rendszer elemei a Krímben, amíg a félsziget lakossága nem szavazta meg, hogy a terület Oroszországhoz csatlakozzon. Utalt arra is, hogy "egyes, Ukrajnában végbement események veszélyeztetik Oroszország érdekeit", elsősorban a biztonságára jelentenek kockázatot, s ezen Ukrajna lehetséges NATO-tagságát értette. Szerinte ha nem léptek volna (nem csatolták volna el a Krímet), akkor Oroszországot kiszorították volna a Fekete-tenger menti térségből.


3. Az MTI közleményekben foglaltaknál azonban lényegesen jobban mutatják Putyin igazi intelligens úriember mívoltát az alábbi videó beszámolók
:

Путин – Американцы нагадили, а нам убирать ?

Путин: Санкции вводятся для того, чтобы «уконтропупить» моих близких друзей [RT на русском YouTube channel, May 23, 2014]

Президент РФ Владимир Путин заявил, что санкции в отношении России вводятся для того, чтобы наказать людей из его личного окружения. Об этом глава государства говорил на пленарном заседании Петербургского международного экономического форума. При этом Путин отметил, что во многом ответственность за ситуацию на Украине лежит именно на США и Европе.

MTI: Vlagyimir Putyin orosz államfő a szentpétervári tanácskozáson felszólalva kitért a nyugati államok Oroszországgal szemben alkalmazott büntetőintézkedéseire is. Közölte, hogy nem érti, miért  volna szükség a szankciók harmadik csomagjának alkalmazására. Az elnök utalt arra, hogy Oroszország és az Egyesült Államok kereskedelmi forgalma kevesebb, mint 28 milliárd dollárt tesz ki, az európai államokkal bonyolított orosz kereskedelmi forgalom mértéke ugyanakkor 440 milliárd dollár. Szerinte az USA előnyöket akar kicsikarni magának azzal, hogy az európai országokat Oroszországgal szembeni gazdasági büntetőintézkedésekre készteti. … Azt állította, hogy a gazdasági büntetőintézkedések révén az amerikaiak versenyelőnyhöz kívánnak jutni az európaiakkal szemben.

Путин: Обама не судья, чтобы обвинять меня [RT на русском YouTube channel, May 23, 2014]

Россия всегда подталкивала противоборствующие стороны к переговорам. Об этом заявил президент РФ Владимир Путин, выступая на Петербургском международном экономическом форуме. По словам главы государства, ситуацию на Украине усугубляет тот факт, что Киев продолжает карательную операцию против собственного народа. Президент также отметил, что американские власти имеют право на собственную точку зрения в данной ситуации, но не могут обвинять его в неискренности.

MTI: Kicsoda Barack Obama, hogy ítélkezzen? – tette fel a kérdést Vlagyimir Putyin orosz elnök a CNBC amerikai gazdasági televíziónak Szentpéterváron adott pénteki interjújában. Putyin arra reagált így, hogy beszélgetés közben felvetették neki: az amerikai elnök szerint hazudott Oroszországnak az ukrán válság kiélezésében játszott szerepével kapcsolatban. "Kicsoda ő, hogy ítélkezzen?! Kicsoda ő, hogy ítélkezzen, de komolyan?! Ha emberekről akar ítélkezni, akkor miért nem keres állást valahol egy bíróságon?" – mondta az orosz elnök a tolmácsolással felvett interjújában. Putyin ugyanakkor kijelentette: nem hiszi, hogy Obama megvádolta volna őt. Szerinte az amerikai elnök csak az álláspontját hangoztatta, amihez ugyanúgy joga van, mint neki is.

 

Путин – Украине: Где наши деньги? [RT на русском YouTube channel, May 23, 2014]

Владимир Путин выступил с речью на открытии Петербургского международного экономического форума. Президент России затронул вопросы энергетической безопасности, а также проблемы, связанные с поставкой газа на Украину. Глава государства выразил обеспокоенность тем, что страна-транзитер злоупотребляет своим положением, и выразил надежду на скорейшее урегулирование вопроса при сотрудничестве европейских стран.

MTI: Vlagyimir Putyin a szentpétervári fórumon elmondta, azt sem érti, hova lett az a több milliárd dolláros orosz pénzügyi segítség, amelyről tavaly decemberben írtak alá megállapodást az ukrán vezetéssel Moszkvában. Oroszország 3 milliárd dollár (akkori árfolyamon mintegy 675 milliárd forint) értékben vett ukrán állampapírokat 2013 decemberének elején, és februárban, mielőtt az ukrán parlament Viktor Janukovics elnököt eltávolította volna a hatalomból, újabb 2 milliárd dollár értékben készült ukrán eurókötvényeket venni.

Путин: Россия не та страна, которая выдает борцов за права человека [RT на русском YouTube channel, May 23, 2014]

Владимир Путин заявил, что Эдвард Сноуден оказался на территории РФ, в первую очередь, из-за непрофессионализма американских спецслужб. При этом Россия не могла не предоставить разоблачителю убежища, так как поддержка прав и свобод человека — один из ключевых принципов Российской Федерации.

MTI: Az amerikai Nemzetbiztonsági Ügynökség (NSA) titkos adatgyűjtését leleplező, Moszkvától ideiglenes menedékjogot kapott amerikai informatikussal, Edward Snowdennel kapcsolatban úgy fogalmazott, hogy az ő ügye nem Oroszország problémája. Szavai szerint Snowden az őt elfogni igyekvő amerikaiak "nem szakszerű" fellépése következtében bukkant fel orosz területen. "Én dolgoztam a szakszolgálatoknak. Ők (az amerikai szervek) miért ijesztettek rá a világra? Le tudtak szállítani egy repülőgépet egy államelnökkel a fedélzetén, de sehol sem tudták leszállítani azt a gépet amelyen Snowden utazott" – nyilatkozott az orosz elnök. Putyin feltehetően arra utalt, hogy az Evo Morales szállító repülő tavaly júliusban Bécsben leszállásra kényszerült, de a gyanú, miszerint az amerikai szökevény a gép fedélzetén lehet, nem igazolódott be. Oroszország sohasem adja ki az amerikai informatikust, aki tavaly júniusban érkezett Hongkongból Moszkvába, majd menedékjogot kért, és egy évre ideiglenesen megkapta azt az orosz hatóságoktól. Az engedély meghosszabbítható. Vlagyimir Putyin közölte: "Oroszország nem az az ország, amely kiadja az emberi jogok harcosait".

Встреча Владимира Путина с руководителями энергетических компаний (Прямая трансляция) [RT на русском YouTube channel, May 24, 2014]

Президент России Владимир Путин в рамках Международного экономического форума в Санкт-Петербурге встретился с руководителями крупнейших мировых энергетических корпораций

MTI a fenti Putyin bevezető után elhangzottakról: Vlagyimir Putyin a vezető orosz és külföldi energetikai cégek szentpétervári találkozóján azt mondta, a jelenlegi ukrán helyzet megerősíti annak a szükségességét, hogy közvetlenül szállítsák az orosz földgázt Európába. Azt mondta, hogy az új útvonalak megteremtésében az Európai Bizottságnak aktív szerepet kell betöltenie. Az orosz államfő a fórumon "teljes ostobaságnak" nevezte az európai országok törekvését, hogy csökkentsék az energiafüggőségüket Oroszországtól. Azt mondta, hogy "a függőség csökkentésének szükségességéről folyó beszélgetések" azért minősülnek ostobaságnak, mivel szerinte "sohasem alakul ki egyoldalú függőség ilyen esetekben, hanem egymásrautaltság, vagyis megbízhatóság és stabilitás jön létre a világgazdaságban és az energetikában". Hozzátette, hogy még a legélénkebb vita alatt is folyamatosan nő az orosz energiahordozók szállítása Európába. Az orosz elnök is közölte, nem tartják drámainak, hogy Oroszország európai partnerei bővíteni akarják azoknak a körét, akik földgázt szállítanak nekik.

Президент России Владимир Путин в рамках Международного экономического форума встретился с представителями мировых СМИ:

Путин о кризисе на Украине: Наши партнеры действовали грубо незаконными методами [RT на русском YouTube channel, May 24, 2014]

Обсуждая вопрос вступления Украины в НАТО, Путин подчеркнул, что Россия категорически против переворачивания международных правовых норм в удобном для кого-либо ключе.

Россия надеется на конструктивный диалог с США [RT на русском YouTube channel, May 24, 2014]

Владимир Путин, отвечая на вопрос американского журналиста Джона Данишевски, выразил надежду, что разногласия между РФ и США по поводу ситуации на Украине не перерастут в новую холодную войну. Впрочем, президент признал, что между странами существует целый ряд очень острых проблем. В частности, Россию беспокоит отсутствие гарантий, что «после силовой смены власти Украина не окажется в НАТО».

MTI: John Danishevskinek, az Associated Press (AP) amerikai hírügynökség alelnökének kérdésére válaszolva az orosz elnök cáfolta, hogy a Szovjetunió felélesztésére törekszik Fehéroroszországgal és Kazahsztánnal közösen. … Az orosz elnök azt is hangoztatta, nem volt arra garancia, hogy nem jelennek meg az amerikai rakétavédelmi rendszer elemei a Krímben, amíg a félsziget lakossága nem szavazta meg, hogy a terület Oroszországhoz csatlakozzon. Utalt arra is, hogy "egyes, Ukrajnában végbement események veszélyeztetik Oroszország érdekeit", elsősorban a biztonságára jelentenek kockázatot, s ezen Ukrajna lehetséges NATO-tagságát értette. Szerinte ha nem léptek volna (nem csatolták volna el a Krímet), akkor Oroszországot kiszorították volna a Fekete-tenger menti térségből.

Путин по поводу сомнительных аналогий наследника престола: Это не королевское поведение [RT на русском YouTube channel, May 24, 2014]

На встрече с представителями крупнейших мировых информагентств президент РФ прокомментировал высказывание принца Чарльза. На днях наследник британского престола сравнил Владимира Путина с Адольфом Гитлером. По этому поводу Путин заметил, что использование подобного рода сопоставлений не соответствует статусу члена королевской семьи. «Это не королевское поведение», – сказал президент России.

Принц Чарльз сравнил Путина с Гитлером [RT на русском YouTube channel, May 22, 2014]

Россия требует официальных объяснений после сообщений о том, что принц Чарльз сравнил Владимира Путина с Адольфом Гитлером. Наследник британского престола допустил подобное замечание в разговоре с женщиной, чья семья бежала в Канаду от нацистов в годы Второй мировой войны. Подробности сообщает корреспондент RT Полина Бойко.

MTI: Nagy-Britannia-Kanada-Oroszország-Ukrajna
Ukrán válság – Brit lap: Hitlerhez hasonlította Putyint a brit trónörökös

Kertész Róbert, az MTI tudósítója jelenti:
    London, 2014. május 21., szerda (MTI) – Szerdai brit lapértesülés szerint Adolf Hitler egykori náci diktátoréhoz hasonlította Vlagyimir Putyin orosz elnök magatartását a brit trónörökös.

    Károly walesi herceg, II. Erzsébet királynő elsőszülött fia, az Egyesült Királyság majdani uralkodója jelenleg Kanadában tesz hivatalos látogatást hitvese, Kamilla cornwalli hercegnő társaságában.
    A Daily Mail című konzervatív brit tömeglap szerdai beszámolója szerint a hercegi házaspár Halifax városában megtekintette a kanadai bevándorlási múzeumot, és itt bemutatták egy lengyel holokauszt-menekültnek, akinek gyermekként az utolsó pillanatban sikerült elmenekülnie néhány családtagjával együtt Gdanskból a német megszállók elől.
    Marienne Ferguson vezette körbe Károlyt és Kamillát a múzeumban, és közben elmondta nekik menekülésük történetét, valamint azt is, hogy családtagjai közül többen már nem tudták időben elhagyni Lengyelországot, és koncentrációs táborban lelték halálukat.
    A trónörökös a Daily Mail beszámolója szerint ekkor tette azt a megjegyzését, hogy "most pedig Putyin műveli gyakorlatilag ugyanazt, mint Hitler".
    A kijelentés elhangzását Marienne Ferguson is megerősítette, de mások is hallották a brit lap forrásai szerint.
    A Daily Mail felidézi, hogy Károlyt már sok bírálat érte, amiért beavatkozik hazai államügyekbe – közismert, hogy időről időre kézzel írt levelekben fejti ki véleményét szívéhez közelálló kérdésekben a brit kormány tagjainak -, ám a nemzetközi kérdések végképp tabunak számítanak a királyi család tagjai számára.
Károly herceg londoni hivatala, a Clarence House a Daily Mail érdeklődésére csak annyit közölt szóvivője útján, hogy "magánjellegű beszélgetésekhez" nem fűz kommentárt.

Путин о выборах на Украине: Мы, безусловно, будем уважать выбор украинского народа [RT на русском YouTube channel, May 24, 2014]

В ходе беседы, состоявшейся накануне выборов на Украине, прозвучал вопрос об отстраненном от власти президенте Викторе Януковиче.


4. A teljes MTI közlemények túlnyomó része ugyanakkor a jól ismert nyugati sztereotípiák szerinti (kivéve a korábban ezekből kiemelt fentieket):

Путин: Обама не судья, чтобы обвинять меня
Путин: Россия не та страна, которая выдает борцов за права человека,
amiket az MTI a következőkben érintett:
USA-Oroszország-Ukrajna-elnök-média
Ukrán válság – Putyin: kicsoda Obama, hogy ítélkezzen?

Pogár Demeter, az MTI tudósítója jelenti:
    Washington, 2014. május 23., péntek (MTI) – Kicsoda Barack Obama, hogy ítélkezzen? – tette fel a kérdést Vlagyimir Putyin orosz elnök a CNBC amerikai gazdasági televíziónak Szentpéterváron adott pénteki interjújában.

    Putyin arra reagált így, hogy beszélgetés közben felvetették neki: az amerikai elnök szerint hazudott Oroszországnak az ukrán válság kiélezésében játszott szerepével kapcsolatban.
    "Kicsoda ő, hogy ítélkezzen?! Kicsoda ő, hogy ítélkezzen, de komolyan?! Ha emberekről akar ítélkezni, akkor miért nem keres állást valahol egy bíróságon?" – mondta az orosz elnök a tolmácsolással felvett interjújában.
    Putyin ugyanakkor kijelentette: nem hiszi, hogy Obama megvádolta volna őt. Szerinte az amerikai elnök csak az álláspontját hangoztatta, amihez ugyanúgy joga van, mint neki is.
    Az orosz elnök mindemellett reményét fejezte ki, hogy az ukrajnai válság békésen zárul le, és kijelentette, hogy el fogja ismerni a hétvégi ukrán elnökválasztás eredményét, "az ukrán nép választását".
    "Természetesen együtt fogunk működni az újonnan megválasztott államfővel" – mondta.
    "Nem viccelek és nem ironizálok. Békét és nyugalmat akarunk Ukrajna számára. Azt akarjuk, hogy az az ország felépüljön a válságból" – tette hozzá.
    Úgy vélekedett, hogy Oroszország nyugati szomszédja a káosz felé halad. Megerősítette ugyanakkor, hogy a februárban megdöntött Viktor Janukovicsot tekinti Ukrajna törvényes elnökének.
    Putyin nem tagadta, hogy Oroszország megsínyli a szankciókat, amelyek elfogadtatásában az amerikaiak vezető szerepet játszottak, ugyanakkor kijelentette, hogy az oroszok nem akarják kerítéssel elválasztani magukat a világtól.
    "Ahogy azt Oroszországban mondjuk, nem lehet az embereket arra kényszeríteni, hogy szeressenek téged. De reméljük, hogy a józan ész és a nemzeti érdek afelé hajtják majd európai és amerikai partnereinket, hogy folytassák az együttműködést" – mondta Putyin.
    Azt állította, hogy a gazdasági büntetőintézkedések révén az amerikaiak versenyelőnyhöz kívánnak jutni az európaiakkal szemben.
    Az amerikai Nemzetbiztonsági Ügynökség (NSA) titkos adatgyűjtését leleplező, Moszkvától ideiglenes menedékjogot kapott amerikai informatikussal, Edward Snowdennel kapcsolatban úgy fogalmazott, hogy az ő ügye nem Oroszország problémája. Szavai szerint Snowden az őt elfogni igyekvő amerikaiak "nem szakszerű" fellépése következtében bukkant fel orosz területen.
    "Én dolgoztam a szakszolgálatoknak. Ők (az amerikai szervek) miért ijesztettek rá a világra? Le tudtak szállítani egy repülőgépet egy államelnökkel a fedélzetén, de sehol sem tudták leszállítani azt a gépet amelyen Snowden utazott" – nyilatkozott az orosz elnök.
Putyin feltehetően arra utalt, hogy az Evo Morales szállító repülő tavaly júliusban Bécsben leszállásra kényszerült, de a gyanú, miszerint az amerikai szökevény a gép fedélzetén lehet, nem igazolódott be.
    Edward Snowden egyébként a héten – a szökése óta először – interjút adott egy amerikai televíziónak, amit jövő szerdán késő este fog sugározni az NBC csatorna.

Встреча Владимира Путина с руководителями энергетических компаний, amit az MTI a következőben érintett:
Oroszország-Ukrajna-államfő-energia
Ukrán válság – Putyin szerint az ukrán radikálisok veszélyeztetik az orosz gáz Európába juttatását

Kegyes Csilla, az MTI tudósítója jelenti:
    Moszkva, 2014. május 24., szombat (MTI) – Vlagyimir Putyin szerint az ukrán radikálisok veszélyeztetik a földgáz eljuttatását Ukrajna területén keresztül az európai fogyasztókhoz. Az orosz elnök a szentpétervári Nemzetközi Gazdasági Fórum szombati rendezvényén beszélt erről.

    "Nem titkolom, hogy komolyan aggódunk az ukrán radikálisok kijelentései miatt, hogy közvetlenül fenyegetőznek a gáz tranzitszállításának megakadályozásával. Reméljük, hogy mégiscsak győz a józan ész" – közölte az orosz államfő az energetikai cégek csúcstalálkozójának nevezett rendezvényen. Hozzátette, hogy meg kell szabadítani az energiaágazatot a "felesleges átpolitizáltságtól", amely aláássa annak gazdasági alapjait.
    Március 16-án, a Krím félsziget Oroszországhoz csatlakozását megalapozó népszavazás napján Dmitro Jaros, az ukrajnai radikális Jobboldali Szektor vezetője a kijevi kormányhoz és az ország lakosaihoz intézett üzenetében az ukrajnai gáz- és olajvezetékek felrobbantását helyezte kilátásba abban az esetben, ha diplomáciai úton nem rendezhető a konfliktus Moszkvával. A vasárnapi ukrajnai elnökválasztáson induló politikus később több alkalommal is partizánháborúra szólította fel a lakosságot Oroszország ellen a Krímben, és Délkelet-Ukrajnában.
    Vlagyimir Putyin a vezető orosz és külföldi energetikai cégek szentpétervári találkozóján azt mondta, a jelenlegi ukrán helyzet megerősíti annak a szükségességét, hogy közvetlenül szállítsák az orosz földgázt Európába. Azt mondta, hogy az új útvonalak megteremtésében az Európai Bizottságnak aktív szerepet kell betöltenie.
    Az orosz államfő a fórumon "teljes ostobaságnak" nevezte az európai országok törekvését, hogy csökkentsék az energiafüggőségüket Oroszországtól. Azt mondta, hogy "a függőség csökkentésének szükségességéről folyó beszélgetések" azért minősülnek ostobaságnak, mivel szerinte "sohasem alakul ki egyoldalú függőség ilyen esetekben, hanem egymásrautaltság, vagyis megbízhatóság és stabilitás jön létre a világgazdaságban és az energetikában". Hozzátette, hogy még a legélénkebb vita alatt is folyamatosan nő az orosz energiahordozók szállítása Európába. Az orosz elnök is közölte, nem tartják drámainak, hogy Oroszország európai partnerei bővíteni akarják azoknak a körét, akik földgázt szállítanak nekik.

Путин о выборах на Украине: Мы, безусловно, будем уважать выбор украинского народа, amit az MTI a következőben érintett:
Oroszország-Ukrajna-USA-államfő
Ukrán elnökválasztás – Putyin: Oroszország kész a párbeszédre az elnökválasztás után létrejövő új ukrán hatalmi szervekkel

Kegyes Csilla, az MTI tudósítója jelenti:
    Moszkva, 2014. május 23., péntek (MTI) – Oroszország azt akarja, hogy béke legyen Ukrajnában, ezért kész a párbeszédre a vasárnapi ukrán elnökválasztás után létrejövő új hatalmi szervekkel – jelentette ki VlagyimirPutyin pénteken a szentpétervári Nemzetközi Gazdasági Fórum plenáris ülésén résztvevők kérdéseire válaszolva.

    Az orosz államfő kezdetben kerülte, hogy egyértelmű választ adjon arra, Moszkva el fogja-e ismerni a vasárnapra kitűzött szavazás eredményét. A kérdést az orosz és külföldi üzletemberekből, szakértőkből álló hallgatóság köréből többen egymás után feltették. Vlagyimir Putyin végül úgy fogalmazott, hogy országa kész együttműködni "az új struktúrákkal", amelyek május 25-e után Ukrajnában kialakulnak. Megjegyezte, hogy jelenleg is együttműködnek a kijevi hatalommal. Azt is közölte, hogy tiszteletben tartják az ukrán nép véleménynyilvánítási akaratát, de hozzátette: "figyelni fogjuk, mi történik".
    Vlagyimir Putyin mindazonáltal megjegyezte, hogy "sokkal okosabb lenne" Ukrajnában népszavazást tartani, új alkotmányt elfogadni, amelynek alapján létre lehet hozni a hatalmi szerveket, megválasztani a parlamentet és az elnököt, ahogy erről februárban Viktor Janukovics (a február 22-én Kijevben megbuktatott ukrán államfő) és az ukrán ellenzék megállapodott.
    Moszkva továbbra is Oroszországba menekült Viktor Janukovicsot ismeri el ukrán elnöknek.  
    Az orosz államfő kijelentése nem sokkal azt követően hangzott el, hogy Szergej Ivanov, az Kreml adminisztrációjának vezetője ugyancsak a szentpétervári fórumon kijelentette, Oroszország attól függően ismeri el a vasárnapi ukrán elnökválasztás eredményét, hogy az hol és hogyan, milyen eredménnyel zajlik majd le.      
    Vlagyimir Putyin a fórumon azt is leszögezte, hogy Ukrajnában polgárháború kezdődött, káosz van, és szerinte az ukrajnai elnökválasztás körülményei nem felelnek meg a nemzetközi normáknak. Az elnök ezzel kapcsolatosan bírálta a Lifenews orosz televízió két munkatársának a kelet-ukrajnai Kramatorszkban való lefogását.  
    Putyin kitért a nyugati államok Oroszországgal szemben alkalmazott büntetőintézkedéseire is. Közölte, hogy nem érti, miért  volna szükség a szankciók harmadik csomagjának alkalmazására. Az elnök utalt arra, hogy Oroszország és az Egyesült Államok kereskedelmi forgalma kevesebb, mint 28 milliárd dollárt tesz ki, az európai államokkal bonyolított orosz kereskedelmi forgalom mértéke ugyanakkor 440 milliárd dollár. Szerinte az USA előnyöket akar kicsikarni magának azzal, hogy az európai országokat Oroszországgal szembeni gazdasági büntetőintézkedésekre készteti.      
     Az orosz államfő tagadta, hogy megromlottak volna kapcsolatai Barack Obama amerikai elnökkel, de azt is közölte: Oroszország "belefáradt" abba, hogy a Nyugat elzárkózik a NATO-bővítéséről és az európai rakétavédelmi rendszer fejlesztéséről szóló vitától.
     Vlagyimir Putyin a szentpétervári fórumon elmondta, azt sem érti, hova lett az a több milliárd dolláros orosz pénzügyi segítség, amelyről tavaly decemberben írtak alá megállapodást az ukrán vezetéssel Moszkvában. Oroszország 3 milliárd dollár (akkori árfolyamon mintegy 675 milliárd forint) értékben vett ukrán állampapírokat 2013 decemberének elején, és februárban, mielőtt az ukrán parlament Viktor Janukovics elnököt eltávolította volna a hatalomból, újabb 2 milliárd dollár értékben készült ukrán eurókötvényeket venni.
    Az orosz elnök szentpétervári tanácskozáson azért is bírálta Ukrajnát, mert az szerinte visszaél azzal, hogy területén halad át az orosz földgázt nyugat felé továbbító vezetékrendszer.
   Putyin cáfolta, hogy bezárnák Oroszországban az internetes közösségi oldalakat. Azt mondta:"remélem, hogy sohasem térünk vissza oda, amikor a kommunikáció alapvető eszköze a Kalasnyikov gépkarabély volt."
    Edward Snowdennel kapcsolatos kérdésre válaszolva Putyin hangsúlyozta: Oroszország sohasem adja ki az amerikai informatikust, aki tavaly júniusban érkezett Hongkongból Moszkvába, majd menedékjogot kért, és egy évre ideiglenesen megkapta azt az orosz hatóságoktól. Az engedély meghosszabbítható. Vlagyimir Putyin közölte: "Oroszország nem az az ország, amely kiadja az emberi jogok harcosait".

Oroszország-Ukrajna-államfő
Ukrán elnökválasztás – Putyin: átmeneti lehet a megválasztott ukrán államfő

Kegyes Csilla, az MTI tudósítója jelenti:
    Moszkva, 2014. május 24., szombat (MTI) – Az orosz elnök szerint átmeneti lehet a vasárnapi ukrán elnökválasztás győztese az államfői poszton. Vlagyimir Putyin ezt a világ legnagyobb hírügynökségeinek vezető szakembereivel tartott szentpétervári találkozón fejtette ki szombaton.

    Az orosz államfő Florence Biedermann-nak, az AFP francia hírügynökség regionális igazgatójának a kérdésére azt mondta: "lehet, hogy azok, akik Kijevben a hatalmat a kezükben tartják, nem érdekeltek abban, hogy az új elnök teljes mértékben legitimitást élvezzen". Úgy véli, ha új alkotmányt fogadnak el Kijevben, mint erről jelenleg beszélnek, "akkor lehetséges, hogy az új elnök átmeneti szereplővé válik, vagy ellenkezőleg, magához vonja a lehető legtöbb hatalmi jogosultságot (…) és mindkét forgatókönyv kétségkívül a belpolitikai harc kiéleződésével jár".  
    Vlagyimir Putyin hozzátette: Moszkva természetesen tiszteletben tartja az ukrán nép döntését, és együtt fog működni azokkal az ukrán hatalmi szervekkel, amelyek az elnökválasztás eredményeként létrejönnek Ukrajnában.
    Az orosz elnök arról is beszélt, hogy június elején elutazik Normandiába a szövetséges csapatok partra szállásának 70. évfordulója alkalmából rendezendő ünnepségekre, és nyitott bármilyen tárgyalásra. Mint mondta, ha Francois Hollande francia elnök idejébe belefér, akkor szívesen találkozik vele is.
    A Krím félsziget elcsatolása és a Kreml Ukrajna-politikája miatt megromlottak Oroszország kapcsolatai az EU-s tagállamokkal.  
    Ulf Maudernek, a dpa német hírügynökség európai irodavezetőjének kérdésére Vlagyimir Putyin közölte, hogy az orosz-ukrán gázszerződésre vonatkozóan semmilyen követelést nem lehet támasztani Oroszországgal szemben. Azt mondta, hogy "sohasem látott nagylelkűségről" tettek tanúbizonyságot és a legmagasabb szintre emelték a partneri kapcsolatokat Ukrajnával a gázügyekben. Az orosz államfő hangsúlyozta, hogy Moszkva készen áll a konstruktív párbeszédre Kijevvel a gázkérdésről, de nem fogadja el az ultimátumokat és az alaptalan követeléseket. Közölte, a gázügyekben tett orosz lépésekben "nincs semmiféle politika".  
    Vlagyimir Putyin szerint Ukrajna miatt nem lesz hidegháború, mert ebben senki sem érdekelt. "Nem szeretném ezt gondolni" – mondta, majd hozzátette: "úgy gondolom, hogy ez nem történik meg". John Danishevskinek, az Associated Press (AP) amerikai hírügynökség alelnökének kérdésére válaszolva az orosz elnök cáfolta, hogy a Szovjetunió felélesztésére törekszik Fehéroroszországgal és Kazahsztánnal közösen.
    Vlagyimir Putyin pénteken bejelentette Szentpéterváron, hogy a jövő csütörtökön Asztanában Aljakszandr Lukasenka fehérorosz és Nurszultan Nazarbajev kazah államfővel együtt aláírják az Eurázsiai Gazdasági Szövetség megalapításáról szóló megállapodást.
    Az orosz elnök azt is hangoztatta, nem volt arra garancia, hogy nem jelennek meg az amerikai rakétavédelmi rendszer elemei a Krímben, amíg a félsziget lakossága nem szavazta meg, hogy a terület Oroszországhoz csatlakozzon. Utalt arra is, hogy "egyes, Ukrajnában végbement események veszélyeztetik Oroszország érdekeit", elsősorban a biztonságára jelentenek kockázatot, s ezen Ukrajna lehetséges NATO-tagságát értette. Szerinte ha nem léptek volna (nem csatolták volna el a Krímet), akkor Oroszországot kiszorították volna a Fekete-tenger menti térségből.

Oroszország-EU-földgáz
Ukrán válság – Putyin a Déli Áramlat útvonalának megváltoztatásával fenyegetett

Kegyes Csilla, az MTI tudósítója jelenti:
    Moszkva, 2014. május 24., szombat (MTI) – Az orosz államfő arra figyelmeztette az Európai Uniót, ha akadályokat gördít a Déli Áramlat építése elé, akkor Moszkva új útvonalat keres a gázvezetéknek. Vlagyimir Putyinezt a világ legnagyobb hírügynökségeinek vezető munkatársaival tartott szentpétervári találkozón mondta szombaton.

    Az orosz elnök közölte: "ha továbbra is lesznek problémák a Déli Áramlattal, és Brüsszel állandóan megakasztja a kerekeket ezzel a projekttel kapcsolatban, akkor más változatokat vizsgálunk meg olyan országokon keresztül, amelyek nem tagjai az Európai Uniónak". Ebben az esetben Brüsszel "kap még egy tranzitországot" – tette hozzá.
Putyin úgy fogalmazott később: "nem értem, miért csinálják ezt a brüsszeliek. Ha nem akadályoznak bennünket, készen állunk megvalósítani ezeket a beruházásokat, az Északit és a Délit is".
    Az ukrán válság, valamint az orosz-ukrán gázvita közepette az Európai Parlamentben az Oroszországgal szembeni büntetőintézkedések szigorítását szorgalmazzák. Ha az Európai Bizottság hallgat a parlamentre, akkor a szankciók az olyan nagyszabású energetikai beruházásokat is sújthatják, mint a Déli Áramlat – jegyezte meg Vlagyimir Putyinfenyegetésével kapcsolatban az RBK orosz üzleti-politikai hírportál.
    A Déli Áramlat gázvezeték megvalósítását az is nehezíti, hogy a testület tavaly év végén kifogást emelt az uniós tagállamok és Oroszország között a Déli Áramlat földgázvezeték megvalósításáról kötött kormányközi megállapodások ellen. Brüsszelben arra hivatkoznak, hogy azok ellentétesek az uniós normákkal. Januárban Günther Oettinger, az Európai Bizottság energiaügyi biztosa és Alekszandr Novak orosz energiaügyi miniszter Moszkvában megállapodott arról, hogy a Déli Áramlattal kapcsolatos jogi és műszaki kérdések rendezésére Moszkva és Brüsszel munkacsoportot hoz létre. A tárgyalások azonban az ukrán válság miatt elakadtak.
    A Déli Áramlaton a tervek szerint 2015-től juttatják el az orosz gázt az európai országokba, így Magyarországra is. A vezetékrendszer a Fekete-tenger alatt, majd Bulgáriában, Szerbiában és Magyarországon keresztül kiépített, Ausztriában végződő szakaszokból áll majd. Ausztriával csak nemrég írt alá szándéknyilatkozatot a Gazprom az ottani szakasz megépítéséről, korábban Olaszországban végződött volna a Déli Áramlat.
    Az Északi Áramlat gázvezeték a Balti-tengeren keresztül szállít földgázt Oroszországból Németországba. A Gazpromnak ugyanakkor nincs hozzáférése az uniós szabályozás miatt az Északi Áramlatot a Cseh Köztársasággal összekapcsoló, Németország területén futó Opal gázvezetékhez, pedig az ukrán válság miatt ezen a vezetéken szeretné növelni az Európába menő szállításokat.
http://top.rbc.ru/economics/24/05/2014/926006.shtml

Reklámok
Post a comment or leave a trackback: Trackback URL.

Trackbacks

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Kapcsolódás: %s

%d blogger ezt kedveli: