Orosz-kínai általános szövetség az USA-EU szövetséggel szemben: Putyin nagyszabású látogatása Kínában

  • 43 dokumentum kerül aláírásra, 46 első vonalbeli vállalat orosz részről
  • Közös vállalat az Airbus és a Boeing ellen
  • Nehézhelikopterek a kínai hadseregnek és polgári használatra, a MI-26 teljes újratervezésével a kínai megrendelő igényeinek megfelelően
  • Közös tengeri hadgyakorlat

Még az MTI is így látja:

  • Putyin: a biztonság új rendszerét ajánlja Moszkva és Peking
  • Harminc éves gázkereskedelmi megállapodást köthet Oroszország és Kína
  • Ukrán válság – Peking szerint a Moszkva elleni szankciók nem jelentenek megoldást
  • Kínai sajtó: a hatalmas devizatartalék egyre nagyobb gondot okoz a kínai kormánynak
  • Peking szerint Washington tudatosan biztatja ellenlábasait

Китайское меню: Путин придумал рецепт нового альянса в Азии «Факты» [Время-Вперед! YouTube channel, May 19, 2014]

 

Владимир Путин отправился с двухдневным визитом в Китай. К подписанию подготовлен пакет из десятков документов. Эксперты уже называют его фантастическим. Что ожидают от посещения Поднебесной российским президентом? http://www.vesti.ru/videos?vid=599701&cid=2901

43 dokumentum kerül aláírásra, 46 első vonalbeli vállalat orosz részről:

image

Közös vállalat az Airbus és a Boeing ellen:

image

Nehézhelikopterek a kínai hadseregnek és polgári használatra, a MI-26 teljes újratervezésével a kínai megrendelő igényeinek megfelelően:

image

= Egyértelmű jelzése ez annak, hogy Oroszország kész megosztani technológiáit Kínával

Közös tengeri hadgyakorlat:

image

Kína-Oroszország-diplomácia-gazdaság-biztonság
Putyin: a biztonság új rendszerét ajánlja Moszkva és Peking

    Peking, 2014. május 19., hétfő (MTI) – Oroszország és megbízható barátja, Kína a fenntartható fejlődés és a biztonság új rendszerét ajánlja az ázsiai és csendes-óceáni térség országainak – állapította meg a Kínába látogató orosz elnök a legnagyobb kínai állami médiumoknak adott interjújában.

    Vlagyimir Putyin hivatalos látogatása során részt vesz az Ázsiai Együttműködés és Bizalomépítő Intézkedések Konferenciája (CICA) Sanghajban tartandó, kedden kezdődő 4. csúcsértekezletén is.
    Közölte: arra számít, hogy meghívójával, Hszi Csin-ping elnökkel közösen sikerül újabb, erős lendületet adni a kétoldalú együttműködésnek, és emellett a nemzetközi porondon is elmélyíthetik kapcsolataikat. Utalt arra, hogy a sanghaji csúcs eredményeit az államfők közös közleményben hozzák majd nyilvánosságra, és jelezte, hogy számos dokumentumot is aláírnak.
    Az új típusú biztonsági rendszerrel kapcsolatban megállapította, hogy annak az egyenlőségen, a nemzetközi jogon, a biztonság oszthatatlanságán, valamint az erő és a fenyegetés mellőzésén kell alapulnia. Külön is beszélt arról, hogy Moszkva szorgalmazza az üzleti együttműködés kiszélesítését, valamint fontosnak tartja a CICA és a Sanghaji Együttműködési Szervezet (SESZ) együttműködését.
    Putyin kérdésre válaszolva hangoztatta, hogy Oroszország és Kína sikeresen működik együtt a nemzetközi színtéren, a kihívásokra és válságokra adandó válaszokat illetően szorosan egyezteti lépéseit.     "Álláspontunk a globális és térségbeli kérdésekről hasonló vagy azonos" – állapította meg.
    A kétoldalú kereskedelmi-gazdasági kapcsolatokról szólva arról beszélt, hogy Kínát Oroszország valamennyi külföldi kereskedelmi partnere elé helyezi. 2013-ban a kétoldalú kereskedelmi forgalom megközelítette a 90 milliárd dollárt, amit 2015-re 100 milliárdra, az évtized végére pedig 200 milliárdra kívánnak bővíteni.
    Putyin szerint a két ország az energiaágazatban stratégiai szövetség létrehozása felé halad. Az orosz elnök kiemelte a Kínába irányuló kőolajszállítás készülőfélben lévő, 60 milliárd dolláros projektjét, és jelezte, hogy az orosz földgázexportra vonatkozó megállapodás is befejezés előtt áll.
    Említést tett negyven kiemelt területről, amelyek együttes beruházási értéke 20 milliárd dollár körüli, köztük van a repülőgépgyártás és a helikopterfejlesztés. Putyin többször is hangsúlyozta, hogy az együttműködést a mezőgazdaságtól a gépgyártáson és a közlekedésen át a pénzügyi ágazatig szinte minden területen támogatja. Arra is számít, hogy az orosz Távol-Kelet beruházásai vonzóvá teszik a térséget a kínai üzletemberek számára.

Világgazdaság-Kína-befektetés
Harminc éves gázkereskedelmi megállapodást köthet Oroszország és Kína

    Sanghaj, 2014. május 16., péntek (MTI) – Harminc évre szóló gázkereskedelmi megállapodást írhat alá a jövő héten Sanghajba látogató orosz elnök kínai kollégájával – számol be a kínai sajtó.

    Vlagyimir Putyin az ázsiai együttműködési és bizalomépítési konferenciára (CICA) látogat a kelet-kínai metropoliszba, ahol Hszi Csin-ping kínai elnökkel is tárgyal.
    Csen Kuo-ping helyettes külügyminiszter a találkozóval kapcsolatosan úgy fogalmazott: a két elnök tárgyalni fog arról a gázkereskedelmi együttműködésről, amelynek értelmében Oroszország 30 éven át évi 38 milliárd köbméter gázt importálna Kínába. Az üzlet lehetőségéről a két ország képviselői még februárban egyeztettek, s az érintett vállalatok is a legtöbb kérdésben megállapodtak egymással, az árat illetően ugyanakkor elhúzódtak az egyeztetések. Az üzlet az energiaellátását saját forrásból fedezni nem tudó Kínának, és az exportpiacának diverzifikálására törekvő orosz energiacégeknek is kedvező.
    Az orosz energiaügyi miniszter, Anatolij Janovszkij hétfőn úgy fogalmazott: az egyezség "98 százalékban kész". A megegyezés tető alá hozása esetén már 2018 előtt megkezdődhet a szállítás a szibériai gázföldekről Kína északkeleti és északnyugati régiójába. Az import eredeti mértéke is változhat, s akár évi 60 milliárd köbméterre is nőhet a későbbi években.
    Csen úgy fogalmazott: Vlagyimir Putyin sanghaji útján a gázüzleten túl más lehetséges együttműködésről is tárgyalnak majd az elnökök.

Kína-Oroszország-Ukrajna-diplomácia
Ukrán válság – Peking szerint a Moszkva elleni szankciók nem jelentenek megoldást

    Peking, 2014. május 13., kedd (MTI) – Peking szerint az ukrajnai események miatt Oroszország ellen kivetett szankciók nem segítik elő a helyzet normalizálását és az ukrán válság rendezését – erről Csen Kuo-ping külügyminiszter-helyettes beszélt újságírók előtt kedden Pekingben.

    A vezető diplomata egyben megerősítette, hogy Kína kész további konstruktív politikai erőfeszítéseket tenni, hogy Ukrajnában a helyzet normalizálódjon az objektivitás, az igazságosság elvei alapján, a nemzetközi törvényekkel összhangban.
    A legutóbbi népszavazásokkal kapcsolatban Csen kijelentette, hogy "a népszavazás Ukrajna belügye" és Ukrajna belügyeiről az ukrán embereknek kell dönteniük. Kína külpolitikájában a külföldi államok belügyeibe való be nem avatkozás politikáját képviseli – mondta Csen. Ugyanakkor azt is hangoztatta, hogy szerinte valamennyi ukrán jogos érdekeit tiszteletben kell tartani.
    A kínai külügyminisztérium hétfői közleménye szerint az ukrán kérdés rendezése során átfogóan, kiegyensúlyozottan és teljes körűen ki kell elégíteni a különböző felek igazságos, törvényes és méltánylást érdemlő követeléseit.

Világgazdaság-Kína-deviza
Kínai sajtó: a hatalmas devizatartalék egyre nagyobb gondot okoz a kínai kormánynak

    Sanghaj, 2014. május 15., csütörtök (MTI) – A hatalmasra duzzadt kínai devizatartalék nagysága a központi bankon túl a kínai kormány számára is növekvő problémát jelent – írja a Csongkuo Csingcsi Pao sanghaji üzleti lap.

    Az újság Li Ko-csiang miniszterelnök által korábban hangoztatott félelmet ismételte meg, aláhúzván: a devizatartalék folyamatos növekedése hosszú távon "terhet jelent" a gazdaságra, mert felfelé tolja az inflációt. A kínai kormány első számú gazdasági célkitűzése pedig éppen az infláció alacsonyan tartása – jegyzi meg az újság. A tartalék értéke március végén a négyezer milliárd dollárt közelítette, csak az első negyedév során 130 milliárd dollárral nőtt – olvasható ki a központi banki statisztikákból.
    Jü Jung-ting, a Kínai Társadalomtudományi Akadémia kutatója a Csongkuo Csincsi Paónak úgy fogalmazott: a tartalékok növekedésének kordában tartása legalább annyira fontos, mint annak helyes felhasználása. Jü szerint elengedhetetlen lesz a tartalékok külföldön való befektetésének fokozása, az ugyanakkor számos kihívással és bizonytalansággal jár, így nem történhet túl gyorsan. Ez a folyamat elkezdődött, Kína már idén többet fektet be a tavalyinál, ennek mértéke ugyanakkor kisebb a tartalékok növekedésének mértékénél. Ha a jelenlegi trend fennmarad, akkor a devizatartalékok az idei év végén 500 milliárd dollárral haladhatják meg a tavaly év végi szintet – becsülte Jü.
    A központi bankot vezető Csi Kang tavaly év végén úgy fogalmazott: az akkori 3,7 ezer milliárd dolláros érték még egyensúlyt jelez, a tartalék további növekedését azonban el kell kerülni. A befektetési nehézségekre több neves szakértő hívta fel a figyelmet korábban a kínai sajtóban, azt hangsúlyozván, hogy az amerikai államkötvények vásárlása helyett Kínának alternatív eszközökbe – így például aranyba – kellene fektetnie.

Kína-USA-Vietnam-Fülöp-szigetek-diplomácia
Peking szerint Washington tudatosan biztatja ellenlábasait

Trebitsch Péter, az MTI tudósítója jelenti:
    Peking, 2014. május 9., péntek (MTI) – Peking azzal vádolta meg az Egyesült Államokat, hogy a Dél-kínai-tenger vitatott területeket érintő konfliktusokban megnyilatkozásaival csak lovat ad Kína ellenlábasai, Vietnam és a Fülöp-szigetek alá – erről a kínai külügyi szóvivő nyilatkozott szokásos pénteki sajtótájékoztatóján.

    Hua Csun-jing úgy vélekedett, Washington hangoztatott – burkoltan Kínát hibáztató – véleménye bátorítóan hathat kisebb szomszédaira, amelyekkel az elmúlt héten ismét összeütközésbe került. A Fülöp-szigetek hatóságai 11 kínai halászt elfogtak hajójukkal együtt, mert állítólag orvhalászaton érték őket. Peking és a halászok szerint az eset Kína fennhatósága alá tartozó területen történt. Manilában ezt nem így látják.
    A Paracel-szigetek szomszédságában, a vietnami partoktól alig több mint 190 kilométerre amiatt ütköztek egymással vietnami és kínai hajók, s legénységük azért néz farkasszemet egymással napok óta, mert a Cnooc kínai olajipari óriásvállalat tengeri olajfúró platformot kívánt üzembe helyezni a mindkét fél által magáénak tartott területen. Peking állítása szerint a vietnami – köztük fegyverzettel ellátott – hajók szándékosan mentek neki akínaiaknak. Hanoi olyan felvételeket mutatott be, ahol kínai hajók ütköztek orral a vietnamiaknak, és vízágyúval locsolták azokat.
    A kínai szóvivő Hanoit a kínai vállalat akadályozásának beszüntetésére szólította fel, Manilának pedig azt üzente, hogy azonnal és feltétel nélkül engedje el a halászokat, akiket kínai vizekre behatolva ejtettek fogságba. Mint mondta, országa fenntartja magának a jogot arra, hogy válaszlépéseket tegyen.
    Az Egyesült Államok külügyminisztériumának szóvivője, Jen Psaki a történtekkel kapcsolatban azt mondta, hogy a kínai vállalat lépése "provokatív, s nem segíti a béke és stabilitás fenntartását a térségben". Daniel Russel helyettes amerikai államtitkár legutóbb pedig azt közölte, hogy az Egyesült Államok ellenez minden megfélemlítő lépést, egyben biztosította Vietnamot arról, hogy a partnerség megerősítésére törekszik Hanoival.
    Hua Csun-jing ismételten megerősítette, hogy a szóban forgó terület kínai szuverenitás és igazgatás alá tartozik, más országoknak – így az Egyesült Államoknak – ebbe nincs beleszólása. Felhívta a figyelmet arra, hogy az utóbbi időkben amerikai részről elhangzott, a "tényeket figyelmen kívül hagyó", "felelőtlen és hibás megjegyzésekkel veszélyes és provokatív lépésekre ösztönöztek egyes országokat". Arra sürgette Washingtont, hogy a térségi békét és stabilitást szélesebb értelemben szem előtt tartva cselekedjen, szavaival bánjon óvatosan, állítsa le felelőtlen megnyilatkozásait.

Reklámok
Post a comment or leave a trackback: Trackback URL.

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

w

Kapcsolódás: %s

%d blogger ezt kedveli: