Odessza “Polgári TV”-jének videó felvételei–видео от Гражданское ТВ Одесса

Előtte azonban az egész esemény láncolatot meghatározó két kép, utánuk hiteles,  magyarázó leírásokkal (később ezek forrása fel lesz tüntetve):


Egy bizonyos pillanatban az [“orosz-oldali”]  tömeg egy része keresztül futott a kereszteződésen a Zsukovszkaja utcába, gyülekező helyüktől egyenesen 50 méterre felfedezték a “banderisták búvóhelyét (схрон) [benne] egy gépkocsival, tele géppisztolyokkal”, mint ezt kiabálták a tömegben. A gépkocsibeálló előtt, ahol megtalálták a búvóhelyet, felállt néhány rendőr, a másik oldalról pedig az “orstromlottak” zárták el a beállót.
[Ezt alátámasztja egy tanú korábbi beszámolója is: Egy asszony egy közeli ház erkélyéről a Zsukovszkijon azt kiálta, hogy őnála az udvaron a “jobbszektorosok” fegyvereket pakolnak ki egy autóból  "Женщина с балкона одного из ближайших домов по Жуковского кричит, что у неё во дворе правосеки выгружают оружие из машины." Ld. Черная пятница [Известия, 3 мая 2014, 11:50] ]

Ismerősök később mesélték, hogy vagy a “Majdan önvédelmének”, vagy a “Jobboldali Szektornak” a stábja található ott. Függetlenül ettől, “a géppisztolyokkal teli gépkocsi” nem érdekelte a[z “orosz-oldali”] “harcosokat”, ezért a gépkocsibeálló ostromára nem tettek kisérletet, és a “parancsnokok” folyamatosan visszahívták az embereket az Alekszandrovszkira.

image"Пророссийский" активист стреляет из автомата из за спин милиции.
”Orosz-oldali” aktivista géppisztolyból tüzel a rendőrök háta mögül. 

A fenti beszámoló szerzője du. 1/2 3-tól kezdve végig követte az eseményeket, melyeket úgy szövegesen, mint—különösképpen képileg—részletesen bemutatott. Még helyi térképeket is láthatunk:

 

Mi történt tegnap Odesszában a valóságban … Что в действительности произошло в Одессе вчера… [http://napaki.livejournal.com/, May 3 17:43, 2014] TESSÉK FELTÉTLENÜL LEGALÁBB ÁTFUTNI RAJTA (MÉG AZOK IS, AKIK NEM TUDNAK OROSZUL]

De most térjünk át a címben jelzett Odessza “Polgári TV” egyik videójára:
2014. május 2. Odessza. Az események kronológiája 02.05.2014, Одесса. Хронология событий, amit majd később, amint “szikronizálva” lesz a fenti blogbejegyzéssel) beágyazva megtalálunk:

Az események kronológiája az egységes Ukrajna és nacionalista oldali tüntetések részén filmezve az eseményeket, két részletben:
– [00:00] 15 óra (helyi idő szerint), Соборная площадь (Székesegyház tér), amit—a fenti blogbejegyzésből vett térkép szerint—a következőképpen kell elképzelni (ld. enyhén jobbra fenn, ahol az egységes Ukrajna és nacionalista oldaliak gyülekeztek):
image

Itt a következő, “harcosokból” (az én megfogalmazásom, hogy szimmetriába kerüljünk a fenti blog leírásával) álló kép fogadta az Odessza “Polgári TV” operatőrét:
image

Az alábbi videó nem számol be a másik, “orosz-oldali” aktivisták oldalán kezdődő történtekről, akik az Александровский проспект-en (Alekszandrovszki sugárúton) gyülekeztek. A fenti blogbejegyzés szerint:

Gyakorlatilag mindenki, aki az Alekszandrovszkin gyülekezett maszkot és sisakot viselt, valamint pajzsot hordott. Fegyverként alapvetően botok, [baseball] ütők, néhány embernél fejszék voltak. Az emberek egy része oszlopba volt rendezve az úttesten, más részük pedig a téren volt megtalálható. … [ezért “harcosoknak” (боевики) nevezi őket a továbbiakban a szerző, aki elsősorban az “orosz-oldaliak” között fényképezett egészen a Szakszervezetek Házánál történtekig]

Egy bizonyos pillanatban a tömeg egy része keresztül futott a kereszteződésen a Zsukovszkaja utcába, gyülekező helyüktől egyenesen 50 méterre felfedezték a “banderisták búvóhelyét (схрон) [benne] egy gépkocsival, tele géppisztolyokkal”, mint ezt kiabálták a tömegben. A gépkocsibeálló előtt, ahol megtalálták a búvóhelyet, felállt néhány rendőr, a másik oldalról pedig az “orstromlottak” zárták el a beállót.

[Ezt alátámasztja egy tanú korábbi beszámolója is: Egy asszony egy közeli ház erkélyéről a Zsukovszkijon azt kiálta, hogy őnála az udvaron a “jobbszektorosok” fegyvereket pakolnak ki egy autóból "Женщина с балкона одного из ближайших домов по Жуковского кричит, что у неё во дворе правосеки выгружают оружие из машины." Ld. Черная пятница [Известия, 3 мая 2014, 11:50] ]

Ismerősök később mesélték, hogy vagy a “Majdan önvédelmének”, vagy a “Jobboldali Szektornak” a stábja található. Függetlenül ettől, “a géppisztolyokkal teli gépkocsi” nem érdekelte a harcosokat, ezért a gépkocsibeálló ostromára nem tettek kisérletet, és a parancsnokok folyamatosan visszahívták az embereket az Alekszandrovszkira.

Практически все собравшиеся на Александровском были в масках, шлемах, со щитами. Из оружия в основном были палки, биты, у некоторых топоры. Часть людей была построена в колонну на проезжей части, другая часть находилась в сквере. …

В какой-то момент часть толпы побежала через перекрестов на улицу Жуковского, буквально в 50 метрах от места их сбора был обнаружен «схрон бандеровцев с целой машиной автоматов», как кричали в толпе. Перед подъездом, где нашли схрон, встало несколько милиционеров, с другой стороны подъезд заблокировали «осажденные».

Знакомые потом рассказывали, что там находится штаб то ли «самообороны майдана», то ли «правого сектора». Вне зависимости от этого, «полная машина автоматов» боевиков не заинтересовала, поэтому попыток штурмовать подъезд не было и командиры постоянно звали людей обратно на Александровский.

[1:00]-tól “szinkronizálódnak” a blogbejegyzés ezen képével jelzett hellyel a videón rögzített események, innen már tehát könnyű követni a két beszámolót:image 

2014. május 2. Odessza. Az események kronológiája 02.05.2014, Одесса. Хронология событий [Громадське Одеса YouTube channel, May 3, 2014]

видео от Гражданское ТВ Одесса

Ez az első összetűzési szakaszt bemutató rész egészen [20:50]-ig tart:

image
Megjegyzés: 19 óra, “Kulikovo[je] Polje (Куликово[e] поле), ami a Szakszervezetek Háza előtti teret jelöli.

A blogbejegyzésben ennél a képnél kezdődik az összetűzés második szakasza:

image
Bizonyos idő múlva összegyűlik egy [egységes Ukrajna és nacionalista hívőkből álló] oszlop és a “Kulikovo Polje” terére megy, hogy ellenfeleik táborát szétszedje. Ott az utóbbi néhány hónapban sátrak és barikádok vannak.  
Через какое-то время собирается колонна и идет на площадь "Куликово поле" разбирать лагерь противников. Там последние пару месяцев палатки и баррикады.

A videóból hiányzik a Szakszervezetek Házának tényleges felgyújtása. A blogbejegyzésben ez szerepel.
– [30:36]-tól már csak annak ”előrehaladott” állapota van bemutatva a videóban, amikor már áll egy mentési célból odavitt emelvény is látható

Ehhez a videóhoz még ezt a Odessza “Polgári TV” videót kell megnézni:

04.05.2014, Одесса Освобожденный из ГорУВД активист антимайдана [Громадське Одеса YouTube channel, May 4, 2014]

Интервью с одним из освобожденных активистов антимайдана, участвующих в массовых беспорядках 2 мая на ул. Греческой.

Korábbi bejegyzéseim a történtekről:

Odessza az új Hatiny: Az újkori fasizmus elleni, békés tüntetőket bekergették a Szakszervezetek Házába, majd felgyújtották azt, és lövésekkel akadályozták az onnan való kijutást … több, mint 40 halott (2014. május 3.)

Orosz-szimpátia? Ezzel vádolnak, pedig csak a felháborító és mindenkit magával ragadó nyugati/MTI stb. propaganda ellenkezőjét próbáltam február 22-e óta folyamatosan bemutatni. (2014. május 3.)

Odessza 46 halott és 200+ sebesült nem volt véletlen: Ukrán ultranacionalista (most már fasiszta) fiatalok döbbenetes erődemonstrációi: Lviv (Lvov/Lemberg), Harkiv (Harkov), Kijev (2014. május 4.)

Виталий Устименко (Vitalij Usztyimenko) bűnbak? Az odesszai “új Hatiny”-ért kit, pontosabban kiket és milyen mértékben terhel a felelősség? (2014. május 4.)

Más források:

Черная пятница [Известия, 3 мая 2014, 11:50]: Писатель Всеволод Непогодин — о произошедшем в Одессе 2 мая 2014 года

Что произошло в Одессе: хронология событий [Forbes Украина, 5 Мая 2014, 08:00]

Reklámok
Post a comment or leave a trackback: Trackback URL.

Trackbacks

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

w

Kapcsolódás: %s

%d blogger ezt kedveli: