Valós belső helyzetelemzés egy vezető ukrán politikai elemzőtől, egyben a zavaros időkre külön kijevi erődítmény felépítésével felkészült pártocska vezetőjétől

Federalizációra már nincs esély Ukrajnában, Délkelet-Ukrajna választott politikusai megbuktak, “fekete erők” jelennek meg majd ott is, elhúzódó belső konfrontáció várható, és béke külső beavatkozás nélkül már nem lehetséges. Ezek az alábbi videó lényegi megállapításai. A videó után megtalálni annak magyar nyelvű jegyzetét (kivéve a Krímre vonatkozó nyilatkozatát).

Igor Berkut, 2014. áprils 24-i interjú: Игорь Беркут. Интервью 24.04.2014. Часть 1: Украина, Новороссия и Крым. [Рассвет ТВ YouTube channel, April 25.]

 

О ситуации на Юго-Востоке Украины, о референдуме, о позиции населения, о народных лидерах, об Олеге Царёве, о потенциале Крыма и перспективах воссоединения славянского народа.

Igor Berkut (Игорь Беркут [May 25, 2010], a vele kapcsolatos további információt ld. a bejegyzés végén):

A “fekete erők” felemelkedésének veszélye Délkelet-Ukrajnában is, ahogyan ez a Majdanon is történt

A federalizácó esélye már a múlté.

A nyugat-ukrajnai “fekete erők” még azért gondolják lehetségesnek győzelmüket Délkelet-Ukrajnában, mert mögöttük áll az Egyesült Államok, annak alelnöke, az elnöke és a CIA.

Délkelet-Ukrajna még szervezetlen. Szervezettségének kialakulására hetek, de akár hónapok is kellhetnek.

Nyugat-Ukrajna akár eljuthat fegyveres erővel az orosz határig, de azt követően a hullám visszafordul majd … Harkov, Herszon, Nyikolajev, Odessza, és Kijev is.

Most ez a folyamat már csak úgy lenne megállítható, ha a jelenlegi hatalom maximális engedményeket tenne Délkelet-Ukrajnának. Federalizációt szeretnétek? OK. Konföderációt szeretnétek? OK. …

Most még Délkelet-Ukrajna lakosságának csak néhány százaléka áll ellen aktívan, a többiek csak figyelnek. De ha sok vér folyik majd, akkor nem százakban lesz mérhető az egyes városokban lévő ellenállók száma, hanem ezrekben, és nem 7-8 városban lángol fel az ellenállás tüze, hanem 38 Donyeck területi és 31 Luganszk területi városban. Ez pedig emberek millióit jelenti. Ekkor pedig semmivel sem lehet majd őket megállítani.

Ezután már csak arról lehet szó, hogy hol is lesz majd a demarkációs vonal Nyugat-Ukrajna és Délkelet-Ukrajna között.

Szlavjanszkot azért támadják elsőként, mert földrajzilag éket jelent a továbbiak irányában. Emellett nem is lehetne a “hátországban” hagyni.

A Felső Radában (Ukrajna parlamentjében) ma már csak néhány tucat népi képviselő van a Donyecki terület és a Luganszki terület részéről. Ezek sem képviselik azt, amiért őket megválasztották. Másrészről úgy a Donyeck területi Radában, mint a Luganszk területiben hiába van 100 feletti választott területi képviselő, azok nem gyakorolják képviseleti küldetésüket. Ha csak 10-20 területi képviselő lenne, akik előjönnének rejtekeikből, és részt vennének az ottani folyamatokban, már akkor lényegesen jobb lenne ott a helyzet. Jobban érthető és átlátható lenne ott a helyzet.

A Luganszk területi Rada 100-nál több képviselője eltünt a látótérből, az információs térből. Ezeket az embereket 2,5 millióan választották meg. A Donyeck területi Rada 150 vagy 160 képviselője tünt el, semmiféle módon nem adva jelet magukról…. Ezért, ha Délnyugat-Ukrajna ellenállása konszolidálódhat—szervezetileg, ideológiailag stb. stb.—akkor a Régiók Pártjának és a Kommunista Pártnak a sorsa ezeken a területeken nagy valószinűséggel előre el lesz döntve.Azért beszélünk ezekről a pártokról, mert ezek kapták ott a szavazatok túlnyomó többségét. Luganszkban, ahol a szavazók többsége a Kommunista Pártra szavazott, nem látunk egyetlen képviselőt sem, aki dolgozna, kommunikálna, törekedne a legélesebb konfliktusos szituációk elhárítására, melyek lövöldözéshez és vérhez vezethetnek. Ugyanez van Donyeck terület esetében is.

Képzeljük el, akármennyire nem akaródzik ezt némelyeknek hallani, hogy ilyen események Lvovban (Lembergben) történnének meg. Látnánk-e a Felső Rada (az ukrán parlament) képviselőit és a területi Rada képviselőit a tüntetők között? Attól tartok, hogy igen. De a Régiók Pártjának és a Kommunista Pártnak a képviselőit itt nem látjuk. Sem Donyeckben, sem Luganszkban. Ez arról árulkodik, hogy ez a két párt, amely—sajnálatos módon—évtizedekig parazitaként élősködött Délnyugat életkezdetein, nem létezhet és nem is képes a továbbiakban létezni.

A Donbassz (a doni medence) nagyobb és erősebb volt ideológiailag, és a tüntetések erősebbek, mint a Dnyepropetrovszki és a Zaporozsjei területek lakossága esetében. Ha a Donbassz teljesíti történelmi, (aláhúzva) történelmi küldetését, és hozzáférhetetlen előörse lesz a Keletnek, akkor kétségtelen, hogy Harkov, Zaporozsje, Herszon, Nyikolajev, Dnyepropetrovszk … szintúgy meg tudja döntene a számára idegen hatalmat a saját városaiban.

Ma Luganszkban, a Luganszki területen, a Donyecki területen dől el Ukrajna közeljövője.

Ha ez a töntetési folyamat [amiről a fentiekben esett szó] szétesik, elolvad, akkor más vár bennünket. Már néhány hónap múlva, lehet hogy egy év múlva, a tüntetések már újabb hulláma vár bennünket, amely minőségileg más kevésbé amorf lesz, mint a jelenlegi. Erősebb lesz szervezetileg, és erősebb ideológiailag. Valószínüleg kemény és kegyetlen lesz. Az, amiről kezdetben szóltunk, azaz azoknak a “sötét erőknek” a felébredése, amelyek minden emberi lélekben benne vannak.

Úgy vélem, hogy május 11-ére és 18-ára meghírdetett helyi népszavazások sehova sem vezetnek. Referendumot ott rendeznek, ahol stabil a hatalom. Ma sem Donyeckben, sem Luganszban nem lehet valós népszavazást tartani, amit elismernének. Azért, mert jelenleg a hatalom azoknál van, akik konfliktusban állnak a tüntetőkkel. Finoman fogalmazva, és elkerülve a kemény szavakat.

Ezekhez a területi népszavazásokhoz népi hatalom kellene, a kormányzótól, a rendőrség vezetőjétől, a biztonsági szolgálat vezetőjétől, a területi Rada elnökétől kezdődően stb. Ha van egy ilyen hatalom, akkor lehet referendumot tartani. Akkor, ha ennek a hatalomnak alá van rendelve a helyi televízió. Minden más, ami nem ilyen—sajnálatos módon—sehova sem vezet. Ha egy népi támogatú kormányzónak, és az őt körülvevő embereknek sikerül maga alá rendelni az adott terület struktúráit, akkor lehet referendum. Ha a jog megőrzéséért felelős hatalom vezetése konfliktusban áll a népi választású kormányzóval és a tüntetőkkel, akkor nem lehetséges semmiféle népszavazás.

Ha—tegyük fel—olyan helyzet keletkezik, hogy sikerül a jog megőrzéséért felelős hatalmat a népi választású kormányzó és körei alá rendelni (amit ma nehéz elképzelni), akkor mi a referendum témaköre? Amiről most szó van, az semmiről sem szól. Nem konkrétumok ezek. A szavazás eredményét követő lépések szögesen eltérőek lehetnek. A politikai napirend [előzetes és megfelelő] tisztázása nélkül, ez az egész akár semmivel végződhet.

Persze nem vagyunk abban a helyzetben, hogy tanácsot adjunk, az ilyen eleve könnyű dolog itt a kamera előtt. Eldönteni azt, hogy is kellene cselekedniük azoknak az embereknek, akik ott vannak a frontvonalban, kockáztatva önmaguk, családjuk és környezetük életét jövőjük érdekében. Ezért el akarom kerülni az interjú ilyenfajta tónusát.

Ennek ellenére a központba kell helyezni kérdéseket, de nem útmutatásként, vagy tanácsként. Bármi is történjék, az ország az eddigi formában—óriásplakátok, pártok, beszélgetős műsorok, és mind ilyen fajta választások—nem létezik a továbbiakban. Azt a határmezsgyét, amikor még keresztül lehetett volna vinni a “puha federalizációt”—a federalizáció, őszintén tekintve, fals dolog, mert papírra vetni bármit lehet—nos ezt a fázist már magunk mögött hagytuk. Az Ukrajnában élő két nép ma már nem tud megegyezni. Semmilyen körülmény esetén, külső erők beavatkozása nélkül. Nem lehetséges semmiféle reális parlamenti választás. Valódi parlamenti munka sem lehetséges. Nem lehetséges a létezés stb. stb.

Minket különböző változások, feltörések várnak, amelyek vagy azzal fejeződnek be, hogy Kijevben ismét veszélytelen lesz azon emberek létezése, akik nem támogatják a banderista ideológiát, vagy pedig Délnyugaton a hunta rezsim lesz uralkodó. Egészen addig nincs semmiféle közös érintkezési pont, vagy a közös tárgyalás megkezdésének lehetőség.

Ha az Oleg Carjovhoz (Царёв, Олег Анатольевич, Oleg Tsarov) hasonló emberekből legaláb 8-12 ember lenne a Régiók Pártjában, akkor egészen más lenne a helyzet. Beszéltünk arról, hogy sem a Donyecki, sem a Luganszki területen nincs egyetlen népi képviselő, a kimenne saját népéhez és megvédené annak érdekeit. Kiderült, hogy az egész Régiók Pártjából ma egyedül Oleg Carjovnak van a kijevi huntával szemben álló pozíciója. Ezért minden lehetséges és lehetetlen elnyomó lépés ő ellene irányul. Az egyetlen elnökjelölt, aki védelem nélkül maradt, aki ráadásul ezt kérte. A kijevi tömegkommunikáció mindenféle dologgal vádolja. Ön emlékszik arra a szituációra, amelyben ö majdnem életét vesztette, kishíján széttépte őt a nép. Egyrészt jó, hogy legalább egy ember akadt, akinek van saját vélemény és kitart amellett. Másrészt nagyon szomorú ez, mert látszik az egész vákum, drámaiság Délnyugat-Ukrajna érdekeinek tekintetében.

<A Krímre vonatkozó nyilatkozatot nem jegyzetelem magyarul. Ugyanakkor roppant nagyívű fejlődési lehetőségeket vázol fel, amelyekkel abszolút egyet értek.>

Megjegyzés:

  1. Igor Berkut 2011. március 31-ém még másfajta “világvége” szcenárióban gondolkodott, amiben azért voltak ma is aktuális elemek, továbbá maga a megközelítési mód roppant valós volt a mostani történések szempontjából is:
  2. Беркут: следующая за Ливией – Россия

  3. Ennek megfelelően kell az életrajzát is szemügyre venni:
  4. Игорь Беркут [May 25, 2010]

  5. És ilyen “fura” dolgot (az általa vezetett pártocska felépítette kijevi erődítményt, ld. az alábbi képet) is figyelembe kell vennünk (amiből egyébként az is kiderül, hogy a Berkut családnév felvett, még a hírszerzői munkája korából):
  6. Партия «Великая Украина» построила крепость [Nov 19, 2013]image

  7. Maga a Рассвет ТВ csatorna [May 30,2013], pedig ilyen motivációjú:

C момента распада СССР психо-историческая война Запада против Русской цивилизации приобрела угрожающие масштабы. В этих рамках одним из мощнейших инструментов Запада, обеспечившим тотальное доминирование системы его мировоззрения в умах и сердцах наших людей, были и продолжают оставаться СМИ (по сути – СМРАД).

Располагая неограниченным финансовым ресурсом, за эти годы Западу удалось сформировать «под себя» всё информационное пространство. На фоне постоянной дезинформации происходила «сборка» из этих лживых фактов и их интерпретаций полновесный концепций, а из них уже следовала подмена символов и смыслов. В результате чего у большинства русских (в истинном – широком понимании) людей произошла полная дерационализация сознания и поведения: люди утратили способность мыслить адекватным, рациональным способом и действовать в соответствии с этим.

Своим долгом считаем участие в исправлении исторической ошибки и внесении своего скромного вклада в общее дело – Большой Русской Победы!

Post a comment or leave a trackback: Trackback URL.

Trackbacks

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Kapcsolódás: %s

%d blogger ezt kedveli: