A lecke feladva Nyugatnak, ha megértik Putyin Krím újból Oroszországhoz való csatlakozása kapcsán elmondott parlamenti beszédét

Putyin : A népszavazást a Krím-félszigeten a nemzetközi normákkal összhangban tartották meg (Oroszország Hangja, 2014. március 18.)

„A Krím-félszigeten megrendezett népszavazás teljes egészében megfelelt a demokratikus eljárásoknak és a nemzetközi jog szabályainak."

A szavazók 82 %-a vett részt a szavazáson. Több mint több 96 %-uk szavazott arra, hogy a félsziget újraegyesüljön Oroszországgal” – mondta Putyin kedden a Kremlben a Duma és a Föderációs Tanács képviselői előtt, az orosz régiók vezetői és a civil társadalom képviselői előtt mondott beszédében. A rendezvényre a Krím Köztársaság és Szevasztopol város kérése kapcsán kerüt sot, amelyben kérik, hogy csatlakozhassanak az Orosz Föderációhoz.

Az orosz elnök megjegyezte: ahhoz, hogy megértsük, miért ilyen választást tették az emberek, ismerni kell a Krím-félsziget történetét.

 

Moszvában így ünnepelnek a Vörös téren: В Москве проходит массовый митинг «Крым, с возвращением!» [Hot news YouTube channel, March 18, 2014]

Putyin Koszovó Nyugat általi elismeréséről: saját maguk írták meg, most pedig háborognak (Oroszország Hangja, 2014. március 18.)

Vlagyimir Putyin orosz elnök a Szövetségi Gyűléshez címzett üzenetében ekként kommentálta azt, hogy a Nyugat elismerte a független Koszovót és nem ismeri el a független Krímet: saját maguk írták meg, most pedig háborognak.

Elnöki üzenetében Putyin idézte azt a nyilatkozatot, amelyet az Egyesült Államok fogadott el a koszovói helyzet kapcsán. A dokumentum elismeri, hogy a függetlenségi nyilatkozatok sérthetik az országok belső törvényeit, azonban ez még nem jelenti azt, hogy a nemzetközi jog is sérelmet szenved. „Saját maguk írták meg ezt, világgá kürtölték, mindenkit lehajlítottak, most pedig háborognak. Vajon min?” – mondta Putyin.

Itt már a Vörös Téren, a parlamenti beszéd után: Путин: Крым и Севастополь возвращаются в родную гавань [euronews (на русском) YouTube channel, March 18, 2014]

Владимир Путин и представители крымских властей выступили на Красной площади на концерте, посвященном присоединению Крыма к России. Ранее Путин подписал с руководителями Крыма договор о вхождении республики в состав Российской Федерации.

Egyelőre azonban csak az látszik, hogy a Krím Oroszországhoz való újbóli csatlakozása kapcsán mondott Putyin beszédének sem történelmi, sem aktuális geopolitikai üzenetét nem értik Nyugaton:

EU-Ukrajna-Oroszország-diplomácia
RÖVIDHÍR – Ukrán válság – Az EU nem ismeri el a Krím orosz annektálását

    Brüsszel, 2014. március 18., kedd (MTI) – Ukrajna területi integritását, függetlenségét és szuverenitását tiszteletben kell tartani – jelentette ki kedden közös közleményében Herman Van Rompuy, az Európai Tanács és José Manuel Barroso, az Európai Bizottság elnöke.

    Az Európai Unió sem az illegitim és jogellenes krími népszavazást, sem annak eredményét nem ismeri el. Az Európai Unió nem ismeri el, és nem fogja elismerni a Krím és Szevasztopol Oroszországhoz csatolását – közölte Barroso és Van Rompuy.

Kijevben egyenesen háborúba szeretnék sodorni Nyugatot:
Турчинов: конфликт переходит в военную фазу [euronews (на русском) YouTube channel, March 18, 2014]

Исполняющие обязанности президента и премьер-министра Украины Александр Турчинов и Арсений Яценюк отреагировали на подписание в Москве договора о принятии Крыма в состав России.

На созванной пресс-конференции они заявили, что кризис из политической фазы уже переходит в военную и становится опасным для безопасности и жизни украинцев.

Александр Турчинов, и.о. президента Украины:

"Сегодня президент России Путин, который любит рассуждать о фашизме, копирует сам фашистов прошлого века, аннексир…

ЧИТАТЬ ДАЛЕЕ: http://ru.euronews.com/2014/03/18/acting-ukraine-president-compares-vladimir-putin-to-fascists-of-last-century

Kijev nem fogadja el a Krím Oroszországhoz csatlakozását [euronews (magyarul), March 18, 2014]

Ukrajna törvénytelennek tartja és nem fogadja el azt a Moszkvában kedden aláírt orosz-krími államközi megállapodást, amely szerint a Krími Köztársaság és Szevasztopol csatlakozik az Oroszországi Föderációhoz- jelentette ki az ukrán államfő és kormányfő nemzetközi sajtótájéloztatóján. Olekszandr Turcsinov azt mondta: – Oroszország megpróbál elcsatolni egy területet Ukrajnától, ami egy fasiszta beavatkozás és amelynek semmilyen jogalapja sincs. Ez a provokációja nem csak Ukrajnát veszélyezteti, h… BŐVEBBEN: http://hu.euronews.com/2014/03/18/kijev-nem-fogadja-el-a-krim-oroszorszaghoz-csatlakozasat

A kijevi Majdanon ez a reakció: Что думают на Майдане о Крыме в составе России [hakan bulut YouTube channel, March 18, 2014]

… ATTÓL FÉLNEK, HOGY PUTYIN TOVÁBB NYOMUL MAJD UKRAJNÁBAN

Ukrajna-Oroszország-konfliktus
RÖVIDHÍR – Ukrán válság – Jacenyuk: az orosz-ukrán konfliktus átlépett a katonai fázisba

    Kijev, 2014. március 18., kedd [17:30] (MTI) – A politikaiból a katonai fázisba lépett a Krím félsziget hovatartozása körül kialakult orosz-ukrán konfliktus – jelentette ki kedden Arszenyij Jacenyuk ukrán kormányfő Kijevben.

    A miniszterelnök sürgette, hogy sürgősen hozzanak létre bizottságot védelmi minisztériumi szinten az 1994-es budapesti memorandum aláírói, Ukrajna, valamint az Egyesült Államok, Nagy-Britannia és Oroszország részvételével, vagyis üljenek össze azok a nagyhatalmak, amelyek a dokumentumban szavatolták Ukrajna területi épségét a konfliktus további éleződésének elkerülése végett.
    Az államfői tisztet ideiglenesen betöltő Olekszandr Turcsinov házelnök a miniszterelnökkel közösen tett nyilatkozatban azzal vádolta Vlagyimir Putyin orosz elnököt, hogy "a múlt századi fasisztákat másolja egy független ország területének annektálásával".

ПУТИН РЕЧЬ И ПОДПИСАНИЕ ДОГОВОРА РОССИЯ-КРЫМ ПРЕЗИДЕНТ РФ. АДМИНИСТРАЦИЯ [ADVOKAT HIPERINFO YouTube channel, March 18, 2014]

Oroszország-Ukrajna-elnök-jog-konfliktus
Ukrán válság – Putyin a Nyugatot vádolja, s a krími referendum ügyében a koszovói precedenst hozza fel – BŐVÍTETT (új: a beszéd további részletei)

Kegyes Csilla, az MTI tudósítója jelenti:
    Moszkva, 2014. március 18., kedd [16:18] (MTI) – Oroszország elválaszthatatlan részének nevezte a Krímet VlagyimirPutyin orosz elnök a Kremlben az orosz törvényhozás tagjai előtt mondott beszédében, amelyben a Nyugatot azzal vádolta, hogy a hidegháborút hozza vissza azzal, hogy igyekszik megakadályozni az ukrajnai régió Oroszországhoz való csatlakozását.

    Szenvedélyesen hazafias hangvételű beszédében Putyin védelmébe vette Oroszországnak a krími válságban tett lépéseit, és azzal vádolta meg az Egyesült Államokat és szövetségeseit, hogy maguknak tartják fenn a jogot, hogy a világ sorsáról döntsenek és olyan koalíciókat hozzanak létre, amelyek azon alapulnak, hogy "aki nincs velünk, az ellenünk van". Felszólította a Nyugatot, hogy vessen véget a hisztériának, "hagyjon fel a hidegháborús retorikával", és ismerje el, hogy Oroszországnak is "megvannak a saját nemzeti érdekei, amelyekkel számolni kell, s amelyeket tiszteletben kell tartani.
    Az orosz elnök azt hangoztatta, hogy az Egyesült Államok külpolitikáját nem a nemzetközi jog vezérli. Washington és szövetségesei "erőt alkalmaznak szuverén államok ellen, számukra szükséges ENSZ-határozatokat vernek keresztül és semmibe vesznek más döntéseket" – mondta Vlagyimir Putyin Szerbia, Irak, Afganisztán és Líbia esetére, valamint a szerinte "káoszba torkolló színes forradalmakat" és "az arab télbe fordult arab tavaszra" hivatkozva.
    Putyin kijelentette, hogy Ukrajna esetében a nyugati partnerek átléptek egy határt, "amatőr és felelőtlen módon cselekedtek". Köszönetet mondott ellenben Kínának az ukrán válság ügyében nyújtott támogatásáért.
    A Krím státusáról dönteni hivatott népszavazás ügyében az orosz elnök az ENSZ-nek és az Egyesült Államoknak a koszovói precedens kapcsán hozott döntéseire hivatkozott, hangsúlyozva, hogy "a krímiek lépéseikben pontosan ehhez a használati utasításhoz tartották magukat". Megismételte azt az állítását, hogy az orosz fegyveres erők nem vonultak be az Ukrajnához tartozó Krím félszigetre.
    Azt hangoztatta, hogy a vasárnap tartott krími népszavazás a demokratikus eljárásokkal és nemzetközi jogi normákkal teljes összhangban zajlott le. Történelmi pillanatnak nevezte, hogy a referendumon a lakosság nagy többséggel az Oroszországhoz való csatlakozás mellett döntött. Szerinte a népszavazás azt is megmutatta, hogy a krími tatárok jelentős hányada is Oroszországhoz akar tartozni. Kiemelte, hogy meg kell hozni azokat a döntéseket, amelyek révén végig lehet vinni a számos igazságtalanságtól sújtott krími tatár nemzet rehabilitációját. A Krímben mostantól három egyenrangú nyelv lesz – az orosz, az ukrán és a krími tatár -, mivel "tisztelettel viszonyulunk minden, a Krímben élő nemzetiséghez" – mondta.
    Putyin kiemelte, hogy Oroszország nem akarja Ukrajna felosztását. Azzal érvelt, hogy országának válaszolnia kellett a Nyugat összeesküvésére, amellyel az érdekszférájába akarta vonni Ukrajnát. Szerinte a Viktor Janukovics ukrán elnök hatalmát megdöntő tiltakozásokat a Nyugat bátorította. Hangsúlyozta, hogy Oroszország számára az Ukrajnához fűződő viszony mindig kulcsfontosságú lesz. Felhívta a figyelmet arra, hogy Oroszország 1991-ben megbékélt a Szovjetunió szétesésével, mert nehéz helyzetben volt.
    Putyin beszédében külön szólt az európai közvéleményhez, azon belül is Németország lakosságához. Azt mondta, biztos abban, hogy a németek nem felejtették el, hogy a Szovjetunió annak idején támogatta a II. világháború után kettéosztott Németország (1990. október 3-án kihirdetett) újraegyesítését. Hozzátette, "számítok arra, hogy Németország állampolgárai támogatni fogják az orosz világ törekvését, a történelmi Oroszországot az egység visszaállításában".
    A Szovjetunió szétesésének következtében az orosz nép a világ egyik legnagyobb szétdarabolt nemzete lett – hangoztatta az orosz államfő, aki emlékeztetett azokra a történelmi eseményekre, amelyek következtében "emberek milliói az egyik országban feküdtek le aludni, de már egy másikban ébredtek fel, nemzeti kisebbséggé válva".
    Az orosz államfő szerint Ukrajna orosz lakossága belefáradt az országot több mint húsz éve megrázkódtató, állandó válságba. "A helyzet másként kezdett alakulni. Újra meg újra történtek kísérletek arra, hogy megfosszák az oroszokat a történelmi emlékezetüktől, időnként az anyanyelvüktől is, és erőszakos asszimiláció alanyaivá tegyék őket" – hangoztatta Putyin.
    Az orosz államfő megismételte a Kreml többször hangoztatott álláspontját, hogy "az ukrajnai államcsíny fő kivitelezői a nacionalisták, újfasiszták, orosz-, és zsidóellenesek", akik szerinte nagyban meghatározzák jelenleg is az "életet" Ukrajnában. Felhívta a figyelmet az ukrán nyelvtörvény felülvizsgálatára, amely szerinte sérti a nemzeti kisebbségek jogait. Úgy vélte, hogy Ukrajnában még mindig nincs törvényes végrehajtó hatalom. Azt mondta, hogy a Krím és Szevasztopol lakossága ezért fordult Oroszországhoz, hogy védje meg jogaikat és életüket, és "mi nem hagyhattuk őket bajban".
    Putyin beszélt Moszkva NATO-hoz való viszonyáról is. Kijelentette, hogy "nem vagyunk az együttműködés ellen, de azt ellenezzük, hogy a katonai szervezet házigazdaként viselkedjen a kerítésünk mellett, a történelmi területünkön".
    Az orosz államfő soron kívül hívta össze az orosz parlament mindkét házának képviselőit, a régiók kormányzóit, a föderációhoz tartozó köztársaságok elnökeit, valamint az oroszországi egyházak vezetőit és ismert közéleti személyiségeket a történelmi Kreml György-terembe. Beszédét gyakran szakította meg a meghívottak vastapsa és üdvrivalgása. Az orosz állami televíziós csatornák élő adásban sugározták a Krím félsziget Oroszországhoz csatolását megelőző beszédet és a csatlakozásról szóló ünnepélyes aláírást.

És így fogadták Putyin beszédét Szimferopolban: Крым в составе России: Реакция крымчан [Hot news YouTube channel, March 18, 2014]

BENNE UKRÁNOK FÉLELME, EGÉSZEN ATTÓL, HOGY “PUTYIN EGÉSZ UKRAJNÁT ELFOGLALJA”

Az első napról Oroszországon belül így számolt be a helyi TV: Крым Первый день в России [Валерия Соколовва YouTube channel, March 18, 2014]

Válasz Klicskónak, aki a referendum bojkottálására szólította fel a krími lakosságot:
Кличко обратился к крымчанам и получил ответ [Pavel Avgustinovich YouTube channel, March 18, 2014]]

Egy moszkvai politológus részletes véleménye arról, hogyan is mehetett ez végbe:
Виталий Третьяков: "Киев сделал все, чтобы Крым стал российским" [VideoVoiceOfRussia YouTube channel, March 18, 2018], ami moszkvai idő szerint már este 22:05-kor (magyar idő szerint 19:05-kor) ment adásba

Почему Украина с большим трудом может сохранять единство, как будут развиваться отношения России с Западом после крымского референдума и существует ли рецепт мирного разрешения украинского кризиса, рассказал “Голосу России” политолог Виталий Третьяков. Все выпуски программы можно найти на сайте “Голоса России”: http://rus.ruvr.ru/radio_broadcast/2227329/

Oroszország-Ukrajna
Ukrán válság – A Vörös téren és országszerte ünneplik a Krím félsziget Oroszországhoz való csatlakozását

Kegyes Csilla, az MTI tudósítója jelenti:
     Moszkva, 2014. március 18., kedd [17:49] (MTI) – Még jóvá sem hagyta az orosz törvényhozás a Krím félsziget Oroszországhoz való csatlakozásáról kedden aláírt szerződést, a moszkvai Vörös téren és országszerte már ünneplik az eseményt.

    Az "Együtt vagyunk" jelszó jegyében ünnepi koncerttel egybekötött megmozduláson felszólalt Vlagyimir Putyin orosz elnök. Szavai szerint a Krím és Szevasztopol "nehéz, hosszadalmas és fárasztó hajózás után visszatérnek a hon kikötőjébe, a szülőföld partjaihoz, az állandó lajstromjelzésük kikötőjébe, Oroszországba".
    Az államfő köszönetet mondott a Vörös téren a Krím és a félszigeten eddig is különleges státussal rendelkező Szevasztopol lakosságának "következetes és határozott állásfoglalásukért és akaratuk világos kinyilvánításáért", hogy "Oroszországgal együtt akarnak lenni". Vlagyimir Putyin hozzátette, nagyon aggódnak amiatt, ami Ukrajnában történik, de mint mondta, hisz abban, hogy a szomszédos ország minden nehézséget le fog győzni.
    A moszkvai hatóságok adatai szerint több mint 110 ezer ember gyűlt össze a Kreml fala mellett húzódó történelmi helyszínen, ahol megjelent a krími parlament elnöke, a terület kormányának feje és Szevasztopol polgármestere is. Az államfő és a krími politikusok megszólalását élőben közvetítette az állami hírtelevízió. A koncerten számos neves orosz előadóművész lépett fel, közöttük a Fekete-tenger partján lévő ukrajnai Odesszából származó Larisza Dolina. A Vörös téri rendezvényen Tatyjana Taraszova világhírű orosz műkorcsolyaedző is beszédet mondott. Azt hangoztatta, hogy Moszkva híres terén ünnepelték annak idején a Szovjetuniónak a II. világháborúban aratott győzelmét, és kijelentette, hogy "most sem engedik a fasizmust előretörni".
     A Krím félsziget és Szevasztopol nemzetközileg elutasított csatlakozását több orosz nagyvárosban, így Szentpéterváron, Velikij-Novgorodban és Pszkovban is "spontán" nagygyűléseken köszöntötték a hatalmon lévő orosz pártok és hazafias szervezetek képviselői és hívei.
    A Rosszija 24 állami hírtelevízió Dagesztán fővárosából, Mahacskalából, valamint a krími városokból is tudósított az ottani ünneplésről.
    Vlagyimir Putyin orosz államfő kedden írta alá a krími vezetőkkel azt a Moszkvában "államközinek" nevezett megállapodást, amely szerint a – függetlenségét hétfőn egyoldalúan kihirdető, független államként egyedül Oroszország által elismert – Krími Köztársaság és Szevasztopol városa keddtől az Oroszországi Föderációhoz tartozik. A megállapodást még az orosz törvényhozásnak is jóvá kell hagynia. Valentyina Matvijenko, a felsőház (Szövetségi Tanács) elnöke szerint már március 21-én sor kerülhet.
    A Krími Köztársaság és Szevasztopol vezetőit a Szövetségi Tanácsban is megünnepelték. Valentyina Matvijenko közölte, hogy a jövő hétfőn a felsőházban megjelenik a félsziget és a krími város zászlaja.

Még Joskar-Ola-ban is, a marik, más néven cseremiszek (Mari El) fővárosában:
Митинг в Йошкар-Оле (Марий Эл) в поддержку республики Крым и города-героя Севостополь. [RinatSibagatullin YouTube channel, March 18, 2014]

A keleti irányban, az Azovi tenger túloldalán fekvő, szomszédos Krasznodárban is (mely székhelye a Krasznodari határterület-nek, ahonnan a kubányi kozákok elsőként siettek Krím segítségére, ld. tegnapi, Felvonult az ukrán hadsereg, kozákok is védik Krím határát, Harkov nem enged a Jobboldali Szektornak–akár el is szakadhat, ahogyan Krím című bejegyzésemet):

Reklámok
Post a comment or leave a trackback: Trackback URL.

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

w

Kapcsolódás: %s

%d blogger ezt kedveli: