Orosz álláspont szemben a kizárólag Krímre koncentráló amerikaival szemben: A korábbi, február 21-i belső ukrán megállapodás betartatása, föderatív berendezkedésre irányuló alkotmányozás és az erőszakos cselekmények objektív kivizsgálása hozhat csak megoldást

Az MTI a szó szoros értelemben nevetséges “Ukrán válság – Amerikai illetékes: Lavrovnak korlátozott felhatalmazása volt Londonban” röpke híradással jelentkezett Washingtonból, míg Moszkvából egyszerűen semmivel. Mintha a röpke hírben súlykolt, Krímre vonatkozó, azonnali megállapodás lenne itt a döntő kérdés. Egyszerűen hihetelen. Így kénytelen voltam egy moszkvai forrás keresni annak érdekében, hogy megtudjam mi is történt egyáltalán ezen a nem kevesebb, mint 5 órás tanácskozáson:

 

A következő címkék jellemzik az amerikaikkal közölt orosz javaslatot:

orosz javaslat nemzetközi támogató csoport léterhozására—új alkotmányozás—föderatív ukrán állam—február 21-i megállapodás betartatása—illegális fegyverek leadása—illegálisan elfoglalt épületek kiürítése—az erőszakos cselekmények objektív kivizsgálása

A NEWSru.com  (Gazprom Media tulajdon)

В ходе переговоров по Крыму Лавров и Керри так и не достигли консенсуса. Россия передала США свой план выхода из кризиса (ТЕКСТ) [14 марта 2014 г., 20:56, последнее обновление: 09:37] cikke szerint:

  1. imageA Lavrov és Kerry külügyügyminiszterek között 14-én tegnap lezajlott ötórás tárgyalás során a felek megállapították, hogy helyzet egyforma mértékben nyugtalanítja őket, de nem sikerült semmiben megállapodniuk.
  2. Az Orosz Föderáció vezetése számára riasztólag hat a “radikálisok törvénytelen aktivitása”. Különösen aggasztja őket, hogy “nem foganatosítanak intézkedéseket a törvényesség biztosítására”. Lavrov szerint teljesen nyilvánvaló, hogy a február 21-i megállapodást nem hajtják végre, többek között a törvénytelen alakulatok lefegyverzése vonatkozásában. “Az USA biztosított bennünket arról, hogy ebben rendet kell teremteni” – jegyezte meg a miniszter.
  3. Egyidejűleg Lavrov meg van arról győződve, hogy a “rendteremtéshez” nincsen szükség valamiféle nemzetközi struktúrára – közölte az ITAR-TASSZ. “Nekünk semmiféle nemzetközi struktúrára nincsen ahhoz szükségünk, hogy foglalkozzunk az orosz-ukrán kapcsolatokkal” – húzta alá a miniszter. “Amikor Kijevben megtörtént az, ami, és a hatalomból eltávolították a törvényesen megválasztott elnököt, akkor bizonyos bonyodalmak lépetk fel számunkra, de Oroszország elnöke, Vlagyimir Putyin elrendelte a kormány tagjainak, hogy a napi ügyek megoldásában működjenek együtt Ukrajna jelenlegi vezetésében meglévő partnereikkel”.
  4. Az Orosz Föderáció Külügyminisztériumának vezetője hozzátette, hogy egy kontaktcsoport létrehozása abban a formában, ahogyan a nyugati partnerek javasolták, maga után vonná az Orosz Föderáció részleges bűnének beismerését az ukrán krízisben. Azért, mert ezen csoport általi rendezési folyamat céljaként azt deklarálják, hogy közreműködjön az Ukrajna és Oroszország közötti közvetlen párbeszédben. “Ez a fogalmak kihelyettesítése, mivel a válság nem az orosz fél bűne miatt keletkezett.”
  5. A miniszter véleménye szerint “amennyiben a világ országainak közössége felelőséggel áll hozzá Ukrajna sorsához, akkor mindenek előtt kitartóan fel kell hívnia Ukrajnát az alkotmányos reform folyamatának megkezdésére, amit az ukrán parlament teljes mértékben kezdeményezhet”.

(A Krímre vonatkozó részekkel itt nem foglalkozom, lásd azokat az eredetiben.)

Az orosz fél az alábbi projektdokumentumot javasolta az amerikainak az ukrajnai helyzet ügyében. Ennek értelmében egy olyan támogató csoportot kellene, véleménye szerint, létrehozni amely segítené Ukrajnát a helyzet normalizálását célzó prioritási lépések bevezetésében. Elsőként a február 21-i megállapodásban foglalt kötelezettségeket kellene azonnal végrehajtani az illegális fegyverek leadása, az illegálisan elfoglalt épületből való visszavonulás és a 2013 decembere és 2014 februárja között történt erőszakos cselekmények objektív kivizsgálása vonatkozásában. A többit nem részletezném. Az alkotmányozásról van szó, mégpedig a régiók ebbe való beleszólásának elve alapján, ami egy föderatív állami berendezkedést tenne lehetővé. Krím ügyében is ebbe illő rész található.

image

image

image

Reklámok
Post a comment or leave a trackback: Trackback URL.

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

w

Kapcsolódás: %s

%d blogger ezt kedveli: