Az Egyesült Államokat zavarta úgy az EU, mint az orosz törekvés Ukrajna konszolidálására

Egy fontos állítás Olekszandr Jakimenko, az Ukrán Biztonsági Szolgálat (SZBU) volt vezetője által tegnap adott interjúból. Egy olyan állítás, ami teljesen hiányzik az alábbi videót követő MTI közleményből. Pedig Jakimenko részletesen kifejti az USA és azon belül a CIA szerepét ezekben az eseményekben, egészen odáig menően, hogy decembertől kezdve diplomáciai postával küldtek nagymennyiségű pénzt Ukrajnába, amit igazolt az új mintájú dollár bankjegyek megjelenése a Majdanon. Részletesen említi azokat a személyeket is, akik Andrij Parubij mellett, aki akkor a Majdanon szervezett önvédelmi egységek parancsnoka volt (egyébként az ukrajnai Haza párt (Batykivscsina) politikusa, a hatalomváltás óta pedig az ukrán Nemzetbiztonsági és Védelmi Tanács (RNBUO) vezetője), az amerikaiaknak dolgoztak. Szó esik az oligarchák közreműködéséről is.

Mindez megerősíti azt, amiről korábban már az MTI is hírt adott:

Ukrajna-EU-Oroszország
Ukrán válság – Orosz hírportál: nem Janukovics, hanem az új ukrán hatalom egy tagja bérelhette fel a Majdan orvlövészekeit – FRISSÍTETT (új: észt reagálás)

   Moszkva, 2014. március 5., szerda [18:52] (MTI) – Az észt külügyminiszter egy kiszivárgott telefonbeszélgetés szerint nem tartja kizártnak, hogy valaki a korábbi ukrán ellenzéki vezetők közül bérelte fel azokat az orvlövészeket, akik a kijevi Majdanon tüntetőket és rendőröket öltek meg a tüntetések idején – legalábbis ezt írta szerdán hírportálján a Russia Today (RT) nevű angol nyelvű orosz állami televízió. Az észt külügyminisztérium utóbb megerősítette a kiszivárogtatott felvétel hitelességét. Azt az értelmezést viszont cáfolta, hogy az észt diplomácia vezetője megállapította volna az ellenzéknek az erőszakos akciókban való részvételét.

Az RT szerint a telefonbeszélgetés Catherine Ashton, az Európai Unió kül- és biztonságpolitikai főképviselője és Urmas Paet észt külügyminiszter között zajlott le, azután, hogy az észt miniszter február 25-én, az EU-párti tüntetők és az ukrán biztonsági erők összecsapását követően látogatást tett Kijevben.
“Egyre erősebb az a vélekedés, hogy nem Janukovics állt a mesterlövészek mögött, hanem valaki az új koalícióból” – mondja Paet a felvételen. Ashton erre ezt mondta: “Azt hiszem, vizsgálódni akarunk. Úgy értem, én nem hallottam erről, ez érdekes. Istenem!”
Paet hozzátette, hogy egy, a sérülteket kezelő kijevi orvosnő ezt mondta neki: minden jel arra utal, hogy ugyanazok a mesterlövészek végeztek rendőrökkel és tüntetőkkel is. Erre utal az orvos szerint az, hogy a sebek alapján ugyanolyan típusú lövedékekre lehet következtetni. Paet azt mondta Ashtonnak, a civil aktivisták zavarónak tartják, hogy az új ukrán vezetés “nem akarja kivizsgálni, mi is történt pontosan” a Majdanon. Azt tapasztalta, hogy a civilek nem bíznak az új koalíció politikusaiban.

Melyről pontosabb részletekkel szolgált egy másik forrás: Phone Wrecks: The Secret Agenda of Ashton and Nuland Revealed [by Wayne MADSEN on Strategic-Culture.org – Strategic Culture Foundation, March 7, 2014]

Paet told Ashton that a Ukrainian medical doctor who he also said was a leader of the Ukrainian «civil society,» Dr. Olga Bogomolets, convinced the visiting Estonian official that the bullets that struck protesters and policemen all came from the same weapons and that the opposition was covering up for the snipers. Bogomolets is far from a cipher for the exiled Ukrainian President Viktor Yanukovych. She was the personal physician to the «Orange Revolution»-installed President Viktor Yushchenko and she received an award from the CIA- and George Soros-funded Radio Liberty. Moreover, Bogomolets urged her medical students to take part in the Euromaidan protests in Kiev.

Bogomolets convinced Paet that the bullets that struck protesters and policemen, alike, on Maidan Square, were fired from the same guns and that the opposition was behind the attacks. It is also noteworthy that Bogomolets said she turned down an offer by opposition leaders to serve in the position of Deputy Prime Minister of Ukraine for Humanitarian Affairs in the new government.

A teljes ukrajnai események mögötti nyugati, pontosabban amerikai háttérrel már részletesen fofglalkozott Az ukrán válság igazi, pro és kontra megvitatása Nyugaton–nem az, ami zajlik a hivatalos politikai színtéren (2014. március 10. – 8:59) című bejegyzésem.

Most következzenek a tegnapi, Jakimenko féle interjú részletei:

Снайперы Майдана уникальное интервью Александр Якименко [Экономика ТВ, March 12, 2014] ÚJ FORRÁS: Экс глава СБУ назвал тех, кто получил прибыль от бойни на Майдане 

Александр Якименко, бывший начальник Службы безопасности Украины, возглавлявший ведомство при Викторе Януковиче, рассказал о том, как велась подготовка к перевороту в Киеве, и кто руководил снайперами, которые уничтожали митингующих и милиционеров на Майдане.

A fenti videó részletek egyfajta leirata megtalálható az MTI közlemény utáni Вести.Ru cikkben. A teljes interjú a http://rutv.ru/brand/show/id/9928 oldalon tekinthető meg.

Oroszország-Ukrajna-hírszerzés-bűnügy-konfliktus
Ukrán válság – Volt ukrán biztonsági főnök: Parubij vetette be az orvlövészeket

Kegyes Csilla, az MTI tudósítója jelenti:
Moszkva, 2014. március 12., szerda (MTI) – Az Ukrán Biztonsági Szolgálat (SZBU) volt vezetője azzal vádolta meg szerdán Andrij Parubijt, a Majdanon (Kijev főterén) szervezett önvédelmi egységek korábbi parancsnokát, hogy az általa ellenőrzött épületből lőttek a tüntetőkre és a rendőrökre a februári események idején.

Olekszandr Jakimenko volt SZBU-főnök a Rosszija 24 orosz állami hírtelevíziónak nyilatkozott erről, először szólalva meg a nyilvánosság előtt azóta, hogy Viktor Janukovics elnök február 22-i leváltását követően elmenekült Ukrajnából. A késői órákban sugárzott exkluzív interjúban részletesen ecsetelte, hogy milyen nyugati törekvések vezettek a kijevi összecsapásokhoz, s az események erőszakos fejleményeiért egyértelműen az ukrán ellenzéki erőket tette felelőssé.
Állítása szerint a február 20-i gyilkos lövéseket a kijevi Filharmónia főtérhez közeli épületéből adták le mesterlövészek és automata fegyverekkel felszerelt emberek, s az épületért Andrij Parubij felelt, akinek egységei támogatták az addigra demoralizálódott belügyesek elleni támadásokat.
A rohamrendőrök “pánikba estek és menekültek, mert lőttek rájuk, mint a céllövöldében. Őket aztán különbözőképpen felszerelt fegyveresek üldözték, akikre az orvlövészek szintén tüzet nyitottak” – állította a Janukovics-féle kormányzat titkosszogálati vezetője. Hozzátette, hogy amikor a lövéseknek vége volt, többen láttak a Filharmóniából kivonulni húsz embert speciális öltözékben, mesterlövész fegyverek szállítására alkalmas hátizsákokkal és AKM automata fegyverekkel. Elbeszélése szerint tízen az Ukrajna szállóhoz mentek, a többieket az SZBU szem elől veszítette.
Jakimenko szerint a lövöldözés még tartott, amikor a Jobboldali Szektor és a Szvoboda párt azzal a kéréssel fordult hozzá, hogy vesse be a speciális Alfa egységet, és tisztítsák meg az orvlövészektől a Majdan környéki épületeket. Parubij azonban nem adott engedélyt az Alfa bevetésére – mondta. Az SZBU értesülése szerint a lövészek az ukrán védelmi tárca alá tartozó különleges egységek korábbi tagjai, illetve a volt Jugoszláviából való emberek és más országból való zsoldosok lehettek.
Jakimenko szerint szántszándékkal küldték a golyók elé a Nyugat-Ukrajnából érkezett tüntetőket. A Majdan “felkészült harcosai” azonnal eltűntek a barikádokról, ahogy az első lövések megtörténtek.
Andrij Parubij, az ukrajnai Haza párt (Batykivscsina) politikusa, az ukrán Nemzetbiztonsági és Védelmi Tanács (RNBUO) vezetője. Az új ukrán vezetés őt akarja megbízni annak a parlamenti bizottságnak a vezetésével, amely a februári kijevi tüntetések idején orvlövészek által elkövetett gyilkosságokat lenne hivatott kivizsgálni. Kijevben Janukovicsot, a február 22-én leváltott ukrán államfőt vádolják azzal, hogy a tüntetőkre lövetett. A politikus ezt az állítást több ízben is visszautasította.
A véres összecsapásokba torkolló kijevi tüntetéseknek mintegy száz halálos áldozata volt, köztük tüntetők és belügyesek.
Az Európai Unió ragaszkodik hozzá, hogy Ukrajna az Európa Tanács bevonásával indítson független vizsgálatot az orvlövészek által Kijevben elkövetett gyilkosságok ügyében. Moszkva is a kijevi gyilkosságok független nemzetközi kivizsgálását követeli.

Экс-глава СБУ назвал тех, кто получил прибыль от бойни на Майдане [Вести.Ru, 12.03.2014   21:04]

Бойню на Майдане, в результате которой в феврале погибли почти сто человек, организовали люди из числа лидеров оппозиции. О том, кто стоял за отстрелом протестующих и бойцов “Беркута” в эксклюзивном интервью рассказал Александр Якименко. При Януковиче он возглавлял Службу безопасности Украины. Якименко был непосредственным свидетелем трагических событий и знает о механизмах, которые привели к возникновению Майдана. Кто стоял за государственным переворотом и кто его финансировал?

Генерал-майор Александр Якименко — в первой пятерке черных списков Майдана. Охоту на него объявили, еще когда глава СБУ находился в Киеве в рабочем кабинете.

– Как вам удалось вырваться?

“Я же сотрудник спецслужбы”, — отвечает Александр Якименко.

До этого интервью последнее публичное заявление Якименко датировано 19 февраля. Руководитель Службы безопасности объявил о начале на Украине контртеррористической операции, но предотвратить провокации и большую трагедию генералу не удалось. Десятки людей уже на следующий день погибли в центре Киева.

– Откуда снайперы?

“Выстрелы пошли со здания филармонии. За это здание отвечал комендант Майдана Парубий, — поясняет экс-глава Службы безопасности Украины. — В данном здании руководил Парубий. С этого здания работали снайперы и работали люди с автоматического оружия 20 числа. Они поддержали силовую атаку на сотрудников МВД, которые были уже деморализованы и уже, по сути, бежали, так как их выбивали как в тире, они бежали в панике. Их преследовали вооруженные люди, вооруженные по разному. В этот момент начался огонь по тем лицам, которые атаковали сотрудников МВД, и начались у них потери. И это все происходило со здания филармонии. Когда первая волна отстрелов закончилась, многие зафиксировали выход из этого здания 20 человек — хорошо одетых, специально одетых, были саквояжи, для переноски снайперских винтовок, были автоматы АКМ с оптическими прицелами. Это тоже видели. И самое интересное, что это видели не только наши оперативные сотрудники, но и представители Майдана — представители “Свободы”, “Правого сектора”, “Батькивщины”, “УДАРа”.

Снайперы, по словам Якименко, разделились на две группы по десять человек. Одну из них СБУ потеряла из виду. Другая заняла позиции в гостинице “Украина”. Убийства продолжились. Но кто стрелял?

“Когда отстрел происходил более медленно, но выстрелы происходили, ко мне было обращение “Правого сектора” и “Свободы” с просьбой использовать группу “Альфа” для очистки этих зданий, для зачистки от снайперов”, — рассказывает Александр Якименко.

– К вам обратились?

“Да. “Правый сектор” и “Свобода”, — подтверждает экс-глава СБУ.

То есть, исходя из слов генерала, ни Ярош, ни Тягнибок о снайперах не знали. Или звонками в СБУ пытались обеспечить себе алиби. В любом случае выходили убийцы из логова коменданта Майдана Парубия — сейчас он секретарь Совета безопасности Украины в кабинете Турчинова-Яценюка. “Альфу” для борьбы со снайперами Парубий не звал.

“Я был готов сделать это, но для того, чтобы зайти внутрь Майдана, мне нужно было согласование и Парубия. Или мне бы ударили силы самообороны в спину. Парубий не дал такого согласия. На Майдан ни один элемент вооружения не мог быть завезен без разрешения Парубия. Ни один пистолет, ни одна винтовка, в том числе с оптическими прицелом, — подчеркивает Якименко. — Была у нас информация, что в этих действиях принимали участие бывшие представители спецназа ГУР Минобороны, которые уволены. Была информация, что это были лица из бывшей Югославии, была информация о наемниках из других стран“.

— Речь, тем не менее, о наемниках?

“Да, однозначно”, — подтверждает экс-глава СБУ.

Новые власти искать наемников не станут. Зачем копать себе яму? Слова Якименко — это еще один факт в пользу версии главы МИД Эстонии Паэта: снайперов наняла оппозиция. Теперь известно кто именно виновен в смерти десятков людей.

Парубий же ушел в сторону. Это сказалось на последней неделе. Его перетянули к себе Порошенко, Гвоздь, Маламуж, Гриценко, который участвовал в этой же группе. Это силы, которые выполняли все, что говорилось им руководителями — США. Они, по сути, каждый день жили в посольстве. Не было такого дня, чтобы они не были в посольстве“, — поясняет Александр Якименко.

Якименко своим откровением меняет привычную конфигурацию Майдана, превращая европейскую мечту протеста в американскую. Гвоздь и Маламуж — это люди из разведки, они работали в СБУ при Ющенко. Гриценко — бывший министр обороны. Это он призывает идти на Россию войной.

Парубийтот же наемник, только высокого уровня. Еще один проводник американских интересов — это вновь назначенный глава СБУ Наливайченко. При нем агенты ЦРУ в Службе безопасности были хозяевами и, видимо, будут снова.

– Это правда про комнаты, которую выделил Наливайченко для сотрудников ЦРУ?

“Да, это было. Это правда. Действительно были предоставлены личные дела сотрудников на изучение ЦРУ. ЦРУ изучали эти дела. Но до конца эти дела не довели. Помешал вооруженный переворот”, — рассказывает экс-руководитель украинской Службы безопасности. — Майдан этих людей не назначает. Их назначают США. Возьмите назначения — Парубий, Гвоздь, Наливайченко. Это все люди, которые выполняли чужую волю, и волю даже не Европы. Эти люди напрямую связаны со спецслужбами США“.

В свое время Джо Байден — вице-президент США — называл Наливайченко своим человеком в Киеве. Генерал, сливший Штатам украинскую агентурную сеть, считал это честью.

Основной целью их было затягивание переговорного процесса, не дать возможность действующему президенту договориться с Россией, чтобы Россия помогла укрепить социально-экономический строй в Украине, а в последующем, путем смены президента, привести Украину в Европу за деньги России, — раскрывает планы агентов влияния Александр Якименко. — Кому все-таки помешала победа ЕС и евроинтеграторов? Есть только одна сила — это США. Только их не устраивало соединение Европы, России и Украины. Только их не устраивал Таможенный союз. Только их не устраивала Россия, мост между Россией и Украиной”.

Готовились к рывку в Киеве давно. Впрочем, переворот начали раньше намеченного для этого 2015 года. Политики обдумывали стратегию, радикалы готовили боевиков.

Лагеря эти существовали со времен Ющенко. И по сути нам их побороть не удалось. Как только мы их начинали зажимать, лагеря начинали проводиться в Польше, Латвии, Литве. Самое интересное, что у нас многие обладминистрации оплачивали так называемые вышколы из бюджета государства. Вышколы — это как “Зарница”. Там была подготовка к боевым действиям, где использовались различные виды боевого оружия”, — поясняет экс-глава СБУ.

Посредником в украинском перевороте США выбрали Польшу. У поляков в Киеве свои амбиции и надежное прикрытие.

Все команды давались или из посольства США или из представительства ЕС господином Томбинским [Jan TOMBIŃSKI], который является гражданином Польши. Здесь роль Польши неоценима в том, что произошел переворот. Польша спит и видит: восстановить свои позиции и восстановить старое свое желание — Речь Посполиту”, — подчеркивает бывший руководитель спецслужбы Украины.

О финансировании Майдана Якименко говорит отдельно. Пресечь денежный поток не смогли ни МВД, ни СБУ. Миллионы долларов за 2 месяца переправлены Западом в Киев.

С начала Майдана нам, как спецслужбе, было заметно значительное увеличение дипломатической почты, которая начала приходить в различные посольства Украины — западные посольства. В десятки раз она превышала обычный режим поставки почты. Второй вопрос: после таких поставок на Майдане появилась иностранная валюта — доллары США уже нового образца. и в ближайших обменных пунктах эта валюта начала появляться”, — продолжил Якименко.

– То есть везли наличные?

“Да”, — подтверждает Александр Якименко.

Один из таких эпизодов: декабрь, Аэропорт Борисполя, рейс из США встречает украинская инкассаторская машина. Груз досмотру не подлежит. Рядом американские дипломаты. Это они перегружают диппочту с наличными из самолета в броневик. Впрочем, местные олигархи помогали Майдану не меньше.

Как и Порошенко [Petro Poroshenko], так и Фирташ [Dmytro Firtash], Пинчук [Victor Pinchuk] финансировали Майдан. Они заложники данной ситуации, потому что весь бизнес, все их активы расположены за рубежом. И они выполняли команды Запада. Им не оставалось ничего другого, как поддержать Майдан, так как в противном случае они бы остались без своих активов. В данном случае они не думали о стране. Они думали только о своих финансах”, — с огорчением отмечает бывший руководитель Службы безопасности Украины Александр Якименко.

Якименко жалеет о том, что не смог предотвратить жертвы. Рассказывает, что под пули людей намеренно вели. В основном, приезжих из западных областей. Подготовленные боевики Майдана с баррикад ушли с первым выстрелом снайпера. Но генерал верит, что время расставит все на свои места.

“Пострадали ребята из “Беркута”, внутренних войск, Службы безопасности. С другой стороны — жители Украины. Это люди. И не стоили эти должности Яценюка, Кличко, Порошенко и других лиц этих жизней, — считает экс-глава СБУ. — Народ Украины терпелив. Но дойдет до определенной стадии, и народ сметет их. И я надеюсь, это будет скоро”.

Reklámok
Post a comment or leave a trackback: Trackback URL.

Trackbacks

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

w

Kapcsolódás: %s

%d blogger ezt kedveli: