Az ukrajnai oligarchák meghatározó szerepéről: a legújabb megnyilvánulás az 1,6 milliárd dollárral bíró Porosenko, mint “független” parlamenti kéviselő krími utazása

Исходник: A nácik és Bandera-hívők finanszírozóját, P. Porosenkot a krímiek Szimferopol határain kívülre kergették: Украина,Крым.Крымчане выгнали финансиста нацистов и бандеровцев П.Порошенко из пределов Симферополя. [Иван Гинзбург YouTube channel, Feb 28, 2014] ⇒ új forrás

Общедоступное видео от RT Russian // Жители Крыма не пустили Петра Порошенко – украинского бизнесмена и политика, одного из олигархов, финансирующих украинских нацистов и бандеровцев, и организаторов государственного переворота в стране – к зданию Верховного совета автономной республики Крым. Порошенко подъехал на автомобиле к милицейскому оцеплению, выставленному около парламента. Однако там его встретила толпа митингующих, которые кричали ему: «Прочь из Крыма!». В итоге Порошенко пришлось ретироваться. Пусть теперь попробует заехать в Мариуполь Донецкой области, где он лично уничтожил кондитерскую фабрику и выкинул на улицу не одну сотню живых людей, оставив без средств к существованию их семьи. Исходник:

 

Amiről így számoltak be az Euromajdan oldaláról: Porosenko Szimferopolban megtapasztalta a “vendégszeretetet” Украина,Крым,Порошенко в Симферополе ощутил “гостеприимство” [Наш EVRO-MAYDAN YouTube channel, March 1, 2014]

Porosenko háttér:

Ukrajna-belpolitika-választás
Ukrán válság – Klicsko indul az elnökválasztáson

Kovács Andrea, az MTI tudósítója jelenti:
Kijev, 2014. február 25., kedd (MTI) – Vitalij Klicsko ukrán ellenzéki politikus megerősítette kedden, hogy indul a május 25-re kiírt, előre hozott elnökválasztáson.

A kelet-európai országban kedden kezdődött meg az elnökválasztási kampány, miután a múlt héten a parlament határozatot hozott választás kiírásáról.
“Jelöltetem magam Ukrajna elnöki tisztségére, mivel szilárd meggyőződésem, hogy Ukrajnában meg kell változtatni a játékszabályokat” – hangsúlyozta Kijevben újságírók előtt az Ütés (UDAR) párt 42 éves vezetője, aki az utóbbi hónapokban már többször bejelentette, hogy versenybe szállna az államfői hivatalért. “Az igazságnak kell uralkodnia. Biztos vagyok benne, hogy ez lehetséges” – tette hozzá.
Közölte továbbá, hogy az új kormányban nem kíván tisztséget vállalni.
Oleh Tyahnibok, a nacionalista Szabadság (Szvoboda) párt elnöke közölte újságírókkal, hogy ő és pártja egyelőre még nem döntött ebben a kérdésben. Hozzátette, hogy napokon belül pártkongresszust hívnak össze, ahol erről a kérdésről is döntenek. Hangsúlyozta, hogy a párt valószínűleg indít jelöltet az elnökválasztáson, de ez még függ a politikai helyzet alakulásától az országban, s attól, milyen megállapodásokat kötnek politikai szövetségeseikkel.
Azt ugyanakkor Tyahnibok is kijelentette, hogy nem lesz tagja az új kormánynak.
Az ukrán médiában megjelent találgatások szerint Klicsko és Tyahnibok mellett ringbe szállhat még az elnöki posztért Arszenyij Jacenyuk, a Haza (Batykivscsina) frakcióvezetője és Petro Porosenko, a Rochen csokoládégyár és az ellenzéki Ötös tévécsatorna tulajdonosa, aki független képviselőként aktív szereplője a Jevromajdan kijevi tüntetéssorozatnak.
Jacenyukot és Porosenkót ugyanakkor esélyesnek tartják a kormányfői posztra is. A két politikus közül egyelőre még egyik sem nyilatkozott terveiről.
Nem kizárt továbbá, hogy Julija Timosenko volt kormányfő is indul végül az elnökválasztáson. Ügyvédje, Szerhij Vlaszenko előző nap cáfolta, hogy Julija Timosenko olyan kijelentést tett volna, hogy elnökjelölt kíván lenni. A börtönből a múlt héten kiszabadult, gerincbántalmaktól szenvedő ellenzéki vezető ugyanakkor elfogadta Angela Merkel német kancellár javaslatát és hamarosan Németországba utazik gyógykezelésre.
A volt kormányfőről – aki Viktor Janukovics fő kihívója volt az előző, 2010-es elnökválasztásokon – többen az ellenzéki tüntetők közül úgy nyilatkoztak, hogy “eljárt felette az idő”, új személyiségek kellenek most az ukrán belpolitikába.

Oroszország-Ukrajna-tiltakozás-online
Ukrán válság – Vedomosztyi: A száz leggazdagabb ukrán közül tizenhét parlamenti képviselő

Kegyes Csilla, az MTI tudósítója jelenti:
Moszkva, 2014. február 4., kedd (MTI) – A száz leggazdagabb ukrán közül tizenhét parlamenti képviselő – derült ki az amerikai Forbes magazinnak a leggazdagabb ukránokat tartalmazó listájából, amelyet kedden ismertetett a Vedomosztyi című orosz napilap.

Közülük csak egy, Petro Porosenko független parlamenti képviselő támogatja nyíltan az ukrajnai ellenzéket.Porosenko ott volt az ukrán ellenzék képviselőivel együtt a múlt hétvégén Münchenben rendezett biztonságpolitikai konferencián. A befolyásos politikus-üzletember komoly szerepet játszott a 2004-es narancsos forradalomban is, anyagilag is támogatva azt, és ezért később több fontos pozícióra tett szert a Viktor Juscsenko elnöksége alatt, valamint az elnökváltást követően, a Mikola Azarov vezette kormányban is. Porosenko vagyonát a Forbes 1,6 milliárd dollárra (mintegy 345 milliárd forint) becsüli, a száz leggazdagabb ukrán között a 7. helyen áll.
Valerij Kucseruk elemző szerint Viktor Janukovics ukrán államfőnek megfelelő jelölt lehet Porosenko a kormányfői posztra, minthogy olyan emberről van szó, aki egyformán magabiztosan tárgyal az ellenzékkel és az utcán tiltakozókkal, az oligarchákkal és Janukoviccsal, így ha ideiglenesen is, de elfogadhatják őt a politikai szereplők.
A Janukovics fémjelezte, kormányzó ukrán Régiók Pártja parlamenti képviselőcsoportjában több milliárdos is megtalálható. Az ukrán sajtóban az a feltételezés járja ugyanakkor, hogy lehetséges a szakítás az oligarchák és az államfő között. Rinat Ahmetov, 15,4 milliárd dolláros (mintegy 3542 milliárd forint) vagyonával Ukrajna leggazdagabb embere és Dmitro Firtas, aki 673 millió dollárjával (körülbelül 154 milliárd forint) csak a 14. legvagyonosabb, állítólag nem támogatják már Janukovicsot és erre ösztönzik híveiket is a parlamenti frakcióban. Ahmetov a konfliktus békés rendezésére szólított fel nemrég.
Valerij Kucseruk ezzel ellentétben úgy gondolja, hogy Ahmetov és Firtas, akik maguk mögött tudhatják a Régiók Pártja parlamenti képviselőinek a többségét, aligha Janukovics támogatása ellen szólítanak fel, csak éppen nem érdekeltek a radikális forgatókönyv ukrajnai megvalósulásában.
Vaszilij Jurcsihin, a  kijevi Razumkov elemző központ szakértője úgy tartja, hogy a nagyvállalkozók, az üzleti élet vezető körei nem érdekeltek a szembenállás folytatódásában, sem az Oroszországgal, illetve  a Nyugattal meglévő viszony további romlásában, a feszültség erősödésében.
http://www.vedomosti.ru/newspaper/article/2014/02/04/617151

Ukrajna-tüntetés-parlament
Ukrán válság – Patthelyzet a parlamentben, tüntetők körbezárták a kormánynegyedet

Kovács Andrea, az MTI tudósítója jelenti:
Kijev, 2014. február 6., csütörtök (MTI) – Néhány ezer ellenzéki tüntető körbezárta a kijevi kormánynegyedet, miközben a parlament ismét nem tudott előrelépni az alkotmánymódosítás kérdésében.

A csütörtöki ülésen második nekifutásra végre sikerült elfogadnia a képviselőknek a jelenlegi ülésszak naptári tervét. Ezen túlmenően azonban semmilyen határozatot nem hoztak. Volodimir Ribak házelnök közölte, hogy nem szavaznak a kormányoldal által javasolt alkotmánymódosítást előkészítő különbizottság létrehozásáról, mivel az ellenzék közölte, hogy nem delegál tagokat a testületbe. Az ellenzék olyan alkotmánymódosítás elérésére törekszik, amely jelentősen szűkíti az államfői jogköröket a parlament javára, gyakorlatilag addig, hogy az államfő hatásköre Ukrajna külföldön való képviseletében kimerül. Az ellenzék az erős elnöki hatalomról a parlamentáris demokráciára kíván áttérni.
A házelnök az ülés lezárása után kijelentette, hogy a héten már nem lesz több plenáris ülés. A jövő hét a bizottsági üléseké, ugyanakkor Ribak nem zárta ki, hogy rendkívüli plenáris ülést tartsanak. A képviselők előző nap nem fogadták el azt az indítványt, hogy a jövő héten is plenáris ülést tartsanak.
Helyi beszámolók szerint 3-4 ezer ellenzéki tüntető körülzárta a parlament, a kormány és az elnöki hivatal épületeinek környékét, az úgynevezett kormánynegyedet. A tüntetők gyűrűjén  belül maradtak a törvényhozás épületével szembeni parkban demonstráló kormánypárti szimpatizánsok, és a negyedet védő rohamrendőrök. Összetűzésről egyelőre nem érkezett hír.
Közben Victoria Nuland amerikai külügyi államtitkár-helyettes Kijevben találkozott az ellenzék vezetőivel, akikkel az ukrajnai belolitikai helyzetet és az alkotmánymódosítás perspektíváit tekintették át. A találkozón jelen volt Arszenyij Jacenyuk, a Haza (Batykivscsina), Vitalij Klicsko, az Ütés (UDAR) és Oleh Tyahnibok, a Szabadság (Szvoboda) vezetője, továbbá Petro Porosenko volt gazdasági miniszter, független parlamenti képviselő. A felek egyetértetek az ukrán válság mihamarabbi rendezésének szükségességében.

Reklámok
Post a comment or leave a trackback: Trackback URL.

Trackbacks

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

w

Kapcsolódás: %s

%d blogger ezt kedveli: