A “rongyember” (egy harkovi nyilatkozó szerint) Janukovics feltünése, miközben már Harkovban is teljes a megosztottság és a bizonytalanság

Виктор Янукович – пресс-конференция 28 02 2014 [Время-Вперед! YouTube channel, Feb 28, 2014]

Megjegyzés: az alábbi MTI közlemény vagy 2 óra késéssel jelent meg, és csúsztat:
– “Janukovics meglehetősen feszültnek és olykor határozatlannak tűnt”, ami egyáltalán nem igaz (fenti videóból megítélheti bárki)
– továbbá teljesen hallgat arról, hogy Janukovics többször is hangoztatta a hivatalos ellenzékkel kötött megállapodásának aláírói voltak 3 EU-s ország külügyminiszterei is, akik semmit sem tettek a megállapodás betartatásáért, így pedig részesei lettek annak a “cinikus becsapásnak” (Janukovics szavai), ami történt a megállapodással. Kizárólag ekként említi: “Szerinte az egy hete Kijevben általa és az ukrán ellenzéki vezetők által aláírt válságrendezési megállapodás végrehajtása megnyugtatná a lakosságot.”

 

EU-Ukrajna-megállapodás-diplomácia
Ukrán válság – Van Rompuy üdvözli a megállapodást

    Brüsszel, 2014. február 21., péntek [15:46] (MTI) – Közleményben üdvözölte az ukrán válság megoldását célzó kijevi megállapodást az Európai Tanács elnöke péntek délután.

    "Ez a megállapodás szükséges kompromisszum az elengedhetetlen politikai párbeszéd beindítása érdekében, az egyetlen mód az eddig is minden oldalon túl sok szenvedést és vérontást okozó válság békés és demokratikus rendezésére" – húzta alá Herman Van Rompuy.
    Van Rompuy szerint mostantól minden felet felelősség terhel azért, hogy a szavakat tettekre váltsák. A belga politikus arra is kitért, hogy a megállapodást a német, a francia és lengyel külügyminiszter, valamint az orosz elnök különmegbízottja eszközölte ki
    Az EU továbbra is kész arra, hogy támogassa Ukrajnát – zárul Herman Van Rompuy közleménye.
    Nem sokkal később Martin Schulz, az Európai Parlament elnöke a Twitteren üdvözölte a megállapodást.
    Az ukrán ICTV tévécsatorna tudósítása szerint a megállapodás értelmében 48 órán belül visszaállítják Ukrajnában a 2004-es alkotmányt, 10 napon belül nemzeti egységkormány alakul, alkotmányos reform kezdődik, amely legkésőbb szeptemberig újraszabályozza az elnök, a kormány és a parlament jogköreit, majd az új alkotmány elfogadását követően, de legkésőbb az év vége előtt előre hozott elnökválasztást tartanak.

USA-Oroszország-Ukrajna-diplomácia-hadsereg
Ukrán válság – Obama és Putyin egyetért a megállapodás gyors életbe léptetésének fontosságában

Pogár Demeter, az MTI tudósítója jelenti:
    Washington, 2014. február 22., szombat [1:30] (MTI) – Konstruktívnak nevezte az amerikai külügyminisztérium egy magas rangú illetékese pénteken Barack Obama amerikai és Vlagyimir Putyin orosz elnöknek az ukrán válság megoldásáról Kijevben született megállapodás után lefolytatott telefonos megbeszélését.

    A közlés szerint a két vezető egyetértett abban, hogy a megállapodásnak – amely egyebek között előre hozott elnökválasztásról és nemzeti egységkormány megalakításáról szól – a lehető legrövidebb időn belül életbe kell lépnie.
    "Egyetértettek abban, hogy a ma elért megállapodást gyorsan végre kell hajtani, hogy fontos minden felet az erőszaktól való tartózkodásra bátorítani, és hogy reális lehetőség van a békés végkifejletre" – jelentette ki a névtelenül nyilatkozó amerikai diplomata, aki telekonferencián tájékoztatta az újságírókat az amerikai és az orosz elnök kapcsolatfelvételéről.
    A tájékoztatást az amerikai elnöki hivatal is megerősítette. A Fehér Ház közleménye szerint a két elnök amellett, hogy szükség van a politikai megállapodás mielőbbi végrehajtására, a gazdasági helyzet stabilizálásának és a szükséges reformok bevezetésének fontosságában is egyetértett, valamint abban is, hogy a jövőben minden félnek tartózkodnia kell a további erőszaktól.
    A telefonbeszélgetésről beszámoló külügyi illetékes szerint Putyin kijelentette Obamának, hogy Oroszország be kíván kapcsolódni a megállapodás megvalósításába, és hangsúlyozta az ukrán gazdaság stabilizálásának fontosságát.
    A nap folyamán korábban a Fehér Ház üdvözölte az ukrán elnök és az ellenzék vezetői között létrejött megállapodást és segítséget ajánlott fel annak végrehajtásához, ugyanakkor jelezte, hogy az erőszakcselekmények elrendelőit felelősségre kell vonni, Washington pedig szükség esetén kész további szankciók bevezetésére.
    "Ma arra összpontosítunk, hogy európai partnereinkkel, valamint az ukrán kormánnyal és ellenzékkel együttműködve biztosítsuk a megállapodás végrehajtását" – jelentette ki Jay Carney, a Fehér Ház szóvivője.
    A korábbi napok többszöri meddő kísérletei után Chuck Hagel amerikai védelmi miniszternek pénteken végre sikerült telefonon beszélnie ukrán kollégájával, Pavlo Lebegyevvel. A Pentagon közlése szerint Hagel méltatta, hogy Ukrajna távol tartotta hadseregét a politikai válságtól és hangsúlyozta, hogy az önmegtartóztatás továbbra is fontos.
    Lebegyev elmondta Hagelnek, hogy az ukrán fegyveres erők az elmúlt napokban a védelmi létesítmények és felszerelés védelmére összpontosítottak. John Kirby ellentengernagy, a Pentagon szóvivője szerint az ukrán védelmi miniszter nagyrabecsülését fejezte ki az iránt, hogy az Egyesült Államok szerepet vállalt a válság megoldására irányuló tárgyalásokban. …

Oroszország-Ukrajna-konfliktus
Ukrán válság – Janukovics továbbra is Ukrajna elnökének tartja magát, s kiáll az ország egysége mellett

Kegyes Csilla, az MTI tudósítója jelenti:
    Moszkva, 2014. február 28., péntek [17:46] (MTI) – Továbbra is ő Ukrajna elnöke – jelentette ki a Kijevből elmenekült Viktor Janukovics államfő pénteken a dél-oroszországi Rosztov-na-Donuban, ahol nemzetközi sajtóértekezletet tartott. A politikus kiállt Ukrajna egysége mellett, s leszögezte, hogy az ellenzéki tüntetések és a krími feszültségek miatt nem kért és nem készül katonai segítséget kérni senkitől. Ugyanakkor azt hangoztatta, hogy Ukrajnában nacionalista, fasisztabarát erők ragadták kézbe a hatalmat, amelyek szerinte az ország népességének abszolút kisebbségét képviselik.

Janukovics felszólította az új ukrán hatalmat, hogy "ébredjen fel, és szüntesse be garázdálkodását".
    Az ukrán parlament által múlt szombaton távollétében leváltott politikus körülbelül egyórás sajtóértekezletén azt hangoztatta, hogy az ukrán alkotmány szerint ő még mindig elnök. A leváltása ugyanis nem közjogi felelősségrevonás útján ment végbe, ő nem mondott le és életben van, ezért semmiképpen sem ismeri el a menesztéséről Kijevben hozott döntést.
    Az új ukrán hatóságok által tüntetők meggyilkolásáért felelőssé tett, s ezért nemzetközi körözés alá vont Janukovics közölte, hogy nem adott ki a kijevi tüntetők elleni tűzparancsot. Hangsúlyozta, hogy a tragikus eseményeket az ukrán hatalom és az ottani ellenzék, valamint az Európa Tanács bevonásával kell vizsgálni, s csakis egy ilyen független vizsgálatnak hajlandó alávetni magát.
    Azt is hangoztatta, hogy csak akkor tér vissza országába, ha nemzetközi közvetítők garantálják a biztonságát, de nincs szándékában részt venni a szerinte törvénytelenül kiírt, május 25-re tervezett ukrajnai elnökválasztáson.
   Janukovics közölte, hogy saját és hozzátartozói életét féltve távozott Ukrajnából. Azt állította, hogy "hazafias érzelmű" tisztek segítettek neki Oroszországba utazni, akik "teljesítették kötelességüket és megmentették az életét". A politikus részleteket nem árult el arról, hogyan került Oroszországba. Hozzátette, hogy nem "futott el Kijevből", hanem Harkovba akart utazni, hogy találkozzon a Régiók Pártjának aktívájával, de az őt szállító gépkocsira rálőttek, ezért a kelet-ukrajnai Donyeckbe ment, ahonnan azért nem tudott felszállni a gépével, mert arra figyelmeztették, hogy vadászgépek fogják megakadályozni távozását.
    Azt mondta, azért éppen Rosztov-na-Donut választotta oroszországi tartózkodásának helyszínéül, mert az Azovi-tenger közeli dél-oroszországi városban egy régi barátja él, és ha ideiglenesen is, de nála kért menedéket.
   Janukovics nem ismerte el az ukrán parlament törvényességét, annak döntéseit példa nélkül állónak tartotta, és elítélte, hogy a képviselőket – úgymond – fenyegetéssel vették rá a döntésekre. Azt javasolta, hogy tartsanak népszavazást Ukrajnában az ország jövőjéről, amelyért, mint mondta, határozott szándéka tovább küzdeni.
    A megbuktatott ukrán államfő cáfolta, hogy találkozott volna Vlagyimir Putyinnal, de közölte, hogy telefonon beszélt az orosz államfővel. Hozzátette, csodálkozik azon, ismerve az orosz elnök temperamentumát, hogy Vlagyimir Putyin miért hallgat "ilyen visszafogottan". Meggyőződése – mondta -, hogy "Oroszország nem maradhat kívülálló", minden lehetőséget fel kell használnia arra, hogy elejét vegye a káosznak és a terrornak.
    "Oroszország stratégiai partnerünk, s az Ukrajna és Oroszország között fennálló megállapodások alapján joga" és kötelessége cselekedni – hangsúlyozta Janukovics. Hozzátette ugyanakkor, nem tudja megmondani, milyen megoldások lehetnek, s nem is lenne helyes arról beszélnie, hogy Oroszországnak mit kell tennie.
    Viktor Janukovics kijelentette, hogy az ellenzéki tüntetések és a krími feszültségek miatt nem kért és nem készül katonai segítséget kérni senkitől, és kategorikusan ellenzi a katonai behatolást Ukrajna területére. Hangoztatta, hogy Ukrajnának egységes és oszthatatlan államnak kell lennie, és a Krím félszigetnek is Ukrajnában kell maradnia, a széleskörű autonómia megtartásával.
    Felszólította a Krími Autonóm Köztársaság lakosságát a vérontás és a belső küzdelmek megakadályozására. Hozzátette ugyanakkor, hogy a krími eseményeket "a kijevi bandita fordulatra" adott természetes válasznak tartja, és meggyőződése, hogy "a krími lakosság nem fogja alávetni magát a nacionalisták és banderisták" akaratának.
    A Rosszija 24 állami hírtelevízió által élő adásban közvetített sajtótájékoztatón Janukovics meglehetősen feszültnek és olykor határozatlannak tűnt, de folyamatosan kitartott amellett, hogy az ellenzéki erők az ukrán fővárosban törvénytelenül vették át a hatalmat, s kifejtette a meggyőződését, hogy az ukrán lakosság nem fog tudni "velük együtt élni". Szerinte az egy hete Kijevben általa és az ukrán ellenzéki vezetők által aláírt válságrendezési megállapodás végrehajtása megnyugtatná a lakosságot.
    Az orosz hírtelevízió tudomása szerint Viktor Janukovics repülőgépe helyi idő szerint a péntek reggeli órákban érkezett meg Rosztov na Donuba. A rendezvényt komoly biztonsági intézkedések előzték meg. Az orosz állami televízió tudósítója megjegyezte, valószínűleg csak azért volt erre a tájékoztatóra szükség, hogy Janukovics bizonygathassa, még ő a törvényes ukrán elnök.

Miközben Harkovban:

Hogyan nem engedték be Kerneszt, a “szuka kutyát” az ОГА (Областная Государственная Администрация, azaz Területi Állami Adminisztráció) épületébe 2014 február 27-én: Как Кернеса "сучого пса" не пустили в здание ОГА 27.02.14 [Ukraine_News_2014 YouTube channel, Feb 28, 2014]

Видео, на котором активисты Евромайдана, дежурившие возле входа в харьковскую ОГА, не пропустили в здание мэра города Геннадия Кернеса. Митингующие встретили его выкриками “Ганьба”, “Сучий пес” и обещанием “умножить на ноль”. Vagyis a Harkovi Terület Állami Adminisztrációjának bejárata mellett ügyeletes Euromajdan aktivisták nem engedték be az épületbe Hennagyij Kernesz polgármestert. Az összegyültek “szégyen”, “szuka kutya” kiáltásokkal, valamint “nullával való szorzás” igéretét fogadták őt.

Az Euromajdan két képviselője előadja álláspontját (többek között Lenin szobrának eltávolitásáról), az egyik ukránul beszél, míg a másik oroszul (zseniális):
Отражение-Віддзеркалення" 26 февраля 2014 г. (С.Жадан, В.Чистилин) [АТН Харьков YouTube channel, Feb 26, 2014]

A Lenin szobor védői, majd az orosz zászló kitűzése a polgármesteri hivatal elé, végül az ez ellen tüntetőket megnyugtatni kívánó polgármester megtámadása … egy tüntető a “rongyember” Janukovicsot hibáztatja, aki elmenekült Ukrajnából: 26.02.14 – Война флагов или как Кернеса едва не избили [АТН Харьков YouTube channel, Feb 26, 2014]

Post a comment or leave a trackback: Trackback URL.

Trackbacks

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

%d blogger ezt kedveli: