Nyugat-Európa kontra Oroszország: “Bagoly mondja verébnek, hogy nagyfejű”

Nyugat-Európa új szavai:
"neo-imperialista Oroszország" – az "ex-KGB-s autokrata" a világ legbefolyásosabb államfőjévé válhatott – "új, birodalmi Oroszország" – Putyin a szíriai konfliktus ügyében már három éve sakkban tudja tartani a NyugatotPutyin most a jelek szerint megbotlott "ukrajnai machinációi közben" – Hague [britt külügyminiszter] mindazonáltal visszautasította a riporter felvetését, miszerint e válaszával azt sugallja, hogy nem zárja ki az orosz intervenciót

Nagy-Britannia-Ukrajna-sajtó
Ukrán válság – Brit lapok: Putyin az Amerika által hátrahagyott befolyási űrben terjeszkedik

Kertész Róbert, az MTI tudósítója jelenti:
    London, 2014. február 23., vasárnap [14:03] (MTI) – Vlagyimir Putyin orosz elnök a visszavonuló Egyesült Államok által hátrahagyott befolyási űrt igyekszik kitölteni, és az ukrajnai fejlemények eredője is ez a folyamat – állapítják meg egyöntetűen vasárnapi kommentárjaikban a brit lapok.

    A konzervatív The Sunday Telegraph elemzése szerint a továbbra is káoszban lévő Ukrajna jelenleg "kritikus jelentőségű, ám veszélyes hidat" formál a "neo-imperialista Oroszország" és "a szuperhatalmi státusról fantáziáló, illúziókban élő Európai Unió között".
    A legnagyobb játékos az ukrajnai pókerben Vlagyimir Putyin. Azt, hogy ez az "ex-KGB-s autokrata" a világ legbefolyásosabb államfőjévé válhatott, teljes egészében a visszavonuló Amerika által hátrahagyott vákuum tette lehetővé. Nyilvánvaló, hogy az Egyesült Államok nem hajthatott végre katonai beavatkozást Ukrajnában, ám az "új, birodalmi Oroszország" következmények nélkül nyomul be abba az űrbe, amely a globális politikai színtérről szándékosan visszavonuló Amerika után maradt – áll a The Sunday Telegraph kommentárjában.
    A lap szerint Bassár el-Aszad szíriai elnök is "vidáman átgaloppozhatott" a Barack Obama amerikai elnök által meghúzott tűréshatáron, vegyi fegyvereket bevetve saját népe ellen, és egyben bemutatva a világnak, hogy nyíltan és következmények nélkül dacolni lehet az Egyesült Államokkal. Ezek után Putyin is úgy érezte – és nem alaptalanul -, hogy szabad előtte a pálya.
    A The Observer című vezető baloldali vasárnapi brit lap szerkesztőségi kommentárja is azt emeli ki, hogy Putyin a szíriai konfliktus ügyében már három éve sakkban tudja tartani a Nyugatot. Egy időre úgy tűnt, hogy Oroszország újabb győzelmet arat Ukrajna EU-integrációjának megakadályozásával, részeként Putyin azon törekvésének, amelynek célja az egykori Szovjetunió politikai és gazdasági tömbjének lehető legteljesebb helyreállítása.
    Putyin most a jelek szerint megbotlott "ukrajnai machinációi közben", továbbra is indokolt azonban az óvatosság annak megítélésében, hogy mit tartogat a jövő. Az arab tavasz fordulatai megmutatták, hogy a megrohamozott paloták, a zsúfolt terek, az eltűnő rendőrök és a felszabadulás mámorító érzete nem feltétlenül eredményez jobb politikai rendszereket, legalábbis rövid távon – áll a The Observer írásában.
    Moszkvát mélyen felzaklatta, hogy az EU-külügyminiszterek trojkája milyen prominens szerepet játszott az ukrajnai fordulatban, ráadásul Moszkva úgy érzi, hogy saját térségi fennhatóságát érte kihívás. Mindez "sűrű további hónapokat" ígér – írja szerkesztőségi elemzésében a baloldali brit lap.

Oroszország-Ukrajna-vélemény
Ukrán válság – Orosz politológusok: Moszkvának megéri kivárni az új ukrán hatalom kialakulását

Kegyes Csilla, az MTI tudósítója jelenti:
    Moszkva, 2014. február 23., vasárnap [20:22] (MTI) – Moszkvának megéri kivárni, amíg Ukrajnában létrejönnek az új hatalmi struktúrák, de a Kreml addig is a szomszédos országot stabilizáló politikai erő mellett foglalhat állást – vélekedtek az Interfax orosz hírügynökségnek vasárnap nyilatkozó moszkvai politikai szakértők.

    Szergej Markov, a Kremlhez közeli orosz politológus szerint Moszkva Ukrajna-politikáját ésszerű az olyan nem kormányzati szervezetekre (NGO), törvényhozási képviselők csoportjaira, társadalmi szervezetekre támaszkodva átalakítani, amelyeknek súlyuk van a szomszédos országban.
    Az orosz Politikai Kutatások Intézetének igazgatója szerint Moszkvának meg kell értetnie európai partnereivel, hogy "nem megengedhetőek a cinikus geopolitikai játékok Ukrajnában". Szergej Markov úgy vélte, Párizst is emlékeztetni lehetne arra, hogy az ukrán kormány leendő tagjai "azoknak az utódai, akik a francia antifasiszta mozgalom tagjainak nem csak ideológiai ellenfelei voltak".
    Gleb Pavlovszkij Ukrajna-szakértő amellett van, hogy Moszkvának a közeljövőben érdemes kiváró álláspontra helyezkednie, mert a szomszédos országban még nem jött létre az egységes hatalom. A Hatékony Politikai Központ nevű politikai szakértői intézet elemzője szerint nem biztos, hogy az oroszországi ukrán lobbi azokkal az ukrajnai partnerekkel kötötte össze a Kremlt, akikkel annak érdemes lett volna kapcsolatban lennie. Szerinte Moszkvának igen sok helytelen információja volt Viktor Janukovicsra és környezetére vonatkozóan egyaránt. Hozzátette, hogy Oroszország partnere továbbra is az eddig kormányzó Régiók Pártja lehet Ukrajnában.  
    Gleb Pavlovszkij kifejtette, hogy az orosz vezetésnek támogatnia kellene "az Oroszországgal szimpatizáló politikai csoportokat", amelyekkel szerinte az új ukrán hatalom valószínűleg le akar számolni. Moszkva egyrészt a nemzetközi szervezeteknél fejezhetné ki tiltakozását az ukrán politikai erők üldöztetése ellen, másrészt menedéket adhatna egyes közéleti személyiségeknek – mondta a neves orosz szakértő.
    Fjodor Lukjanov orosz külpolitikai újságíró a gazeta.ru internetes újságban közölt elemzésben kifejtette: elképzelhetőnek tartja, hogy Ukrajnában megismétlődik a 2004-es narancsos forradalom utáni forgatókönyv, amikor a "győztesek – a Leonyid Kucsma volt ukrán elnök hatalmát leváltó ellenzékiek – kíméletlenül összecsaptak egymással".
    Az Oroszország a globális politikában című folyóirat főszerkesztője úgy látja: az ukrajnai változások Oroszországra nézve azzal járhatnak, hogy Kijev újratárgyalhatja Moszkvával a 2010-es harkovi szerződést, amely 2042-ig meghosszabbította az orosz fekete-tengeri hadiflotta állomásoztatását a Krím-félszigeten és egyben rögzítette Ukrajna katonai blokkon kívüli státusát. Lukjanov szerint ugyanakkor tekintettel Ukrajna jelenlegi állapotára, elképzelhetetlen, hogy a NATO-ban komolyan gondolkodnának egy ilyen ország felvételén és a szervezet garanciáinak Ukrajnára kiterjesztésén.  
www.gazeta.ru/comments/column/lukyanov/5922825.shtml

EU-Ukrajna
Ukrán válság – Az unió akár 20 milliárd eurónál is több támogatást nyújthat Ukrajnának egy EU-forrás szerint

    Brüsszel, 2014. február 23., vasárnap [17:57] (MTI) – Az EU akár 20 milliárd eurónál is nagyobb összegű támogatást adhat Ukrajnának, ha az ország teljesít bizonyos feltételeket – közölte egy név nélkül nyilatkozó  EU-forrás.

    A több nemzetközi hírügynökség által idézett forrás szerint a korábban belső EU-iratokban szereplő 20 milliárd euró "ma már nagyon konzervatív becslésnek minősíthető", és az adott körülmények között a tagállamok akár sokkal több pénzt is adhatnak. A kilétének titokban tartásához ragaszkodó uniós tisztségviselő hangsúlyozta azonban, hogy az EU, miközben igyekszik "a lehető legtöbb rugalmasságot és kreativitást mutatni", azt is látni kívánja, hogy Ukrajnában berendezkedett kormányzat működik, és "adottak a garanciák arra, hogy az európai adófizetők pénzét nem fogják eltékozolni".
    Korábban Viktor Janukovics ukrán elnök annak nyomán tagadta meg a mély és átfogó szabadkereskedelmi egyezményt is magában foglaló EU-ukrán társulási szerződés aláírását, hogy kétségbeejtő pénzügyi helyzetben levő országának az unió az egyezményhez kapcsolódóan mindössze mintegy 600 millió eurós támogatást helyezett kilátásba, míg Vlagyimir Putyin orosz elnök 15 milliárd dollárt és gázárcsökkentést ígért.
    Az elmúlt napokban, amikor már érlelődött az ukrajnai hatalmi fordulat, uniós tisztségviselők – konkrét összeg említése nélkül – többször beszéltek egy Ukrajnának felajánlandó pénzügyi csomag igényéről, de ehhez rendszerint hozzátették, hogy a pénz jelentős részét nem az EU-nak, hanem a Nemzetközi Valutaalapnak (IMF) kellene előteremtenie. Az IMF rendszerint kemény takarékossági intézkedéseket és gazdasági, illetve költségvetési szerkezeti reformokat követel a kedvezményes kamatozású hitelnyújtás fejében.

Nagy-Britannia-Ukrajna-Oroszország
Ukrán válság – Hague: Oroszország ne akadályozza Ukrajna megsegítését

Kertész Róbert, az MTI tudósítója jelenti:
    London, 2014. február 23., vasárnap [15:26] (MTI) – Ukrajna továbbra is "kétségbeejtően nehéz" gazdasági helyzetben van, és a Nyugat a Nemzetközi Valutaalappal (IMF) és egyéb szervezetekkel együttműködve elejét tudja venni e helyzet további súlyosbodásának, fontos azonban, hogy Oroszország ezt ne akadályozza meg – mondta vasárnap a brit külügyminiszter.

    William Hague a BBC televízió politikai magazinműsorában kijelentette: London folyamatos kapcsolatban áll az orosz kormánnyal, amelyet igyekszik meggyőzni arról, hogy Oroszországnak is érdeke, ha Ukrajna szabadabban tud kereskedni az Európai Unióval. Különösen fontos lenne ebből a szempontból, hogy ha összeáll egy gazdasági segélyprogram, azt Oroszország ne próbálja megtorpedózni, hanem inkább támogassa, és működjön együtt végrehajtásában – hangsúlyozta Hague.
    Arra a riporteri kérdésre, hogy lát-e esélyt "orosz tankok Ukrajnába vezénylésére" az Ukrajna keleti országrészében élő, jórészt oroszpárti lakosság megvédése címén, a brit külügyminiszter kitérően azt mondta: London nem tudja, hogy mi lesz Oroszország következő reakciója, viszont egy ilyen lépés, és általában a "rendkívüli mértékű külső nyomásgyakorlás" az orosz érdekeket sem szolgálná.
    Hague mindazonáltal visszautasította a riporter felvetését, miszerint e válaszával azt sugallja, hogy nem zárja ki az orosz intervenciót. A külügyminiszter megismételte: London arról próbálja meggyőzni Moszkvát, hogy Oroszországnak sem állna érdekében bármilyen közvetlen beavatkozás. Hozzátette ugyanakkor, hogy "sok még a veszély és a bizonytalanság" Ukrajna jövőjével kapcsolatban.
    Az Európai Bizottság kereskedelmi biztosa, Karel De Gucht vasárnap a Sky News brit hírtelevíziónak kijelentette, hogy az EU kész aláírni egy új kereskedelmi megállapodást Ukrajnával, amint az új ukrán kormány megalakul. "Először azonban egy stabil (ukrán) kormányra van ehhez szükségünk, amely demokratikus döntést hoz erről" – tette hozzá az uniós tisztviselő.

Oroszország-Ukrajna-parlament-jog
Ukrán válság – Moszkvában negatív jelzésnek tartják az orosz nyelv regionális státusának eltörlését

Kegyes Csilla, az MTI tudósítója jelenti:
    Moszkva, 2014. február 23., vasárnap [15:24] (MTI) – Negatív jelzésnek tartja az orosz duma FÁK-országokkal foglalkozó bizottságának elnöke azt, hogy az ukrán parlament eltörölte a 2012-es nyelvtörvényt, amellyel megszűnt az orosz nyelv regionális státusa is.

    Leonyid Szluckij szerint Oroszországnak válaszlépéseket kellene kidolgoznia a kijevi döntésre. A törvényhozás alsóházi bizottságának vezetője úgy vélte, hogy az orosz nyelv hivatalos státusának megszűnése miatt nem csak a nyelvhasználat, hanem annak oktatása is veszélyben van Ukrajnában.
    Szluckij közölte, hogy még korai lenne konkrét válaszlépésekről beszélni, de biztos abban, hogy azokat a közeljövőben kidolgozzák. Mindeközben azt remélte, hogy még van lehetőség arra, hogy a "testvéri Ukrajnában" visszaadják az orosz nyelvnek a korábbi, regionális státust. Remélte, hogy ez a szerinte negatív lépés nem nehezíti meg együttműködésüket a jövőbeni ukrán koalíciós kormánnyal, és az érintkezés nyelve feltétlenül az orosz lesz.
    Leonyid Szluckij szerint a Kijevben ülésező parlament döntése mögött az állhat, hogy "Ukrajnát mindenáron el akarják szakítani Oroszországtól", ezért éltek a "nyelvi tényezővel". Úgy vélte, hogy geopolitikai küzdelemről és a civilizációk összecsapásáról van szó.
    Az ukrán Verhovna Rada eltörölte az államnyelvvel kapcsolatos, a kisebbségi nyelvek használatára vonatkozó, 2012-ben elfogadott törvényt. A két éve, augusztus 10-én életbe lépett jogszabály hivatalosan engedélyezte a kétnyelvűséget azokban a régiókban, ahol az adott nemzeti kisebbség lélekszáma meghaladja a lakosság tíz százalékát. A magyar nyelvet így Kárpátalján a nagyobb települések közül Beregszászon ismerték el hivatalosan regionális nyelvnek.
    Arszenyij Jacenyuk, a Haza párt frakcióvezetője úgy nyilatkozott, hogy semmi sem fenyegeti az ukrajnai oroszajkú kisebbséget, mert az alkotmány védelmezi. Oleh Tyahnyibok, a nacionalista Szabadság párt vezetője kijelentette, hogy a jogszabályt súlyos törvénysértéssel fogadták el, és ígéretet tett egy új, mindenkit kielégítő nyelvtörvény kidolgozására.

Ukrajna-belpolitika-tüntetés
Ukrán válság – Dél- és Kelet-Ukrajnában tüntetnek a "Jevromajdan" hívei és ellenzői is

Kovács Andrea, az MTI tudósítója jelenti:
    Kijev, 2014. február 23., vasárnap (MTI) – A dél-ukrajnai Odesszában több ezren vonultak utcára vasárnap a "Jevromajdan" elnevezésű kijevi tüntetéssorozat ellenzői és hívei. Eközben a krími Kercsben zavargásokba torkollott az oroszbarát tüntetés.

    A változásokat ellenző odesszai politikai erők mintegy háromezer híve vonult a második világháborús, Ismeretlen matróz emlékművéhez, ahol virágokat helyeztek el az örökmécsesnél. A demonstrálók az "Odessza hős város", "Odessza orosz város" jelmondatokat skandálták, illetve Julija Timosenkót, az előző nap szabadon bocsátott volt kormányfőt szidalmazták. Helyszíni jelentések szerint a megmozduláson résztvevők közül többen botokkal felfegyverkezve és arcukat eltakarva jelentek meg.
    Az EU-párti tüntetőkmintegy másfél ezren – eközben a város egy másik pontján gyűltek össze, hogy gyászszertartáson emlékezzenek meg a Kijevben elesett áldozatokról. A beszámolók szerint a "Jevromajdan" támogatói közül is többen maszkot viselnek és botokkal vannak felfegyverkezve.
    A Krím-félszigeten az orosz határnál lévő Kercs városában a "Majdan-ellenes" tüntetők a polgármesteri hivatal előtt letépték a zászlórúdról az ukrán lobogót, és orosz zászlót húztak fel a helyére. A néhány százra becsült résztvevő Oroszországot és a Berkut rohamrendőri egységet éltette, és fasizmusellenes jelszavakat skandált. Az ukrán zászló megmentésére sietők és a tüntetők között dulakodás tört ki, a nemzeti lobogó elszakadt. A rendőrök körbevették a tüntetőket, de egyelőre nem léptek fel ellenük.
    A Krím-félsziget déli részén fekvő Szevasztopolban, ahol az orosz fekete-tengeri hadiflotta támaszpontja van, Moszkva-barát pártok és szervezetek felhívására mintegy kétezren gyűltek össze orosz zászlókat lengetve, hogy elítéljék "a Kijevben hatalomra került fasisztákat". Egy szónok autóval járta a várost, hangosbeszélőből azt harsogva, hogy "Kijevben a fasiszták vették át a hatalmat". Más szónokok azt bizonygatták, hogy az új hatalom meg akarja fosztani jogaiktól és állampolgárságuktól az orosz ajkú ukránokat.
    Az ország keleti részén, a Donyeck megyében lévő Mariupolban a Vitalij Klicsko vezette Ütés (UdAr) párt helyi szervezetének vezetője arról számolt be, hogy a Viktor Janukovics mögött álló Régiók Pártjának radikális hívei és "tyituskók", azaz felbérelt provokátorok "élezik a helyzetet" a városban. Vasárnap mindkét tábor megmozdulást szervezett. Az ellenzéki politikus közölte, hogy a "Majdan-ellenes" táborból mintegy hatszáz "tyitusko" érkezett a kijevi főtérrel szimpatizálók demonstrációjának helyszínére a rendezvény befejeződése után, ahol akkor még legalább 150-en tartózkodtak. Beszámolója szerint a "Majdan-ellenesek" igen agresszíven viselkedtek. "Halál a fasisztákra!", "Adjatok fegyvert, megöljük a majdanosokat!" – kiabálták.

Ukrajna-tüntetés-jog
Ukrán válság – Védelmet kérnek a Janukovics-párti politikusok

Kovács Andrea, az MTI tudósítója jelenti:
    Kijev, 2014. február 23., vasárnap (MTI) – A volt kormánypárti képviselők életének és testi épségének védelmét kérte vasárnap az ellenzék irányítása alá került belügyminisztériumtól és az ukrán biztonsági szolgálattól (SZBU) Szerhij Tihipko, a Régiók Pártjának egyik befolyásos képviselője.

    "A visszaélések és bűncselekmények elkövetőit a bíróságoknak kell megbüntetniük. Ukrajna demokratikus ország, ahol nem szabad, hogy az embereket politikai nézeteik miatt üldözzék. Elfogadhatatlan mindenféle diszkrimináció. Még kevésé elfogadhatatlan a párt tagjai elleni alaptalan erőszak" – hangoztatta a politikus.
    Tihipko emellett kifejtette azon véleményét, hogy mindkét oldalon mindenkit meg kell büntetni, aki "átlépte a törvény, az erkölcs és az emberiesség határait", de kizárólag törvényes keretek között.
    Eközben visszatért Ukrajnába Viktor Janukovics két harkivi híve – Mihajlo Dobkin, a kelet-ukrajnai városnak a volt elnök által kinevezett adminisztrációvezetője, és Hennagyij Kernesz polgármester -, akiknek előző nap sikerült Ukrajnából Oroszországba átjutniuk. Kernesz közölte, hogy nem hajlandó lemondani polgármesteri hivataláról. Ugyanakkor elpanaszolta, hogy sok fenyegetést kap, és felszólította a rendvédelmi szerveket, hogy indítsanak vizsgálatot ez ügyben, továbbá nyújtsanak védelmet neki. Kernesz – aki a Régiók Pártjának helyi vezetője – azt ígérte, hogy nem tervez oroszbarát pártot létrehozni városában.
    A két keményvonalas harkivi tisztségviselő azután távozott Oroszországba, hogy előző nap a városban Viktor Janukovics részvételével találkozót tartottak a Moszkva-barát keleti és déli kormányzóságok, amelyek az Ukrajnától való elszakadással fenyegetőztek.

Oroszország-Ukrajna-titkosszolgálatok
Ukrán válság – Orosz hírtévé szerint bujkálnak az ukrán titkosszolgálat vezetői

Kegyes Csilla, az MTI tudósítója jelenti:
    Moszkva, 2014. február 23., vasárnap (MTI) – Az Ukrán Biztonsági Szolgálat (SZBU) vezetői önkényesen elhagyták szolgálati helyüket, kikapcsolták telefonjaikat és valahol bujkálnak – mondta az ukrán parlamentben Valentin Nalivajcsenko, az ukrán titkosszolgálatok tevékenységének ellenőrzésével egy napja megbízott ellenzéki politikus a Rosszija 24 állami hírtelevízió tudósítása szerint.

    Az egész ország irányítás nélkül maradt, és a fontos objektumok, beleértve a nukleáris létesítményeket és a Dnyeper-folyón lévő vízerőművet, védelem nélkül vannak – idézte Nalivajcsenko szavait az orosz hírtévé. A politikus azt kérte az ukrán törvényhozástól, kötelezze az SZBU vezetését arra, hogy térjen vissza a helyére.
    A hírtévé szerint Valentin Nalivajcsenko találkozott az orosz titkosszolgálatok képviselőivel, és "biztonsági kérdéseket vitattak meg".
    Az ellenzéki politikust, a Vitalij Klicsko vezette Udar (Ütés) nevű párt tagját, aki 2006 és 2010 között már irányította az Ukrán Biztonsági Szolgálatot, szombaton bízta meg a kijevi törvényhozás az SZBU újbóli ellenőrzésével.
    A Rosszija 24 arról is beszámolt, hogy a kijevi főtéren "radikális hangulat uralkodik". A Majdanon letáborozott tüntetők, köztük a Jobboldali Szektorhoz tartozó "harcosok" valóságos hajszát indítottak a nekik nem tetsző újságírók ellen.
    A radikálisok az internetes közösségi oldalakon és a helyszínen arra szólították fel híveiket, hogy kutassák fel Artyom Kolt, az orosz állami televízió híradójának munkatársát. Az orosz újságíró az utóbbi napokban folyamatosan élő adásban számolt be a kijevi eseményekről. A Jobboldali Szektor azzal vádolja az orosz tévériportert, hogy "szennyel borítja el az ukrán népet". Egyes értesülések szerint már 10 ezer hrivnya (mintegy 250 ezer forint) vérdíjat tűztek ki Artyom Kol fejére.
    Arszenyij Avakov ideiglenesen megbízott ukrán belügyminiszter azt közölte, hogy két nap alatt helyreállítják a rendet az országban, és az állami szervezetek értelmetlen elfoglalásának beszüntetésére szólított fel – jelentette az Interfax orosz hírügynökség.

Reklámok
Post a comment or leave a trackback: Trackback URL.

Trackbacks

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

w

Kapcsolódás: %s

%d blogger ezt kedveli: