Ukrán válság: a csonka parlament döntései utáni “legitimáció” első napja így ért véget (február 22-én éjfélkor)

Az oroszok a pénteki, Janukoviccsal kötött megállapodás USA által korábban megígért betartatására figyelmeztetnek. Timosenko véres bosszúért kiált.

Figyelemre méltó magyar vonatkozás az MTI óriási csúsztatása:
Ukrán válság – Puskov: Vége van Janukovics elnökségének így szól a főcíme (mintha Puskov elismerné Janukovics kievi leváltását), amire rátesz még a lead-del:

Vége van Viktor Janukovics elnökségének – állapította meg az orosz törvényhozás külügyi bizottságának elnöke szombaton.

Belül ugyanakkor ez a mondanivaló lényege (ami már korrekt):

   Alekszej Puskov a Twitter mikroblogon azt írta: Janukovics Kijev melletti "rezidenciájára bárkit beengednek, ő elmenekült, az őrség elmenekült, a személyzet szétszéledt. Az elnök működésének sajnálatos vége (ez)".

   Puskov egy hivatalos orosz küldöttség tagjaként részt vett Harkivban a délnyugat-ukrajnai régiók, valamint a Krím-félsziget és az ott lévő Szevasztopol város képviselőinek kongresszusán. Puskov az Interfax orosz hírügynökségnek úgy nyilatkozott, hogy a tanácskozáson magukat képviselő ukrajnai régiók jelentik az ország stabilitásának támaszát. Szerinte Kijevnek meg kell hallgatnia a harkivi kongresszus résztvevőit, hogy elkerüljék a politikai válság éleződését.
   Az orosz duma külügyi bizottságának vezetője arról számolt be, hogy a harkivi kongresszus résztvevői az egységes és független Ukrajna megőrzése mellett álltak ki. Azt is kijelentették, hogy készek szembeszállni a felfegyverzett szélsőségesekkel.
   A moszkvai politikus elmondta, hogy Harkivban meglehetősen feszült a helyzet, 1-1,5 ezer maszkos, sisakos, botokkal, mellvéddel felszerelkezett ember érkezett más régiókból. Szerinte nagy a veszélye annak, hogy a mindaz, ami Kijevben történt, átterjedhet más régiókra, ha a lvivi fegyverraktárakban megszerzett fegyverekkel rendelkező csoportok át akarják majd venni a hatalmat Kelet-Ukrajnában.
   Moszkvából Harkivba menesztette képviselőjét az orosz törvényhozás felsőházának elnöke is. Valentyina Matvijenko Mihail Margelovot, a Szövetségi Tanács külügyi bizottságának elnökét küldte a délkeleti ukrán régiók kongresszusára. A politikus szerint a tanácskozás megmutatta, hogy a Majdan (a kijevi főtéren tüntetők) és az ukrán parlamenti ellenzék nem képviseli az ukrán nép többségét.
   Mihail Margelov szerint a jelenlegi helyzetben népszavazás teremtené meg az ukrajnai politikai reformok törvényességét.

Aznapi előzmények a lehető legrészletesebben, óráról-órára, percről-percre – egészen a Harkovban történtekig terjedően: Hatalmi vákum Ukrajnában?

 

Ukrajna–tüntetés
Ukrán válság – A Jobboldali Szektor őrizetbe vette a csapi vámparancsnokot Kárpátalján

    Ungvár, 2014. február 22., szombat [17:34] (MTI) – Az ukrán rendőrséggel együttműködő Jobb Szektor (Pravij Szektor) tagjai szombaton Ungváron letartóztatták Szerhij Harcsenkót, a csapi vámhivatal parancsnokát, akit egy ideig oszlophoz bilincselve tartottak a Kárpátalja megyei kormányzósági épület előtt.

    A Harcsenko őrizetbe vételéről szóló hírt megerősítették a csapi vámhivatal munkatársai. Kihallgatása során a korrupcióval és bűncselekmények elkövetésével gyanúsított hivatalnok beismerte, hogy korrupciós rendszert működtetett a vámon, és a Kárpátalján beszedett csúszópénzt Kijevbe továbbította – adta hírül a mukachevo.net munkácsi hírportál.
    A befolyásos kijevi családi kapcsolatokkal rendelkező Harcsenkóról az a hír terjedt el, hogy tavaly szeptember 16-án születésnapi ajándékként kapta meg a csapi vámhivatal országos szinten is fontos vezetői tisztségét Olekszandr Klimenko ukrán jövedéki és adóügyi minisztertől.

Ukrajna-tüntetés-parlament
Ukrán válság – Az ukrán parlament leváltotta Janukovicsot, május 25-re választást írt ki

Kovács Andrea, az MTI tudósítója jelenti:
    Kijev, 2014. február 22., szombat [18:13] (MTI) – Az ukrán parlament szombaton elmozdította tisztségéből Viktor Janukovics államfőt, és előrehozott választást írt ki május 25-re.

    A 450 tagú törvényhozás a határozatot 328 támogató szavazattal fogadta el. A szavazáskor 334 képviselő tartózkodott az ülésteremben. A határozat kimondja, hogy "Viktor Janukovics önkényesen kivonta magát alkotmányos kötelezettségeinek teljesítése alól".
    "Az állam nem függhet az elnök hangulatától, aki kivonta magát (feladatai teljesítéséből) és ismeretlen helyen tartózkodik" – hangoztatta Olekszandr Turcsinov, a parlament szombaton megválasztott elnöke a határozat megszavazása előtt.
    A parlament Valentin Nalivajcsenkót, az Ütés (UDAR) párt képviselőjét bízta meg az ukrán biztonsági szolgálat (SZBU), Volodimir Zamant pedig a védelmi minisztérium tevékenységének parlamenti felügyeletével. Utóbbi a héten mondott le vezérkari főnöki tisztéről, mert nem volt hajlandó teljesíteni Janukovics elnök utasítását arra, hogy a hadsereg kapcsolódjon be a belpolitikai válság rendezésébe.
    A törvényhozás továbbá úgy döntött, hogy Oleh Mohnickijt, a Szabadság (Szvoboda) jogász végzettségű képviselőjét bízza meg a főügyészség felügyeletével. A törvényhozás a nap folyamán menesztette hivatalából Viktor Psonka főügyészt.
    A képviselők állva, tapssal fogadták a szavazások eredményét, különösen nagy ovációt kapott Zaman volt vezérkari főnök, akit kétharmados többséggel választottak meg új posztjára.
    A határozathozatalok után a házelnök szünetet rendelt el, vasárnap délelőtt folytatják a plenáris ülést.
    Olekszandr Turcsinov, a parlament szombaton megválasztott új házelnöke kifejtette, hogy mivel az elnök jóváhagyására is szükség lenne a kormányban, illetve az SZBU és főügyészség élén végrehajtott kádercserékhez, ezért jogi szempontból nem minisztereket és vezetőket nevezett ki a törvényhozás, hanem parlamenti megbízottakat az említett testületek munkájának ellenőrzésére. Turcsinovot a nap folyamán a kormány vezetésével is megbízta a parlament az új kabinet létrehozásáig.
    Olekszandr Turcsinov elemzők szerint általában szervezőkészségével tűnt ki a politika szereplői közül. A 2012 őszén tartott parlamenti választásokon a Haza (Batykivcsina) párt kampányfőnöke volt. Aktív résztvevője volt a 2004-es "narancsos forradalomnak" és a tavaly novemberben indult "Evromajdannak" elnevezett kijevi, EU-párti és hatalomváltást követelő tiltakozó megmozdulásoknak is. Kedd éjjel a politikust meglőtték a Majdanon, a Függetlenség terén a tüntetés szétoszlatására irányult belügyi támadás közben.
    Megfigyelők szerint a 2012-es parlamenti választások nyomán létrejött ukrán parlamentben még sohasem volt ennyire konstruktív és nyugodt légkörű az ülés. Ez köszönhető annak, hogy a de jure kormányzó Régiók Pártjának eddigi 210 fős frakciójából már 63 honatya vált ki. Velük együtt a Janukoviccsal szemben álló ellenzéknek jelenleg biztos többsége van a törvényhozásban.

EU-Ukrajna-diplomácia
RÖVIDHÍR – Ukrán válság – Uniós politikusok üdvözlik Timosenko szabadulását

    Brüsszel, 2014. február 22., szombat [18:15] (MTI) – José Manuel Barroso, az Európai Bizottság elnöke a Twitteren, Martin Schulz, az Európai Parlament elnöke pedig közleményben üdvözölte szombaton Julija Timosenko szabadulását.

    Barroso rövid üzenetében annyit ír, hogy a demokratikus Ukrajna számára kulcsfontosságú a független igazságszolgáltatás.
    Martin Schulz kommünikéjében történelmi pillanatnak nevezi a volt miniszterelnök szabadon bocsátását mind Ukrajna, mind Európa számára.

Ukrajna–belpolitika-tüntetés
Ukrán válság: A rendőrségtől zsákmányolt fegyverek beszolgáltatását kérik Lembergben

Varga Béla, az MTI tudósítója jelenti:
    Ungvár, 2014. február 22., szombat [18:17] (MTI) – A rendőrségi épületek szerdai ostroma során zsákmányolt lőfegyverek beszolgáltatására szólította fel Lemberg (Lviv) lakosságát a város alpolgármestere.

    Olekszandr Rugyak mindenkit arról biztosított, hogy nem vonják felelősségre, ha önként visszaadja a nála lévő fegyvert. Elmondása szerint ez a városházán kialakított speciális ablaknál tehető meg, ahol senkitől nem fogják kérdezni, hogyan került hozzá a fegyver – adta hírül szombaton a zaxid.net lembergi hírportál.
    Az elöljáró azt is közölte, hogy eddig két rendőrségi oldalfegyvert szolgáltattak vissza.
    A lembergi rendőrség korábbi közlése szerint a főkapitányság és a kerületi őrsök épületeinek elfoglalásakor a tüntetők 1189 lőfegyvert kaparintottak meg, de egy részüket röviddel az ostrom után sikerült visszaszerezni a rendvédelmi szervek munkatársainak.

EU-Ukrajna-diplomácia
Ukrán válság – Uniós politikusok üdvözlik Timosenko szabadulását – FRISSÍTETT (új: Füle)

Konsiczky Zoltán, az MTI tudósítója jelenti:
    Brüsszel, 2014. február 22., szombat [18:47—> 22:09] (MTI) – José Manuel Barroso, az Európai Bizottság elnöke a Twitteren, Martin Schulz, az Európai Parlament elnöke pedig közleményben üdvözölte szombaton Julija Timosenko bebörtönzött volt ukrán kormányfő szabadulását.

    Barroso rövid üzenetében annyit ír, hogy a demokratikus Ukrajna számára kulcsfontosságú a független igazságszolgáltatás.
    Az Európai Bizottság részéről Viviane Reding alapjogi és igazságügyi biztos még kora délután adott hangot örömének, szintén a Twitteren. Azt írta: Julija Timosenko kiszabadulása új remény a demokráciának Ukrajnában. Később a délután folyamán még egy üzenetet tett közzé, amelyben hangsúlyozta: az, hogy Ukrajnában május 25-re, az európai választások idejére tűzték ki az előre hozott elnökválasztást, annak a jele, hogy Ukrajna jövője a társulás az Európai Unióval.
    Szombat este szintén a Twitteren reagált az ukrajnai fejleményekre Stefan Füle, az Európai Bizottság bővítésért és szomszédságpolitikáért felelős, cseh tagja. Füle azt írta: történelmi nap a mai Ukrajna számára, a következő napokban pedig életbevágóan fontos megőrizni az egyensúlyt az igazságvágy valamint a kompromisszumkészség és az egység szellemisége között.
    Martin Schulz kommünikéjében történelmi pillanatnak nevezi a volt miniszterelnök szabadon bocsátását mind Ukrajna, mind Európa számára.
    "A változás beköszönt Ukrajnába. Tisztelet a békés tiltakozóknak, és arra kérek mindenkit, hogy őrizze meg a nyugalmat" – zárja közleményét Schulz, aki szerint Ukrajnában jelenleg a helyzet nagyon képlékeny.
    Üdvözölte a volt ukrán kormányfő szabadon bocsátását Joseph Daul, az Európai Néppárt elnöke is, miután Timosenko pártja, a Haza (Batykivscsina) is a jobbközép, konzervatív pártokat tömörítő európai pártcsaládhoz tartozik. Daul szerint Timosenko mindenki számára a büszkeség és az inspiráció forrása a néppártban.
    "Szabadulása óriási elégtétel, nem neki és családjának, hanem mindenkinek, aki hisz a demokrácia, az emberi jogok és a jogállamiság európai Ukrajnájában" – fogalmaz közleményében a francia politikus, aki azt is közli, hogy a néppárt kiáll minden ukrán mellett, aki egy demokratikusabb, virágzó, európai Ukrajna híve.

Ukrajna-tüntetés
RÖVIDHÍR – Ukrán válság – Ellentmondásos hírek Janukovics hollétéről

    Kijev, 2014. február 22., szombat [19:17] (MTI) – Ellentmondásos hírek jelentek meg Viktor Janukovics hollétéről: az egyik ukrán televízió szombaton meg nem nevezett forrásra hivatkozva arról adott hír, hogy az ukrán elnök Oroszországba repült, más források szerint viszont nem sikerült elhagynia az országot, a határőrök feltartóztatták és most Donyeckben van.

    Olekszandr Turcsinov házelnök közben bejelentette, hogy a Donyeck megyei hatóságok az ukrán-orosz határon feltartóztatták Viktor Psonka leváltott főügyészt és Olekszandr Klimenko jövedéki és adóügyi minisztert, akik fegyveres testőrök kíséretében próbálták elhagyni Ukrajnát.
    Az ukrán határszolgálat pedig megerősítette, hogy elhagyta az országot és Oroszországba távozott Viktor Janukovics elnök két hű embere, Mihail Dobkin, a harkivi adminisztráció vezetője, valamint Hennagyij Kernesz, a kelet-ukrajnai város polgármestere.

Ukrajna-tüntetés
RÖVIDHÍR – Ukrán válság – Timosenko megérkezett Kijevbe

    Kijev, 2014. február 22., szombat [19:29] (MTI) – Megérkezett szombat este Kijevbe Julija Timosenko volt ukrán kormányfő, aki néhány órával korábban nyerte vissza szabadságát.

    A helyszíni jelentések szerint a repülőgép a kelet-ukrajnai Harkivból a kijevi Zsuljani repülőtéren landolt Timosenkóval a fedélzetén.  
    A politikus várhatóan beszédet mond a Majdanon, azaz a kijevi Függetlenség terén, ahol ennek hírére gyors ütemben kezdtek gyülekezni az emberek, és már türelmetlenül várják a börtönből szabadult ellenzéki vezetőt.

Oroszország-Ukrajna-törvényhozás
Ukrán válság – Puskov: Vége van Janukovics elnökségének

Kegyes Csilla, az MTI tudósítója jelenti:
    Moszkva, 2014. február 22., szombat [19:53] (MTI) – Vége van Viktor Janukovics elnökségének – állapította meg az orosz törvényhozás külügyi bizottságának elnöke szombaton.

    Alekszej Puskov a Twitter mikroblogon azt írta: Janukovics Kijev melletti "rezidenciájára bárkit beengednek, ő elmenekült, az őrség elmenekült, a személyzet szétszéledt. Az elnök működésének sajnálatos vége (ez)".
    Az ukrán elnököt a kijevi törvényhozás szombaton elmozdította tisztségéből, és előrehozott elnökválasztást írt ki május 25-re. Janukovics előzőleg egy tévényilatkozatában közölte, hogy nem hajlandó lemondani tisztségéről, államcsínynek minősítette a kijevi eseményeket és illegitimnek nevezte a parlament döntéseit. A törvényhozás szombaton többek között új elnököt, új belügyminisztert választott és határozatot fogadott el Julija Timosenko bebörtönzött volt kormányfő szabadon engedéséről. Ez utóbbi este meg is történt.
    Puskov egy hivatalos orosz küldöttség tagjaként részt vett Harkivban a délnyugat-ukrajnai régiók, valamint a Krím-félsziget és az ott lévő Szevasztopol város képviselőinek kongresszusán. Puskov az Interfax orosz hírügynökségnek úgy nyilatkozott, hogy a tanácskozáson magukat képviselő ukrajnai régiók jelentik az ország stabilitásának támaszát. Szerinte Kijevnek meg kell hallgatnia a harkivi kongresszus résztvevőit, hogy elkerüljék a politikai válság éleződését.
    Az orosz duma külügyi bizottságának vezetője arról számolt be, hogy a harkivi kongresszus résztvevői az egységes és független Ukrajna megőrzése mellett álltak ki. Azt is kijelentették, hogy készek szembeszállni a felfegyverzett szélsőségesekkel.
    A moszkvai politikus elmondta, hogy Harkivban meglehetősen feszült a helyzet, 1-1,5 ezer maszkos, sisakos, botokkal, mellvéddel felszerelkezett ember érkezett más régiókból. Szerinte nagy a veszélye annak, hogy a mindaz, ami Kijevben történt, átterjedhet más régiókra, ha a lvivi fegyverraktárakban megszerzett fegyverekkel rendelkező csoportok át akarják majd venni a hatalmat Kelet-Ukrajnában.
    Moszkvából Harkivba menesztette képviselőjét az orosz törvényhozás felsőházának elnöke is. Valentyina Matvijenko Mihail Margelovot, a Szövetségi Tanács külügyi bizottságának elnökét küldte a délkeleti ukrán régiók kongresszusára. A politikus szerint a tanácskozás megmutatta, hogy a Majdan (a kijevi főtéren tüntetők) és az ukrán parlamenti ellenzék nem képviseli az ukrán nép többségét.
    Mihail Margelov szerint a jelenlegi helyzetben népszavazás teremtené meg az ukrajnai politikai reformok törvényességét.

Oroszország-Ukrajna-diplomácia
Ukrán válság – Orosz külügy: Washington elkötelezett a pénteki kijevi megállapodás végrehajtása mellett

Kegyes Csilla, az MTI tudósítója jelenti:
    Moszkva, 2014. február 22., szombat [20:46] (MTI) – Az orosz külügyminisztérium szombati közlése szerint John Kerry megerősítette az Egyesült Államok elkötelezettségét az ukrajnai válság rendezéséről Kijevben előző nap aláírt megállapodás végrehajtása mellett és ígéretet tett arra, hogy Washington mielőbb él a rendelkezésére álló eszközökkel, hogy befolyást gyakoroljon az ellenzékre.

    Moszkvában közölték, hogy Szergej Lavrov orosz külügyminiszter telefonon felhívta amerikai kollégáját és arról tájékoztatta, hogy Moszkva szerint Ukrajnában erősen romlott a helyzet amiatt, hogy az ellenzék vagy nem képes, vagy nem akarja az általa elfogadott pénteki megállapodást végrehajtani.
    Az orosz külügyminiszter nehezményezte, hogy a szerinte "törvényellenes szélsőséges csoportok nem hajlandóak letenni a fegyvert és gyakorlatilag ellenőrzésük alá vonják Kijevet, miközben az ukrán parlamentben ülésező ellenzéki vezetők ezt elnézik nekik".
    Szergej Lavrov emlékeztette John Kerryt arra, hogy Vlagyimir Putyin orosz államfő Barack Obama amerikai elnökkel ezt a témát részletesen megvitatta pénteki telefonbeszélgetésük során. Az orosz államfő felszólította Obamát, hogy "minden tőle telhetőt tegyen meg az ukrajnai radikálisok törvénytelen cselekedeteinek megakadályozására és a folyamatok alkotmányos mederbe terelésére" – tájékoztatott az orosz külügyminisztérium.

Ukrajna–tüntetés
Ukrán válság – Magyarország főkonzulja gyertyagyújtással emlékezett a kijevi áldozatokra Ungváron

Varga Béla, az MTI tudósítója jelenti:
    Ungvár, 2014. február 22., szombat [20:52] (MTI) – Gyertyagyújtással rótta le kegyeletét a kijevi összecsapások áldozatainak emléke előtt szombat este Ungváron Bacskai József, Magyarország ungvári főkonzulja.

    A vezető diplomata és Szalipszki Endre konzul a helyi tüntetések aktivistáival együtt gyújtotta meg az ukrajnai tiltakozások halálos áldozataira való emlékezés gyertyáit a Kárpátalja megyei kormányzati épület bejáratánál. A gyászünnepségen Bacskai József Magyarország támogatásáról biztosította Ukrajnát.
    Kárpátalján pénteken rendeltek el háromnapos gyászt. A megyében félárbocra eresztették a gyászszalaggal megjelölt ukrán állami zászlót az áldozatok emlékére a vállalatok, közintézmények épületein, és korlátozták az ünnepségek, szórakoztató rendezvények megtartását. A felekezetek gyászistentiszteleteket tartanak a Kijevben meghaltak emlékére.
    Az ukrán fővárosban e héten történt összecsapásokban kilenc kárpátaljai tüntető szenvedett sérüléseket.

Ukrajna-Külügyminisztérium
Ukrán válság – Martonyi János üdvözölte Julija Timosenko szabadon bocsátását

    Budapest, 2014. február 22., szombat [21:09] (MTI) – Martonyi János közleményben üdvözölte Julija Timosenko szabadon bocsátását szombat este.

    Az MTI-hez eljuttatott közlemény szerint Martonyi János külügyminiszter üdvözli az ukrán parlament, a Verhovna Rada meghatározó többséggel 2014. február 22-én meghozott határozatát, amely lehetővé tette a korábbi miniszterelnök, Julia Timosenko szabadon bocsátását és visszatérését az ukrán politikai életbe.
    A magyar külügyminiszter emlékeztetett arra, hogy "ezzel pont került az Európai Unió által következetesen szorgalmazott hosszú folyamatra".
    Martonyi János reményét fejezte ki, hogy ez a fejlemény is hozzájárul a demokratikus, az emberi jogok és a jogállamiság elveit maradéktalanul tiszteletben tartó, gazdaságilag prosperáló és területileg egységes Ukrajna megszilárdulásához, amely az ukrán társadalom szabad döntésén és útválasztásán kell, hogy alapuljon.
    Julija Timosenko bebörtönzött volt ukrán miniszterelnököt szombaton engedték szabadon. Timosenko szabadon engedése előtt körülbelül egy órával fogadott el az ukrán parlament határozatot a politikus szabadlábra helyezéséről.
    Timosenkót 2011-ben ítélték el hét év börtönbüntetésre az Oroszországgal kötött, Ukrajna számára előnytelen gázszerződés miatt, de az ellenzék és az Európai Unió is politikai indíttatásúnak minősítette az ítéletet.

Ukrajna-belpolitika
Ukrán válság – Timosenko hősöknek nevezte a tüntetőket, Janukovics felelősségre vonására szólított fel

Kovács Andrea, az MTI tudósítója jelenti:
    Kijev, 2014. február 22., szombat [22:05] (MTI) – A tüntetőket hősöknek nevezve a tiltakozások folytatására, valamint Viktor Janukovics elnök felelősségre vonására szólított fel Julija Timosenko volt ukrán kormányfő szombat este a Majdanon, azaz a kijevi Függetlenség téren.

    Az ukrán ellenzék aznap szabadon engedett vezéralakja kerekes székben ülve szólt a Janukovics hatalomból való távozását követelő több tízezres tömeghez.
    "Hősök vagytok, ti vagytok a legjobb dolog Ukrajnában" – mondta felfokozott hangvételű felszólalásában. A tüntetőket arra buzdította, hogy maradjanak a téren, és tartsanak ki a végsőkig. "Ha valaki azt mondja, hogy befejeztétek küldetéseteket, és hazautazhattok, s a többit majd mások folytatják helyettetek, ne higgyétek el egyetlen szavát sem! Addig, amíg végig nem viszitek az ügyeteket az utolsó lépésig, senkinek nincs joga elmenni innen. Azért, mert ti változtattatok meg mindet. Nem a politikusok, nem a képviselők és a nem a külvilág. Senki rajtatok kívül ezt nem tudta volna véghezvinni" – hangsúlyozta.
    A politikus arra szólította fel a népet, hogy Viktor Janukovics elnököt és a környezetéhez tartozó embereket "hozzák a Majdanra".
    Leszögezte, hogy a nép nem bocsátja meg a vérontást, és a felelősök a "legkegyetlenebb" büntetésben részesülnek majd.
"Évszázados szégyen lenne, ha megbocsátanánk nekik"
– hangoztatta Timosenko.
    Az ellenzéki politikus kijelentette: garantálja, hogy mindent tudni fog a kulisszák mögött folyó politikáról. "Kezeskedem azért, hogy senki ne áruljon el benneteket" – szögezte le.
    Kijevbe érkezve a sajtónak adott első interjújában könnyes szemmel jelentette ki: "A legnagyobb boldogság számomra egy bűnözők nélküli, új Ukrajnába érkezni". Szavai szerint csak egy dologra vágyik, hogy az új vezetés, amelyet "a legjobb emberek, a legjobb hazafiak" vérük és életük árán segítenek hatalomra, semmilyen körülmények között ne ismételjék meg azt, amit a nép által megdöntött diktatórikus hatalom elkövetett.
     "A legfontosabb, hogy méltóvá váljunk azoknak az emlékéhez, akik életüket áldozták" – jelentette ki Timosenko.
    A volt kormányfő több mint két év után nyerte vissza szabadságát szombaton, miután a parlament határozatot hozott szabadlábra helyezéséről. Timosenkót 2011-ben ítélték el hét év börtönbüntetésre, azért mert miniszterelnökként Ukrajna számára a Janukovics-vezetés szerint előnytelen gázszerződést kötött Oroszországgal. Az ellenzék, valamint az Európai Unió is politikai indíttatásúnak minősítette azonban az ítéletet.

Reklámok
Post a comment or leave a trackback: Trackback URL.

Trackbacks

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

w

Kapcsolódás: %s

%d blogger ezt kedveli: