Tiltakoznak az őszödi beszéd volt kormánypártjai, miközben a “kinek állt érdekében a 2009 áprilisában meggyilkolt Rózsa-Flores Eduardó, alias ‘Guevara’ még kormányzásuk alatti eltüntetése” kérdésről mélyen hallgatnak

Annak a Rózsa-Flores Eduardónak a végleges eltüntetése, akit csak eszközként használt fel az a mindenki által elismerten szocialista politikus, akinek kulcsszerepe volt a kiszivárogtatásban.

 

Nyilvánosságra hozott dokumentumok az Alkotmányvédelmi Hivatal honlapján:
A “Gerilla” fedőnevű ügy lezárásáról szóló, 2009 júliusi jelentés (PDF)
A “Gyümölcsöskert” fedőnevű ügy lezárásáról szóló, 2007 májusi jelentés (PDF)

OGY2014-MSZP-jog
Őszödi beszéd – Titkosszolgálati jelentés: Gyurcsány Ferenc is részt vehetett a kiszivárogtatásban (1. rész)

    Budapest, 2014. február 21., péntek [megjelent február 22. 00:18-kor] (MTI) – Az Alkotmányvédelmi Hivatal honlapján anonimizált formában nyilvánosságra hozta a 2006-os őszödi beszéd kiszivárogtatásáról készült két titkosszolgálati jelentést, amelyek alapján egy szocialista politikus lehet a kiszivárogtató, aki a közzétételről egyeztethetett a később utcai tiltakozásokat kiváltó beszédet elmondó Gyurcsány Ferenc akkori miniszterelnökkel és az MSZP-frakció tagjaival.

    A "Gerilla" fedőnevű ügy lezárásáról szóló, 2009 júliusi jelentés nem nevezi ugyan meg, de a leírásból nagy valószínűséggel megállapítható, hogy az információ Rózsa-Flores Eduardótól származik, aki csak találgatni tudott a kiszivárogtató politikus személyéről, két lehetséges "elkövetőt" említve (Rózsa-Flores Eduardót 2009. április 16-án Bolíviában egy akcióban kommandósok lelőtték).
    A témában készült másik, 2007 májusi, "Gyümölcsöskert" fedőnevű jelentésben megállapítják, szakértői vélemény alapján a hangfelvételt a hivatalos rögzítésre felkért cég munkatársai készítették az őszödi kormányüdülőben, hiteles, vagy annak látszó szóbeli megrendelés alapján. A vizsgálat megállapította, hogy a felvételt készítő társaság munkatársai jóhiszeműen jártak el, és lojálisak voltak az MSZP-hez és Gyurcsány Ferenchez. Mint írják, azonosították azt az embert, aki a nyilvánosságra kerülést megelőző napon birtokában volt a kalózfelvételnek és azt e-mailben továbbította. Ellenőrzése során megállapították, hogy "erősen jobboldali beállítottságú".
    A jelentés kimondja, hogy a feltárt ellentmondásokat két okból sem tisztázhatták. Ezek egyike szerint a rendezvény és a nyilvánosságra kerülés időpontja között eltelt idő, valamint a bekövetkezett események "lényegesen befolyásolták a meghallgatottak emlékezetét". A másik pedig az, hogy a tények tisztázását lehetetlenné tette, hogy az ügy szempontjából releváns körülményeket nem dokumentálták. Ezek miatt nem tudták azonosítani a megrendelő személyét, a rögzítés célját, valamint azt sem, hogy a felvételeket ki birtokolta.
    A "Gerilla" fedőnevű hatoldalas jelentésben sok mondatrészt, illetve egy teljes bekezdést is kitakartak. A dokumentumban Rózsa-Flores Eduardót "Guevara"-ként nevezik, aki 2009 áprilisában Bolíviában áldozatul esett egy lövöldözésnek.
    A jelentés szerint "Guevara elmondása szerint az őszödi miniszterelnöki beszéd kiszivárogtatója egy MSZP-s politikus, aki a miniszterelnökkel és a frakciótársaival egyeztetve szervezte meg az inkriminátum nyilvánosságra hozatalát. A politikus személye találgatás tárgya volt. Célszemélyünk eszmefuttatása szerint (kitakart rész) jöhet szóba, de az akkori beosztásánál és a miniszterelnökkel ápolt jó viszonya miatt inkább az utóbbit tartotta potenciális +elkövetőnek+".
    "Információi alapján a politikus egy (kitakart rész) bízott meg azzal, hogy az illető a meglévő kapcsolatát kihasználva juttassa el a hanganyagot a JobbikNet-hez. Guevara-val folytatott beszélgetések során annyit sikerült az ismeretlen személyről kideríteni, hogy valaha (kitakart rész) volt, a (kitakart rész) alatt  (kitakart rész)szakértőként  tevékenykedett, jelenleg pedig  (kitakart rész) MSZP-s rendezvények lebonyolításában vesz részt, valamint (kitakart rész) cégeit vezeti".
    "Az illető közvetlen kapcsolatban állt/áll (kitakart rész), a JobbikNet (kitakart rész), akinek a hanganyagot 2006. év 37. hetének közepén egy személyes találkozó keretében adta át. Ezt követően (szeptember 15-én) (kitakart rész) néhány külföldi ismerősének interneten elküldte a megszerzett hangfelvételt. (kitakart rész) a JobbikNet hírportál egyik (kitakart rész) szeptember 16-án tájékoztatta a felvétel létezéséről".
    "Nevezettek – még aznap este – Guevarával egyeztetve arra az álláspontra jutottak, hogy nem jelentetik meg az anyagot, hanem a Fidesz számára átadják a +lehetőséget+. Attól tartottak, hogy általuk működtetett hírportál nem elég fajsúlyos, és emiatt esetleg az általuk leközölte hiteltelenné válhatnak. Guevara javaslatára felvették a kapcsolatot (kitakart rész) illetőségű fideszes személlyel, aki kapcsolatba állt a Fidesz (kitakart rész) igazgatójával, (kitakart rész)".

OGY2014-MSZP-jog
Őszödi beszéd – Titkosszolgálati jelentés: Gyurcsány Ferenc is részt vehetett a kiszivárogtatásban (2. rész)

    "Szeptember 16-án éjszaka (kitakart rész) és a (kitakart rész) fideszes személyesen felkereste (kitakart rész), aki azonnal értesítette a (kitakart rész) a történtekről".

    "Másnap délelőtt az érintettek egy budapesti (kitakart rész) fideszes irodában gyűltek össze, hogy megbeszéljék a hangfelvétel sorsát. Az egyeztetésen (kitakart rész) és a pásztói fideszesen kívül jelen volt (kitakart rész) és (kitakart rész). (Megjegyzés:  (kitakart rész) nem tudott részt venni, mert Brüsszelben tartózkodott. Indulása előtt, a Ferihegyi repülőtéren értesült a hangfelvétel meglétéről). Hosszas huzavona után úgy döntöttek az egybegyűltek, hogy (kitakart rész) motoros futárral – előre tervezett időpontokban (fél órás időközökkel – az első 12 órára lett lézbesítve) – hét médiumnak (Origó, Index, Népszabadság-online, MTI, Magyar Rádió stb.) juttatják el a miniszterelnöki beszédet. A hanganyag sokszorosítását szintén a Fidesz irodában végezték".
    "Guevara elmondása szerint a beszéd kiszivárogtatására azért volt a kormánynak szüksége, hogy időt nyerjen, továbbá valamilyen módon elterelje a figyelmet a költségvetési vitákról, illetve rávilágítson az ország rettentően rossz gazdasági helyzetére. A nyilvánosságra hozatalban az MSZP azért választotta a jobboldal/ellenzék bevonását, mert az elhangzás és a médiába kerülés között eltelt hosszú idő magyarázkodásra kényszeríthette volna őket, s így esetleg az elérendő céljuk elsikkadhatott volna. Célszemélyünk állítása szerint a médiába juttatás érdekében több verzió is kidolgozásra került".
    "Az (kitakart rész) a hanganyag kikerülésétől a nyilvánosságra hozatalig – döntő többségében – sikerült felderíteni az abban résztvevő személyek körét. A (kitakart rész) további célja annak tisztázása volt, hogy ki juttatta el (kitakart rész) az inkriminátumot, valamint kinek a megbízásából tette".
    "Célszemélyünk annak ellenére, hogy állítása szerint személyesen ismeri a hanganyagot átadó személyt, többszöri próbálkozás ellenére sem volt hajlandó megnevezni, arra való hivatkozással, hogy nem akar másokat – elsősorban (kitakart rész) – bajba keverni" – olvasható a jelentésben.
    A jelentés összegzésében az szerepel, hogy "a történeti tényállás pontos feltárása, (kitakart rész) – az elkövetéstől eltelt hosszú idő miatt – szinte lehetetlenné vált, ezért, valamint a célszemély váratlan elhalálozása végett javaslom a (kitakart rész) megszüntetését". A jelentést aláíró őrnagy neve ugyancsak ki van takarva.
    A Demokratikus Koalíciót az MTI péntek este nem tudta elérni, Gyurcsány Ferenc pedig sem Facebook-oldalán, sem más módon nem reagált még.
    Molnár Zsolt, az MSZP kampányfőnöke és a Nemzetbiztonsági Bizottság elnöke az ATV Híradó megkeresésére annyit mondott: ebben az ügyben egy autentikus forrás van, Gyurcsány Ferenc, így az MSZP az ő álláspontját fogadja el.

OGY2014-Együtt-PM
Őszödi beszéd – Bajnai: a "megcsonkított szövegek" nem azonosak a végső összefoglaló jelentéssel

    Budapest, 2014. február 22., szombat [megjelent február 22. 00:34-kor] (MTI) – Az őszödi beszéd kiszivárogtatásával összefüggő részjelentések nem azonosak az ügyben készült végső összefoglaló jelentéssel, annak következtetéseivel ellentétes megállapításokra próbálják rávezetni a nyilvánosságot – közölte Bajnai Gordon volt miniszterelnök, az Együtt-PM szövetség vezetője szombatra virradó éjszaka az MTI-vel.

    Az Alkotmányvédelmi Hivatal honlapján anonimizált formában nyilvánosságra hozta a 2006-os őszödi beszédkiszivárogtatásáról készült két titkosszolgálati jelentést, amelyek alapján egy szocialista politikus lehet a kiszivárogtató, aki a közzétételről egyeztethetett a később utcai tiltakozásokat kiváltó beszédet elmondó Gyurcsány Ferenc akkori miniszterelnökkel és az MSZP-frakció tagjaival.
    Bajnai Gordon közleményében ezzel összefüggésben azt írta: miniszterelnökként ismerte az ügyben készült jelentéseket, ezért állítja, hogy a közvélemény elé tárt, megcsonkított szövegek nem azonosak az ügyben készült végső összefoglaló jelentéssel, annak következtetéseivel ellentétes megállapításokra próbálják rávezetni a nyilvánosságot.
    Az Együtt-PM Szövetség vezetője úgy véli, a kormányzat még a közzétett dokumentumokból is "a nemzetbiztonsági érdek védelmén messze túlmutató mértékben törölt politikailag érzékeny, a jelenlegi kormánypárti politikusokra nézve kedvezőtlen részeket, illetve felismerhetetlenné tette az általa sugallni kívánt értelmezésnek ellentmondó információkat".
    A volt miniszterelnök álláspontja szerint az Alkotmányvédelmi Hivatal ezzel a lépésével a választási kampányt kívánja manipulálni, amit Bajnai Gordon törvénytelennek és elfogadhatatlannak tart.

OGY2014-Fidesz
Őszödi beszéd – Fidesz: a legfontosabb dolog már kiderült az ügyben

    Budapest, 2014. február 22., szombat [megjelent február 22. 10:13-kor] (MTI) – A Fidesz szerint az őszödi beszéddel kapcsolatban a legfontosabb dolog már kiderült, az, hogy a Gyurcsány-korszakot maga Gyurcsány Ferenc és a szocialisták végighazudták, becsapták a magyar embereket – közölte Selmeczi Gabriella Fidesz-szóvivő szombaton Budapesten.

    A nagyobbik kormánypárt szóvivője egy más témában tartott sajtótájékoztatón kérdésre válaszolva elmondta, Gyurcsány Ferenc maga vallotta be az őszödi beszédben, hogy "hazudtak reggel, délben és este. Nem tudjuk, mit csináltak délután".
    Hozzátette: a részletekről is tudniuk kell az embereknek, és a Fidesz szerint ez a Belügyminisztérium dolga, a kérdéseket ő fogja megválaszolni.
    Pelczné Gáll Ildikó, a Fidesz alelnöke azt mondta, senkit nem ért meglepetésként az, hogy Gyurcsány Ferenc nélkül nem történhetett meg a kiszivárogtatás, hiszen ő akkor uralta a teljes szocialista frakciót és kezelt minden helyzetet. Nyilvánvaló, hogy tevékeny része volt a beszéd kiszivárogtatásában – vélekedett.
    A politikus szerint ha Gyurcsány Ferenc mentalitását nézzük, akkor nyilvánvaló, hogy sokkal erősebben tiltakozott volna, hogyha ő nincs benne ebben a folyamatban.
    Az Alkotmányvédelmi Hivatal honlapján anonimizált formában pénteken nyilvánosságra hozta a 2006-os őszödi beszéd kiszivárogtatásáról készült két titkosszolgálati jelentést, amelyek alapján egy szocialista politikus lehet a kiszivárogtató, aki a közzétételről egyeztethetett a később utcai tiltakozásokat kiváltó beszédet elmondó Gyurcsány Ferenc akkori miniszterelnökkel és az MSZP-frakció tagjaival.

OGY2014-DK
Őszödi beszéd – Gyurcsány: a belügyminiszter a teljes jelentést hozza nyilvánosságra

    Budapest, 2014. február 22., szombat [megjelent február 22. 10:24-kor] (MTI) – A Demokratikus Koalíció (DK) azt követeli, hogy Pintér Sándor belügyminiszter hozza teljes terjedelemben nyilvánosságra az őszödi beszéd kiszivárogtatásának körülményeiről készült hivatalos, végső jelentést – írta Gyurcsány Ferenc szombaton a Facebook oldalán.

    A DK elnöke úgy fogalmaz: Pintér Sándor manipulál, rosszabb esetben hazudik. Hangsúlyozza, hogy miként az akkori miniszterelnöktől, Bajnai Gordontól tudják, a belügyminiszter által most nyilvánosságra hozott szöveg nem a 2009-decemberében elkészült végső hivatalos összefoglaló jelentés. Hangsúlyozza: ez "utóbbi kifejezetten cáfolja Pintér mostani sugalmazását, állításait".
    Gyurcsány Ferenc úgy fogalmaz, Pintér Sándor elhallgatni akarja azt, hogy a hanganyag nyilvánosságra hozataláról a Fidesz felső vezetése döntött, az anyagot ők sokszorosíttatták és juttatták el a médiához. "Tudjuk tehát, hogy a Fidesz ilyen módon tudatosan készítette elő a 2006 őszi zavargásokat" – áll a bejegyzésben.
    A volt kormányfő a DK nevében követeli, hogy a belügyminiszter hozza teljes terjedelemben nyilvánosságra a hivatalos, végső jelentést. Arra is kitér, hogy amennyiben kiderül, hogy az abban foglaltak nem egyeznek a mostani manipulatív kiszivárogtatással, akkor azt is követelik, hogy Pintér Sándor azonnal hagyja el hivatalát.
    A Fidesz elnöke, Orbán Viktor nyilatkozzon, hogy ő, illetve vezetőtársai ismerték-e a beszédet a Magyar Rádióban történt elhangzása előtt. Ha igen, akkor vállalják a felelősséget a 2006 őszén történtekért – zárja Gyurcsány Ferenc a bejegyzést.
    Az Alkotmányvédelmi Hivatal honlapján anonimizált formában pénteken nyilvánosságra hozta a 2006-os őszödi beszéd kiszivárogtatásáról készült két titkosszolgálati jelentést, amelyek alapján egy szocialista politikus lehet a kiszivárogtató, aki a közzétételről egyeztethetett a később utcai tiltakozásokat kiváltó beszédet elmondó Gyurcsány Ferenc akkori miniszterelnökkel és az MSZP-frakció tagjaival.

OGY2014-KDNP
Őszödi beszéd – KDNP: az őszödi beszéd dupla hazugság volt

    Budapest, 2014. február 22., szombat [megjelent február 22. 11:18-kor] (MTI) – A KDNP véleménye szerint az Alkotmányvédelmi Hivatal honlapján nyilvánosságra hozott két titkosszolgálati jelentés alapján kiderül, hogy az őszödi beszéd "dupla hazugság volt" – írták a kereszténydemokraták az MTI-hez szombaton eljutatott közleményükben.

    A szövegben úgy fogalmaznak: Gyurcsány Ferenc akkori miniszterelnök először hazudott az országnak, becsapta az embereket, majd ismét becsapott mindenkit azzal, ahogy az MSZP megszervezte az őszödi beszéd nyilvánosságra hozatalát. Gyurcsány Ferenc és "álbaloldali elvtársai tovább hazudtak az embereknek" – folytatják. Hozzáteszik: próbálták elfedni katasztrofális és dilettáns kormányzásuk eredménytelenségét, az ország eladósítását és a maguk által előidézett megszorításokról elterelni a figyelmet. Ez a "velejéig romlott álbaloldali tevékenység" most lelepleződött, nyilvánvalóvá vált, hogy nemcsak reggel, éjjel meg este hazudtak, hanem délután is, és folyamatosan félrevezették a magyar választókat – jelenti ki a KDNP.
    A közlemény megfogalmazása szerint "a nagy színjátékok után újra összeállt álbaloldal ezért megérdemli, hogy az áprilisi választáson azok a magyarok küldjék végérvényesen a politikai süllyesztőbe, akiket adósságba kergettek, akiktől elvettek nyugdíjat, fizetést, akiket évtizedeken keresztül szégyenteljesen átvertek".
    Az Alkotmányvédelmi Hivatal honlapján anonimizált formában pénteken nyilvánosságra hozta a 2006-os őszödi beszéd kiszivárogtatásáról készült két titkosszolgálati jelentést, amelyek alapján egy szocialista politikus lehet a kiszivárogtató, aki a közzétételről egyeztethetett a később utcai tiltakozásokat kiváltó beszédet elmondó Gyurcsány Ferenc akkori miniszterelnökkel és az MSZP-frakció tagjaival.

OGY2014-MSZP
Őszödi beszéd – Mesterházy is a teljes jelentés nyilvánosságra hozatalát követeli

    Budapest, 2014. február 22., szombat [megjelent február 22. 11:21-kor] (MTI) – Mesterházy Attila, az MSZP elnöke a baloldali összefogás nevében követeli, hogy a kormány hagyjon fel a titkosszolgálatok politikai célokra való felhasználásával, és hozza nyilvánosságra a Gyurcsány Ferenc őszödi beszédének kiszivárogtatásáról szóló teljes, torzítatlan összefoglaló jelentést.

    Ezt az Összefogás miniszterelnök-jelöltje közleményben tudatta szombaton az MTI-vel.
    Mesterházy Attila felidézte: 2011-ben az MSZP elnökeként kérte az őszödi beszéd kiszivárogtatásáról szóló jelentés nyilvánosságra hozását, ám a Belügyminisztérium úgy válaszolt: "ezen, a mára csak az MSZP-t érintő vitán a magyar nép már túltette magát. (…) A Belügyminisztérium nem hajlandó részt venni egyetlen párt belső harcában sem."
    Ennek ellenére – folytatta a szocialista párt elnöke – most alig egy hónappal a választás előtt az Alkotmányvédelmi Hivatal közzétett két, a témában készült titkosszolgálati jelentést. Az egyes részanyagok titkos minősítésének váratlan feloldása, csonkított változatának nyilvánosságra hozatala, és a végső jelentés elhallgatása azt a gyanút veti fel, hogy az Orbán-kormány a Belügyminisztériumot, a titkosszolgálatokat is beveti annak érdekében, hogy megőrizze hatalmát, ezáltal pártpolitikai kampányeszközzé silányítja a titkosszolgálatot – közölte Mesterházy Attila.
    Az Alkotmányvédelmi Hivatal honlapján anonimizált formában pénteken nyilvánosságra hozta a 2006-os őszödi beszéd kiszivárogtatásáról készült két titkosszolgálati jelentést, amelyek alapján egy szocialista politikus lehet a kiszivárogtató, aki a közzétételről egyeztethetett a később utcai tiltakozásokat kiváltó beszédet elmondó Gyurcsány Ferenc akkori miniszterelnökkel és az MSZP-frakció tagjaival.
    Mesterházy Attilához hasonlóan Gyurcsány Ferenc, a Demokratikus Koalíció is azt követelte szombaton, hogy Pintér Sándor belügyminiszter hozza teljes terjedelemben nyilvánosságra az őszödi beszéd kiszivárogtatásának körülményeiről készült hivatalos, végső jelentést.

OGY2014-Belügyminisztérium
Őszödi beszéd – Belügyminisztérium: Gyurcsány azt a jelentést minősíti, amelyik az ő hivatali ideje alatt készült el

    Budapest, 2014. február 22., szombat [megjelent február 22. 12:17-kor] (MTI) – A Belügyminisztérium véleménye szerint Gyurcsány Ferenc kijelentéseivel azt az őszödi beszéd kiszivárogtatásának körülményeit bemutató jelentést minősíti, amely az ő hivatali ideje alatt készült el – közölte a tárca sajtófőnöke szombaton az MTI-vel.
    A minisztérium úgy látja: a volt kormányfő így azt a titkosszolgálati állományt is minősíti, amelyik az ő szolgálati ideje alatt illetve azóta is hűen szolgálja hazáját – tették hozzá.
    Az Alkotmányvédelmi Hivatal honlapján anonimizált formában pénteken nyilvánosságra hozta a 2006-os őszödi beszéd kiszivárogtatásáról készült két titkosszolgálati jelentést, amelyek alapján egy szocialista politikus lehet a kiszivárogtató, aki a közzétételről egyeztethetett a később utcai tiltakozásokat kiváltó beszédet elmondó Gyurcsány Ferenc akkori miniszterelnökkel és az MSZP-frakció tagjaival.
    Bajnai Gordon volt miniszterelnök, az Együtt-PM szövetség vezetője úgy reagált, hogy az őszödi beszédkiszivárogtatásával összefüggő részjelentések nem azonosak az ügyben készült végső összefoglaló jelentéssel, annak következtetéseivel ellentétes megállapításokra próbálják rávezetni a nyilvánosságot. Gyurcsány Ferenc Facebook oldalán azt írta, a Demokratikus Koalíció (DK) azt követeli, hogy Pintér Sándor belügyminiszter hozza teljes terjedelemben nyilvánosságra az őszödi beszéd kiszivárogtatásának körülményeiről készült hivatalos, végső jelentést.
    Hasonlóan fogalmazott a baloldali összefogás pártjainak nevében Mesterházy Attila, az MSZP elnöke is, aki a teljes, torzítatlan összefoglaló jelentés nyilvánosságra hozatala mellett azt is követelte, hogy a kormány hagyjon fel a titkosszolgálatok politikai célokra való felhasználásával.

Post a comment or leave a trackback: Trackback URL.

Trackbacks

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

%d blogger ezt kedveli: