“Európa legrosszabb, sikertelen kormányáról” “Bajnai az érett, felelős, komoly, felkészült és hiteles politikus, akinek korábbi kormányzása hitelesíti azt, amit mond”

… és némi visszaemlékezés a Bajnai kormány szereplésére, egészen 2009. április 14-től, hogy ne a vélt hanem a valós tények alapján döntsenek az emberek Bajnairól.

“Európa legrosszabb, sikertelen kormányáról”
forrás: Szolidaritás-közgyűlés – Bajnai: egy akármilyen összefogás nem vezet feltétlenül győzelemhez (MTI, 2013. július 20.)

    Bajnai Gordon, aki beszéde elején a változásra vágyó magyar polgárok nevében mondott köszönetet a megjelenteknek, azt hangsúlyozta, amibe belekezdtek, végigviszik. "Elzavarjuk a hatalomból Orbán Viktort, felszámoljuk Simicska Lajos birodalmát, Magyarországból pedig egy összetartó, igazságosabb, gyarapodó országot fogunk csinálni. Együtt megcsináljuk!" – hangoztatta.
    Az Együtt-PM vezetője arról beszélt, hogy Orbán Viktor kormánya a legrosszabb Európában, mert sikertelen, de mohó. Egy ország működtetéséhez sok pénz kell, de egy rossz kormány hatalmon tartásához rengeteg – közölte. Véleménye szerint a magán-nyugdíjpénztári vagyon "lenyúlása" után ezért volt szükség az állami földek "megkaparintására", majd a trafikok "államosítására", végül pedig a takarékszövetkezetek "bekebelezésére". A kormányoldalra utalva azt mondta: soha sem fognak leállni, mert egyre több pénzre lesz szükségük ahhoz, hogy "a zsoldosokat" kifizethessék. "Vigyázat, Orbán Viktor zsákmányszerző üzemmódban van!" – figyelmeztetett.
    Véleménye szerint nem igaz az, hogy a miniszterelnök nem tud arról a "sok disznóságról", ami kormányzás címén zajlik. A rezsim azért ilyen, mert Orbán ilyenné tette, nem élt, hanem visszaélt a kétharmados hatalmával, ebben az országban semmi sem történhet az engedélye nélkül, vagy az érdekei ellenére – mondta.
    Orbán Viktornak és kormányának legalább három főbűne van: Magyarország lenyúlása, a szabadság korlátozása és az ország elszegényítése – hangoztatta Bajnai Gordon.

    Saját gazdasági programjukról azt mondta, hogy az helyreállítja a bizalmat, gyarapodást hoz az országnak és újraköti a szolidaritás szövetségét is.
    Nemzeti szégyen, hogy ma félmillió gyermek él szegénységben és több mint ötvenezer naponta éhezik, ezért az Együtt-PM 2014 végére olyan országot teremt, amelyben egyetlen gyermek sem fekhet le éhesen – hangsúlyozta. Hozzátette: az egykulcsos adórendszert igazságosabb adóval váltják fel, amely a minimálbéreseknek már a rendszer a bevezetéstől kezdve havonta nyolc-tízezer forinttal többet jelent.
    Bajnai Gordon szerint a kormány elárulta a fiatalokat is, mert azt ígérte, hogy a felsőoktatás a szorgalmas, de szegényebb fiatalok előtt is nyitva áll majd. Az elitoktatás most arról szól, hogy csak az elit gyermekei tanulnak a felsőoktatásban – jelentette ki.
    A bejelentett pedagógusbéremelés csak egy pici részét törleszti annak az adósságnak, amelyet az elmúlt években felhalmoztak velük szemben – folytatta. Szavai szerint el akarják érni, hogy a pedagógusi pálya újra közmegbecsülésnek örvendő, tisztes polgári jómódot biztosító hivatás legyen.
Bajnai Gordon, azt is leszögezte, hogy újrafonják azt a szociális védőhálót, amelyen az elmúlt években egyre több lett a lyuk, és amelyet Orbán Viktor "végképp szétszakított".

Bajnai Gordon – Szolidaritás Közgyűlés (szoliBP YouTube csatorna, 2013. július 21)

Van egy teljesen más Magyarország is, amit egyáltalán nem a politikusok, hanem a jobboldali civilek képviselnek. Íme az ő szavuk a fentiekkel szemben: CÖF (Civil Összefogás Fórum) évértékelés (Polgár Portál YouTube csatorna, 2013. február 13.)

"Békemenet" 2012-01-21 – Magyar Földre TV-HD (MagyarFoldreTV YouTube csatorna, 2012, január 22.)

STB.

Persze látnunk kell azt is, hogy közben milyen szabályos ellenszenv (finoman fogalmazva) kampány zajlik a Facebook-on. Az alábbi még a “legnormálisabbak” közül való:

“Bajnai az érett, felelős, komoly, felkészült és hiteles politikus, akinek korábbi kormányzása hitelesíti azt, amit mond”
forrás: Facebook

Varga Papi László

March 1

imageSokan voltunk ma délután a szegedi Tisza Szálló legnagyobb termében!

Kati Gömöri Nálatok volt Bajnai?Mesélj…..

Varga Papi László Igen! Érett, felelős politikus! A résztvevők is komoly kérdéseket tettek fel. Szerencsére akadt pótszék, alig ötvenen álltak a nagy terem végében!
A kulcsszó: a bizalom!

Kati Gömöri A kulcsszó:ÖSSZEFOGÁS lenne,minél előbb,de ennek nyomát sem látni!Nekem is ez a véleményem Bajnairól,de egyedül Ő is kevés!!

Valéria Mohán Mikor nőnek fel hozzá a magyar választók, és nem dőlnek be a maszlagnak?

Kati Gömöri Valéria nem csak a választókkal van a baj,momentán inkább azzal,hogy nem látjuk az összefogást!!!Sőt…..

Zoltán Molnár Nagyon igaza van Kedves G. Kati. Az összefogás nélkül ebek harmincadjára kerül az ország. Minden ellenzéki politikus felelőssége, a minél szélesebb ÖSSZEFOGÁS . Csak így lehet megmenteni az országot.

Bangó Árpád És hisztek neki?

Valéria Mohán Ha nincs összefogás, az is azt jelenti, hogy nem nőttek fel a feladathoz!

Valéria Mohán Egy komoly, felkészült, hiteles politikus!

Zoltán Mihálovics S mit adtál elő? Amit eldugtál? A távoli kép azt sejteti, mintha szőrtelen ábrázattal lennél kiálló. Vagy csalóka a kép, vagy nem is te vagy…

Kati Gömöri Igen Árpád,sokkal inkább,mint bárki másnak!Jó lenne már ha a többi politika szervezet és párt is végre belátná.hogy most nem a politikai hiúság,az egyéni karrierépítés ideje van,hanem az összefogásé!Az első cél kellene legyen,hogy reális közelségbe hozzuk a leválthatóság esélyét!Ha már éreznénk,hogy felelős emberek ezt a célt helyezik minden más elé,még mindig lehetne elveken és elképzeléseken vitatkozni!Első a bizalom felépítése és ez a legnehezebb feladat!!!!

Varga Papi László Ezekről is szót ejtett, és jól beszélt.

Bangó Árpád Jó én akkor hiszem ha lesz az embereknek munkájuk nem lesznek hajléktalanok nem lesznek éhező gyerekek!

Kati Gömöri Laci,csak az a baj,hogy már nem a szót kellene ejteni,hanem a tetteket!!!!!(ezt sajnos nála sem látom még)

Varga Papi László Bangó Árpád: Ha változtatni kell, akkor annak hiszek, akit nem tudok hazugságon kapni!

Kati Gömöri Árpád,senki nem azt mondta,hogy Bajnai varázsló!

Varga Papi László Bajnai arról is szólt, hogy mi a teendő a legnehezebb helyzetben lévőkkel. És a korábbi kormányzása hitelesíti, amit mondott!

Varga Papi László Kati, a fodrászok, taxisok és a hozzám hasonló dumagépek mind jobban tudják, mit kell csinálni. Azonban bizonyos kor felett az ember sejti, hogy a játszma nagyon sok tényezős!

Bangó Árpád Persze csak nap mint nap aszt halom az utcán ,hogy mikor indul a beigért munka program meg ijenek és nagyon sajnálom őket mert a napokban megtutam, hogy ez is egy átverés.

Kati Gömöri Ez nem dumagép kérdése,de ha mindig lesz valaki,aki nem akar a másikkal együtt leülni,akkor itt marad a nevető harmadik!!!

Bangó Árpád Na akkor kinek is kéne hini?????????????????????????????

Varga Papi László Árpád, akikről szó van, azok a legkiszolgáltatottabbak. Nekik azt üzenték fentről, hogy akinek nincs semmije, az annyit is ér. Bajnai ma kétszer is visszautasította ezt! Többet nem mondhatok, mint amit hallottam!

Kati Gömöri Árpád,Bajnainak kellene hinni és a többi okostojás is jó lenne,ha az ő szekerét tolná,ha azt akarják,hogy Orbán végre eltűnjön az életünkből!

Varga Papi László Kati, ezt minden közszereplő tudja, mi is ennek tudatában gondolkozunk, s Te cselekszel is!

Kati Gömöri Lehet,hogy tudják Laci,csak valami belső erő nem engedi,hogy így is cselekedjenek!

Varga Papi László A mi felelősségünk, hogy kinek hiszünk. Mindenki tévedhet! A tapasztalat nem!

Kati Gömöri Feladom,mert most már elbeszélünk egymás mellett,mint a politikusok!!!!:(

Varga Papi László Kati, A politika ilyen, nem lehet más! de reméljük, nem szúrják el.

Kati Gömöri ….de elszúrják…(ták)

Varga Papi László A válaszaim elcsúsztak, de arra válaszoltam, amit mondtál!

Éva Kádárné ***

image

 

Bajnai Gordon kormányzati idejét nem lehet helyesen megitélni a svájci frank árfolyamának alakulása nélkül, amit Bajnai Gordon még kormányfőként sem tartott problémának. Mi több még ma sem tartja annak, pedig 2008. május 15-étől a Gyurcsány kormány Nemzeti Fejlesztési és Gazdaági Minisztériumát vezette. Így közvetlenül tehetett volna a deviza hitelezés leállításáért, ami fel sem merült benne.

image
Bajnai Gordon  2009. április 14-étől 2010. május 29-ig volt az MSZP-SZDSZ koalíció által megválasztott miniszterelnök. Ugyan már a 2008-as pénzügyi válság szeptemberi kirobbanásától kezdve ugrásszerűen növekedett a svájci frank árfolyama, a 2008 júliusi 140 Ft-ról egészen 210 Ft-ig, majd 180 Ft körül “stabilizálódott” egy darabig, de korántsem annyira mint 2010 májusától,amikor hirtelen meghaladta a 190 Ft-ot és tovább emelkedett, 2011 közepétől pedig egyenesen 240 Ft körül mozog. Ha valaki azt hinné, hogy itt specifikus forint irányú jelenségről van azó, akkor tekintse meg az Euróval szembeni svájci frank alakulást:

image

Mi több, látható, hogy a forint irányú svájci frank túlértékelés az Euróhoz való túlértékeléshez képest sokkal nagyobb volt éppen a Bajnai Gordon fejlesztési és gazdasági minisztersége és miniszterelnöksége alatti időszakban, mint a legutóbbi 2 évben: ~29% árfolyamveszteség a forintnál a ~8%-os árfolyamveszteséggel szemben az Eurónál az előbbi időszak esetében, míg a legutolsó két évben további ~30% árfolyamveszteség a forintnál, és ~18% további árfolyamveszteség az Eurónál.

Mindezt legjobban az Euró/Ft keresztárfolyam alakulásával lehet érzékeltetni:

 image
ez utóbbi forrása: http://www.xe.com/currencycharts/,
míg az előző kettőé: http://tools.currenciesdirect.net/currency-chart/
(ennél sajnos csak egy évnyi Euró/Ft keresztárfolyam adat volt)

Hogy ezek után sem látta elsődlegesen megoldandó problémának a devizahitelezést Bajnai Gordon az több, mint árulkodó. Vagy mégsem? Erről árulkodnak a sűrű nemzetközi köszönetnyilvánítások az alábbiak között. De az is sokat elárul, hogy mennyire tukmálta görögökre (és a spanyolokra, portugálokra) a saját “válságkezelési” módszerét, miközben éppen ennek következtében még  nagyobb bajban vannak ma, mint valaha.

OS – Az IMF vezérigazgatója megköszönte Bajnai Gordonnak a kormány válságkezelés terén végzett munkáját – a kormányszóvivő közleménye

2010. május 18.
    Budapest, 2010. május 18., kedd (OS) – Dominique Strauss-Kahn, a Nemzetközi Valutaalap (IMF) vezérigazgatója Bajnai Gordon ügyvezető miniszterelnökkel folytatott telefonbeszélgetésében megköszönte a magyar kormány hatékony munkáját és kiváló együttműködését a válságkezelés során.

    Dominique Strauss-Kahn és Bajnai Gordon egyetértettek abban, hogy a Magyarországgal való együttműködés az új kihívásokhoz alkalmazkodó IMF egyik legsikeresebb példája, hazánk nagyon jól tette, hogy 2008-ban a nemzetközi pénzügyi válság kitörésekor elsőként fordult a Valutaalaphoz, az azóta eltelt időszak eseményeinek fényében a magyar kormány gyors és határozott döntése életmentőnek" bizonyult.

A vezérigazgató szerint hazánk példamutatóan megvalósította a gazdaság stabilizálásához és újbóli növekedési pályára állításához az IMF és az Európai Bizottság támogatásával a magyar kormány által kialakított intézkedéseket, képes volt érdemi reformokat is keresztülvinni az államháztartás fenntarthatóvá tétele érdekében.

Bajnai Gordon kifejezte köszönetét az IMF jól időzített és rugalmas közreműködéséért és kérte, hogy a szervezet a következő kormány számára is adjon meg minden támogatást a sikeres válságkezeléshez, a költségvetési egyensúly megőrzéséhez, a szükséges szerkezeti reformok véghezviteléhez és a növekedésteremtéshez.

Szollár Domokos
kormányszóvivő

Kormányszóvivő: az euróövezet elnöke gratulált Bajnai Gordonnak az eredményes válságkezeléshez

2010. május 17.
    Budapest, 2010. május 17., hétfő (MTI) – Jean-Claude Juncker, az EU közös pénzét használó országok pénzügyminiszteri tanácsának (Eurogroup) elnöke, luxemburgi miniszterelnök telefonon gratulált Bajnai Gordon ügyvezető miniszterelnöknek a magyar válságkezelés eredményeihez – közölte Szollár Domokos kormányszóvivő hétfőn az MTI-vel.

    Jean-Claude Juncker méltatta a kormány által az elmúlt évben foganatosított stabilizációs intézkedéseket, amelyek eredményeként Magyarország növekedési potenciálja javult, nemzetközi megítélése pedig erősödött – áll a kormányszóvivő közleményében. A magyar és a luxemburgi miniszterelnök a szorosabb európai gazdasági koordináció és a szigorúbb ellenőrzések szükségességéről tárgyalt, hogy a görögországi krízishez hasonló eset ne fordulhasson elő – írja a szóvivő.

Szollár Domokos arról is beszámolt, hogy Bajnai Gordon telefonon búcsúzott Jerzy Buzek európai parlamenti elnöktől, megköszönve az emberi és kisebbségi jogok terén, így a szlovák nyelvtörvény ügyében tanúsított elvi kiállását. A két politikus egyetértett abban, hogy az Európai Parlament az európai integráció motorja, a hatékony közös fellépést erősíti a stratégiai kihívásokkal szemben.

A kormányszóvivő közleményében úgy fogalmazott: Jerzy Buzek szerint a válságkezelő kormány tevékenységének köszönhetően az elmúlt egy évben jelentős mértékben javult Magyarország gazdasági helyzete és nemzetközi megítélése.

Bajnai Gordon leköszönő miniszterelnök beszéde az Országgyűlés alakuló ülésén – DOKUMENTUM (2. rész)

2010. május 14.

Tisztelt Ház

Amikor a válságkezelés eredményességéről beszélünk, érdemes pontosan fogalmazni. Nem csak az egymás iránti méltányosságból, hanem azért is, mert soha ilyen rövid idő nem volt még, soha ilyen rövid nem volt még a távolság egy rossz, egy felelőtlen politikai mondat és az emberek zsebe között. Talán elég, ha csak az 1.700.000 devizahiteles család terhei és a forint árfolyama közti összefüggésre utalok. Egy éve vészhelyzet fenyegetett, ma már nem. A vészhelyzettel való riogatás ráadásul önmagában is veszélyes, aki az ördögöt festi a falra, annak esetleg meg is fog jelenni, és akkor mindnyájunknak munkásoknak, tanároknak, orvosoknak, vállalkozóknak, nyugdíjasoknak megint meg kell küzdeni vele. Hazánk ma túl van a közvetlen életveszélyen, az életmentő műtét után állapota stabil, a rehabilitáció első eredményei látszanak, de a teljes gyógyuláshoz sok és kitartó munkára van szükség. A válság tanulsága, hogy a tartós egészséghez az országnak is életmódváltásra van szüksége. Változásra van tehát szükség, olyan nagyra, amilyenre lehetőséget ad a nagy támogatottság, a nagy többség. A kiindulópont megfelelő ezekhez a változásokhoz. Európában ma miénk az ötödik legkisebb költségvetési hiány. Az államháztartási hiány a Nemzetközi Valutaalap, az Európai Bizottság és a Független Költségvetési Tanács által is auditálva az elvárt 4 százalék körül maradhat, ha az új kormány másként nem dönt.

A magyar adósságszint ma már alacsonyabb az európai átlagnál, és más országokkal ellentétben az idén már csökkenő irányba fordul. A kisebb adósságállomány és a gyorsan csökkenő kamatok miatt kisebb lesz adósságszolgálat, ami 2013-tól jelentősen csökkentheti az állami kiadások mértékét is, tehát növeli Magyarország mozgásterét. A válságkezelés megkívánta fájdalmas döntések mellett a kormány minden eszközzel azon volt, hogy enyhítse a válság hatásait és védje a legkiszolgáltatottabbakat. Ezt érzékelhette 130 ezer család, akinek a Krízisalap támogatása segített túljutni a nehézségeken. Érzékelhette több mint 60 ezer kisnyugdíjas, akinek a méltányossági nyugdíjkeret nyújtott segítséget, érzékelhette az a 100 ezer munkavállaló, akiknek a munkahely-megőrző program mentette meg a munkahelyét, és érzékelhette az a 100 ezer, a segélyezésből a munka világába visszailleszkedő honfitársunk, akiknek az Út a Munkába Program biztosított munkát és ezzel talán több önbecsülést is, és e hét közepe óta azt is tudjuk, 2010 első negyedévében a magyar gazdaság visszatért a növekedési pályára, egy gyorsulóban lévő gazdaságot adunk át utódainknak.

PONTOSÍTOTT VÁLTOZAT – Medián: a közvélemény erős kettesre értékeli a Bajnai-kormány tevékenységét

2010. május 14.

    Budapest, 2010. május 14., péntek (MTI) – A közvélemény erős kettesre értékeli a távozó Bajnai-kormány tevékenységét – derül ki a Medián felméréséből. A legtöbben a "népnyúzó" döntésekre, közöttük a 13. havi nyugdíj megszüntetésére és a nyugdíjkorhatár emelésére emlékeznek az elmúlt év kormányzati intézkedései közül.

Az MTI-hez pénteken eljuttatott elemzésben az olvasható, hogy a megkérdezettek egyharmada szerint felelősségteljesen, 58 százalékuk szerint azonban felelőtlenül kormányzott a Bajnai-kabinet. A válaszadóknak csak 29 százaléka véli úgy, hogy a kormány az ország érdekét tartotta szem előtt, 62 százalék szerint viszont kapkodás jellemezte tevékenységét. A megkérdezettek kétharmada annak a véleményének adott hangot, hogy a kormány alapvetően pártérdeket képviselt, 83 százalék pedig felrótta, hogy nem lassította a munkanélküliség növekedését.

A Medián szerint a közvélemény egyértelmű kudarcnak tartja, hogy a kormány nem tudta elmagyarázni az embereknek, mit miért csinált; hogy elszabadult a korrupció, és nem csökkent a közpénzek elherdálása.

A legtöbbeknek a válságkezelés miatti életszínvonal-romlás jutott az eszébe a Bajnai-kormány neve hallatán, amikor a Medián kérdezőbiztosai arra kérték az embereket, említsenek olyan intézkedéseket, amelyek a távozó kabinethez kötődnek.

Az intézet munkatársai azt is kérték a válaszadóktól, hogy egy előre összeállított listából válasszák ki, a Bajnai-kormány mely intézkedéseiről hallottak és melyekről nem. A listában voltak megvalósult és meg nem valósult intézkedések is. A legtöbben a 13. havi nyugdíj megszüntetését, a nyugdíjkorhatár emelését, a kisforgalmú vasúti szárnyvonalak bezárását, valamint a 13. havi fizetés közszférabeli eltörlését említették.

A megkérdezettek 45 százaléka hallott arról, hogy a kormány óvodákat és bölcsődéket épített. Itt valószínűleg sok embernek a Bajnai-kormány bölcsődei férőhely-bővítési programja jutott eszébe elsősorban. Ennél is többen – 64 százaléknyian – mondták, hogy hallottak arról az intézkedésről, hogy több rendőr legyen az utcán a közbiztonság megerősítésére.

Ezzel szemben a Bajnai-kormány magas társadalmi támogatottságú, de meg nem valósult intézkedései közé tartozik az ingatlanadó bevezetése. Tíz megkérdezettből heten értettek volna egyet – legalábbis utólag – azzal, ha a 30 millió forintnál értékesebb ingatlanok tulajdonosainak adózniuk kellett volna ingatlanjuk után – áll a Medián elemzésében.

Az összességében csak elégségesre osztályzott kormányzati tevékenység ellenére az elmúlt egy évben javult az emberek véleménye a kabinetről: a Bajnai-kormány teljesítményéről pozitívan nyilatkozók aránya 14-ről 21 százalékra emelkedett.

A Medián felmérése arra is rámutat, hogy Gyurcsány Ferenc népszerűsége a miniszterelnöki posztról való távozásakor 15 százalékon állt, míg utódja kevésbé "használódott el": Bajnai Gordon a kezdeti 17 után 24 százalékos kedveltségi mutatóval vonulhat vissza. Ezzel szemben utódját, Orbán Viktort minden második ember pozitívan ítéli meg, míg valamivel kevesebb (minden negyedik) emberszámára közömbös.

Ugyanakkor amíg egy évvel ezelőtt tízből kilencen mondták, hogy szerintük rossz irányba mennek a dolgok Magyarországon, tízből nyolcan ma is úgy vélekednek – írja az intézet.

A felmérést március 25. és 31. között készítette a Medián az ország több mint száz településén véletlenszerűen kiválasztott ezerkétszáz felnőtt személyes megkérdezésével.

Közvélemény-pártok
Medián: nőtt a Fidesz támogatottsága a parlamenti idény végén

    Budapest, 2013. július 17., szerda (MTI) – A Medián legfrissebb kutatása szerint több mint másfél év után ismét 30 százalékra emelkedett a Fidesz támogatottsága a teljes népességen belül, míg a többi párt nem tudta növelni szavazóbázisát a nyári parlamenti idény végére.

    A közvélemény-kutató cég július 5-9. között végzett reprezentatív felmérésének eredménye a hvg.hu hírportálon jelent meg szerdán. Ez alapján a választópolgárok 35 százaléka nem támogat egyetlen pártot sem, a májusban mért 50 százalékról pedig 45 százalékra süllyedt a magukat biztosan szavazóknak mondók aránya.
    A biztosan szavazók körében továbbra is meghatározó a Fidesz fölénye: a kormánypárt a szavazatok 46 százalékára számíthatna, míg az MSZP 20 százalékot, a Jobbik 14 százalékot, az Együtt-PM pedig 12 százalékot kapna. A felmérés alapján az LMP és a DK egyaránt 3-3 százalékos támogatottsággal szorulna ki a parlamentből.
    A Medián kutatása szerint egy év alatt 18 százalékról 30 százalékra nőtt azok aránya, akik úgy érzik, az országban jó irányba mennek a dolgok, és két év után először haladja meg az egyharmadot azok aránya, akik elégedettek a kormány teljesítményével.
    A felmerés ismertetésében írnak arról is, hogy a miniszterelnök népszerűsége két éve most a legmagasabb, ugyanis 39 százalék azok aránya, akik Orbán Viktort szívesen látják fontos politikai szerepben.
    Ugyanakkor megjegyzik azt is, hogy a választók abszolút többsége, 52 százalék azt szeretné, ha 2014-ben kormányváltás következne be. A Medián szerint azonban ezen csoport erősen megosztott, 40 százalékuk Bajnai Gordont, 32 százalékuk pedig Mesterházy Attilát látja erre alkalmasnak.
    A felmérés szerint Mesterházy Attila MSZP-elnök kedveltsége számottevően javult, népszerűsége a Medián által valaha mért legmagasabb szintre, 36 százalékra nőtt, míg Bajnai Gordon, az Együtt-PM vezetőjének népszerűsége 34 százalék.

Medián: aktivizálódnak a választópolgárok

2013. június 7.

    Budapest, 2013. június 7., péntek (MTI) – Kevesebb mint egy évvel a parlamenti választások előtt ismét eléri az 50 százalékot a választási részvételüket biztosnak gondolók aránya. Az emberek nagy többsége azt szeretné, ha 2014-ben kormányváltás lenne, miközben a Fideszt a választani tudó biztos szavazók 45 százaléka támogatja – derült ki a Medián Közvélemény- és Piackutató Intézet legfrissebb jelentéséből.

    A kutatóintézet honlapján olvasható összegzés szerint két és fél éves hullámvölgy után éri el ismét az 50 százalékot a választási részvételüket biztosnak gondolók aránya, miközben a pártpreferenciával nem rendelkezőké másfél éve nem látott szintre, 33 százalékra csökkent.

    Az intézet szerint az év eleje óta alig történt számottevő változás a pártok támogatottságában. A honlapon található grafikon szerint a választani tudó biztos szavazók között a Fidesz 45, az MSZP 23, a Jobbik 15, az Együtt 2014-PM 10, az LMP 3, a DK 4 százalékon állt májusban.

    A Medián kutatása alapján ugyanakkor csupán minden harmadik válaszadó örülne annak, ha a jövő évi választások után a Fidesz kormányozhatna tovább, és ez a csoport nagyrészt egybeesik azzal a 31 százaléknyi válaszadóval, aki jónak értékeli az Orbán-kormány eddigi munkáját.

    Az emberek nagy többsége, 56 százaléka ezzel szemben azt szeretné, ha 2014-ben kormányváltás lenne – olvasható az összegzésben. Ez a csoport azonban még a lehetséges ellenzéki vezér személyét illetően is erősen megosztott, ám – miközben Mesterházy Attila egy hajszállal följebb került a politikusi népszerűségi listán – továbbra is valamivel többen vannak közöttük azok, akik Bajnai Gordont tartják alkalmasabbnak a vezetői szerepre. Bajnai Gordont a "kormányváltók" 35 százaléka tartja megfelelőbbnek az ellenzék vezetésére és 37 százalék miniszterelnöknek, míg a Mesterházy Attila MSZP-elnököt alkalmasabbnak gondolók aránya 30, illetve 29 százalék.

    A politikusok népszerűségi listáját változatlanul Áder János köztársasági elnök vezeti, őt Pokorni Zoltán, Orbán Viktor, Varga Mihály, Mesterházy Attila és Bajnai Gordon követi.

    A felmérést május 24. és 28. között készítette a Medián, az ország több mint 100 településén véletlenszerűen kiválasztott 1200 felnőtt állampolgár személyes megkérdezésével. A közölt adatok hibahatára az adott kérdésre válaszolók számától függően plusz-mínusz 2-5 százalék.

Medián-felmérés az Orbán- és a Bajnai-kormány megítéléséről

2013. április 17.

    Budapest, 2013. április 17., szerda (MTI) – Továbbra is a Fideszt támogatja a legtöbb szavazó, és a kormány megítélése mérsékelten javult az utóbbi hónapokban, de többen vannak azok, akik szerint a Bajnai-kormány jobb teljesítményt nyújtott, mint a mostani – derül ki a Medián márciusban végzett kutatásából, amelynek eredményéről szerdán tájékoztatták az MTI-t.

    Bajnai Gordon, az Együtt 2014-Párbeszéd Magyarországért választási szövetség vezetője a Medián adatai szerint a második legnépszerűbb politikus a köztársasági elnök mögött. A véleménykutató közleménye szerint a volt miniszterelnök kormánya három év távlatából nézve népszerűbb, mint Orbán Viktoré.

    Az Orbán-kormány megítélése tavaly júniusban érte el mélypontját, amikor a 100 fokú skálán 28 pontra értékelték tevékenységét. Azóta enyhén javult, márciusban 34 pontot ért el, ami csaknem azonos a Bajnai-kormány utolsó hónapjában mért 36 pontos [????, ld. fenn, ahol a 2010 március 25. és 31. közötti mérés 24 százalék volt ????] értékkel.

    Idén márciusban a Medián által megkérdezettek 35 százaléka gondolta úgy, hogy Orbán Viktor kormánya rosszabbul teljesít, mint Bajnai Gordoné, 32 százalékuk szerint ugyanolyan és 29 százalékuk szerint nyújt jobb teljesítményt.

    A Fidesz támogatóinak körében jelentős többsége van annak az álláspontnak, hogy Orbán Viktor kormánya teljesít jobban (83 százalék), míg az összes többi csoportban, beleértve a Jobbik szavazóit is, az a vélemény az uralkodó, hogy a Bajnai-kormány volt a jobb.

    A pártot választani nem tudó népesség körében az arány 33:13 a Bajnai-kormánya javára.

    A szavazók mintegy nyolcadát, egymilliót tesz ki azok száma, akik készülnek a voksolásra, de nincs pártpreferenciájuk. Körükben is Bajnai Gordon vezet, 34:25 arányban.

Hillary Clinton telefonon gratulált a Bajnai-kormány válságkezeléséhez

2010. május 12.

    Budapest, 2010. május 12., szerda (MTI) – Hillary Clinton telefonon gratulált Bajnai Gordon miniszterelnöknek a magyar válságkezelés eredményeihez csütörtökön.    Szollár Domokos kormányszóvivő az MTI-nek elmondta: az amerikai külügyminiszter szerint a bizonytalan gazdasági helyzetben Magyarország jó példát mutatott a határozott, gyors cselekvésre és a felelősség vállalására.

A külügyminiszter üdvözölte, hogy Magyarország aktív és megbecsült tagja a transzatlanti értékközösségnek és a magyar katonák együtt szolgálnak amerikai bajtársaikkal Afganisztánban.

Hillary Clinton komoly eredménynek nevezte az Amerikával együttműködésben megrendezett februári budapesti V4+ energetikai csúcstalálkozót, amely nagy lökést adott a közép-európai energiabiztonsági és diverzifikációs törekvéseknek. Köszönetet mondott a kormány esélyegyenlőségért és a romák integrációjáért végzett munkájáért, valamint azért, hogy hazánk hozzájárult a guantánamói fogolytábor mielőbbi bezárásához – közölte a kormányszóvivő.

Szollár Domokos tájékoztatása szerint Bajnai Gordon megköszönte az Amerikai Egyesült Államok szolidaritását és támogatását a válságkezeléshez.

A miniszterelnök a beszélgetésben hangsúlyozta, hogy 21 évvel ezelőtt, a rendszerváltáskor Magyarország világos döntést hozott: a transzatlanti értékközösséghez akar tartozni, és ehhez teljesíteni kívánja szövetségesi kötelezettségeit is.

Bajnai elmondta, hogy a kormány az elmúlt egy évben prioritásként tekintett a transzatlanti kapcsolatok fejlesztésére, a magyar-amerikai stratégiai szövetség további mélyítésére. Véleménye szerint az amerikai befektetésektől az energiapolitikáig, a romaintegrációtól a magyar hadsereg modernizációjáig az Egyesült Államok felbecsülhetetlen segítséget nyújt hazánknak – ismertetette a beszélgetésen elhangzottakat a kormányszóvivő.

A magyar miniszterelnök arra kérte Hillary Clinton külügyminisztert, hogy a hamarosan felálló új magyar kormányt is hasonló elkötelezettséggel támogassa.

Görög válság – Bajnai részvétét fejezte ki Papandreunak az áldozatok miatt

2010. május 7.

    Budapest, 2010. május 7., péntek (MTI) – Levélben nyilvánított részvétet Jeórjiosz Papandreu görög kormányfőnek Bajnai Gordon magyar miniszterelnök amiatt, hogy az Athénban zajló erőszakos cselekményekben három ártatlan ember meghalt.

    A kormányszóvivői iroda pénteki, az MTI-hez eljuttatott közleménye szerint Bajnai Gordon "őszinte megrendüléssel értesült a görög fővárosban zajló erőszakos cselekményekről és a három ártatlan ember haláláról". A magyar miniszterelnök ezért levélben nyilvánított részvétet a görög kormányfőnek.

Bajnai Gordon egyben bizakodását fejezte ki azzal kapcsolatban, hogy a reformintézkedések hamarosan az elvárt eredményt hozzák majd Görögországban.

"Meggyőződésem, hogy az elindított reformok gyümölcsözőek lesznek" – fogalmazott Bajnai Gordon. A magyar kormányfő görög kollégájának írott levelében megjegyezte: az athéni válságkezelő lépések nemcsak a görög lakosság, hanem egész Európa érdekét szolgálják – tájékoztatott a kormányszóvivői iroda.

A görög kormány gazdasági megszorító politikája elleni tüntetések szerdán halálos áldozatokat követeltek Athén belvárosában. Három banki alkalmazott vesztette életét abban a bankfiókban, amelynek épületét feldühödött tüntetők Molotov-koktélokkal felgyújtották.

Választás 2010 – Varga Mihály: továbbra is gazdasági vészhelyzet van

2010. május 6.

    Budapest, 2010. május 6., csütörtök (MTI) – Varga Mihály szerint a legfrissebb gazdasági adatok azt mutatják, hogy Magyarországon továbbra is gazdasági vészhelyzet van. A Fidesz alelnöke valószínűsíti, hogy rendkívüli intézkedésekre lesz szükség.

    Varga Mihály csütörtöki budapesti sajtótájékoztatóján azt mondta: a gazdaság állapota egy jottányival sem lett jobb, mint egy vagy két hónappal ezelőtt. "Aki arról beszél, hogy túl vagyunk a válságon (…), az egész egyszerűen félretájékoztatja az országot. Bajnai Gordon távozó miniszterelnök félretájékoztatja az országot" – hangsúlyozta Varga Mihály, aki a gazdasági adatok közül példaként említette a 16 éves csúcson lévő munkanélküliséget, a magas benzinárakat, valamint a költségvetési intézmények több mint húszmilliárd forintos adósságállományát.

Szólt arról is, hogy az Európai Bizottság jelentése szerint míg tavaly Magyarország a 27 EU-tagállam közül második volt a kamatkiadások nagyságát tekintve, addig ez idén is alig változott, hiszen Görögország és Olaszország mögött a harmadik helyen áll az ország.

Közölte, feltételezhetően rendkívüli intézkedésekre lesz szükség azért, hogy a gazdasági vészhelyzetet el lehessen hárítani.

Varga Mihály ezekre példaként a korrupció visszaszorítását, a BKV-típusú szerződések azonnali megszüntetését, végkielégítések felülvizsgálatát hozta fel, de ide sorolta az adórendszer átalakítását és az adócsökkentést is, hiszen – mint mondta – ez a munkahelyteremtésen keresztül tudja a költségvetést stabilizálni.

Választás 2010 – A Fidesz homlokegyenest más gazdaságpolitikára készül

2010. április 1.

    Budapest, 2010. április 1., csütörtök (MTI) – A Fidesz, ha kormányra kerül, homlokegyenest ellenkező gazdaságpolitikát fog folytatni, mint a mostani kabinet; azon lesz, hogy a jelenlegi kormány lépései közül lehetőleg semmi ne lépjen érvénybe – jelentette ki Szijjártó Péter csütörtökön Budapesten a miniszterelnök sajtótájékoztatójára reagálva, amelyen BajnaiGordon kormánya egyéves munkáját értékelte.

    A Fidesz elnöki stábjának vezetője újságírók előtt úgy fogalmazott: Bajnai Gordon szerénységében egészen odáig ment, hogy eredményesnek nevezte azt a válságkezelést, amelyet "az elmúlt egy évben műveltek".

Pedig jobb lett volna – folytatta -, ha a szerénység helyett "az őszinteség kategóriájába pozícionálja magát". Akkor ugyanis elmondhatta volna, hogy az elmúlt egy, illetve nyolc év, vagyis a Gyurcsány-korszak a katasztrófát jelentette Magyarország számára minden szempontból, a szocialista kormányok gazdaságpolitikája pedig csődöt mondott, kudarcot vallott – tette hozzá Szijjártó Péter.

A politikus szerint a jelenlegi kabinet az utolsó pillanatokig tovább mélyíti az ország válságát.

Közölte: nem lehet sikeres az a gazdaságpolitika, amelynek következtében 16 éves negatív rekordot ér el a munkanélküliség szintje, amely százezer új munkanélkülit eredményez egy év alatt, és amelynek nyomán ma már minden negyedik 24 év alatti fiatalnak nincsen munkája.

Nem lehet sikeres az a kormányzati gazdaságpolitika sem, amely nagyjából úgy fejezi be a működését, hogy még tíz százalékkal megemeli – teljesen indokolatlanul – a gáz árát – fűzte hozzá.

Szijjártó Péter szerint ráadásul az is látszik, hogy a szocialista kabinet mindent elkövet annak érdekében, hogy "még a választásokig kisöpörje a kasszát". Erről szól például a szén-dioxid-kvóták eladása és az is, hogy a minisztériumok mintegy tízmilliárd forintnyi tartozást halmoztak fel – mondta.

Arra a felvetésre, hogy Bajnai Gordon számos olyan grafikont mutatott be sajtóértekezletén, amellyel a válságkezelés eredményeit igyekezett ismertetni, a fideszes politikus úgy reagált: grafikonokból nem lesz munkahely. Emellett példaként azt mondta, hogy a kormány semmit nem ért el a forint árfolyamát illetően, az továbbra is a regionális hatásoktól függ.

Arra, miszerint a miniszterelnök sok olyan lépésről is beszélt, amely szerinte később fog majd beérni, Szijjártó Péter kijelentette: a Fidesz, ha kormányra kerül, homlokegyenest ellenkező gazdaságpolitikát fog folytatni, mint a mostani kabinet. Azon lesz, hogy a jelenlegi kormány lépései közül lehetőleg semmi ne lépjen érvénybe, "mert az beláthatatlan következményekkel" járna.

Megszorítások helyett növekedés – így összegezte Szijjártó Péter azt a különbséget, ami szerinte észrevehető lesz majd az emberek számára.

A miniszterelnök szerint a válságkezelés sikeres volt, "szerényebben szólva pedig eredményes". Bajnai Gordon csütörtöki, a Parlamentben tartott nemzetközi sajtótájékoztatóján azt mondta: Magyarország a válságkezelés legnehezebb szakaszán túljutott, de a válság még nem ért véget.

Bajnai: a tisztulási folyamat része a korrupciós ügyek feltárása

2010. április 1.

    Budapest, 2010. április 1., csütörtök (MTI) – Bajnai Gordon szerint a tisztulási folyamathoz tartozik, hogy soha nem látott mennyiségben tárják fel a korrupciós ügyeket a hatóságok.

    A miniszterelnök a Magyar Televízió Ma Reggel című műsorában azt mondta: örül ennek, mert az országban a korrupció kicsiben és nagyban is jelen van, a feltárás pedig elrettentésül szolgálhat.

A csütörtökön életbe lépett tíz százalékos gázáremelésről és az emiatt összeülő gazdasági bizottsági tanácskozásról azt mondta: a kormány jogszerűen járt el és a fogyasztók érdekeinek védelmében be is avatkozott a folyamatba. Úgy vélekedett: a gáz ára nem emelkedett elviselhetetlenül, és az egy évvel ezelőtti árnál most is alacsonyabb.

Bajnai Gordon kitért arra: a banki magatartási kódex elfogadása után a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete (PSZÁF) átfogó vizsgálatot indított a bankoknál, hogy melyik, hogyan tartja be a dokumentumban tett vállalásokat. Felhívta a figyelmet arra, hogy akár kétmilliárd forint büntetést is kaphat az a bank, amelyik nem tartja be a kötelezettségeket. Arra bíztatta az embereket, hogy forduljanak a pénzügyi felügyelethez, ha úgy érzik indokolatlanul nem csökken a törlesztőrészletük.

Választás 2010 – Bajnai Gordon: A kormány egy fillér indokolatlan profitot sem engedhet meg a gázszolgáltatóknak

2010. március 29.

    Budapest, 2010. március 29., hétfő (MTI) – Egyetlen fillér indokolatlan extraprofitot sem engedhet meg a kormány a gázszolgáltatóknak – jelentette ki Bajnai Gordon hétfőn Budapesten. A miniszterelnök hangsúlyozta: a kormány határozottan lépett fel a szolgáltatók felé a gázár kialakításának kérdésében.

A miniszterelnök felidézte a válságkezelés legfontosabb intézkedéseit. Ismertette: a közbiztonság javítása érdekében Kőbányán is munkába állnak a településőrök. Hozzátette, hogy közüzemi fogyasztóvédelmi jogszabály-módosító csomagjával a kormány egyszerűbbé, átláthatóbbá teszi a szolgáltatókkal való elszámolást és kapcsolattartást a villany- és gázfogyasztók számára.

Bajnai Gordon újságírói kérdésre az április 1-i gázáremelés tervéről elmondta: a gáz ára tavaly április 1-hez képest az inflációt el nem érő mértékben emelkedett, de elviselhető szinten maradt. Szollár Domokos kormányszóvivő ezt úgy egészítette ki, hogy a gázért tavaly óta 2,4 százalékkal kevesebbet kell fizetniük az embereknek.

Bajnai Gordon a sajtótájékoztatón ismertette: határozottan léptek fel a szolgáltatók felé a gázár kialakításának kérdésében. Mint mondta: "Egyetlen egy fillér indokolatlan extraprofitot sem engedhet meg a kormány". Úgy folytatta: a gázszolgáltatók által elvárt 17-20 százalék helyett 10 százalék alatt tartották az átlagos gázár-növekedést. A miniszterelnök a gázár emelkedésének okairól szólva elmondta: leginkább a görögországi válság begyűrűzése játszott közre a gázár emelkedésében.

Választás 2010 – Tizenegy üggyel kezdené a Fidesz az elszámoltatást

2010. március 26.

    Budapest, 2010. március 26., péntek (MTI) – Tíz plusz egy üggyel kezdené a Fidesz kormányra kerülése után az elszámoltatást, a felelősségre vonást: ezek közé tartozik a BKV "szétlopása", a kormányzati negyed, a sukorói kaszinóberuházás, a bábolnai földeladás, a Magyar Televízió székházának építése, a Magyar Posta székházának eladása, a "ferihegyi történések" – így a Malév privatizációja, majd visszaállamosítása -, a 2006. októberi 23-i események, a gazdaság adatainak meghamisítása, az állami vezetők végkielégítésének ügye, valamint az állami vezetők offshore érdekeltségeinek vizsgálata.

A következő az állami vezetők végkielégítésének témája, amelynek kapcsán Lázár János közölte: elsősorban a MÁV-nál és a Magyar Villamos Műveknél kifizetett végkielégítéseket kell kivizsgálni.

A "plusz egy" az állami vezetők offshore érdekeltségeinek vizsgálata. Vajon milyen társadalmi következményekkel jár az Magyarországon, hogy a magyar állam képviselői nyíltan nem jogkövető, hanem adócsaló, adóelkerülő magatartást tanúsítanak? – tette fel a kérdést. Mint mondta, tisztázandó, hogy Bajnai Gordon miniszterelnöknek milyen offshore érdekeltségei vannak, és milyen kapcsolata volt hivatala alatt offshore cégekkel a pénzügyminiszternek. Hozzátette: rendkívül súlyosnak tartja Simor András jegybankelnök offshore érdekeltségét is. Azt is szeretnék tisztázni, hogy a villamos műveknél az "offshore cégek égisze" alatt mi zajlott.

Azért ezeket az ügyeket választották először, mert kivétel nélkül szimbolikusak – indokolt Lázár János.

FT – Bajnai: az EU-nak segítenie kell Görögországon

2010. március 24.

    London, 2010. március 24., szerda (MTI) – Görögországnak "levegőhöz kell jutnia", és az EU-nak segítenie kell ebben – mondta a Financial Times-nak Bajnai Gordon. A magyar kormányfő szerint ha nincs más megoldás, lehetővé kell tenni, hogy Athén a Nemzetközi Valutaalaptól (IMF) kapjon segítséget.

    A miniszterelnök, aki kedden tett egynapos látogatást Londonban, a gazdasági napilapnak adott interjúban kijelentette: Görögországnak ugyanolyan szolidaritásra van most szüksége, mint amilyenben Magyarország is részesült. Bajnai Gordon ezzel arra a 25 milliárd dolláros pénzügyi védőcsomagra utalt, amelyet 2008-ban állított össze Magyarországnak az IMF és az EU.

Bajnai Gordon szerint Magyarország tapasztalatai azt mutatják, hogy azoknak az országoknak, amelyek "a válságtól hajtva" reformokba kezdenek – ahogy most Görögország is teszi -, időre van szükségük a pénzügyi bizalom helyreállításához.

A miniszterelnök – aki látogatása során előadást tartott a londoni Királyi Külügyi Intézetben az EU előtt álló gazdasági-versenyképességi kihívásokról – a Financial Times-nak adott interjúban megerősítette az előadásában is használt hasonlatot, miszerint pénzügyi bizalom olyan, mint a levegő: amíg van, nem tudatosodik, hogy mennyire fontos. "Ha nincs elég bizalom, vagy éppen levegő, az ember fuldokolni kezd … ez történik most Görögországgal".

Bajnai Gordon szerint Magyarország tud tanulságokkal szolgálni Görögország számára. Először is a reformoknak elég nagyszabásúaknak kell lenniük ahhoz, hogy meggyőzőek legyenek. "Mélyre kell vágni … mint a frontsebésznek, aki nem hasonlítható a minden millimétert kimérő plasztikai sebészhez. A frontsebésznek elég mélyre kell vágnia ahhoz, hogy a beteg ne haljon bele sérüléseibe" – fogalmazott a miniszterelnök.

Bajnai Gordon a Financial Times-nak azt mondta: a reformereknek nagy változtatásokkal kell kezdeniük, hogy fel tudják használni induló politikai tőkéjüket. Felmérhető célokat kell kitűzni, és ezeket külső vizsgálatnak kell alávetni.

A legfontosabb pedig az, hogy a reformereknek biztosítaniuk kell az alapvető társadalmi elfogadottságot.

A magyar kormányfő szerint Görögország mindegyik vizsgán átment, kivéve ez utóbbit. Magyarországon azonban könnyebb volt megszerezni a lakossági támogatást, tekintettel az 1,7 millió, devizában eladósodott háztartásra. A magyarok látták, hogy életvitelük alapjai kerülnek veszélybe, ha csökken a bizalom és a valuta összeomlik – idézte a Financial Times a magyar kormányfőt.

Választás 2010 – Blikk: Bajnai szerint nincsenek rejtett aknák a költségvetésben

2010. március 23.

    Budapest, 2010. március 23., kedd (MTI) – Alapvetően elégedett a kormány teljesítményével Bajnai Gordon, aki a Blikknek adott interjújában megerősítette: nincsenek rejtett aknák az idei költségvetésben, a büdzsé szigorú, következetes politikával végigvihető, az államháztartási hiány a cél közelében maradhat, és így az euró 2014. január 1-jén bevezethető.

OS – Az indokolatlan gázáremelés milliárdokat tesz a multik és támogatóik zsebébe.

2010. március 5.

    Budapest, 2010. március 5., péntek (OS) – A reális zöldek a Magyar Országgyűlés Gazdasági és Informatikai bizottság soron kívüli ülésének összehívását javasolja a gázáremelés indokoltságának a kivizsgálására.

   Bajnai Gordon miniszterelnök, Hónig Péter az energetikáért felelős miniszter, Kóka János SZDSZ -es és Németh Zsolt FIDESZ -es képviselő gázlobival való összefonódása áll a lakossági gázáremelés mögött, feltételezik a reális zöldek. Az Energiahivatal által köbméterenként 16-17 forint gázáremelés áprilistól a lakosságot és a kisfogyasztókat ellátó egyetemes szolgáltatók által értékesített földgáz árában, az egyetemes gázszolgáltatók tulajdonosai által felélesztett szabadpiac kereskedői révén, a nyereség több csatcsatornán történő kiszivattyúzása szolgálatában áll. A választások után távozó energetikai kormányzat a gázszektor extraprofitjából remél jól fizetett állásokat, míg Kóka János és Németh Zsolt a Nabucco gázvezeték támogatásából.

A gazdasági válság hatásaként az ipari gázfogyasztás közel 30%-al csökkent 2009-ben, a villamos erőművek gázfogyasztása is hasonló mértékkel. A lakosságnál és a lakossági jellegű fogyasztást mutató kisvállalkozásoknál a közel 10%-os fogyasztáscsökkenés takarékossági intézkedések révén valósult meg. Az ország földgázigénye a 2009.évben több mint tizenöt százalékkal csökkent. A lecsökkent gázigényeket a hazai földgáztermelés és a hosszú távú importszerződések bőségesen fedezik. Nincs különösebb gond az import beszállító kapacitásokkal sem. A stratégia tárolókban lévő készlet közel 5 milliárd köbméter.

A Magyar Energia Hivatal a kormány szerve, vezetőjét a kormányfő nevezi ki, működését az energetikai minisztérium sok kérdésben közvetlenül irányítja. Bajnai Gordon miniszterelnök, az Országgyűlés felhatalmazása nélkül Budapesten 2010. február 24-én Energiabiztonsági Csúcstalálkozót szervezett a Visegrádi Négyek és az Energiabiztonsági Csúcstalálkozóra meghívottak részvételével. A csúcstalálkozón részt vett a Nabucco gázvezeték létesítést elsődlegesen szorgalmazó az Egyesült Államok kormánya képviselője. A Kormányfő javaslata, a földgáznak Európa keleti felében ide-oda történő szállítgatása – tranzitdíj nélkül – a politikából kiesők számára biztos, jól jövedelmező állást és a tőkéscsoportoknak további profitot jelent, amit a lakossággal fizettetnek meg. Bajnai Gordon és a mögötte álló csoport "libának" nézi a azokat, akiknek nem áll módjában a gázról más, például geotermikus, vagy hőszivattyús fűtésre váltani. Ők továbbra is kénytelenek eltűrni a pénzszivattyúk működését.

A reális zöldek remélik, hogy a tavaszi választások után olyan parlamenti többség irányítja az országot, amely nemcsak szóban, de az elfogadott törvényekben is a magyar lakosság érdekeit képviseli.

Juhos László a Reális Zöldek Klub elnöke

Kiadó: Reális Zöldek Klub

Bajnai a NYT-nak: Magyarország elkötelezett az euró bevezetése mellett

2010. február 20.

   Washington, 2010. február 20., szombat (MTI) – A Görögországot és néhány más dél-európai országot sújtó pénzügyi válság ellenére Magyarország minden korábbinál jobban elkötelezett az euró mielőbbi bevezetése mellett, még akkor is, ha ennek a célnak az elérése további megszorításokat jelent – mondta Bajnai Gordonminiszterelnök a The New York Timesnak.

    A kormányfő az újság pénteki on-line kiadásában megjelent cikkszerint azt mondta: azt szeretné, hogy az országnak 2014-re eurója legyen, és gazdasága fenntartható módon növekedjen.

A lap idézte Soros György magyar születésű milliárdos üzletembert, aki szerint a magyar gazdaságot talpra állító sikeres lépések például szolgálhatnak Görögország, Portugália és Spanyolország számára.

Soros a Világgazdasági Fórum múlt havi tanácskozásán a svájci Davosban "nagyon, nagyon keménynek" nevezte, amikor egy ország a gazdasági visszaesés közepén kényszerül erőteljesen csökkenteni a kiadásokat. "Magyarország megtette ezt, rendkívül rövid idő alatt összeszedte magát, tehát végrehajtható" – mondta.

A magyar miniszterelnök – aki a múlt héten találkozott George Papandreou görög kormányfővel – Görögországnak is azt tanácsolja, hogy alkossa meg a saját megszorító csomagját. Indoklása szerint ez az egyedüli útja egy olyan gazdaság megteremtésének, amely képes versenybe szállni Európa legsikeresebb országaival, köztük Németországgal, Franciaországgal és Hollandiával.

Fidesz: rosszabbul állunk, mint a válság legrosszabb napjaiban

2010. január 19.

    Budapest, 2010. január 19., kedd (MTI) – Varga Mihály szerint Magyarország most rosszabbul áll, mint a gazdasági válság "legsűrűbb napjaiban".

    A Fidesz alelnöke kedden Budapesten ezt azzal kapcsolatban mondta, hogy a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) adatai szerint 2009 első 11 hónapjában – az egy évvel korábbi időszakhoz képest – 3,8 százalékkal esett vissza a foglalkoztatottak száma, a reálbérek pedig ugyanezen időszakban 2,4 százalékkal csökkentek.

A Fidesz elnökségi ülése után tartott sajtótájékoztatón Varga Mihály úgy fogalmazott, a napvilágot látott adatok azt mutatják, hogy a magyar gazdaság még egyáltalán nincs túl a mélyponton. A szomszédos országokkal szemben Magyarország egyre versenyképtelenebbnek tűnik – mondta a politikus.

Hangsúlyozta, amíg a munkanélküliek száma nő, addig egyáltalán nem lehet gazdasági kilábalásról beszélni.

Hol vannak azok az eredmények, amelyekre hivatkozva az MSZP, valamint a pénzügyminiszter többször is arról nyilatkozott, hogy sikeresen kezelték a válságot? – tette fel a kérdést Varga Mihály. Szerinte azok az intézkedések, amelyekre sikeresként tekint a kormány, nem járultak hozzá ahhoz, hogy az ország kikerüljön a válságból.

Arra a kérdésre, hogy a KSH adatait mennyire lehet figyelembe venni, a Fidesz alelnöke úgy válaszolt: amióta az MSZP-kormány a statisztikai hivatal vezetőit eltávolította, azóta az adatok kevésbé megbízhatóak.

Azzal a sajtóhírrel kapcsolatban, miszerint több száz, olykor ezer milliárd forintos eltérések vannak az előzetesen közölt, majd később realitássá vált költségvetési hiányadatok között, azt mondta: ennek felelősei vannak, hiszen ilyen jellegű adateltitkolás csak akkor képzelhető el, ha erre valaki utasítást adott. Közölte: ennek megvizsgálására kezdeményezni fogja az Országgyűlés költségvetési bizottságának összehívását.

Bajnai Gordon miniszterelnök kedden, Bécsben elhangzott szavaira reagálva Varga Mihály hangsúlyozta: az, hogy a költségvetési hiány mértéke mekkora, önmagában nem mutatja egy ország sikerességét vagy sikertelenségét.

A nyugdíjakkal kapcsolatos felvetésre az Orbán-kormány egykori pénzügyminisztere ismét kijelentette: a Fidesz vállalásai közé tartozik a nyugdíjak értékének megőrzése, valamint a nyugdíjrendszer privatizálásának megakadályozása. Állami tulajdonban kell maradnia a magyar nyugdíjrendszernek – szögezte le újra.

Arra a felvetésre, miszerint Oszkó Péter pénzügyminiszter azt nyilatkozta a Financial Times internetes kiadásának, hogy a következő kormány már nem szorul hitelre a Nemzetközi Valutaalaptól (IMF), Varga Mihály úgy reagált: aki ismeri a magyar adósságfinanszírozást, az jól tudja, hogy 2010 és 2014 között 40 milliárd euró lejáró államadóssága van az országnak. Egy ilyen mértékű adósságnál arról beszélni, hogy mi történik a következő hónapokban, nagyon nehéz; "ezt éppen a pénzügyminiszter úrnak kellene tudni, aki nagyon is tisztában lehet azzal, hogy Magyarországnak ma milyen felárat kell fizetnie azért, hogy ha a piacokról akarja finanszírozni ezt az adósságot" – mondta.

Fidesz: nem tarható a négy százalékos 2010-es költségvetési hiány

2010. január 14.

    Budapest, 2010. január 14., csütörtök (MTI) – A Fidesz szerint nem tartható a 2010-re tervezett négy százalékos költségvetési hiány.

    Domokos László, a költségvetési bizottság fideszes alelnökecsütörtökön, budapesti sajtótájékoztatóján azt közölte: az év eleji adatok szerint az első negyedév végére már összegyűlik a hiány háromnegyede.

Domokos László közölte: a kormány 2009-ben elvette a tizenharmadik havi fizetést a közszférától, ám az elvett pénzből a kormányzat, az országgyűlési választásokat megelőzően, kétszer 49 ezer forintos fizetésre kötelezi a teljes állami szféra munkáltatóit.

A Fidesz a Gyurcsány-korszakot akarja lezárni, és ehhez le kell zárni a "költségvetési trükkök" időszakát is – jelentette ki.

A fideszes képviselő annak kapcsán, hogy Bajnai Gordon miniszterelnök csütörtökön a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyeleténél (PSZÁF) tett látogatást, azt mondta: sem a kormány, sem pedig a PSZÁF nem segített az adósoknak.

Szerinte Magyarországon gyámság alá helyezték a PSZÁF-ot.

Domokos László úgy fogalmazott: a szervezet kinevezett új elnöke, Farkas Ádám, a miniszterelnökkel arról tárgyalt, hogy hogyan lehetne "egy szocialista barátot" az alelnökök közé beemelni.

Emlékeztetett arra, hogy a Fidesz még 2007-ben törvénytervezetet nyújtott be az adósok megvédése érdekében, ezt akkor azonban az MSZP elutasította.

Bajnai Gordon, a PSZÁF-nál tett látogatása után sajtótájékoztatón azt mondta: tartható a 2010-es büdzsé, de ehhez a mostani szigorú költségvetési politikát kell folytatni az országban.

Navracsics: 2009 az összeomlás éve volt

2009. december 30.

    Budapest, 2009. december 30., szerda (MTI) – A Fidesz frakcióvezetője szerint az összeomlás éve volt az idei a magyar politikában. Navracsics Tibor szerdán, budapesti sajtótájékoztatóján közölte: 2009-ben összeomlott a kormány, az MSZP és a kormányzati politika is.

    A fideszes politikus úgy fogalmazott: míg 2004 a megtorpanás éve, 2006 pedig a hanyatlásé, addig 2009 az összeomlás éve volt a magyar politikában.

Kifejtette: tavasszal összeomlott a kormány, de "nem úgy, mint 2004-ben, amikor egy belső puccsnak köszönhetően buktatták meg az akkori miniszterelnököt, Medgyessy Pétert, hanem a klasszikus forgatókönyvek szerinti összeomlás következett be". Megbukott a kormányfő, majd körülbelül egy hónapos intenzív belpolitikai válság következett – mondta, hozzátéve: "eleinte hetente, később naponta, végül pedig óránként változott a miniszterelnök-jelöltek személye", míg végül Bajnai Gordon lett a jelölt.

Az ellenzéki politikus szerint ez volt az eddigi legnagyobb politikai bukás 1990 óta a magyar politika történetében. Az MSZP ezzel másodszor bizonyult kormányzásképtelennek – jelentette ki Navracsics Tibor.

A frakcióvezető hozzátette: a kabinet mellett az MSZP is összeomlott, hiszen Gyurcsány Ferenc nemcsak miniszterelnökként, hanem pártelnökként is megbukott, és a szocialista párt irányításában is válság tört ki. Végül a kormányzati politika is összeomlott 2009-ben – közölte, megjegyezve, hogy sem a konszolidáció, sem a gazdasági hanyatlás ütemének fékezése nem sikerült.

Navracsics Tibor szerint az összeomlás több botrányt is maga után vont. Még tart a Zuschlag-ügy, elkezdődött a Hunvald-ügy, emlékezetes a sukorói ingatlanbotrány, valamint a BKV-nál "lassan már mindennapossá váló" pénzügyi, korrupciós botrányok, és tart a Magyar Televízió székházának, illetve finanszírozásának ügye is – sorolta.

A politikus úgy látja, hogy a szocialisták egyik célkitűzése az volt: a Bajnai-kormány biztosítsa számukra a szükséges időt arra, hogy "le tudják zárni azokat a zűrös ügyeket, amelyek a kormányzati politikát alapvetően jellemzik". Az MSZP másik célkitűzése pedig az volt, hogy bebizonyítsák az emberek számára: a demokrácia valójában veszélyes dolog – vélekedett.

Navracsics Tibor közölte: bíznak abban, hogy az összeomlás éve után 2010 az újrakezdés éve lesz.

Sólyom László: jobban járt volna az ország, ha a parlament az előre hozott választások mellett dönt

2009. december 17.

    Budapest, 2009. december 17., csütörtök (MTI) – Sólyom László köztársasági elnök szerint jobban járt volna az ország, ha Gyurcsány Ferenc miniszterelnök távozásakor az előre hozott választások mellett dönt a parlamenti többség. Erről az államfő a Heti Válasz című hetilap csütörtöki számában nyilatkozott.

    A köztársasági elnök úgy fogalmazott: így, hogy akkor csak kormányfőt váltottak, elvált egymástól a rövid távú válságkezelés és a hosszú távú kibontakozás. Gazdaságélénkítésre, reformokra ennek a kormánynak sem ideje, sem pénze, sem támogatottsága nincs – tette hozzá.

Az államfő kiemelte: az IMF által elvárt, a kiadáscsökkentésre és hiányra korlátozott válságmenedzselésben sikeres a Bajnai-kormány, de, mint hangsúlyozta, az állam nagy alrendszerei a régi struktúrában működnek tovább. "Vagyis a válság többi része nincs menedzselve, ezért tovább mélyül" – jelentette ki.

Az államfő felelevenítette, hogy 2006 októberében, amikor a miniszterelnök bizalmi szavazást kezdeményezett maga ellen, az alkotmányos demokrácia védelmében kérte a Fideszt, hogy vegyen részt a parlament munkájában. Mint mondta, egyúttal arra is figyelmeztette az Országgyűlést, hogy arról szavaznak, megengedhető-e ez a módszer. "A többség szerint az volt. Ők ennek az értékválasztásnak bélyegét azóta letörölhetetlenül viselik" – tette hozzá.

Sólyom László beszélt a közte és a jelenlegi miniszterelnök közötti viszonyról is, melyet korrektnek nevezett. Felidézte, hogy amikor Gyurcsány Ferenctől kért tájékoztatást a gazdaság valódi állapotáról, "a kapott anyag egyértelműen félrevezető volt". "Akkor úgy döntöttem: olyan boltban, ahol becsaptak, nem vásárolok, s nem kértem több tájékoztatást" – tette hozzá. Mint kiemelte, Bajnai Gordon három-négy hetente tényszerűen tájékoztatja, a fontos kérdésekről pedig azonnal.

Bajnai: Magyarország jó úton van az euró bevezetése felé

2009. december 15.

    Bécs, 2009. december 15., kedd (MTI) – Magyarország jó úton van afelé, hogy a térségben elsőként vezesse be az eurót – mondta a magyar miniszterelnök a Neue Zürcher Zeitung című svájci lap keddi számának.

Navracsics: szakmailag és a jövő szempontjából is veszélyes a büdzsé

2009. december 1.

   Budapest, 2009. december 1., kedd (MTI) – Navracsics Tibor szerint szakmai szempontból és a jövő szempontjából is veszélyes a hétfőn elfogadott 2010-es költségvetés.

   A Fidesz parlamenti frakciójának vezetője keddi budapesti sajtótájékoztatóján úgy fogalmazott: akármilyen színezetű kormány kerül is hatalomra a választások után, valószínűleg a jelenleginél is nehezebb szociális helyzetben lévő országot fog megkapni, és ennek a kabinetnek kell majd megoldania a jövő év közepén, hogy egy új költségvetéssel valahogyan megpróbálja kivezetni a válságból Magyarországot.

"Ha a Fideszt hatalmazzák fel a választópolgárok, akkor mi erre a legjobb tudásunk szerint fogunk kísérletet tenni" – mondta Navracsics Tibor.

A büdzsé "szakmai veszélyességével" összefüggésében emlékeztetett a Magyar Nemzeti Bank állásfoglalására, amelyben – mint mondta – "a Bajnai Gordon által kőbe vésni szándékozott 3,8 százalékos költségvetési hiány" már 4,3 százalékos hiányként jelenik meg legvalószínűbb adatként. Emellett a jegybank felsorolja az úgynevezett adósságtípusú kockázatokat – például a MÁV és a BKV –, amelyek "ott vannak az állam számára kötelezettségként", és ezeket 2,7 százalékra becsüli – tette hozzá.

Ezt a 2,7 százalékot hozzáadva a jegybank által prognosztizált 4,3 százalékos költségvetési hiányhoz, "máris 7 százalék körül vagyunk, vagyis ott vagyunk, amit a Fidesz jósolt a jövő évre" -mondta Navracsics Tibor.

Véleménye szerint a költségvetés a jövő szempontjából is veszélyes, ugyanis azok az elvonások, amelyek a büdzsé révén a magyar társadalmat sújtják, sokak számára a jövő lehetőséget zárják be.

Fidesz: csődközelben a gazdaság – FRISSÍTETT (új: kormányszóvivő)

2009. november 13.

    Budapest, 2009. november 13., péntek (MTI) – A Fidesz szerint csőd közeli állapotban van a gazdaság; az ellenzéki párt helyettes szóvivője ezt arra reagálva mondta budapesti sajtótájékoztatóján, hogy a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) pénteken közölte: az előzetes adatok alapján a bruttó hazai termék (GDP) 7,2 százalékkal csökkent 2009 harmadik negyedévében az egy évvel korábbihoz képest. A kormányszóvivő szerint Cser-Palkovics András és a Fidesz "ködszurkál", amikor a KSH adatait próbálja értelmezni.

Orbán Viktor: Nem támogatom a magyar közjogi rendszer teljes felforgatását

2009. november 8.

    Kecskemét, 2009. november 8., vasárnap (MTI) – Orbán Viktor, a Fidesz elnöke nem tervezi és nem támogatja a magyar közjogi rendszer teljes felforgatását és a köztársaságielnök-választás közvetlenné tételét.

Orbán Viktor szerint, a Bajnai Gordon által beterjesztett jövő évi költségvetés, az elmúlt húsz év legrosszabb tervezete, egyben a hét és fél éve tartó szocialista kormányzás hatodik megszorító csomagja.

A politikus szavai szerint "ez a költségvetés valójában egy felszámolási eljárás kezdete, egy felszámolási eljárás tervezete", amely minden területről pénzt von el. Nehezményezte, hogy egyetlen olyan eleme sincs a költségvetés tervezetének, amely a magyar gazdaság beindítását segítené.

A Fidesz elnöke kijelentette: "A kormány nem kezeli a válságot, hanem csinálja".

Véleménye szerint, a Bajnai-kormány költségvetés tervezete, nem a jövőt, és nem az országot, hanem a szocialista pártot szolgálja.

Utalt a magas munkanélküliségre, mely gyakorlatilag megduplázódott a szocialisták kormányzása idején.

Az egyik nagy veszélynek a Bajnai-kormány és az MSZP szélsőséges politikáját nevezte a pártelnök.

"Az off-shore cégek, BKV-botrányok, villaépítések, korrupciós botrányok, rács mögött lévő, de fizetést kapó MSZP-s vezetők, rendőri brutalitás, a költségvetés rendszeres és tudatos meghamisítása" azt jelzi, hogy a törvények fölé helyezik magukat – szögezte le a politikus.

"A szélsőségek természete az, hogy az egyik szélsőség törvényszerűen megszüli a maga párját, egymást erősítik, egymásból élnek" – utalt a pártelnök a Jobbik megjelenésére, anélkül, hogy kimondta volna a párt nevét.

OS – Bajnai Gordon megint pert vesztett – már papírja is van arról, hogy a szocialisták nem megfelelően bántak az EU-pénzekkel

2009. november 4.

   Budapest, 2009. november 4., szerda (OS) – A Legfelsőbb Bíróság a mai napon tárgyalta felülvizsgálati eljárás keretében BajnaiGordon felperesnek Orbán Viktor alperes ellen, személyhez fűződő jog megsértése miatt indított perét.

    Orbán Viktor, a Fidesz elnöke többször bírálta az EU-pénzek hazai elosztásának gyakorlatát, és kifejtette: az országon nem látszik meg, hogy ezek a támogatások az országba érkeztek. Utalást tett szocialistákhoz kötődő személyekre, így Weiszenberger Lászlóra és Zuschlag Jánosra, illetőleg az általuk elkövetett bűncselekményekre, továbbá hangsúlyozta Bajnai Gordon felelősségét is, aki az EU-pénzek felhasználásáért felelt a korábbi szocialista kormányban. Bajnai Gordon jogsértőnek tartotta Orbán Viktor kijelentéseit, ám sem az első fokon eljárt Fővárosi Bíróság, sem a jogerős határozatot hozó Fővárosi Ítélőtábla nem találta meggyőzőnek a felperesi érveket, így mindkét ítéletben elutasították Bajnai Gordon keresetét. Bajnai a kétszeres pervesztesség dacára sem nyugodott bele a kialakult helyzetbe, és felülvizsgálati eljárást kezdeményezett, melyben a korábbi jogerős ítélet hatályon kívül helyezését és az eredeti keresetben foglaltaknak megfelelő ítélet meghozatalát, azaz Orbán Viktor elmarasztalását kérte. A Legfelsőbb Bíróság azonban a korábbi jogerős bírósági határozat hatályában fenntartása mellett döntött, Bajnai Gordont pedig felülvizsgálati perköltség megfizetésére kötelezte. Az ügy ellen további jogorvoslatnak helye nincs.

Cser-Palkovics András,
a Fidesz helyettes szóvivője

Kiadó: FIDESZ frakció

MSZP-választmány – Bajnai: az MSZP elmúlt két évtizedes története sikertörténet

2009. október 30.

    Budapest, 2009. október 30., péntek (MTI) – Bajnai Gordonszerint a Magyar Szocialista Párt elmúlt két évtizedes története akkor is sikertörténet, ha a jelen kétségtelenül eddigi egyik legnagyobb feladata elé állítja a baloldalt.

Fidesz: közvetlen az összefüggés a megszorítások és a "közpénzlenyúlások" között

2009. október 22.

    Budapest, 2009. október 22., csütörtök (MTI) – A Fidesz szerint közvetlen összefüggést lehet kimutatni a kormány megszorításai és a "közpénzlenyúlások" között. Répássy Róbert, a Fidesz frakcióvezető-helyettese ezt két sajtóhírrel kapcsolatban mondta csütörtöki budapesti sajtótájékoztatóján.

    Mint kifejtette: az InfoRádió szerdai értesülése szerint még mindig viszi a pénzt a Gyurcsány-kormány egyik legnagyobb kudarca, a Gyurcsány-Bajnai-korszak nagy pénzlenyúlása, a kormányzati negyed. A projekt 13,5 milliárd forintot emésztett fel – folytatta –, amely összegből vissza lehetne adni például a tűzoltóktól, a mentőktől, az iskoláktól, a mozgássérültek és a rákbetegek szervezeteitől a jövő évi költségvetésben elvonni tervezett pénzt.

A beruházásról mára véglegesen bebizonyosodott, hogy az MSZP-SZDSZ-kormány 13,5 milliárd forintot a nagy semmire költött el – mondta a politikus, aki emlékeztetett, hogy még a projekt leállítása után is 300 millió forintot költöttek el tanácsadásra, újabb szerződések megkötésére. A legmegdöbbentőbb azonban az, hogy a mai napig kap fizetést, havi 130 ezer forintot, a kormányzati negyed felépítéséért felelős cég négy vezetője – tette hozzá.

Megjegyezte azt is, hogy a Nemzeti Nyomozó Iroda hűtlen kezelés gyanúja miatt tavaly december óta nyomoz a kormányzati negyed ügyében.

Emellett Répássy Róbert hivatkozott a Magyar Nemzet csütörtöki számában megjelentekre, miszerint nem mindenkire vonatkoznak Bajnai Gordon fizetéscsökkentést és bérplafont kérő korábbi bejelentései, a kormányfő korábbi kollégái a Wallis-csoportnál ugyanis a miniszteri fizetéseknél jóval magasabb juttatásokért látnak el vezetői pozíciókat a Magyar Gazdaságfejlesztési Zrt.-nél.

Az uniós pénzek elosztásánál tevékenykedő MAG vezérigazgatójának, Ormosy Gábornak, a Wallis volt vezérének prémiummal együtt 4 millió 950 ezer forint juttatás jár, és félmillió forint cafetéria-kerettel rendelkezik. A Magyar Vállalkozásfinanszírozási Zrt. igazgatósági elnökeként pedig havi fizetést vesz fel – írta a Magyar Nemzet.

Az MSZP azt próbálja eljátszani, hogy ők a legnagyobb ellenségei a nagy összegű béreknek, végkielégítéseknek, prémiumoknak, a gyakorlat azonban ezzel éppen ellentétes – mondta Répássy Róbert.

Fidesz: igen alacsony a ténylegesen kifizetett uniós források aránya

2009. október 20.

    Budapest, 2009. október 20., kedd (MTI) – A Fidesz szerint igen alacsony a ténylegesen kifizetett uniós források aránya – közölte Cser-Palkovics András, a Fidesz helyettes szóvivője a kormányfő keddi sajtótájékoztatójára reagálva az MTI-vel.

    A fideszes politikus közleményében hivatkozott arra, hogy az llami Számvevőszék szerint tavaly az Új Magyarország Fejlesztési Terv keretében – melynek része a Magyar Géniusz Program is – megítélt források aránya mindössze 34, míg a szerződéssel lekötött pénzösszegé 19 százalék volt.

A ténylegesen kifizetett források aránya igen alacsony, csupán 2,3 százalék – tette hozzá.

"Ennyit az uniós források felhasználásáról, és a Gyurcsány-Bajnai kormány tehetségéről" – összegezte pártja álláspontját a helyettes szóvivő.

Bajnai Gordon a Magyar Géniusz Integrált Tehetségsegítő Program indító sajtótájékoztatóján arról beszélt, ha Magyarország a jövőben, a válság után is érvényesülni akar, akkor a tehetséggondozásba kell befektetnie.

A kormányfő úgy fogalmazott: ebben a helyzetben, amikor még az oktatásban takarékoskodni kell, a tehetséggondozásra, az ország jövőjének a megalapozására kell, hogy legyen pénze a kormánynak. Véleménye szerint az uniós forrásra támaszkodó keretösszeget úgy kell elkölteni, hogy az százszorosan, ezerszeresen megtérüljön az országnak.

Fidesz: nem látszanak a kilábalás jelei

2009. október 20.

   Budapest, 2009. október 20., kedd (MTI) – A Fidesz szerint nincs egyetlen olyan mutató sem – hacsak a forintárfolyamot nem veszik ide -, amely azt mutatná, hogy közeledik a kilábalás a gazdasági válságból.

    Navracsics Tibor Fidesz-frakcióvezető keddi sajtótájékoztatóján úgy fogalmazott: a Bajnai kormány féléves mérlege meglehetősen szomorú. "Nemhogy nem voltak képesek kezelni a válságot, de még arra sem képesek, hogy a válság intenzitását csillapítsák" – tette hozzá.

Leszögezte: Bajnai Gordon – aki szerinte gazdasági miniszterként személyesen is felelős volt a magyar gazdaság rossz teljesítményéért az elmúlt években – most miniszterelnökként sem képes megtalálni az ellenszerét a gazdasági válságnak.

A frakcióvezető szerint a kormányfő talán nem is keresi igazán az ellenszert, hiszen cinizmus és tájékozatlanság keveredik a szavaiban, amikor arról beszél, hogy az elmúlt tíz év halogatott reformjait kell most meglépni. Tíz évvel ezelőtt Magyarországnak semmilyen gazdasági és szerkezeti problémája nem volt – jelentette ki Navracsics Tibor.

Úgy látja: egy hivatalban lévő miniszterelnöktől nem megfelelő reakció azt mondani, hogy a magyarok már úgyis hozzászoktak a válságokhoz, ezért jól kezelik azokat.

Mint mondta, sorra érkeznek adatok, amelyek bizonyítják, hogy nemcsak a gazdaság, de a magyar társadalom is súlyos válságba került. Példaként említette, hogy míg tavaly összesen 11.504 cég ellen indult csődeljárás, idén év végére ezt a számot 15 ezerre becsülik. Kiemelte még a reálkereset drámai csökkenést, amely a magyar középosztályt érinti.

Megfogalmazása szerint Bajnai Gordon "szépen lassan elsüllyed Gyurcsány Ferenc kormányzati mocsarában és ugyanott tartunk, mint egy évvel ezelőtt".

Bajnai-interjú a francia Le Figaróban

2009. október 20.

   Párizs, 2009. október 20., kedd (MTI) – A gazdasági válságkezelésről és a pécsi vízmű ügyéről beszélt Bajnai Gordon a Le Figaro című napilapban kedden megjelent interjúban. A konzervatív francia újság előző napi párizsi látogatása kapcsán kérdezte a miniszterelnököt.

   Bajnai Gordon a lapnak kifejtette: azért kellett elindítani az utóbbi tíz évben halogatott reformokat, mert a válság kezdete óta Magyarországon 100 ezer munkahely szűnt meg. Az ország számára elsősorban az lett volna veszélyes, ha nem fegyelmezett gazdaságpolitikát folytat és nem teljesíti a Nemzetközi Valutaalappal (IMF) és az Európai Unióval kötött megállapodásokat – hangsúlyozta a miniszterelnök.

Emlékeztetett arra, hogy múlt év októbere és április között a forint jelentősen vesztett értékéből, s ez az egész ország számára kockázatot jelentett, miután 1,7 millió magyar rendelkezik devizahitellel. Jelenleg Magyarország azonban már a konszolidáció útján van: a forint fél év alatt 15 százalékot erősödött, a GDP-arányos államháztartási hiánycél 2009-re 3,9, jövőre pedig 3,8 százalék.

Varga Mihály: megdöbbentő, amit Bajnai Gordon művel

2009. október 16.

   Budapest, 2009. október 16., péntek (MTI) – Varga Mihály szerint megdöbbentő, amit Bajnai Gordon művel, a kormányfő ugyanis ugyanazt a veszélyes politikát folytatja, mint elődje, Gyurcsány Ferenc.
    A Fidesz alelnöke pénteki közleményében a miniszterelnök MTI-nek adott interjújára reagált, amelyben Bajnai Gordon az általa vezetett kabinet hat hónapos fennállásával kapcsolatban úgy fogalmazott: "fél év alatt előbbre jutottunk, mint gondoltam".
Varga Mihály azonban úgy véli, az utóbbi hat hónap mérlege: hazugságok, trükközések, megszorítások.
Mint írja, a jövő évi költségvetés veszélyes, számai nem stimmelnek. A büdzsé a Fidesz-alelnök, volt pénzügyminiszter álláspontja szerint néhány hónap alatt össze fog omlani, és nagyon nehéz helyzetbe hozza Magyarországot, a magyar embereket.

Fidesz: át kell tekinteni az energiaár-képzést

2009. október 15.

    Budapest, 2009. október 15., csütörtök (MTI) – A Fidesz szerint a teljes energiaár-képzési folyamatot át kell tekinteni, meg kell reformálni, és azokat a "ködösítéseket", amelyekhez a kormány is asszisztál, felül kell bírálni.

    László Tamás, a Fidesz képviselője csütörtöki budapesti sajtótájékoztatóján ezt azzal kapcsolatban mondta, hogy a Magyar Televízió Híradójának információi szerint novembertől nő az áram ára.

Emlékeztetett: az elektromos energia árának júliusi emelésekor az áfa emelésére hivatkoztak. Azonban míg az áfát öt százalékkal emelték, addig az elektromos energia ára 7,5 százalékkal növekedett – tette hozzá.

Mint fogalmazott, a rezsiszámlák hónapról hónapra nőnek, egyre többet kell fizetniük a családoknak, és erre jön a "feketeleves", miszerint november 1-jétől tovább fog nőni a villany ára.

Az ellenzéki szakpolitikus úgy látja, a távhő áfájának csökkentését a kormány csak ígérgeti, a "brutálisan lecsökkentett fűtéstámogatás, illetve a villanyáremelés viszont maga a valóság".

László Tamás szerint a kormány korábban sem tett, és most sem tesz semmit azért, hogy ne bontakozzon ki ilyen mértékű energiaválság, és a szociális válság enyhítése érdekében sem cselekszik. "A kormány azzal kábítja az embereket, hogy már jó a helyzet, közben pedig napról napra egyre mélyebb a válság" – jegyezte meg.

A Gyurcsány-Bajnai-korszak minden egyes, hatalomban töltött napja az élet további megkeserítését jelenti a családoknak – összegezte véleményét László Tamás.

Fidesz: a kormány a bankok oldalára áll a kilakoltatások folytatásával

2009. október 12.

   Budapest, 2009. október 12., hétfő (MTI) – Alpári módon, a bankok oldalára állva reagált a Bajnai-kormány a legnagyobb ellenzéki párt azon felvetésére, hogy a leendő Fidesz-kormány idején nem fordul majd elő, hogy nehéz helyzetbe került családok feje fölül elárverezik a házat – közölte Cser-Palkovics András, a Fidesz helyettes szóvivője hétfőn, az MTI-vel.

    Az ellenzéki képviselő a kormányszóvivő hétfői nyilatkozatára utalt, amelyben Szollár Domokos középkori feudális úrnak nevezte azt, aki a kilakoltatásokat jogszabályi úton kívánja megállítani. A kormányszóvivő Szijjártó Péter, a Fidesz elnöki stábja vezetőjének kijelentésére reagált, aki leszögezte, hogy kormányra kerülésük esetén, egyik első intézkedésük lesz a nehéz helyzetbe került családok kilakoltatásának, valamint ingatlanuk elárverezésének leállítása.

Cser-Palkovics András szerint a Bajnai-kormány embertelensége hétfőn újra lelepleződött, mivel ahelyett, hogy végre tennének valamit a kilakoltatások ellen, a Fideszt támadják.

Megígértük, hogy a leendő Fidesz-kormány idején nem fordul majd elő, hogy nehéz helyzetbe került családok feje fölül elárverezik a házat, ezt ugyanis a szocialisták eddig nem tudták megoldani – fűzte hozzá a képviselő.

Fidesz: az MSZP a bankok oldalára állt

2009. szeptember 30.

    Budapest, 2009. szeptember 30., szerda (MTI) – A Fidesz szerint a szocialisták a devizahitellel rendelkező, nehéz helyzetbe került családok helyett a bankok pártjára álltak.

    László Tamás, az ellenzéki párt képviselője szerdai budapesti sajtótájékoztatóján ezt a kijelentését azzal indokolta: szerinte az MSZP olyan módosító indítványokat nyújtott be a Fidesz és a KDNP hitelkárosultak megsegítéséről szóló országgyűlési határozati javaslatához, amelyek úgy "legyengítették" az előterjesztést, hogy az már nem segít az önhibájukon kívül nehéz helyzetbe került családoknak.

László Tamás bejelentette: az egységes indítványt emiatt nem fogják aláírni, hanem benyújtanak egy újat, amely az eredeti javaslatukra épül.

A Fidesz és a KNDP ebben kezdeményezte, hogy az Országgyűlés kérje fel a kormányt: legkésőbb október 15-ig terjessze a Ház elé a nehéz helyzetbe került lakáshitelesek megsegítése érdekében szükséges törvénymódosításokat. Javasolták a tulajdonvédelem érvényesítését – hogy a hitelt felvett tulajdonos maga értékesíthesse ingatlanát -, illetve a kockázat- és felelősség megosztás biztosítását minden szerződés esetében.

Mint László Tamás mondta, a hitelkárosultakkal kapcsolatos problémák körülbelül egy évvel ezelőtt kezdődtek, "a kormány pedig csak beszélt, és semmit nem tett", legfeljebb látszatintézkedéseket.

Közölte: a hitelkárosultak védelméről szóló júniusi törvénnyel a kormány az önkormányzatok "nyakába igyekezett varrni" a hitelkárosultakkal kapcsolatos feladatokat. A politikus úgy véli, hogy ez a lépés alapvetően politikai célzatú, elsősorban a fideszes önkormányzatok továbbgyengítését szolgálja.

László Tamás kommunikációs blöffnek nevezte a Bajnai Gordon miniszterelnök évadnyitó beszédében elmondottakat, miszerint a magyar családok hitelállománya 400 milliárd forinttal csökkent a válságintézkedések és a javuló nemzetközi környezet hatására.

Azt azonban nem vizsgálta senki, hogy a bankok egyoldalú szerződésmódosítása mekkora összeggel terhelte meg az adós családok helyzetét – jegyezte meg, hozzátéve: azt sem vizsgálták, hogy ez a 400 milliárd forint mennyiben tudható be a nemzetközi környezet hatásának, illetve, hogy mi a forint árfolyamjavulásának ára az IMF-es és EU-s hitelfelvételt figyelembe véve.

Fidesz: eredménytelenek és feleslegesek a kormány megszorításai

2009. szeptember 28.

    Budapest, 2009. szeptember 28., hétfő – Nemcsak károsak a Bajnai-kormány megszorításai, de teljesen eredménytelenek és feleslegesek is – ennek bizonyítékaként értékeli a Fidesz a hétfőn nyilvánosságra hozott statisztikai adatokat.

    A Központi Statisztikai Hivatal közlése szerint nőtt a munkanélküliség 2009. június-augusztusban. A 15-74 éves foglalkoztatottak száma 3 millió 800 ezer, a munkanélkülieké 419 ezer volt, ami 9,9 százalékos munkanélküliségi rátát jelent.

Május-júliusban a 15-74 éves foglalkoztatottak száma 3 millió 811 ezer, a munkanélkülieké 407 ezer volt, a munkanélküliségi ráta pedig 9,7 százalék.

Tavaly június-augusztusban a munkanélküliségi ráta 7,5 százalék volt.

A Fidesz szerint a szocialisták alkalmatlanok a válság kezelésére, csak mélyítik a válságot, a munkanélküliség emiatt hamarosan 10 százalék fölé emelkedik – áll Cser-Palkovics Andrásnak, a párt helyettes szóvivőjének az MTI-hez eljuttatott közleményében.

Mint írja, a kormány a 2010-es költségvetéssel ugyanebben az irányban menne tovább, amiről már mindenki látja: nem tartható, sőt veszélyes. Az ellenzéki politikus úgy véli: az MSZP-kormánynak ezért azonnal vissza kell vonnia a költségvetést, és "végre félre kell állnia a változás útjából".

Le Figaro: az IMF elégedett Magyarországgal

2009. szeptember 23.

   Párizs, 2009. szeptember 23., szerda (MTI) – Miután a csődöt Magyarország 2008-ban épphogy elkerülte, jelenleg jó úton van a pénzügyi rendszer rendbetételéhez. Ezt az elégedettséget fejezte ki a Le Figaro című francia napilap szerint a Nemzetközi Valutalap (IMF) legutóbbi, harmadik felülvizsgálata során elért szakértői szintű megállapodás.

    A konzervatív lap szerdai számában a bécsi keltezésű írás úgy fogalmaz: "Bajnai Gordon kormánya dicséretet kapott azért, hogy szigorú fiskális politikájával – amelynek gyümölcsei 2011 táján fognak beérni – gátat kíván szabni az államháztartási hiánynak. A nyugdíj- és a társadalombiztosítási rendszert érintő jelentős megszorításokkal a 2010-es költségvetési tervezet makrogazdasági céljai tarthatók – hangsúlyozza a lap.

Jelenleg felelős fiskális politikáról beszélhetünk és reméljük, hogy ez folytatódik, és elősegíti a kamatlábak csökkenését – idézi a lap Iryna Ivaschenkót, a Nemzetközi Valutaalap (IMF) budapesti képviseletének vezetőjét, s megemlíti, hogy szeptember 7-én az IMF 2010. október 5-ig meghosszabbította a lehívható készenléti hitel lejáratát, mivel úgy ítélte meg, hogy Magyarország költségvetési tartalékai és a jegybank kamatpolitikája kielégítő.

Bajnai Gordon: Bajnai Gordon zárta be a kereskedést a New York-i értéktőzsdén

2009. szeptember 23.

    New York, 2009. szeptember 23., szerda (MTI) – Bajnai Gordon miniszterelnök zárta be a kereskedést kedden helyi idő szerint 16 órakor a New York-i értéktőzsdén.

    – Ez protokollszokás, általában egy kiemelt vendégnek adják meg ezt a lehetőséget, ma a Magyar Köztársaság miniszterelnökének volt erre lehetősége – mondta a tőzsde Wall Street-i épülete előtti rögtönzött sajtótájékoztatóján az MTI kérdésére válaszolva.

Kifejtette, hogy hosszabb beszélgetést folytatott a tőzsde elnökével, aki nagyra értékelte a magyarországi válságkezelést.

– Érzékelik ők is már a fordulatot (Magyarországon) – mondta

Bajnai Gordon: Magyarország ismét Közép-Európa vezető gazdasága lehet

2009. szeptember 22.

    New York, 2009. szeptember 22., kedd (MTI) – Magyarország visszatérhet oda, ahol a 90-es éves második felében volt, ismét Közép-Európa vezető gazdasága lehet – mondta Bajnai Gordon miniszterelnök helyi idő szerint hétfő este New Yorkban, helyi magyarok előtt tartott előadásában.

    Magyarország most egy nagyon cselekvő, a válságból kifelé lábaló korszakát éli, megértette a válság üzenetét és ezzel a cselekvéssel szeretne ismét Európa és régió vezető, teljesítményére joggal büszke országa lenni – fogalmazott.

Arra a kérdésre válaszolva, hogy mennyi garancia van a pozitív reformok folytatására a jövő évi kormányváltás után, leszögezte: a következő kormány felelőssége lesz, hogy végigvigye a józan észen alapuló, takarékos és a fejlődésre tekintő gazdaságpolitikát, amelynek nagyon sok pozitív visszajelzése van világban. Nem szabad letérni a józan ész alapú pályáról – mondta Bajnai.

A miniszterelnök a válságjelenségek okait elemző és a kilábalási útjait vázoló előadásában kifejtette: a globális válság – amely Magyarországot az átlagosnál súlyosabban érintette – minden országnak testre szabott üzenetet hordozott; "a mi feladatunk, hogy megértsük ezt az üzenetet és reagáljunk rá érdemben". Megítélése szerint Magyarország azért került válságba és veszítette el közép-európai vezető szerepét, mert a vezető pártok rossz kompromisszumot kötöttek egymással: a szavazatokért folyó küzdelemben a hamis realizmus győzött, elhalasztották a lényegi reformokat, az ország eladósodottságát növelve felélte a jövőjét.

Kifejtette, hogy a kormánya által kezdeményezett átalakítások mögött egy társadalomfilozófia húzódik: véget kell vetni annak, ami Magyarországot mélyebbre húzza, hogy a részérdekek kormányozzanak az összérdek helyett. Az együtt nevetünk és együtt sírunk elvét kell érvényesíteni, olyan országra van szükség, amely közös teljesítményére büszke és abból ad mindenkinek – mondta Bajnai.

Magyarországon a jelek szerint érzékelhető fordulat történik ezekben a hetekben-hónapokban. A forint erősödött, az országcsőd-kockázati mutatók harmadukra, tavasz óta 6-ról 2 százalékra csökkentek, az ország 8-9 hónap után képes volt visszatérni a pénzpiacokra, eurokötvényt jegyeztetni. Magyarország ismét népszerű a befektetők körében – állapította meg.

Bajnai Gordon szerint Magyarországon politikai és lelki válság is van. Utalt rá, hogy rendkívül megerősödtek a szélsőségek, paramilitáris, protofasiszta csoportok masíroznak, másokat megfélemlítve. Azt mondta, az országnak olyan jelenségekkel kell szembenéznie, amilyenekre régóta nem volt példa és amelyekkel határozottan le kell számolni.

Szerinte Magyarországon a következő 10-20 évben a legnagyobb probléma a roma népesség integrációja lesz. Ennek megoldása nélkül az ország nem lesz képes fenntartható módon fejlődni, a jövendő kormányoknak ezzel folyamatosan foglalkozniuk kell.

A Szlovákiában élő magyar kisebbség kérdése kapcsán közölte: Magyarország nem a feszültség öncélú élezését keresi, hanem olyan megoldásra törekszik, amely "az európai normák zubbonyába kényszeríti a szlovákiai nyelvtörvényt".

A New York-i főkonzulátuson rendezett találkozó végén a miniszterelnök állami kitüntetést nyújtott át Charles Gati magyar származású politológusnak, aki egy hete ünnepelte 75. születésnapját. A washingtoni Johns Hopkins Egyetem professzora a Magyar Köztársasági Érdemrend középkeresztje a csillaggal kitüntetést vette át, amelyet a kelet-közép-európai történelem kutatása terén végzett munkássága és tudományos életútja elismeréseként kapott. Bajnai Gordon méltatta, hogy Gati egyfajta hídszerepet tölt be az amerikai és a magyar politika között, ma is aktívan segíti azt a viszonyrendszert, amely Magyarország szempontjából meghatározó.

A miniszterelnök hétfőn találkozott Soros György magyar származású üzletemberrel és Nancy Brinker volt budapesti amerikai nagykövettel is.

OS – Minden eddiginél nagyobb védelem a hiteleseknek – a pénzügyi szervezetek képviselői aláírták a magatartáskódexet – a Kormányszóvivői Iroda közleménye (1. rész)

2009. szeptember 16.

    Budapest, 2009. szeptember 16., szerda (OS) – A banki ügyfeleknek, hitelfelvevőknek minden korábbinál nagyobb biztonságot és kiszámíthatóbb viszonyokat teremt a ma aláírt magatartási kódex, amit a Bajnai Gordon miniszterelnök kezdeményezésére a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete, a bankok, a Bankszövetség, a Gazdasági Versenyhivatal és a kormány közösen dolgozott ki.

    A pénzügyi válság megnövelte az emberek kiszolgáltatottságát a pénzügyekben, amit tovább súlyosbított, hogy a kedvezőtlen pénzpiaci körülmények között a megnövekedett kockázatok árát a bankok sok esetben ügyfeleikre hárították át. A jogos fogyasztói igényekre, ügyfélpanaszokra válaszul született meg a ma aláírt dokumentum.

A kódex fő célja, hogy helyreállítsa és megerősítse a hitelfelvevők és a hitelezők közötti bizalmat, nagyobb biztonságot nyújtson az ügyfeleknek. Nem a hitel visszafizetésétől kell megvédeni az embereket, hanem attól, hogy a bank visszaéljen erőfölényével, és veszélybe kerüljön az ügyfelek egzisztenciája, otthona. A magatartáskódex ezért azoknak a kiszolgáltatottságát csökkenti, akik törleszteni akarnak és hajlandóak a bankokkal együttműködni.

A kódexet aláíró pénzügyi szervezetek magukra nézve kötelezőnek ismerik el a kódexben foglaltakat, ami azt jelenti, hogy a hitelintézetek felelős magatartás vállalnak ügyfeleikkel szemben a hitelnyújtást megelőző időszaktól egészen a futamidő lejártáig, beleértve az esetlegesen felmerülő fizetési nehézségek esetét is.

A kódex a felelős hitelezés általános normáinak meghatározása és a szerződéskötés előtti magatartás elveinek lefektetése mellett meghatározza a feltételek futamidő alatti egyoldalú módosítására vonatkozó szabályokat, a fizetési nehézségek kezelésére alkalmas eljárásokat, illetve a végrehajtáshoz kapcsolódó felelős hitelezői magatartás elveit.

A kódex többek közt azt is lefekteti, hogy a kamaton kívüli díjakat, jutalékokat a jövőben a bankok nem emelhetik önkényesen, korlátok nélkül, még a költségek növekedésére hivatkozva sem. Azok maximum az infláció mértékében növekedhetnek. A kódex tartalmaz egy ok-listát is, amellyel az aláírók vállalják, hogy kamatot csak az itt szereplő feltételek bekövetkezése esetén módosítanak egyoldalúan. Az adósok otthonának védelmében a kódex aláírói azt is vállalják, hogy késedelmes fizetés esetén azonnal felveszik az ügyféllel a kapcsolatot és vele együtt alakítják ki a tartozás kiegyenlítésének módját, lehetőleg elkerülve a végrehajtást, és legalább 90 napot biztosítanak az adósnak, hogy saját maga értékesíthesse ingatlanát. Az aláíró bankoknak lehetőséget kell adniuk a devizaalapú hitelek egyösszegű törlesztésére, mégpedig devizában. Ez azt jelenti, hogy az ügyfelek kisebb költségekkel, nagyobb biztonságban is rendezhetik adósságukat.

(folyt.)

Kiadó: Kormányszóvivői Iroda

OGY – Navracsics: a kormány okozta a bajokat, amelyek miatt áldozatot várnak a lakosságtól

2009. szeptember 14.

    Budapest, 2009. szeptember 14., hétfő (MTI) – A Fidesz szerint a kormány most úgy kér újabb áldozatot a lakosságtól, hogy valójában a kabinet tett meg mindent annak érdekében, hogy ilyen gyenge, instabil legyen az ország helyzete.

    Navracsics Tibor, a Fidesz frakcióvezetője hétfőn az Országgyűlésben azt mondta: a kormány eljátszotta az ország hitelességét, az ország iránti nemzetközi bizalmat. Úgy fogalmazott: "önök mindent megtettek azért, hogy ma Magyarország egy gyenge, instabil, szegényes gazdasági erővel rendelkező ország legyen, és ez nem elég önöknek, önök további áldozatot várnak az emberektől".

Mint mondta, nem tudják, miért vár a kormány újabb áldozatot, mert ez az út nem vezet sehova, ugyanis ez a leszakadás, a gyengeség útja, a kabinet pedig nem tett olyan javaslatot, amely beindítaná Magyarországon a gazdasági növekedést.

Hozzátette: a forint árfolyamával érvelni nevetséges. Navracsics Tibor közölte: "a szocialista technika szerint", ha a forint-euró árfolyama 280 forint felett van, akkor arról a nemzetközi folyamatok tehetnek, de ha 280 forint alatt van, akkor az a kormány iránti bizalmat jelenti.

Az ellenzéki politikus Bajnai Gordon miniszterelnök napirend előtti felszólalására válaszolva azt kérdezte: "Miniszterelnök úr tévedésből hozta el Gyurcsány Ferenc egy beszédét, vagy fizetett érte?"

Hozzáfűzte: Gyurcsány Ferenc már több hónapja nem szólalt fel a magyar Országgyűlésben, de most az ismerős mondatok mintha egy kicsit "visszahoznák szellemét".

Navracsics Tibor szerint az elhangzott adatok alapján a beszéd 2005 szeptemberében, októberében íródhatott.

Az ellenzéki politikus azt mondta, a kormányfő beszédéből "egy mondat mintha megállt volna a levegőben", amikor Bajnai Gordon azt mondta, öt hónapos a kormány.

Emlékeztetett arra, hogy a miniszterelnök öt hónapja és három napja még a Gyurcsány-kormány gazdasági minisztere volt, és 2006 óta része volt az ország gazdasági mélyrepülésében, az eladósodásban, a bizalomvesztésben.

A frakcióvezető adatokat sorolva elmondta: amióta a szocialista és szabad demokrata kormány van hatalmon Magyarországon, folyamatosan csökken az ország versenyképessége. Hozzáfűzte: az államadósság utoljára 1995-ben volt ilyen magas, mert most minden állampolgárra kétmillió forint adósság jut.

A munkanélküliség utoljára az 1990-es évek közepén volt ilyen magas, a júliusi infláció a második legmagasabb az európai unión belül – mutatott rá.

Navracsics Tibor a miniszterelnök szavaira utalva közölte: a parlamenti ülésteremben lehet, hogy mindnyájan nyertesei lesznek a 2010-es költségvetésnek, de csak azért, mert nincs olyan a teremben, aki kedvezményes vagy ingyenes gyermekétkeztetésben részesülne, vagy csak a nyugdíjából élne.

A Fidesz "gratulál" a kormány száz napjához, az újabb megszorításokhoz

2009. július 24.

    Budapest, 2009. július 24., péntek (MTI) – A Fidesz "gratulál" aBajnai-kormány első száz napjához: az újabb értelmetlen megszorító csomagokhoz, a jelentős gazdasági visszaeséshez és munkanélküliséghez – közölte Cser-Palkovics András, a Fidesz helyettes szóvivője pénteken az MTI-vel.

    A Bajnai-kormány régi, öreg szocialistáktól hemzsegő "szakértői" kormány, soha senki által semmire meg nem választott, szégyellnivaló üzleti múltú miniszterelnökkel – olvasható az ellenzéki politikus közleményében, amelyben a kormány elmúlt száz napjának  tevékenységét értékeli.

Cser-Palkovics András szerint a kabinet választói felhatalmazás nélküli (illegitim) kormányzást folytat, drasztikus áremelések, a nyugdíjak és a fizetések csökkentése, sorozatos adóemelések, ingatlanadó, elárverezett otthonok jellemzik tevékenységét.

A helyettes szóvivő szerint a kormány újabb és újabb értelmetlen megszorító csomagokat fogadott el, a gazdasági mutatók azonban ezzel párhuzamosan romlanak, jelentős a gazdasági visszaesés, már tíz százalék közelében a munkanélküliség, egyre több vállalkozás megy tönkre. Gratulálunk – zárta közleményét Cser-Palkovics András.

Az Országgyűlés április 14-én szavazta meg azt a bizalmatlansági indítványt, amellyel leváltották Gyurcsány Ferencet a kormányfő posztról és helyére Bajnai Gordon korábbi gazdasági minisztert választották meg. A döntést 204 igen szavazattal, nem szavazat nélkül, 8 tartózkodással fogadták el. A Fidesz és a KNDP képviselői bent voltak az ülésteremben, gombot azonban nem nyomtak a szavazáskor.

OS – Üdv a banánköztársaságban A Lehet Más a Politika párt levele Bajnai Gordon miniszterelnökhöz (1. rész)

2009. július 9.

    Budapest, 2009. július 9., csütörtök (OS) – Bajnai Gordon

A Magyar Köztársaság miniszterelnöke részére

Miniszterelnöki Hivatal

1055 Budapest, Kossuth Lajos tér 4.

Tisztelt Miniszterelnök Úr

A Lehet Más a Politika félelmei a sukorói King’s City beruházás kapcsán a sajtóhírek szerint sajnos igaznak bizonyultak. A helyszínül szolgáló Fejér megyei földterületek hasznosítását a kormányzat korábbi, a beruházónak tett ígérete szerint előkészítik, a működéshez szükséges minisztériumi engedély rendben van. Az LMP májusi sajtóközleményében így fogalmazott: "A King’s City-ügy jó illusztrációja annak, ahogyan a hatalom egyes, jó kapcsolatokkal rendelkező befektetők beruházásait igyekszik mentesíteni a hatósági és társadalmi ellenőrzés alól." (http://www.lehetmas.hu/hirek/382)

Ma már nem csak azzal kell szembenéznünk, hogy önkormányzataink gyakran kizárólag a beruházók igényei szerint alakítják szabályozásaikat, megfelelő tőkeerővel az országos szintű jogalkotás is befolyásolható lett. Innen alig van lejjebb: ez a banánköztársaságok szintje. A szocialista kormányzatok az elmúlt években fokozatosan feladták a választók érdekeinek és az alkotmányos jogok (így az egészséges környezethez való jog) képviseletét, helyette a beruházói érdek vált államcéllá. Ezzel együtt olvadt el a kormányzat, a döntéshozók és a demokratikus politika iránti bizalom is. A költségvetési egyensúly helyreállításának igen kellemetlen mellékhatásai lesznek, ha a választópolgárokban az a meggyőződés ver gyökeret, hogy áldozatokat csak tőlük várnak el és bizonyos gazdasági lobbik érdekében az állam egyáltalán nem szívbajos a közvagyon kezelése kapcsán. A kormányzat ezzel magas labdát ad az antidemokratikus, szélsőséges megoldások képviselőinek.

A bizalom helyreállítása nem tűr halasztást, és látszatmegoldásokkal nem kivitelezhető. Szigorú, következetes antikorrupciós csomagra van szükség. (Erre vonatkozó javaslatainkat, illetve a kormány korábbi ígéreteinek betartását firtató érdeklődésünket lásd itt: http://www.lehetmas.hu/hirek/73 és itt: http://lehetmas.hu/allasfoglalasok/408.) Különösen sürgős az önkormányzati és kormányzati döntéshozatal átláthatóságának, ellenőrizhetőségének megerősítése, hiszen azért van ma King’s City-ügy, mert az elmúlt években a Parlament ötpárti egyetértéssel sorra fogadott el olyan törvényeket, amelyek az állampolgári beleszólást ellehetetlenítették.

Kiadó: Lehet más a politikai párt LMP

OS – Üdv a banánköztársaságban A Lehet Más a Politika párt levele Bajnai Gordon miniszterelnökhöz (2. rész)

2009. július 9.   

Budapest, 2009. július 9., csütörtök (OS) –

   Az LMP szerint elodázhatatlan a kiemelt beruházásokról szóló törvény és az autópálya-törvény felülvizsgálata. Meg kell szüntetni annak lehetőségét, hogy az önkormányzati testületek üzleti érdekre hivatkozva a közvagyon sorsáról döntő üléseikről kizárják a nyilvánosságot. A közigazgatásban, a jogalkotásban és az állami vagyonkezelésben maradéktalanul érvényesíteni kell az adatvédelmi törvény, az Aarhusi Egyezmény és más, átláthatóságot és civil kontrollt lehetővé tevő előírásokat. A kormányzat elszámoltathatóságának ma már nem látjuk más biztosítékát, mert a közjogi rendszer ellenőrző mechanizmusait az elmúlt években a kabinet részben felszámolta, részben megtalálta kikerülésének módozatait.

Tisztelt Miniszterelnök Úr

Az LMP felszólítja Önt és kormányát, hogy azonnal kezdeményezze a fenti célok megvalósulását akadályozó joganyag felülvizsgálatát, a részvételre és nyilvánosságra vonatkozó jogszabályok (így az elektronikus információszabadságról, a közérdekű és környezeti adatok nyilvánosságáról, a társadalmi részvételről szóló rendelkezések) megvalósítását. Ugyancsak elkerülhetetlennek tartjuk a sukorói beruházás alapos, elfogulatlan kivizsgálását, valamint más, a törvénytelenségek gyanújával hasonló módon beárnyékolt beruházás (mindenekelőtt az óbudai Álomsziget kaszinóváros) körülményeinek feltárását, és a vizsgálat idejére való felfüggesztését.

Tájékoztatjuk, hogy levelünket a nyilvánosság számára megismerhetővé tesszük.

Tisztelettel,

Jávor Benedek

A Lehet Más a Politika szóvivője

Budapest, 2009. július 9.

Kiadó: Lehet más a politikai párt LMP

Létrejött a megállapodás az EU-val – lehívható a harmadik részlet

2009. június 12.

   Budapest, 2009. június 12., péntek (MTI) – Létrejött a megállapodás az Európai Unióval (EU), június 11-én aláírták a Kiegészítő Egyetértési Megállapodást, amelynek alapján Magyarország lehívhatja nemzetközi finanszírozási csomag európai uniós részének harmadik részletét.

    A hitelrészlet folyósítására a hónap végéig sor kerül. Magyarország még az elmúlt év végén állapodott meg az Európai Unióval és a Nemzetközi Valutalappal (IMF) egy 20 milliárd euró összegű finanszírozás csomagról.

A pénzügyi támogatást négy részletben fizetik ki: az első 2 milliárd euró összegű részlet folyósítása 2008. december 9-én, a második 2 milliárd euró összegű részlet folyósítása 2009. március 26-án megtörtént.

A 2009. II. negyedévre ütemezett, 1,5 milliárd euró összegű harmadik részlet lehívását megelőzően az Európai Bizottság 2009. május 7-18. között tárgyalásokat folytatott Magyarországon a lehíváshoz kapcsolódó feltételek megvalósulásának vizsgálata, illetve a makrogazdasági kilátások egyeztetése céljából. A megbeszélésekre az IMF és Magyarország közötti készenléti hitelmegállapodás második felülvizsgálatával egy időben került sor.

A megbeszélések során – figyelembe véve az aktuális gazdasági fejleményeket, a gazdaságpolitikai programot megalapozó növekedési prognózis módosítását, valamint az április közepén megalakult Bajnai-kormány programját – módosultak a hitelcsomag 4. hitelrészletének lehívásához kapcsolódó gazdaságpolitikai feltételek.

A 4. részletre vonatkozó módosuló gazdaságpolitikai feltételeket a második Kiegészítő Egyetértési Megállapodás tartalmazza.

OS – MESZ: Bajnai az IMF-iskola éltanulója

2009. május 7.

   Budapest, 2009. május 7., csütörtök (OS) – Bajnai Gordon a legrosszabb magyar hagyományok folytatójaként a nyugati pénzügyi szervezetek előtti frusztrált, kicsinyhitű hajbókolást gyakorolja ahelyett, hogy a magyar társadalom általános válságát orvosló programot alkotna és hajtana végre. A Magyarok Egymásért Szövetsége a Nemzetközi Valutaalap vállveregetései helyett a nemzet támogatását kívánja elnyerni válságkezelő programja megvalósításához.

    Nemzetközi pénzügyi körökben egyre elterjedtebb vélemény, hogy hazánk követi legpéldásabban az IMF tanácsait a globális pénzügyi egyensúlytalanság következményeinek kormányzati "kezelése" kapcsán. A külső pénzügyi körök ismételten azt a (’90-es évekből már) jól ismert színjátékot akarják előadni számunkra, hogy Magyarország a régió éltanulója, aminek köszönhetően hamarosan a térség éllovasa lehet. A MESZ a többi politikai erővel ellentétben nem szenved kóros feledékenységben a gazdasági folyamatok terén, így szövetségünk pontosan emlékszik arra, hogy Magyarország akkor volt a legmélyebb társadalmi és gazdasági krízisben, akkor privatizálták mélyen áron alul legértékesebb javait, mikor hazánkat a nyugati szervezetek és hazai "szakértőik" közép-európai éllovasnak hazudták.

A MESZ-nek nem célja, hogy az egyre mélyülő gazdasági – társadalmi örvényben lévő Magyarország osztályelső legyen az IMF-iskolában. Bajnai Gordon olyan nagy buzgalommal jelentkezik a nemzetközi pénzvilág felkínálta újabb hitellehetőségekre, hogy majd’ kiesik az első padból, de nagy igyekezetében sokkal több kárt okoz, mint azt a magyar társadalom legsötétebb álmaiban gondolná.

A Magyarok Egymásért Szövetsége szerint a Napnál is világosabb, a globális pénzhatalom célja további eladósításunk, amihez parlamenti pártjaink egységesen asszisztálnak. A MESZ ismételten felhívja a közvélemény figyelmét, hogy minden eszközzel meg kell akadályoznunk, hogy a teljes egészében leszerepelt politikai "elit" újabb hitelek felvételével végzetesen eladósítsa gyermekeink, unokáink jövőjét.

Budapest, 2009. május 7.

                    Magyarok Egymásért Szövetsége

Kiadó: Magyarok Egymásért Szövetsége

Post a comment or leave a trackback: Trackback URL.

Trackbacks

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

%d blogger ezt kedveli: