Az egyiptomi demokrácia kísérlet megbuktatása?

Nasr City, Kairo, Egyiptom – 2013. július 8. hajnali 4 óra

~3 órával ezután láttam: Az Aljazeera English csatorna élő közvetítése szerint ebben az időpontban támadták meg az ezen a helyen napok óta tüntető, Mohammed Morszi eltávolított elnök békés híveit fegyveresek. Fegyveresek, mégpedig a megtámadottak beszámolói szerint a katonaság és a biztonsági erők alakulatai.

image

Kép: Aljazeera English csatorna, 2013. július 8. reggel 9 óra (magyar idő szerint)

Az ottaniak 34 halottról és akár 500 sebesültről beszéltek. Az Aljazeera English közvetítése élőben mutatta a sebtiben felállított kórházat, ahol 5 halott zászlóval letakart holtestét és egy sor úgy-ahogy ellátás alatt álló sebesültet lehetett látni. Az ottlévők mutattak műanyag zacskóban összegyüjtött töltényhüvelyeket is, bizonyítandó éles lőszerek használatát.

image

A hadsereg ebben az időben, tehát 3 órával később adott hírt arról, hogy a kérdéses időpontban a Köztársasági Gárda főhadiszállását, ahol állítólagosan Morszi elnököt őrzik, tüntetők támadták, melynek következtében egy tiszt meghalt és több katona megsebesült.

Ezzel végképp állítható, hangzott egy kommentár, hogy Egyiptomban nem működik az állam. Ez rendkívüli probléma, mivel ezzel a vérengzéssel végképp polarizálódott az egyiptomi társadalom, lehetetlenné téve bármilyen közmegegyezést. A kvatari egyetem közel-keleti történelmének tanára, Mahjoob Zweiri szerint ez a polarizáció nem kis részben a média elmúlt időszak beli működésének is köszönhető, ami folyamatosan növelte az egyiptomi társadalmon belüli csoportok közötti ellentéteket. Továbbá az is meghatározó volt, hogy miközben demokratikus választások útján új felső vezetés került az állam élére, ettől lejjebb minden maradt változatlan.
A médiával kapcsolatos legújabb összegző információ:
Egypt: Mayhem, Morsi and the media [Al Jazeera English, July 7, 2013]

Examining Mohamed Morsi’s relationship with the media and the state of journalism under Muslim Brotherhood rule.

Végezetül nem szabad elfelejtenünk, hogy maguk az érintett új politikai szereplők már hét hónappal ezelőtt éles ellentétbe kerültek egymással:

Discussing Egypt’s constitutional crisis [AlJazeeraEnglish YouTube channel, Nov 30, 2012]

Mahjoob Zweiri teaches contemporary history and politics of the Middle East at Qatar University here in Doha. He joined Al Jazeera to discuss the latest developments in Egypt’s constitutional crisis.

Ezt követően lássuk az Aljazeera English csatorna két összegző riportját a ma hajnalban történetekről:

Makeshift hospital treats scores of injured in Egypt [AlJazeeraEnglish YouTube channel, June 8 at 8:10 GMT, 2013]

There has been a violent confrontation in the Egyptian capital between supporters of the deposed President Mohamed Morsi and security forces. These pictures appear to show a makeshift hospital in Nasr city. The Muslim Brotherhood says that at least five bodies were brought here after police stormed a peaceful sit-in and fired teargas at the pro-Morsi gathering. Morsi supporters say the injured are also being treated in this medical camp.

Egypt’s Brotherhood alleges Cairo massacre [AlJazeeraEnglish YouTube channel, June 8 at 9:26 GMT, 2013]

A deadly shooting at the site of a sit-in by Muslim Brotherhood supporters in Cairo, demanding the reinstatement of ousted President Mohamed Morsi, has left many people dead. The Egyptian health ministry said at least 42 people had been killed and more than 300 injured the incident early on Monday morning. Al Jazeera’s Mereana Hond reports.
Post a comment or leave a trackback: Trackback URL.

Trackbacks

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Kapcsolódás: %s

%d blogger ezt kedveli: