Antagonisztikus megosztottság Szíriában, antagonisztikus megosztottság Libanonban

KÖVETÉS: Szándékolt USA beavatkozás előtti “igazolás”:
U.S. Government Assessment of the Syrian Government’s Use of Chemical Weapons on August 21, 2013 KÖVETÉS VÉGE

Fontos tudnunk, hogy sokkal többről van szó, mint Az egyiptomi demokrácia kísérlet megbuktatása? (szoclib.wordpress.com, 2013. július 8)

Megtekintve például az Inside Syria – A new way forward for Syria’s opposition? [Al Jazeera English YouTube channel, May 26, 2013] videót ugyanis még fogalmunk sincs arról, hogy mi is vezetett ehhez a páratlan emberi tragédiához:

We look at the implications of a new opposition proposal that allows President Bashar and his allies to leave Syria. Stephen Cole discusses the latest developments with guests: Khaled Saleh, head of the media office of the Syrian National Coalition; Ammar Waqqaf, a Syrian political activist; and Mahjoob Zweiri, a professor of modern and contemporary history of the Middle East at Qatar University.

Ugyanakkor a szíriai, és sajnos az egyre jobban érezhető libanoni tragédia valódi, teljes hátterének megértése, a “még” csak potenciális veszélyként jelentkező egyiptomi tragédia mélységes veszélyeinek megértéséhez is elengedhetetlen. Már a párhuzamosságok és kapcsolódások okán is.

Egyiptom és Szíria. Katonai hátterű, diktátori uralom évtizedeken át, Szíria esetében a diktátornak mindenben engedelmeskedő egypárti rendszerrel. Az alábbi videóban elhangzik, hogy a 80-as évek elejére ez a rendszer oda vezetett, hogy egyenesen Sztálin 20 millió saját lakos halálához vezető népírtásához jutottak el a rezsim vezetői követendő példaként.

A tömeges népírtás első szíriai megnyilvánulásáról nekem is vannak személyes emlékeim. 1982-ben akkori munkahelyemről (SzÁMOK) több kollégám is a szíriai Aleppóba utazott egy ottani egyetemen zajló ENSZ projekt keretében. Damaszkuszból autóbusszal Aleppóba tartva áthaladtak Hama városán és döbbenettel látták, amint szíriai katonai teherautókról valósággal szórják az élelmet elárvult gyerekek és néhány felnőtt ember alkotta éhező tömeg közé, miközben a város is romokban van.

Aleppóban bizalmasan megtudták, hogy az ún. muszlim testvérek felkelésének leveréséről volt szó. A teljes történet valahogy úgy szólt, hogy a szíriai diktatúra és muszlim testvérek közötti rejtett küzdelem eljutott a teljes népfelkelés országos kirobbantásának tervéhez a testvériség részéről. Mivel a szír hadseregnek összesen öt bevethető divíziója volt, az ország öt városában gondolták egyszerre kirobbantani a felkelést. Mivel azonban a szír titkosszolgálatnak voltak beépített emberei, így a tervet idő előtt megtudták. Ugyanakkor a muszlim testvéreknek is voltak beépített ügynökeik, akik a Hamaban készülő felkelőket erről értesíteni tudták, így ott idő előtt kirobbantották a felkelést.

Nem kesztyűs kézzel történt persze ez a dolog, hanem lefogták a diktatúra ottani embereit, nyilvánosan kivégezték őket, majd közölték a kivégzésre összehívott lakossággal, hogy aki nem csatlakozik hozzájuk az hasonló sorsra jut. Itt megjegyzem, hogy az alábbi második videó ilyen részletekről nem számol be, csak azt említi, hogy 300 muszlim fegyveres harcolt az ellenük kirendelt katonai erőkkel.

Maga a diktatórikus rendszer azonban sokkal kíméletlenebb volt, ha egyáltalán lehet a kíméletlenség fokát ilyen esetekben minősíteni. Miután ugyanis tüzérséggel (a videó szerint repülőkről bombáztak is) gyakorlatilag rommá lőtték a város jó részét és a felkelők visszahúzódtak az ottani ősrégi kazamatákba, azzal sem “cicóztak” sokat, hanem egyszerűen szétlőtték a kazamaták bejáratait.

Azért is voltam erre a történetre igen “fogékony” mivel a történet legelejéről, vagyis a hamai felkelés tényéről még a magyar pártállam vezető lapja is beszámolt, hogy pl. a BBC-ről ne is beszéljünk. Ezt követően azonban mind keleten, mind nyugaton elhallgattak a hírcsatornák, mintha semmi sem történt volna. Ezt különösen a nyugati csatornák esetében találtam elképesztőnek. Így amikor visszatérő kollégáimtól megtudtam mindent, mondanom sem kell, egyszer és mindenkorra megrendült a bizalmam az ún. nyugati hírcsatornák hitelességében. … Ez persze már egy másik történet. …

Mindez ugyanakkor így kezdődött:

Részlet a magyar Wikipédia Szíria bejegyzéséből:

A nemzetközi támaszt kereső köztársaság 1958-ban unióra lépett Egyiptommal, létrehozva az Egyesült Arab Köztársaság nevű államszövetséget, de a nyomasztó egyiptomi fölény miatt 1961-ben kilépett. 1964-ben az arab szocialista Baasz párt került hatalomra, amely 1966-ban puccsszerűen kizárta a többi pártot a kormányzatból. A baaszistákat azonban – főleg az 1967-es hatnapos háborúban Izraeltől elszenvedett vereséget és a Golán-fennsík izraeli megszállását követően – szintén belső ellentétek osztották meg, és 1970-ben a korábbi védelmi miniszter, az alavita Háfez el-Aszad vezetésével párton belüli hatalomátvétel történt (hivatalos megnevezése al-haraka at-taszhíhijja, azaz javító mozgalom).

Ezt egészíteném ki az Al Jazeera alábbi történelmi videója alapján készített rövid összegzéssel:

… A Baasz (Ba’ath) párt úgy gondolta, hogy megoszthatja Nasszerrel a hatalmat. Miután ezt Nasszer megtagadta ellene fordultak. Az Egyiptomtól való elszakadás után a Nasszer által már szétvert Baasz párt eleve gyanús volt a többi politikai szereplőnek, így meglehetősen távol kerültek a demokratikus úton történő hatalomszerzés lehetőségétől. A háttérben legerősebb Baasz párti szerveződés, az ún. Katonai Bizottság (Military Committee) ezért, a párt szellemi atyjának titkos támogatásával, államcsínyt hajtott végre 1963 március 8-án (ld. 1963 Syrian coup d’état). …

Ezidő alatt kezdett egyre jelentősebb erővé válni a muszlim testvériség (ld. Muslim Brotherhood of Syria) mozgalma. 1964 áprilisában Hama (ld. Ḥamāh, vagy Hama) városában a mozgalom támogatói az utcára vonultak, hogy elitéljék a Baasz pártot. Barikádokat állítottak fel és megtámadták a Baasz párt helyi irodáit. A szíriai államvezetés azonnal tankokat vetett be, hogy letörje a lázadást. Azokat, akik a helyi mecsetbe menekültek szabályosan lebombázták. 40 embert gyilkoltak meg ekkor, másokat letartóztattak, még másokat halálra ítéltek. … Mindez azzal ér véget, hogy miután a Katonai Bizottságot még Egyiptomban megalakító, öt Baath párti katonatiszt (mindannyian a síita iszlám vallás “titoktartásról híres” alevita és iszmailita leágazásához tartoztak) közül már csak kettő maradt, Mohamed Omran-t (Muhammad Umran) libanoni számüzetésében ölette meg a 2000-ig diktátorként uralkodó Háfez el-Aszad (Hafez al-Assad) 1972-ben.

Al Jazeera World – Syria: The Reckoning – Episode 1 [AlJazeeraEnglish YouTube channel, April 17, 2013]

Since its independence from France in 1946, Syria has been rocked by periods of political instability. Syria: The Reckoning tells the story of the past and brings it right up to the present to provide deeper historical context to the events of today as war continues to rage in Syria with the unleashing of many of the forces which had been previously repressed. As the colonial hold of the great powers began to fade and the region witnessed a wave of Arab nationalism, Syria shifted through a succession of military coups.

EZT MÁRA (2016) TÖRÖLTÉK, EZÉRT HELYETTE:

A továbbiakat nem kommentálnám:

Al Jazeera World – Syria: The Reckoning – Episode 2 [AlJazeeraEnglish YouTube channel, April 24, 2013]

Since its independence from France in 1946, Syria has been rocked by periods of political instability. As the colonial hold of the great powers began to fade and the region witnessed a wave of Arab nationalism, Syria shifted through a succession of military coups. But in 1970, Hafez al-Assad, an ambitious minister of defense, seized control. Rising from a humble background in western Syria, he was to rule the country for 30 years. His was an autocratic one-party state in which any dissent was ruthlessly suppressed. Following the death of Hafez in 2000, father was succeeded by son – Bashar al-Assad took the reigns and a dynasty was born. In 2011, with the region in revolt, the al-Assad regime was challenged.

LECSERÉLTÉK ERRE:

Al Jazeera World – Syria: The Reckoning – Episode 2 [AlJazeeraEnglish YouTube channel, March 10, 2015]

[a szöveg változatlan maradt – text remained unchanged] Since its independence from France in 1946, Syria has been rocked by periods of political instability. As the colonial hold of the great powers began to fade and the region witnessed a wave of Arab nationalism, Syria shifted through a succession of military coups. But in 1970, Hafez al-Assad, an ambitious minister of defense, seized control. Rising from a humble background in western Syria, he was to rule the country for 30 years. His was an autocratic one-party state in which any dissent was ruthlessly suppressed. Following the death of Hafez in 2000, father was succeeded by son – Bashar al-Assad took the reigns and a dynasty was born. In 2011, with the region in revolt, the al-Assad regime was challenged.

EZT MÁRA (2016) TÖRÖLTÉK, EZÉRT HELYETTE:

És mindennek szoros kapcsolata volt (és van) a libanoni helyzet alakulásával:

Al Jazeera World: Lebanon: Sibling of Syria [AlJazeeraEnglish YouTube channel, March 13, 2013]

With war in Syria threatening to spill over into Lebanon, this film examines the two countries’ shared history.
Reklámok
Post a comment or leave a trackback: Trackback URL.

Trackbacks

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

w

Kapcsolódás: %s

%d blogger ezt kedveli: