Költségvetési szirt (fiscal cliff) krízis az USA-ban

image
source: http://www.whitehouse.gov/omb/budget/Historicals/

Gondoljuk meg, 1 327 milliár dollár csak a 2012-es év költségvetési deficitje az USA-ban, azaz a 2012-es év 314.686.189 fős lakosságával számolva minden egyes lakosra, beleértve csecsemőket, gyerekeket, diákokat, munkanélkülieket és inaktív időseket is, nem kevesebb, mint 4217 dollár, csak ebben az évben felhalmozott adósság esik.

Erről szól a címben jelzett és az alábbiakban olvasható, MTI hírekben kifejtett történet, no meg arról, hogy az egy éve elhatározott, 600 milliárd dolláros költségvetési szigorítás mégse lépjen életbe a jövő évben, vagy legalább is közel sem a már elhatározott mértékben, mert akkor az recesszióba sodorhatná az Egyesült Államokat, sőt a világgazdaság egészét.

Könnyen elképzelhető tehát, hogy nem lesz ekkora megszorítás és akkor a jövő évi és azutáni éves adósságállomány növekedés hasonlóan több ezer dolláros lesz az egyes amerikai lakosokra vetítve, valamint a GDP arányos költségvetési hiány nem fog tudni még 5% alá sem jutni, hanem a jelenlegi 10%-osról lassan fog csak araszolgatni az 5% felé.

Fontos tanulság lesz mindez az Európai Unióban történő dolgokra nézve, nem utolsó sorban pedig a Magyarországgal szemben alkalmazott, kíméletlen költségvetési megszorítások szempontjából (ld. túlzottdeficit-eljárás) illetve az íly módon kikerülhetlen adósság kezelésének kormányzati stratégiáját és ennek gátlástalan szoclib oldali “kritizálgatását” tekintve. Arról ne is beszéljünk, hogy a fenti diagrammra tekintve egyszerű kérdés fogalmazódhat meg mindenkiben: Ki finanszírozta és finanszírozza egyre inkább az Egyesült Államokban élők kimagaslóan magas életszínvonalát? Kimutathatóan legalább 1974 óta. Azaz 36 éve! Gondoljuk meg, már az elhatározott költségvetési szigorítás is abban állt, hogy az USA szuverén adósságállományának növekedését felülről korlátozzák 16 394 milliárd dollárban, azaz minden élő személyre nézve 52 ezer dollárban. Ez fog tehát még tovább növekedni!

És íme a hírekben megfogalmazott dilemma, ami a “költségvetési szirt (fiscal cliff)” néven szerepel a napi híradásokban:

Világgazdaság-USA2012-költségvetés
USA 2012 – Londoni elemzők: az első feladat a "fiscal cliff" elkerülése

Kertész Róbert, az MTI tudósítója jelenti:
    London, 2012. november 7., szerda (MTI) – Barack Obama újjáválasztott amerikai elnök első és igen nehéz kihívása a drámai mértékű, recesszióval fenyegető államháztartási kiigazítási csomag, a "fiscal cliff" januári életbe lépésének elkerülése lesz – vélekedtek a demokrata párti elnök választási győzelmét kommentáló szerdai értékeléseikben londoni pénzügyi elemzők, akik szerint a költségvetési reformok elmaradása esetén az Egyesült Államok újbóli leminősítése sem kizárható.

    A Commerzbank – az egyik legnagyobb európai pénzügyi szolgáltató csoport – londoni elemzőinek számításai szerint a Kongresszus és a Fehér Ház közötti tavalyi adósságlimit-vita kompromisszumos megoldásának részeként kidolgozott radikális költségvetési hiánycsökkentő csomag az amerikai hazai össztermék (GDP) hozzávetőleg 4 százalékának megfelelő hirtelen megszorítást jelentene.     
    A ház szerint ha a konszolidációs program a jelenlegi költségvetési törvényben foglalt formájában lép életbe 2013-ban, az bizonyosan recesszióba sodorja az amerikai gazdaságot.
    A piaci zsargonban meghonosodott "fiscal cliff" – "költségvetési sziklaszirt" – félhivatalos elnevezés is arra a befektetői félelemre utal, hogy a kiigazító csomag maradéktalan érvényesítése esetén az amerikai gazdaság e "sziklaszirt" széléről ismét a recesszió szakadékába zuhanhat.
    Nagy londoni házak azt sem tartják kizártnak, hogy az Egyesült Államokat ebben az esetben a világgazdaság is követné a recesszióba.
    A Fitch Ratings nemzetközi hitelminősítő minap Londonban ismertetett elemzésében egyenesen arra a következtetésre jutott, hogy a legnagyobb egyedi rövid távú kockázatot a világgazdasági növekedésre a radikális amerikai költségvetési hiánycsökkentő program jelenti.
    A Fitch szakelemzői az Oxford Economics szimulációs modelljét felhasználó számítási módszerük alapján kimutatták, hogy a konszolidációs program intézkedései – ha valóban jelenlegi formájukban lépnek életbe – a legjobb esetben is megfelezhetik a világgazdaság jövő évi növekedési ütemét a cég által 2013-ra alapesetben jósolt 2,6 százalékos globális GDP-bővüléshez képest, sőt – bár nem ez a Fitch központi forgatókönyve – recesszióba is sodorhatják az Egyesült Államokat és a világgazdaság egészét.
    A hitelminősítő londoni elemzői szerint ez "felesleges és elkerülhető" recesszió lenne, ezért a Fitch arra számít, hogy az amerikai kiigazítás mértékét végül "kezelhetőbb" szintre enyhítik jövőre.
    Ugyanerre a következtetésre jutottak Obama választási győzelmét kommentáló szerdai helyzetértékelésükben a Commerzbank szakértői. A ház közgazdászai közölték: alapeseti forgatókönyvük az, hogy a jelenlegi Kongresszus megbízatásának hátralévő idejében megállapodásra jut olyan költségvetési intézkedésekről, amelyekkel idő nyerhető addig, amíg az új törvényhozás jövőre kidolgozhatja a megfelelő kompromisszumot.
    A Commerzbank elemzői szerint azonban ezt az előrejelzésüket kockázatok terhelik, mivel nem vehető biztosra, hogy a mostani Kongresszus valóban képes lesz elérni az ehhez szükséges közös álláspontot a következő néhány hétben.
    Mindemellett az sem bizonyos, hogy az újjáválasztott Obama elnök hajlandó lesz a republikánusok minden követelésébe belemenni a kompromisszum érdekében.
    A Commerzbank szakértőinek számításai szerint szeptember végén a nominális amerikai szuverén adósságállomány 367 milliárd dollárnyira volt a tavalyi adósságlimit-megállapodásban kijelölt 16 394 milliárd dolláros felső határtól, és az idei év végére várhatóan eléri ezt a határt.
    Bizonyos "költségvetési trükkökkel" biztosítható lesz még néhány heti mozgástér, de februárra e mozgástér is valószínűleg teljesen elfogy, ezután pedig várhatóan ismét felszínre kerülnek a költségvetési konfliktusok a Commerzbank szerdán vázolt forgatókönyve szerint.
    A ház elemzői azt jósolják, hogy a republikánusok ismét megpróbálják az adósságlimit emelését saját programjuk legalább részbeni áthajtására felhasználni. Valószínűleg ragaszkodni fognak a kiadáscsökkentések "civil" részének végrehajtásához, és megpróbálják kiterjeszteni a Bush-kormány által életbe léptetett adókedvezmények zömének hatályát.
    Ez az alapállás még nehezebbé teszi majd a "fiscal cliff" jelentette problémák megoldását, és összességében fennáll az a kockázat, hogy az adósságlimittel kapcsolatos tavalyi konfliktus jövőre ismét előkerül – jósolták szerdai elemzésükben a Commerzbank szakértői.
    Felidézték, hogy a Standard & Poor’s hitelminősítő az Egyesült Államok szuverén adósosztályzatának tavalyi leminősítését elsősorban a politikai kockázatokkal – vagyis a költségvetési reformokkal kapcsolatos megállapodási készség hiányával – indokolta. A Commerzbank elemzői szerint – függően attól, hogy a további költségvetési tárgyalások miként haladnak – nem zárható ki az Egyesült Államok újabb leminősítése akár más nagy hitelminősítők részéről.
     Az egyik legtekintélyesebb londoni gazdasági-üzleti elemzőcég, a Centre for Economics and Business Research (CEBR) szakértői ugyanakkor azt emelték ki szerdai helyzetértékelésükben, hogy mind Barack Obama, mind republikánus kihívója, Mitt Romney "figyelemreméltóan kétpárti" beszédet tartott a választási eredmények ismertté válása után. A CEBR elemzői szerint ha "ezt a kétpárti hangulatot" sikerülne menteni az elnök és a republikánus többségű Képviselőház közötti tárgyalásokba, amelyek a "fiscal cliff" automatikus érvényesítésének elkerülését célozzák, akkor folytatódhat az amerikai gazdaság fellendülése.
    A ház előrejelzése szerint az amerikai növekedés jó eséllyel így sem gyorsulna jelentősen a mostani 1,2-2 százalék fölé, ám más nyugati gazdaságok teljesítményéhez mérve ez is jó eredmény lenne.

Világgazdaság-Japán-Egyesült Államok-felmérés
Londoni befektetői felmérés: a japán befektetők szerint életbe lép a "fiscal cliff"

Kertész Róbert, az MTI tudósítója jelenti:
    London, 2012. november 15., csütörtök (MTI) – A japán befektetők többsége attól tart, hogy nem sikerül elkerülni a "fiscal cliff", vagyis a drámai mértékű amerikai államháztartási megszorító program januárban esedékes életbe lépését – derül ki az egyik legnagyobb londoni pénzügyi szolgáltató csoport csütörtökön ismertetett legújabb felméréséből.

    A Barclays befektetési és elemzőrészlege rendszeresen méri a globális – és ezen belül az amerikai – adósságfinanszírozás szempontjából alapvető fontosságú japán intézményi kötvénybefektetői kör hangulatát.
    Legfrissebb vizsgálata során a ház azt a kérdést is feltette a felmérésbe bevont japán kötvénybefektetőknek, hogy számítanak-e a sok piaci szereplő és elemző által recesszióveszélyesnek tartott, 600 milliárd dolláros – az éves amerikai GDP-érték 4 százalékának megfelelő – adóemelést és kiadáscsökkentést tartalmazó költségvetési csomag legalább időleges életbe lépésére.
    A megkérdezettek 50 százaléka azt válaszolta, hogy "igen, valamelyest", további 10 százalék pedig az "igen, nagyon is" válaszlehetőséget jelölte be, vagyis a japán intézményi befektetők 60 százaléka tart attól, hogy a "fiscal cliff" változatlan formában életbe lép januárban.
    A piaci zsargonban meghonosodott "fiscal cliff" – "költségvetési sziklaszirt" – félhivatalos elnevezés arra a széleskörű befektetői félelemre utal, hogy a kongresszus és a Fehér Ház közötti tavalyi adósságlimit-vita kompromisszumos megoldásának részeként kidolgozott radikális kiigazító csomag maradéktalan érvényesítése esetén az amerikai gazdaság e "sziklaszirt" széléről ismét a recesszió szakadékába zuhanhat.
    A meredek amerikai kiigazítás globális veszélyeire nagy londoni elemzőházak is felhívták a figyelmet.
    A Fitch Ratings nemzetközi hitelminősítő előrejelzése szerint, ha az adóemelési és kiadáscsökkentő költségvetési intézkedéscsomag januárban változatlan formában életbe lép, az "szükségtelen és elkerülhető" recesszióba sodorná az amerikai gazdaságot, és ebben az esetben az amerikai munkanélküliség 2013-ban 10 százalék fölé emelkedne.
    A Fitch londoni szakelemzői az Oxford Economics szimulációs modelljét felhasználó számítási módszerük alapján arra a következtetésre jutottak, hogy a konszolidációs program intézkedései – ha valóban jelenlegi formájukban lépnek életbe – a legjobb esetben is megfelezhetik a világgazdaság jövő évi növekedési ütemét a cég által 2013-ra alapesetben jósolt 2,6 százalékos globális GDP-bővüléshez képest, sőt – bár nem ez a Fitch központi forgatókönyve – recesszióba is sodorhatják az Egyesült Államokat és a világgazdaság egészét.

Világgazdaság-Németország
Bundesbank: nem az euróövezet felelős a világgazdaság lassulásáért

    Berlin, 2012. november 19., hétfő (MTI) – A Bundesbank elemzése szerint nem helytálló az a széles körben elterjedt nézet, amely szerint a világgazdasági növekedés üteme jelentős részben az euróövezeti adósság-válság miatt csökken.

    A német jegybank a novemberi havi jelentéséhez csatolt, hétfőn megjelentetett elemzésben kifejtette: gyakran éri az a vád az euróövezeti döntéshozókat, hogy a megszorításokra épülő válságkezelő politikájuk nemcsak az euróövezetet, hanem az egész világgazdaságot megbéklyózza, mert a keresletcsökkentő hatás révén visszaesik az import, ami hátraáltatja a nagy feltörekvő országok fejlődését. A tényadatok azonban azt mutatják, hogy az euróövezet jelentősége másodlagos a világ nagy gazdasági erőközpontjai számára.
    Brazíliában például, ahol igen jelentősen lassult a gazdaság az utóbbi időszakban, az euróövezetbe irányuló export értéke csupán a hazai össztermék (GDP) 1,75 százalékát tette ki 2011-ben, Indiában pedig ugyanez az arány 2,25 százalék volt. Még a kínai gazdaságban sem igazán nagy az euróövezet jelentősége, a tizenhetekhez irányuló export a kínai GDP 3,25 százalékának megfelelő értékű volt tavaly.
    A világ legnagyobb gazdasága, az Egyesült Államok különösen védett az euróövezet válságtól, hiszen az amerikai GDP-hez viszonyítva mindössze 1,75 százalék az euróövezetbe irányuló export értéke – írta a Bundesbank a Nemzetközi Valutaalap (IMF) adatait idézve.
    A világgazdasági konjunktúra alakulását meghatározó kereskedelmi folyamatok az idén sem váltak drámaivá, az euróövezet importja a világ valamennyi nagy térségét együttvéve 4 százalékkal csökkent 2012 első félévében az egy ével korábbihoz képest.
    Mindent egybevetve az látszik, hogy a tizenhetek importjában a válság következtében végbemenő csökkenés nem gyakorol számottevő hatást a világgazdaságra, ugyanakkor jelentős mértékben hozzájárul az euróövezet egészének stabilizálásához – foglalták össze a Bundesbank elemzői.
    Egy másik vád szerint az euróövezeti válság kezelése körüli bizonytalanság is visszafogja a világgazdasági konjunktúrát – tették hozzá, megjegyezve, hogy korántsem az euróövezet a piacokon eluralkodott bizonytalanság egyetlen forrása. Ott van például a "fiscal cliff" – "költségvetési sziklaszirt" – néven ismert probléma is, amely drámai mértékű amerikai államháztartási megszorító program életbe lépésével fenyeget, vagy a japán államháztartás problémái, illetve a közel- és távol-keleti geopolitikai konfliktusok, amelyek ugyancsak fokozzák a bizonytalanságot – áll a Bundesbank elemzésében.
    A havi jelentés általános részében egyébként a Bundesbank arra figyelmeztet, hogy a német gazdaság növekedési üteme 2012/2013 fordulóján jelentősen lassulhat, főként éppen az egyre nagyobb bizonytalanság miatt. Erre utal a beruházások területén már egy éve jelentkező óvatosság és a foglalkoztatás bővülésének leállása. Jelenleg már csak az építőipar és a lakossági fogyasztás bővül lendületesen – állapította meg a Bundesbank.
    Ugyanakkor az euróövezet egészével ellentétben a német gazdaság nem jut recesszióba – jósolja a német jegybank, amelynek előrejelzése szerint a GDP az idei utolsó negyedévben várhatóan stagnál vagy csökken, de 2013 elején javul majd a helyzet.

EU-külkereskedelem-internet
Javult az euróövezet külkereskedelmi mérlege

    Budapest, 2012. november 16., péntek (MTI) – Szeptemberben 9,8 milliárd euró aktívummal zárult az euróövezet kereskedelmi mérlege – közölte első becslésében pénteken az Eurostat, az Európai Unió statisztikai hivatala.

    Augusztusban 5,2 milliárd euró, tavaly szeptemberben pedig 1,7 milliárd euró volt a kereskedelmi aktívum.
    Az EU 27 tagállamának ugyanakkor 12,6 milliárd euró deficitje keletkezett szeptemberben az egy évvel korábbi 10,9 milliárd eurós deficit után. Szezonálisan kiigazítatlan adatok szerint a 27-ek kivitele az unión kívülre 10 százalékkal, importja 4 százalékkal nőtt az első háromnegyed évben, a deficit pedig 139,3 milliárd euróról 85,5 milliárd euróra csökkent.
    Az EU január és augusztus között 277 milliárd euró deficitet halmozott fel energia-külkereskedelmében, szemben a múlt év hasonló időszakában regisztrált 252,5 milliárd euróval. Tetemesen, 154,5 milliárd euróról 232,9 milliárd euróra emelkedett viszont a 27-ek aktívuma a feldolgozóipari termékek kereskedelmében január és augusztus között. Szeptemberi adatok még nincsenek.
    Az egyes tagállamok teljes kereskedelmében január és augusztus között 125,3 milliárd euróval Németország halmozta fel a legnagyobb aktívumot, majd Hollandia (31 milliárd) és Írország (29,3 milliárd) következik. A legnagyobb deficitet, 101,2 milliárd eurót, Nagy-Britannia könyvelte el. Franciaország külkereskedelmében 56,5 milliárd euró, Spanyolországéban 23,8 milliárd euró, Görögországéban pedig 10,2 milliárd euró deficit keletkezett.
    Az Eurostat adatai szerint a magyar külkereskedelmi aktívum az év első nyolc hónapjában 4,6 milliárd euró volt az egy évvel korábbi 4,7 milliárd után.

Világgazdaság-Japán
Újabb jelentős kereskedelmi deficitet könyvelt el Japán októberben

    Tokió, 2012. november 21., szerda (MTI) – Japán 549 milliárd jenes (6,61 milliárd dollár) külkereskedelmi deficitet regisztrált októberben, a Kínába irányuló autóexport 82,4 százalékkal esett – ezt mutatják a szerdán közzétett adatok.

    A hagyományosan exportorientált szigetország külkereskedelmi mérlege immár sorozatban negyedik hónapja mutatott passzívumot és az export folyamatosan csökkent elmúlt öt hónapban, októberben 6,5 százalékkal esett a kivitel éves összevetésben.
    A pénzügyminisztérium által közzétett adatok jelentősen elmaradtak a korábbi elemzői várakozásoktól.
    A kereskedelmi mérleg romlásáért elsősorban a Japán legfőbb kereskedelmi partnerének számító Kínába irányuló export visszaesése a felelős, amely 11,6 százalékkal esett októberben. A kínai autóexport drasztikusan, éves összevetésben 82,4 százalékkal zuhant, míg az elektromos generátorok kivitele 42,7 százalékkal csökkent. Kínával szemben összesen 406,5 milliárd jen (4,9 milliárd dollár) deficitet regisztrált a szigetország.
    A Kínába irányuló kivitel visszaeséséért elemzők szerint a kínai gazdaság lassulása mellett elsősorban a két ország közti szigetvita a felelős, amely miatt a kínai vásárlók bojkottálják a japán termékeket.
    Ezzel párhuzamosan októberben sorozatban a 13. hónapja, 20,1 százalékkal esett az Európai Unióba irányuló kivitel értéke. Ugyanakkor az Egyesült Államokba a múlt hónapban 3,1 százalékkal többet exportált Japán, mint a tavalyi év hasonló időszakában, elsősorban az autóipar jó teljesítményének köszönhetően.
    Elemzők szerint a kereskedelmi adatok arra utalnak, hogy a világ harmadik legnagyobb gazdasága továbbra is enyhe recesszióban van, miután a harmadik negyedévben csökkent a japán GDP.

Világgazdaság-kereskedelem-Japán
Rekord kereskedelmi deficitet regisztrált Japán az első félévben

    Tokió, 2012. október 22., hétfő (MTI) – Japán történetének legnagyobb kereskedelmi deficitjét regisztrálta az idén április és szeptember közötti időszakban a pénzügyminisztérium hétfőn közzétett adatai szerint. A jegybank ezzel párhuzamosan kilencből nyolc gazdasági régió kilátásain rontott.

    A 2012-es üzleti év első félévében Japán kereskedelmi mérlege 3219 milliárd jenes hiányt mutatott, ami éves összevetésben 90,1 százalékos deficitnövekedést jelent. Ez a legjelentősebb féléves kereskedelmi hiány a szigetországban 1979 óta, amikor a pénzügyminisztérium megkezdte a kereskedelmi statisztikák vezetését.
    A hat hónap során összesen 2 százalékkal csökkent az export az előző év hasonló időszakához képest.
    Szeptember során éves összevetésben 10,3 százalékkal csökkent a japán export értéke, ez a legjelentősebb havi visszaesés volt a tavalyi földrengés és szökőár óta. Ezzel a múlt hónapban 558,6 milliárd jenes deficitet regisztrált az ország.
    Az import szeptemberben éves összevetésben 4,1 százalékkal, az elmúlt félévben összesen 2,6 százalékkal bővült, főként az energiahordozó-behozatal növekedése miatt, ami a japán atomerőművek leállítását követően vált szükségessé.
    Az elmúlt négy hónap folyamán folyamatosan csökkent a japán kivitel, elsősorban az autóipari, az elektronikai és a hajóipari termékek exportjának visszaesése miatt. Az exportvezérelt japán gazdaságnak az európai kereslet visszaesése mellett a fő kereskedelmi partnerével, Kínával szembeni politikai feszültségek is komoly károkat okoztak a pénzügyminisztérium által közzétett adatok szerint. A Kínába irányuló export volumene 14,1 százalékkal csökkent szeptember folyamán.
    A Reuters hétfőn kiadott gazdasági hangulatjelentése szerint a japán ipari szereplők 2010 januárja óta nem voltak ilyen pesszimisták. A hírügynökség "tankan" indexe 12 százalékos eséssel mínusz 17 százalékot mutatott.  
    A tokiói jegybank a kilenc japán gazdasági régióból nyolc kilátásain rontott hétfőn. Sirakava Maszaaki jegybankelnök azt nyilatkozta: a japán gazdaság továbbra is stagnál, s a tavalyi földrengés és cunami utáni újjáépítéssel kapcsolatos beruházási boom ellenére a világgazdasági kereslet fellendüléséig nincs remény a helyzet javulására.
    Maszaaki azt is kijelentette, hogy a jegybank folytatni fogja a monetáris lazítást eszközvásárlási programjának fokozatos kiterjesztésével.

Post a comment or leave a trackback: Trackback URL.

Trackbacks

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Kapcsolódás: %s

%d blogger ezt kedveli: