Kína és Közép-Európa közötti új és erősebb kapcsolatok

Nem csak az elmúlt 10 nap nagy államközi eseményei, hanem bizonyos hongkongi előadások (lejjebb videófelvételről), a Wanhua-BorsodChem-ként való első megjelenés (lejjebb egy hírben), illetve a Philips székesfehérvári TV gyárának kínai többségi részesedésbe való átadása (ld. mindennek a végén) is appropóját képezik ennek a bejegyzésnek.

FRISS: Magyarország-Kína
Orbán: Magyarország és Kína stratégiai szövetségesek

    Budapest, 2012. május 1., kedd (MTI) – Orbán Viktor szerint Magyarország és Kína stratégiai szövetségesnek tekintik egymást; Magyarországnak a nyugat-európai szövetségi rendszer mellett következetesen végig kell vinnie a keleti nyitás politikáját is – a miniszterelnök erről az MTI-nek nyilatkozott kedden, miután tárgyalt Li Ko-csiang (Li Keqiang) kínai miniszterelnök-helyettessel.

    A kormányfő úgy fogalmazott: Magyarország számára Kína annak a népi bölcsességnek a jegyében fontos, hogy "miért állnánk egy lábon, ha két lábunk van". Hozzátette: ráadásul "erős szél fúj a világgazdaságban", aki egy lábon áll, azt könnyen feldöntik, ezért Magyarországnak két lábon kell állnia, és a nyugat-európai szövetségi rendszer mellett következetesen végig kell vinnie a keleti nyitás politikáját is.
    Két lábon kell állni pénzügyi, fejlesztéspolitikai, beruházáspolitikai szempontból és a politikai barátok, politikai szövetségesek szempontjából is – mondta a miniszterelnök, hozzátéve, hogy a kínai küldöttség látogatásával fontos lépést tettünk Magyarország gazdasági és pénzügyi biztonságának növelése irányába.
    Li Ko-csiang hétfőn érkezett kétnapos hivatalos látogatásra Budapestre, kedden tárgyalt a magyar kormányfővel is, majd a két vezető jelenlétében hét egyezményt – köztük a Kínai Fejlesztési Bank egymilliárd eurós hitelkeretének tervezett felhasználásával kapcsolatos megállapodást, a Huawei Magyarországon létrehozandó logisztikai központjával és a fővárost a Liszt Ferenc reptérrel összekötő gyorsvasúttal kapcsolatos egyezménytírtak alá a Parlamentben.
    Orbán Viktor az egymilliárd eurós hitelkeret kapcsán az MTI-nek azt mondta: ez csak töredéke annak a pénznek, amelyet a magyar gazdaság fejlesztésére elérhetővé tettek. Mint mondta: a kínaiaknak az az álláspontjuk, hogy ha az egymilliárd eurót értelmes programokra elköltjük, akkor, ha nem is korlátlanul, de a "magyar fantáziát nagyságrendekkel meghaladó" mértékben állnak rendelkezésre további források.
    Hangsúlyozta: valójában a magyar fejlesztéseknek ma nem pénzügyi korlátjuk van, hanem az a kérdés, hogy vannak-e jól kidolgozott, üzletemberek által is működtethetőnek látott gazdasági programok, és képes-e a magyar magángazdaság olyan programokat az asztalra tenni, amelyeket érdemes egy kínai-magyar fejlesztési alapból finanszírozni.
    "Nem a pénzszűke határozza meg az életünket, hanem a saját életképes ötleteink korlátozott száma" – jelentette ki a miniszterelnök, aki szerint Magyarországnak ma már a válság utáni növekedési szakasz politikáját kell megvalósítania, és ehhez szereztek ma nem egymilliárd, hanem sokmilliárd euró értékben forrásokat.
    Orbán Viktor utalt arra is, hogy a múlt heti varsói Lengyelország-Közép-Európa-Kínagazdasági fórumon meghívást kapott Ven Csia-pao (Wen Jiabao) kínai miniszterelnöktől, így a kétoldalú kapcsolatok erősítésére még az idén Pekingbe látogathat.
    A miniszterelnök hangsúlyozta: Kína Magyarországot stabil országnak látja, amelynek képzett a munkaereje, gazdasági növekedése pedig ismét elérte és egy kicsit meghaladta az Európai Unió átlagát. Hozzátette: Kína pénzügyileg is stabil országnak tartja Magyarországot, mert bár 80 százalék körüli az államadósság, de olyan erős pénzügyi kapcsolatokkal rendelkezünk nemcsak az Európai Unióhoz és az IMF-hez, hanem a kínaiakhoz és más feltörekvő piacokhoz is, amelyek stabilitást adnak az országnak.
    Most már csak arra van szükség, hogy a magyarok is elhiggyék, hogy ez egy stabil ország – jegyezte meg a kormányfő, aki úgy vélte, hogy a velünk stratégiai szövetségben lévő országok sokkal biztatóbbnak és nagyobb jövő előtt állónak látják Magyarországot, mint időnként a saját polgárai.
    A miniszterelnök emlékeztetett arra, hogy a kínai-magyar kapcsolatokban tavaly júniusban értek el áttörést, amikor "húszegynéhány év után" a kínai miniszterelnök ellátogatott Budapestre. Mint mondta, Magyarország 2010 óta következetesen viszi végig a keleti nyitás politikáját, amelynek egyik kulcsszereplője Kína, a kínaiaknak pedig határozott Közép-Európa-politikájuk van, amelyben a számukra fontos államokkal kétoldalú kapcsolatokat építettek ki, az egyik legmélyebbet a magyarokkal.
    Kiemelte: a két ország stratégiai együttműködése a kulturális és tudományos élet után most már kiterjed a gazdasági életre, a fejlesztéspolitikára és a pénzügypolitikára is, most pedig azon dolgoznak, hogy a civil társadalmak együttműködését is fejlesszék, ezért a két ország ösztöndíjasokat fogad majd százas nagyságrendben, hogy el tudják mélyíteni a gazdasági kapcsolatokat.


FRISS: Magyarország-Kína
Kínai-magyar megállapodásokat írtak alá

    Budapest, 2012. május 1., kedd (MTI) – Hét egyezményt – köztük a Kínai Fejlesztési Bank egymilliárd eurós hitelkeretének tervezett felhasználásával kapcsolatos megállapodást, a Huawei Magyarországon létrehozandó logisztikai központjával és a fővárost a Liszt Ferenc reptérrel összekötő gyorsvasúttal kapcsolatos egyezményt – írtak alá Orbán Viktor magyar kormányfő és Li Ko-csiang (Li Keqiang) kínai miniszterelnök-helyettes jelenlétében kedden a Parlamentben.

    Az Országházban Orbán Viktor és a kétnapos hivatalos látogatáson Budapesten tartózkodó Li Ko-csiang jelenlétében Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter és a Kínai Fejlesztési Bank alelnöke írta alá a Nemzetgazdasági Minisztérium és a Kínai Fejlesztési Bank közötti együttműködési megállapodást a bank által biztosított egy milliárd euró értékű fejlesztési hitelkeret tervezett felhasználásáról. Emellett a magyar és a kínai fejlesztési bank is megállapodást kötött a fejlesztési hitelkeret felhasználásának keretfeltételeiről.
    Matolcsy György és a Huawei alelnöke aláírta a távközlési hálózati berendezéseket gyártó kínai cég Magyarországon megvalósítandó európai logisztikai központjának létrehozásáról szóló megállapodást is. Mintegy 10 millió euró értékű együttműködési megállapodást kötött a Nemzetgazdasági Minisztérium a ZTE vállalattal a kínai telekommunikációs cég által Magyarországon létrehozandó európai, regionális hálózatkezelő központ beruházásáról.
    A MÁV és a kínai vasúttársaság szintén együttműködési megállapodást kötött, a Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőteret a Keleti pályaudvarral összekötő gyorsvasút-beruházás elősegítéséről.
    Egyetértési nyilatkozatot írtak alá a kis-és középvállalkozások közötti együttműködés fejlesztésének elősegítéséről is, a Vidékfejlesztési Minisztérium és Kínai Mezőgazdasági Minisztérium pedig magyar-kínai tudományos és technológia központ létrehozásáról kötött megállapodást. Szijjártó Péter, a miniszterelnök szóvivője a megállapodások tartalmának ismertetése előtt elmondta, hogy Li Ko-csiang előzőleg hivatalos tárgyalást folytatott Orbán Viktor miniszterelnökkel.
    Li Ko-csiang hétfőn érkezett kétnapos hivatalos látogatásra Budapestre. Tárgyalt Navracsics Tibor miniszterelnök-helyettessel, közigazgatási és igazságügyi miniszterrel és az államfői jogokat jelenleg gyakorló Kövér László házelnökkel. A kínai miniszterelnök-helyettes látogatásához kapcsolódóan hétfőn kínai-magyar üzleti fórumot is rendeztek.
    Az 57. évében járó Li Ko-csiang a jelenlegi kínai politikai csúcsvezetés hetedik embere, és várhatóan a következő év tavaszától ő lesz az ázsiai ország miniszterelnöke. Magyarország és Kína tavaly júniusban, Ven Csia-pao (Wen Jiabao) kínai kormányfő kétnapos budapesti látogatásán kötött megállapodást egyebek mellett arról, hogy a kínai állami fejlesztési bank egymilliárd eurós különhitelt fog biztosítani a magyar félnek a kölcsönös befektetések előmozdítására.


FRISS: Kína-Magyarország-diplomácia-gazdaság
Kínai média: Peking ösztönözni fogja a magyarországi beruházásokat

    Peking, 2012. május 1., kedd (MTI) – Kína ösztönözni fogja a magyarországi beruházásokat – emelte ki  kedden a kínai média, amely részletesen beszámolt Li Ko-csiang (Li Keqiang) kínai miniszterelnök-helyettes budapesti tárgyalásairól.

    A Hszinhua hírügynökség Li Ko-csiang  és Kövér László találkozója kapcsán arra mutatott rá:  Kína készen áll arra, hogy aktívan elősegítse az együttműködést Magyarországgal, kiegyensúlyozottá tegye a kereskedelmet és bővítse beruházásait az országban.
    A kínai kormányfő első helyettese -. mint a hírügynökség kiemelte – emlékeztetett arra, hogy Magyarország a közép- és kelet-európai térségben Kína legnagyobb beruházási központjává vált, és ígéretet tett arra, hogy országa a jövőben is ösztönözni fogja a kínai vállalkozók magyarországi befektetéseit. Ebből a célból pedig pénzügyi támogatást helyezett kilátásba. Szorgalmazta  a már szilárd alapokkal rendelkező gyakorlati együttműködés fokozását, s kifejezte: bízik abban, hogy a magyar fél még kedvezőbb feltételeket teremt a kínai vállalatok számára – mutatott rá a Hszinhua.
    A China Daily (CD) című angol nyelvű napilap keddi online kiadásában összeállítást közölt a tárgyalásokról.  Az újság szerint a pénzügyi válság és a gazdasági növekedés globális lassulása közepette a kínai-magyar kereskedelmi forgalom összege tavaly meghaladta a 9 milliárd dollárt, ami 6,2 százalékos növekedést jelent éves bázison.
    A két ország több együttműködési megállapodást készül aláírni, köztük pénzügyi, agrárkutatási, információs technológiai területeket és a kis és közepes vállalkozásokat érintő dokumentumokat -  emelte ki a lap, utalva arra is: Kína kész Magyarországról származó importjának kiterjesztésére például a gépipari, elektronikai és élelmiszeripari termékek területén.
    Az újság megszólaltatta a kínai kormányhoz tartozó nemzetközi kapcsolatok kutatóintézetének volt igazgatóját, aki szerint Magyarország számára rendkívül fontos a kínai beruházások bővítése és a kivitel. Ma Csen-kang (Ma Zhengang) ezért éveken át tartós együttműködésre számít, különösen a technológiai iparágakban.
     Nyilatkozott az angol nyelvű újságnak Kuan Cseng-jüan (Guang Chengyuan) Kína korábbi európai uniós nagykövete, aki  úgy vélte, Kína és az EU új tagországai, így Magyarország gazdaságilag kiválóan kiegészítik egymást, az együttműködés tartalékai óriásiak.


FRISS: Magyarország-Kína
Navracsics: egyre intenzívebbé válnak a magyar-kínai kapcsolatok

    Budapest, 2012. április 30., hétfő (MTI) – Navracsics Tibor miniszterelnök-helyettes, közigazgatási és igazságügyi miniszter szerint egyre intenzívebbé válik a magyar-kínai kapcsolatrendszer, amit az elmúlt két év több magas szintű tárgyalása is bizonyít.

    A tárcavezető hétfőn nyilatkozott magyar újságíróknak abból az alkalomból, hogy tárgyalt Li Ko-csianggal (Li Keqiang), a kínai miniszterelnök első helyettesével, aki jövő tavasszal várhatóan az ázsiai ország kormányfője lesz.
    Navracsics Tibor kiemelte, "a kínai felső vezetés fokozottan érdeklődik Magyarország iránt". Ezt mutatja az is, hogy Budapest – Brüsszel és Moszkva mellett – azon három főváros egyike, amelyeket Li Ko-csiang április 26. és május 4. közötti európai körútján felkeres – mutatott rá. Hozzátette: a kínai miniszterelnök-helyettes budapesti látogatása több területen hozhat konkrét előrelépést a magyar-kínai kapcsolatokban.
    Mint fogalmazott, hétfői tárgyalásaikon fontos téma lesz a következő két évben Pekingben megnyitandó magyar és a Budapestre tervezett kínai kulturális központ. Ennek előkészítésében Kína előrébb tart, mint Magyarország, amely gazdasági lehetőségei függvényében igyekszik mielőbb megnyitni a központot – fejtette ki.
    A tárcavezető hangsúlyozta: ez a téma azért is lényeges, mert "a kultúra a legfontosabb kommunikációs csatorna két ország között", és segíti a kapcsolatépítést más területeken is. A kínai kultúra iránt nagy az érdeklődés Magyarországon, és a kínaiak is nyitottak a magyarok felé – vélekedett.
    Navracsics Tibor közölte: további fontos kérdés a magyar és kínai önkormányzatok részvételével megrendezendő konferencia, a tapasztalatcsere és együttműködés a technológiák és a tudomány területén, továbbá a korrupció elleni küzdelem a közigazgatásban. Úgy vélte, a tanácskozás fő célja "a kommunikáció megteremtése a két rendszer között", hiszen eltérő az országok kultúrája az intézményépítésben és -működtetésben.
    A miniszterelnök-helyettes arról is beszélt, hogy Lengyelországgal összevetve "az ország méretéhez viszonyítva élénkebbek", aktívabbak Magyarország kapcsolatai Kínával, a távol-keleti országba irányuló magyar export aránya jobb a lengyelnél. Magyarország gazdasága elsősorban az EU felé nyitott, de "a hosszú távú gazdaságpolitikai célok elérése érdekében" a világgazdaság más területei felé is nyitni kell – hangoztatta.
    Li Ko-csiang később az államfői jogokat jelenleg gyakorló Kövér László házelnökkel tanácskozik, majd kedden találkozik Orbán Viktor miniszterelnökkel, és jelenlétükben több megállapodást is aláírnak a két ország képviselői. Li Ko-csiang a jelenlegi kínai politikai csúcsvezetés hetedik embere, és várhatóan a következő év tavaszától ő lesz az ázsiai ország miniszterelnöke.


FRISS: Gazdaság-kereskedelem-Magyarország-Kína
Szilárd alapokon bővülhetnek tovább a magyar-kínai gazdasági kapcsolatok

    Budapest, 2012. április 30., hétfő (MTI) – Szilárd alapokon bővülhetnek tovább a magyar-kínai gazdasági kapcsolatok, amelyekre adottak a lehetőségek – erről Pleschinger Gyula, a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) adó- és pénzügyekért felelős államtitkára, valamint Csung San (Zhong Shan), a Kínai Népköztársaság kereskedelmi minisztériumának (MOFCOM) miniszterhelyettese beszélt hétfőn a magyar fővárosban.

    A Li Ko-csiang (Li Keqiang) kínai miniszterelnök-helyettes kétnapos budapesti látogatásához kapcsolódóan tartott magyar-kínai üzleti fórumon több mint 300 magyar és kínai üzletember vett részt. A kínai üzletemberekmintegy kétszázan, akik mintegy 300 kínai céget képviseltek – a kínai miniszterelnök-helyettessel együtt érkeztek Budapestre.
    Pleschinger Gyula az üzleti fórumot üdvözölve kiemelte: Magyarország Európán kívüli legjelentősebb gazdasági partnere a Kínai Népköztársaság. Tavaly a magyar adatok szerint a kétoldalú kereskedelmi forgalom értéke elérte a 7,8 milliárd dollárt, és a gazdasági válság ellenére is fejlődő tendenciát mutatott. A kínai befektetések értéke Magyarországon 2,3-2,5 milliárd dollár között mozog, a kínai cégek főként az informatika, a kommunikációs technológia, az elektronika, a telekommunikáció valamint a kutatás-fejlesztés (K+F) területén vannak jelen.
    Az államtitkár jelezte: mind Magyarország, mind Kína fontosnak tartja a kapcsolatok szorosabbra fűzését, s ennek legkézenfekvőbb területe a gazdaság. Örömét fejezte ki, amiért sok üzletember vett részt a fórumon, ami véleménye szerint azt mutatja, hogy nemcsak a politika szintjén van igény a kapcsolatok fejlesztésére.
    Emlékeztetett, hogy a kínai gazdaság számára Magyarország piacméret szerint csupán egy – és nem is  a legnagyobb – az európai partnerek közül, ugyanakkor Európa központjában fekszik, így ideális lehetőséget nyújt a kínai üzletemberek számára is arra, hogy cégeik európai központjait itt hozzák létre. Mindehhez társul Magyarország térségi szinten kimagaslóan jó infrastruktúrája, és az a befektetőbarát, stabil politikai és üzleti környezet, amelyet kínálni tud az ide érkező befektetők számára – tette hozzá..
    Pleschinger Gyula szerint nem véletlen, hogy a kínai miniszterelnök múlt évi magyarországi látogatása alkalmával került sor Budapesten az első Kína-Közép-Kelet-Európa üzleti fórum megrendezésére, amelynek folytatása volt az idei, a napokban tartott varsói rendezvény. Az államtitkár kiemelte, hogy Magyarország kedvező tapasztalatokkal rendelkezik a kínai befektetőket illetően: olyan embereket ismertek meg bennük a magyar üzleti partnerek, akik együttműködési szándékkal érkeznek Magyarországra, és szükségük van a magyar emberek szaktudására és képzettségére, hozzá szeretnének járulni Magyarország gazdasági sikereihez.
    Zhong Shan emlékeztette az üzleti fórum résztvevőit arra, hogy a mostani üzleti találkozó fontos része Li Ko-csiang (Li Keqiang) kínai miniszterelnök-helyettes magyarországi látogatásának. A kínai kereskedelmi miniszter-helyettes szerint két ország viszonyát nem az egymástól mért földrajzi távolság határozza meg alapvetően, hanem az egymás iránti kölcsönös tisztelet és bizalom.
    Úgy vélte, a kínai és a magyar nép közötti barátságnak hosszú múltja és szép jövője van. Utalt arra is, hogy az utóbbi években a két ország magas szintű vezetői  gyakran látogatták meg egymást, ami növelte a kölcsönös politikai bizalmat.
    A miniszterhelyettes szerint Magyarország Kína számára nem fontos, hanem az egyik legfontosabb partner. Az utóbbi 3 évben éppen ezért sok kínai vezető – köztük a kínai miniszterelnök is – ellátogatott Magyarországra. Kitért arra, hogy 2010 októberében Orbán Viktor miniszterelnök szintén ellátogatott a Kínai Népköztársaságba. Zhong Shan szerint a két ország kapcsolata történelmi csúcson van.
    A jó politikai kapcsolatok szilárd alapokat teremtettek a kétoldalú kereskedelmi kapcsolatok fejlesztéséhez: a múlt évi kereskedelmi forgalom a két ország között a kínai adatok szerint 9,26 milliárd dollárt ért el, ami 6,2 százalékos emelkedés az előző évhez képest.
Kína magyarországi befektetései már meghaladták a 2,5 milliárd dollárt, ezzel Magyarország Kelet-Európában vezető helyet foglal el e tekintetben – tette hozzá. A kínai befektetések több tízezer munkahelyet hoztak létre Magyarországon – mondta a kínai minisztériumi vezető, hozzátéve, hogy Kína tovább kívánja fejleszteni az együttműködést. Példaként említette, hogy a Bank of China új fiókot nyitott Magyarországon, "a két ország fejlesztési bankjai pedig keret-megállapodást fognak aláírni 1 milliárd euró körüli hitelt illetően."  
    Mint mondta, a kínai kormány továbbra is ösztönzi, hogy a kínai vállalatok Magyarországon fektessenek be, de a magyar befektetőket is várják Kínában. Emellett elő kívánják mozdítani a két ország kis- és közepes cégeinek együttműködését is, ennek érdekében a kínai kereskedelmi minisztérium megállapodást kíván kötni a magyar Nemzetgazdasági Minisztériummal.
    Zhong Shan előadását kisebb incidens zavarta meg: tibeti jogvédő aktivisták jutottak be a terembe, akik egy zászlót mutattak fel, majd amikor a biztonságiak kivezették őket, a Free Tibet és Hosszú életet a Dalai Lámának mondatokat kiabálták. Pleschinger Gyula a vendéglátók és a magyar kormány nevében bocsánatot kért a kínai résztvevőktől, és leszögezte, hogy az üzleti fórum nem a politikai nyilatkozatok színtere.


FRISS: Magyarország-Kína
A kínai-magyar barátságot a kínai miniszterelnök-helyettes Budapesten

    Budapest, 2012. április 30., hétfő (MTI) – Kína és Magyarország barátságát méltatta az ázsiai ország miniszterelnökének első helyettese, aki hétfőn érkezett kétnapos magyarországi látogatásra. Li Ko-csiang (Li Keqiang) kedden találkozik Orbán Viktor kormányfővel is.

    A kínai-magyar barátságnak hosszú története van, Magyarország a világon elsők között létesített diplomáciai kapcsolatot az új Kínával – áll Li Ko-csiang repülőtéri üdvözlőbeszédében, amelynek szövegét a kínai nagykövetség és a Miniszterelnökség juttatta el hétfőn az MTI-hez.
    A miniszterelnök-helyettes felhívta a figyelmet, hogy az elmúlt években egyre sűrűsödtek a két ország magas szintű vezetőinek látogatásai, a kölcsönös politikai bizalom egyre erősödik, a gazdaság és kereskedelem területén a gyakorlati együttműködés biztos léptekkel halad előre, a kulturális cserekapcsolatok virágzásnak indultak.
    Hangsúlyozta, hogy Magyarország az Európai Unió tagjaként hozzájárul Kína és Európa kapcsolatainak elmélyítéséhez, miközben a Kína és az Európai Unió közötti együttműködés belső tartalmának gazdagítása terén aktív szerepet vállal.
    Kijelentette azt is: a kínai kormány igen fontosnak tartja a kínai-magyar baráti együttműködés és partneri kapcsolatok fejlesztését és reméli, hogy a magyar féllel együtt a kétoldalú kapcsolatoknak mindegyre magasabb lépcsőfokára léphet.
    Arra is felhívta a figyelmet, hogy látogatásának ideje alatt a magyar vezetőkkel a kínai-magyar együttműködés ügyének eddig elért eredményei alapján közösen tervezik meg a két ország kapcsolatainak jövendőbeli irányát, "Orbán miniszterelnök úrral közösen jelenlétünkkel hitelesítjük a kínai és magyar fél által aláírandó valamennyi együttműködési szerződést".
    A kétnapos hivatalos látogatásra érkező Li Ko-csiang a nap folyamán a fővárosban tárgyal Navracsics Tibor miniszterelnök-helyettessel, közigazgatási és igazságügyi miniszterrel és az államfői jogokat jelenleg gyakorló Kövér László házelnökkel. Li Ko-csiang látogatásához kapcsolódóan egy kínai-magyar üzleti fórumot is rendeznek majd Budapesten. A találkozón lehetőség nyílik kétoldalú tárgyalásokat folytatni a 200 vállalatvezetőből álló kínai üzletember-delegáció tagjaival.
    Kedden a kínai miniszterelnök-helyettes találkozik Orbán Viktor kormányfővel, és jelenlétükben több megállapodást is aláírnak a két ország képviselői.
    Az 57. évében járó Li Ko-csiang a jelenlegi kínai politikai csúcsvezetés hetedik embere, és várhatóan a következő év tavaszától ő lesz az ázsiai ország miniszterelnöke.

 


Kormány-kormányfő
Még idén Pekingbe várják Orbán Viktort

Budapest, 2012. április 27., péntek (MTI) – Orbán Viktor a kínai miniszterelnökkel folytatott tárgyalásáról az MR1-Kossuth rádió reggeli műsorában azt mondta: még idén Pekingbe várják, hogy a két ország közötti megállapodásokat írjanak alá. A kormányfő azt is elárulta, hogy a fejében már megszülettek a kormányalakítással kapcsolatos döntések, de konkrétumokat nem mondott.

Orbán Viktor csütörtökön Varsóban folytatott kétoldalú megbeszélést a Lengyelország-Közép-Európa-KínaGazdasági Fórumon résztvevő Ven Csia-pao (Wen Jiabao) kínai miniszterelnökkel. Erről szólva elmondta: Magyarország a szükségesnél később, csak a kormányváltás után hajtotta végre a keleti nyitást, amelyet már ellenzékből, Fidesz-elnökként előkészített, mivel enélkül egyetlen ország sem lehet sikeres.
Hozzátette, miniszterelnökként két éve dolgozik azon, hogy pénzügyi kérdésekre, ipari és technológiai együttműködésekre, befektetésekre is kiterjedő, a magyar érdekeket szolgáló mély együttműködést alakítson ki Kínával. "Közel vagyunk ahhoz, hogy begyűjtsük a termést. A kínai miniszterelnök, amikor végigvettük a témákat, azt mondta, hogy még az idén várnak Pekingbe, ahol ezeket a kérdéseket lezáró megállapodásokat írhatunk alá" – közölte.
Emellett hangsúlyozta, hogy már a jövő héten hivatalos látogatást tesz Budapesten Li Ko-csiang (Li Keqiang) kínai miniszterelnök-helyettes – aki jövő tavasszal várhatóan az ázsiai ország kormányfője lesz -, vele gazdasági megállapodásokat írnak alá.


Lengyelország-Magyarország-Közép-Európa-Kína-diplomácia
Orbán Varsóban – A miniszterelnök gazdasági együttműködésről tárgyalt kelet-közép-európai és kínai kollégáival – ÖSSZEFOGLALÓ

Varsó, 2012. április 26., csütörtök (MTI) – Európát adóssághalmok alól kell kiásni, s ebben olyan szövetségesekre van szüksége, mint Kína – mondta Orbán Viktor magyar miniszterelnök csütörtökön Varsóban, ahol részt vett a Lengyelország-Közép-Európa-Kína Gazdasági Fórumon.

A gazdasági témájú csúcstalálkozót Ven Csia-pao (Wen Jiabao) kínai miniszterelnök európai körútjának keretében szervezték meg. A tanácskozáson a vendéglátó Lengyelországon és Kínán kívül a kelet-közép-európai térség 15 országa képviseltette magát miniszterelnöki, illetve két ország – Albánia és Bulgária – esetében miniszterelnök-helyettesi szinten.
Orbán Viktor és Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter, a magyar-kínai kapcsolatokért felelős kormánybiztos részt vett a kormányfők kerekasztal-beszélgetésén. A magyar miniszterelnök ott elhangzott beszédében úgy vélte: Európa átépítésének sebessége és mértéke csak a II. világháború utáni újjáépítéshez hasonlítható – jelentette Bata Alexandra, az MTI varsói tudósítója. "Az új alapokra helyezett világban új szövetségek születnek" – hangsúlyozta Orbán Viktor, hozzátéve: áttörést csak józansággal és szorgalommal lehet elérni.
Orbán szerint Európának meg kell újulnia a szabadság, biztonság és jólét megtartásához. Véleménye szerint az alacsony költségvetési deficit biztosíthat sikert az országoknak, mert a külső pénzügyi függés korlátozza az államot abban, hogy "testére szabott gazdaságpolitikát folytasson". Az országok sikerességének zálogát a belső megtakarítások jelentik – folytatta. Azok az országok lesznek sikeresek, amelyek belső megtakarításokkal el tudják kerülni a külső adósságcsapdát, amelytől "Magyarország ebben a régióban a leginkább szenved". A foglalkoztatottság magas szintre emelése és a jól működő pénzügyi szektor mellett az erős ipar biztosítja az országok sikerét – hangsúlyozta.
Orbán Viktor a kerekasztal után félórás megbeszélést tartott szlovák kollégájával, Robert Ficóval. …

Orbán Viktor a kínai miniszterelnökkel is kétoldalú megbeszélést folytatott. Ezen a megbeszélésen a magyar gazdaság fejlesztésének támogatása, fejlesztési források és a pénzügyi együttműködés volt terítéken. A találkozóról nyilatkozva elmondta: Magyarország a legjobb úton halad afelé, hogy Kína az egyik legjelentősebb szereplője legyen a magyar gazdasági életnek. Szó esett egy átfogó gazdasági megállapodásról is – mondta -, amelyet várhatóan idén sikerül nyélbe ütni, amikor a kínai miniszterelnök meghívására Pekingbe látogat.
A magyar miniszterelnök kiemelte: a kerekasztal-beszélgetésen Kína elkötelezte magát, hogy európai szinten pénzügyi szerepet vállal a gazdasági válság megoldásában, de ettől függetlenül Közép-Európa fejlesztésére is hajlandó komoly forrásokat rendelkezésre bocsátani.
Ven Csia-pao a tanácskozáson bejelentette: Peking 10 milliárd dolláros hitelkeretet nyit a Kína és kelet-közép-európai térség gazdasági együttműködési programjainak finanszírozására. Ezt a keretet az infrastruktúra, az új technológiák és a zöld gazdaság területén megvalósítandó beruházások támogatására lehet felhasználni. Kína a beruházási együttműködés erősítése érdekében egy kínai-közép-európai alapot is létrehoz, amelyben szándékai szerint az első fázisban 500 millió dollár gyűlik össze. Közölte továbbá, hogy kész valutacsere-megállapodásokat kötni a térségbeli országokkal.


Kormány-Kína-média
Szijjártó: Kína érdekelt a közép- és kelet európai országokkal való együttműködésben

Budapest, 2012. április 26., csütörtök (MTI) – Kína érdekelt a közép- és kelet-európai országokkal történő fejlesztési együttműködésekben – ismertette a varsói  Lengyelország-Közép-Európa-Kína Gazdasági Fórumon történteket csütörtökön az M1 Az Este című műsorában a miniszterelnök szóvivője.

….

Kína gazdasági erejével és növekedési adataival mindenki tisztában van – mondta a szóvivő, aki egyúttal hangsúlyozta, hogy az ázsiai ország komoly szerepet fog játszani a jövőben az európai gazdaságban.

Ven Csia-pao kínai miniszterelnök világossá tette, hogy továbbra is érdekeltek a közép- és kelet-európai országokkal történő fejlesztési együttműködésekben – közölte a szóvivő. Hozzátette, a kínai és a magyar miniszterelnök megbeszélést folytatott arról, hogy Kína hogyan tud hozzájárulni Magyarország gazdasági fejlesztéséhez. Szijjártó Péter emlékeztetett arra, hogy a kínai kormányfő tavalyi, magyarországi látogatásakor kínai és magyar partnerek több mint másfél tucat szerződést írtak alá. Emellett felhívta a figyelmet, hogy a jövő héten pedig akínai miniszterelnök-helyettes érkezik Budapestre, akivel hat megállapodást fognak aláírni. Szavai szerint felgyorsítják és elmélyítik azt a típusú gazdasági-pénzügyi együttműködést, amelyről a végleges megállapodást az év második felében, Orbán Viktor kínai látogatása során hozzák tető alá.


Lengyelország-Kína-Közép-Európa-Magyarország-diplomácia
Varsói kínai-közép-európai gazdasági fórum – A zárónyilatkozat a kapcsolatok fejlesztését ígéri

Varsó/Budapest, 2012. április 26., csütörtök (MTI) – A varsói Lengyelország-Közép-Európa-Kína Gazdasági Fórumon részt vevő országok – köztük Magyarország – miniszterelnökei megállapodtak, hogy Kína és a kelet-közép-európai térség országainak kapcsolatait hosszú távú, stratégiai szempontból, a kölcsönös tisztelet, egyenlőség és a kölcsönös előnyök jegyében fogják továbbfejleszteni – olvasható a találkozóról kiadott zárónyilatkozatban.

Elégedetten nyugtázták a Kína és a kelet-közép-európai térség országai közötti sokoldalú együttműködés elmúlt években tapasztalt fejlődését. Egyetértettek abban, hogy az állandó változások és a növekvő kölcsönös függőség világában az egyes országok érdekei mindinkább összefüggnek egymással, ezért az országoknak támogatniuk kell kapcsolataik és együttműködésük fejlesztését, hogy jobban kiaknázzák a fennálló lehetőségeket, és megfeleljenek a kihívásoknak. A partnerség elmélyítése közös törekvésük, amely a kelet-közép-európai térség és Kína alapvető érdeke, és elősegíti együttműködésük szorosabbra fűzését.

Kína ismételten megerősítette, hogy támogatja az európai integrációt és a kelet-közép-európai országok intézkedéseit kiegyensúlyozott gazdasági növekedésük előmozdítására. Készségét fejezte ki, hogy határozott lépéseket tegyen a térség országaival folyó együttműködésének fejlesztésére az infrastruktúra, a fejlett technológiák és a zöld energia területén.
A miniszterelnökök egyetértettek abban, hogy az emberek közötti kapcsolatok és a kulturális csere döntő szerepet játszik a kölcsönös megértés építésében és a hagyományos barátság erősítésében. Megállapodtak, hogy folytatni fogják kulturális fesztiválok szervezését, művészek, tudósok, kutatók és diákok cseréjét, a testvérvárosi kapcsolatok erősítését, valamint a nyelvtanulás kölcsönös támogatását.


Kína-Közép-Európa-gazdaság
Varsói gazdasági fórum – Kína meg akarja duplázni kereskedelmi forgalmát Lengyelországgal

Varsó/Budapest, 2012. április 26., csütörtök (MTI) – Kína a következő öt évben meg akarja duplázni kereskedelmi forgalmát Lengyelországgal – közölte Ven Csia-pao (Wen Jiabao) kínai miniszterelnök csütörtökön Varsóban, a Lengyelország-Közép-Európa-Kína gazdasági fórumon elhangzott megnyitó beszédében.

A kínai miniszterelnök elmondta, hogy országának és Lengyelországnak hosszú távú terve van az együttműködés elmélyítésére. Ennek keretében felállítanak egy vegyes bizottságot, melynek feladata lesz az együttműködés elmélyítése egyebek között az ipari szektorban és a fejlett technológiák területén, továbbá egy szakértői bizottságot, amely kommunikációs és idegenforgalmi projektekkel foglalkozik majd – jelentette a PAP.
Donald Tusk lengyel miniszterelnök beszédében Kínát és Közép-Európát a siker és fejlődés jelképeinek nevezte. "Kína és a közép-európai országok reménységet jelentenek a jövőre, az egész világ jobb jövőjére nézve" – mondta. Hangsúlyozta, hogy Lengyelországot és Kínát stratégiai együttműködés köti össze. Lengyelország ma Kína legnagyobb gazdasági partnere Közép-Európában, a kétoldalú forgalom 2011-ben 14 milliárd euró volt. Az együttműködés lehetőségei azonban lényegesen nagyobbak ennél – tette hozzá.
Tusk szerint Lengyelország Európa egyik "termelési és szolgáltatási tartóoszlopa". A siker forrását Varsó az export fejlesztésében, a növekvő belföldi fogyasztásban és a közvetlen befektetésekben látja – mondta.
A kelet-közép-európai országokról szólva Tusk kijelentette, hogy ez a politikai és gazdasági stabilitás térsége, amely mind nagyobb gazdasági szerepet játszik. Ahogyan növekszik Kína jelentősége a világgazdaságban és a nemzetközi politikában, ugyanúgy növekszik a kelet-közép-európai országok jelentősége az EU-ban és az európai földrészen – hangsúlyozta.


Lengyelország-Kína-EU-diplomácia
Szakértő: Kína a kétoldalú kapcsolatok kiépítésében érdekelt Közép- és Kelet-Európában

Bata Alexandra, az MTI tudósítója jelenti:
Varsó, 2012. április 25., szerda (MTI) – Kína a kétoldalú kapcsolatok kiépítésében érdekelt Közép- és Kelet-Európában és nem az egész térséggel akar együttműködni – mondta a kínai kormányfő lengyelországi látogatása apropóján szerdán publikált interjúban Steve Tsang, a Nottinghami Egyetem szakértője.

Tsang a Rzeczpospolita című konzervatív napilapnak kifejtette, hogy a látogatás elsősorban Kína nyitottságát hivatott jelezni. Véleménye szerint nem feltételezhető, hogy Kínát "különösebben érdekelné az egész közép- és kelet-európai régióval való együttműködés, vagy bármilyen nagyobb közös kezdeményezésekben lenne érdekelt".
A szakértő szerint a kínaiak számára az Európai Unió (EU) piaca kulcsfontosságú, egyebek között a korszerű technológiák szempontjából, illetve azért, mert "gazdasági kérdésekben nincs érdekvita a Kínai Népköztársaság és az EU között", míg az Egyesült Államokkal nincs egyetértés.
Más elemzők azonban úgy vélekednek, hogy Kínát nem az EU, hanem kimondottan a posztkommunista országok érdeklik. Arra hívják fel a figyelmet, hogy a kínai kezdeményezésre megszervezett varsói gazdasági és politikai fórumokra, amelyeken legújabb bejelentések szerint 16 közép- és kelet-európai ország képviselői vesznek részt, nem kaptak meghívást a nyugat-európai partnerek.
A Rzeczpospolita egy Lengyelországgal határos ország diplomatájára hivatkozva azt írja, hogy a kínaiak leginkább Lengyelország és Magyarország iránt érdeklődnek, mert Kína a térség keleti részét Lengyelországból, míg a déli országokat Magyarországról akarja meghódítani.
Rafal Wojda, a TVN CNBC gazdasági hírtévé elemzője a térség iránti kínai érdeklődést azzal indokolja, hogy az országok nagy része nem tartozik az euróövezethez, ami szerinte leegyszerűsíti a gazdasági kapcsolatokat.
Az elemzők szerint a gazdasági együttműködés érdekében Lengyelországnak nem kell felhagynia az emberi jogok védelmével, mert ha a felek érdekeltek a kapcsolatok kiépítésében, akkor azt a vitás kérdések sem nehezíthetik meg.
Ven Csia-pao (Wen Jiabao) kínai kormányfő lengyelországi látogatásának kulcseseménye egy csütörtöki kerekasztal-beszélgetés a régió 16 országának képviselőivel. A tervek szerint Ven Lengyelországban, európai körútjának utolsó állomásán ismerteti Kínának a térségre vonatkozó új beruházási stratégiáját.


Lengyelország-Magyarország-Kína-diplomácia-gazdaság
Varsói csúcs – Kínával kapcsolatban közös stratégiát kell kidolgozniuk a közép- és kelet-európai országoknak

Bata Alexandra, az MTI tudósítója jelenti:
Varsó, 2012. április 27., péntek (MTI) – A lengyel lapok fontos jelzésnek tartják a kínai miniszterelnök lengyelországi látogatását, amely bizonyítja, hogy Kína érdekelt közép-európai kapcsolatainak fejlesztésében, de szakértők szerint a térség sikerének záloga a közös stratégia kidolgozása.

A Rzeczpospolita című napilap pénteki számában azt hangsúlyozta, hogy a kínai stratégia megváltoztatása nagy esély a térség számára, mert Kínát eddig a nagy partnerek, azaz az Egyesült Államok és az Európai Unió (EU) érdekelték.
Andrzej Kaczmarek, a KPMG China Practice tanácsadó cég lengyel osztályának vezetője a Gazeta Wyborcza című napilapnak úgy nyilatkozott, hogy a Ven Csia-pao (Wen Jiabao) kínai miniszterelnök által bejelentett 10 milliárd dolláros hitelkeret és az 500 millió dolláros kínai-közép-európai alap létrehozása, illetve a kereskedelmi forgalom három éven belüli megduplázása megteremti a kínai beruházások növelésének alapját.
Több lengyel és külföldi szakértő szerint Kína a közép- és kelet-európai térségben a gazdaságilag gyorsan fejlődő és politikailag stabil Lengyelországot tekinti fő partnerének, amelynek közvetítésével kívánja kiépíteni kapcsolatait a régióban. Azt is kiemelik, hogy Peking a bilaterális kapcsolatok kiépítésével megpróbálhatja aláásni a partnerek pozícióját, ezért közös stratégia kidolgozását sürgetik, amelynek köszönhetően a térségnek nem Afrika sorsa jutna osztályrészül.
Matura Tamás, a Magyar Külügyi Intézet szakértője a Rzeczpospolitának elmondta: "Közép-Európában érezhető az országok közötti versengés; az országok megpróbálják felhívni magukra Kína figyelmét és magukhoz csábítani a kínai beruházásokat". A lap szerint a térség összefogásának alternatívája a visegrádi négyek, azaz Magyarország, Lengyelország, Csehország és Szlovákia együttműködése, amelyen belül leginkább a lengyel és a magyar partnerek érdeklik a kínaiakat.
Ven Csia-pao európai körútjának utolsó állomásán, Varsóban csütörtökön 16 térségbeli ország kormányfőjével, illetve miniszterelnök-helyettesével kerekasztal-beszélgetésen vett részt. Több vezetővel kétoldalú megbeszélést is tartott, köztük Orbán Viktor magyar miniszterelnökkel.
A nap folyamán megnyílt Lengyelország-Közép-Európa-Kína gazdasági fórumon pedig egyebek között bejelentette egy 10 milliárd dolláros hitelkeret és egy 500 millió dolláros kínai-közép-európai alap létrehozását, illetve a kereskedelmi forgalom három éven belüli megduplázására vonatkozó kínai terveket.


Kína-Magyarország-diplomácia-gazdaság
Varsói csúcs – Kínai sajtó: Peking bízik a magyar gazdasági felemelkedésben

Peking, 2012. április 27., péntek (MTI) – Kína bízik Magyarország és Európa gazdasági felemelkedésében, és kész Magyarországgal együtt részt vállalni az előtte álló kihívások leküzdésében – emelte ki a kínai média a Ven Csia-pao (Wen Jiabao) kínai miniszterelnök és Orbán Viktor kormányfő kétoldalú varsói megbeszélésén elhangzottakból.

A kínai kormányfő számos más, a csütörtöki varsói csúcstalálkozón jelen lévő közép- és kelet-európai vezetővel is tárgyalt kétoldalú alapon.
A China Daily varsói tudósításában azt emelte ki, hogy Kína a térség országaival 2015-re 100 milliárd dollárra kívánja növelni kereskedelmének forgalmát. Megállapítja továbbá, hogy Peking 10 milliárd dolláros hitelkeretet biztosít olyan közös projektek megvalósításához, amelyek az infrastruktúra, a csúcstechnológia és a környezetvédelem területét érintik.
A tudósítás kitér arra, hogy a tavalyi – Budapesten rendezett – térségi fórumon Ven Csia-pao szintén részt vett, s hangsúlyozzák: a mostani alkalommal a jelen lévő 16 országból 14 képviseltette magát kormányfői szinten.


Franciaország-Kína-EU-Közép-Európa-kereskedelem-visszhang
Varsói csúcs – Le Figaro: Kelet-Közép-Európán át vezet Kínának az út az európai belső piacra

Venczel Katalin, az MTI tudósítója jelenti:
Párizs, 2012. április 27., péntek (MTI) – A keleti országokon keresztül töri meg Kína Európát címmel számolt be pénteken a Le Figaro az előző nap Varsóban rendezett Lengyelország-Közép-Európa-Kína gazdasági fórumról.

A francia konzervatív lap szerint Kelet-Európa lesz a kínaiak "repülőgép-hordozó hadihajója" az öreg kontinensen, s ennek árát Peking hajlandó is megfizetni. Ennek bizonyítéka a tudósítás szerint, hogy Ven Csia-pao kínai miniszterelnök a tanácskozáson bejelentette: Peking 10 milliárd dolláros hitelkeretet nyit a Kína és kelet-közép-európai térség gazdasági együttműködési programjainak finanszírozására. Ezt a keretet az infrastruktúra, az új technológiák és a zöld gazdaság területén megvalósítandó beruházások támogatására lehet felhasználni. Kína a beruházási együttműködés erősítése érdekében egy kínai-közép-európai alapot is létrehoz, amelyben szándékai szerint az első fázisban 500 millió dollár gyűlik össze. Közölte továbbá, hogy kész valutacsere-megállapodásokat kötni a térségbeli országokkal.
A 17 miniszterelnök, 450 kelet-európai vállalat és 300 kínai üzletember találkozójának helyszínéül "nem véletlenül" esett a választás Lengyelországra, amely gazdasági mutatói alapján "a világ hatodik legvonzóbb országa" – idézte a lap Slawomir Majmant, a Lengyel Információs és Befektetési Ügynökség elnökét. Kína számára az igazi cél azonban nem Lengyelország, hanem a kelet-közép-európai országok, amelyek "ígéretes piacokkal, előnyös földrajzi helyzettel, képzett munkaerővel és az infrastruktúra területén hatalmas igénnyel rendelkeznek" – mondta a lapnak Csiang Jao-ping kínai kereskedelmi miniszterhelyettes.
A Le Figaro emlékeztetett arra, hogy az első Kína-Közép-Európa fórumot tavaly Budapesten tartották, miután a térségben Magyarország Kína második kereskedelmi partnere, s akkor a kínai miniszterelnök jelezte: Kína kész magyar állampapírokat vásárolni és egymilliárd eurós hitelt nyújtani Magyarországnak. Azóta tucatnyi ipari megállapodást írt alá a két ország és megnyitotta második magyarországi fiókját Budapesten a Bank of China, a második legnagyobb kínai bank.
"Peking stratégiája egyértelmű: mindenhol jelen akar lenni" – hívta fel a figyelmet a lap. A Kína és Kelet-Európa közötti kereskedelem 2010-ben még épphogy meghaladta a 40 milliárd dollárt, de 2015-re Ven Csia-pao szerint elérheti akár a 100 milliárdot is. A kínai miniszterelnök egy évvel ezelőtt megjegyezte, hogy Kelet-Közép-Európa szolgálhat ajtóként Európába, amely "hidat jelenthet a keleti és a nyugati piacok között".
A Le Figaro kommentárja szerint a munkaerő a kelet-európai országokban olcsóbb, mint máshol Európában, nincsenek vámhatárok, a szállítási idő gyorsabb, vagyis a raktározás jobban megoldható. Mindezek mondatják azt a kínai gazdasági miniszterrel, hogy "fantasztikusak" az egymást kiegészítő jellemzők, amelyek "magyarázatként szolgálnak Peking nagyvonalúságára" – írta a Le Figaro.
http://www.lefigaro.fr/conjoncture/2012/04/26/20002-20120426ARTFIG00694-la-chine-force-l-europe-par-les-pays-de-l-est.php


Latest Developments on Eastern European Markets  [HKTDC YouTube channel, Apr 23, 2012]

In a HKTDC seminar on “Eastern Europe’s Market Potential,” Mr Andrzej Pieczonka, First Counsellor, Trade & Investment Promotion Section Consulate General of the Republic of Poland in Shanghai, shares with SMEs “Latest Developments on Eastern European Markets.” HKTDC SME Centre: http://www.hktdc.com/mis/smecentre/en/ Trade & Investment Promotion Section Consulate General of the Republic of Poland in Shanghai: http://shanghai.trade.gov.pl/en/

Credit Risk Management for Exports to Eastern Europe [HKTDC YouTube channel, Apr 23, 2012]

In a HKTDC seminar on “Eastern Europe’s Market Potential,” Ms June Yip, Assistant General Manager, Hong Kong Export Credit Insurance Corporation, shares with SME “Credit Risk Management for Exports to Eastern Europe.” HKTDC SME Centre: http://www.hktdc.com/mis/smecentre/en/ Hong Kong Export Credit Insurance Corporation:http://www.hkecic.com/eclink/home_new.jsp

New Tool to Enhance Linkage with Buyers [HKTDC YouTube channel, Apr 23, 2012]

In a HKTDC seminar on “Eastern Europe’s Market Potential,” Mr Edmund Yiu, Senior Business Development Manager, Publications & E-commerce, HKTDC, shares with SMEs the “New Tool to Enhance Linkage with Buyers.” HKTDC SME Centre: http://www.hktdc.com/mis/smecentre/en/

Utilising HKTDC Fairs in Hong Kong to Capture New Buyers’ Potential [HKTDC YouTube channel, Apr 23, 2012]

In a HKTDC seminar on “Eastern Europe’s Market Potential,” Mr Felix Chan, Manager, Exhibitions, HKTDC, shares with SMEs “Utilising HKTDC Fairs in Hong Kong to Capture New Buyers’ Potential.” HKTDC SME Centre: http://www.hktdc.com/mis/smecentre/en/

Gazdaság-kormány-Magyarország-Kína
Az "új keleti nyitás" része a gazdasági versenyképesség javításának

Budapest, 2012. április 19., csütörtök (MTI) – A magyar kormány célja a térség egyik legversenyképesebb gazdaságának létrehozása, aminek fontos része egy "új keleti nyitás", például a kínai gazdasági és kereskedelmi kapcsolatok fejlesztése.

Minderről Csizmadia Norbert, a Nemzetgazdasági Minisztérium államtitkára beszélt csütörtökön, a ChinaCham Hungary Magyar-Kínai Gazdasági Kamara Sikersztori: Kína! című konferenciáján.
A magyar gazdaság növekedésének a természeti kincsek felhasználására, valamint az oktatásra és az innovációra kell épülnie – mondta Csizmadia Norbert, aki szerint Magyarország kedvező földrajzi elhelyezkedéséből adódóan központi szerepet tölthet be a kínai beruházások régiós terjeszkedésében.
A kínai linyi város exporttermékeinek közép-kelet-európai kiállításával összekötött konferencia megnyitóján beszédet mondott Vang Hung-liang (Wang Hongliang), Kína budapesti nagykövetségének kereskedelmi tanácsosa is, aki arról biztosította a jelenlévőket, hogy Kínának Magyarország a legfontosabb partnere a kelet-európai térségben, amit szerinte a két ország között folyamatosan bővülő együttműködés is jól mutat.
Vang Hsziao-csün (Wang Xiaojun) tartományi párttitkár a régiója által elért gazdasági eredményeket sorolta, László Tamás, a XV. kerület fideszes polgármestere pedig arról szólt, hogy Magyarország "hídfőállás" lehet Kína számára, amiből az általa vezetett városrész is hasznot húzhat.


Kína-Magyarország-diplomácia-gazdaság
Magyarországra látogat a kínai kormányfő első helyettese

Trebitsch Péter, az MTI tudósítója jelenti:
Peking, 2012. április 18., szerda (MTI) – Li Ko–csiang (Li Keqiang) kínai miniszterelnök-helyettes – aki 2013 tavaszától várhatóan Kína miniszterelnöke lesz – hivatalos látogatást tesz Magyarországon április végén.

Erről Liu Vej-min (Liu Weimin) kínai külügyi szóvivő szerdán tájékoztatott. Elmondta, hogy a kínai kormányfő első helyettese április 26. és május 4. között Oroszországot, Belgiumot és Brüsszelben az EU központját is felkeresi.
Az MTI értesülése szerint a kínai miniszterelnök-helyettes a magyar kormány meghívására kétnapos látogatást tesz Budapesten, április 30-án és május 1-jén.
A budapesti Nemzeti Külgazdasági Hivatal honlapján szereplő információ szerint április 30-án kínai-magyar üzleti fórum lesz, amelyen a magyar vállalatvezetők mintegy 200 kínai üzletemberrel találkozhatnak, folytathatnak tárgyalásokat.
Az 57. évében járó Li Ko-csiang a jelenlegi kínai politikai csúcsvezetés hetedik embere és várhatóan a következő év tavaszától ő lesz az ázsiai ország miniszterelnöke.


Gazdaság-vegyipar
Wanhua-BorsodChem: a világ műanyaggyártói Közép- és Kelet-Európára összpontosítanak

Kazincbarcika, 2012. április 17., kedd (MTI) – A közép- és kelet-európai országokban tapasztalható, a nyugati piacokhoz képest viszonylag kedvezőbb növekedésnek köszönhetően a világ műanyaggyártói manapság erre a régióra összpontosítanak, ahol kutatások szerint a poliuretán-felhasználás a 2009-es 754.265 tonnás szintről 2014-re 924.690 tonnára bővül – mondta Ding Jiansheng, a Wanhua-BorsodChem elnök-vezérigazgatója kedden, a hollandiai Maastrichtban az UTECH Europe 2012 rendezvényen tartott nyitóelőadásában.

A Wanhua-BorsodChemnek az eseményről beszámoló közleménye szerint a világ poliuretán-gyártóinak legfontosabb nemzetközi szakmai rendezvényén a világ 90 országából mintegy háromezer érdeklődő volt jelen. Az UTECH Europe 2012 történetében ez volt az első alkalom, hogy a vitaindító előadást kínai vegyipari szakember tartotta.
Ding Jiansheng előadásában kiemelte, hogy az elmúlt évtized páratlan növekedést hozott Kínában és a kínai poliuretán iparágban egyaránt: a gyorsan növekvő keresletnek köszönhetően Kína elsődleges célpiaccá vált, és majdnem valamennyi új nyersanyagtermelő kapacitás Kínában vagy Kína közvetlen közelében épült föl.
Az elnök-vezérigazgató a cég közleménye szerint előadásában kiemelte a globális partnerkapcsolatok kialakításának fontosságát.
Felhívta a figyelmet arra, hogy a BorsodChem a Wanhua csoport tagjaként megerősíti fontos pozícióját Európában azzal, hogy folyamatosan magas minőségű metilén-difenil-di-izocianátot (MDI) állít elő, továbbá azáltal, hogy a térség legnagyobb toluilén-di-izocianát (TDI) gyártója.
Véleménye szerint a kínai és nyugati multinacionális vállalatok hatékony alapiparágat építettek ki, amely nettó exportőrré válik, aminek nagy hatása lesz a nemzetközi poliuretán szektorra.
A UTECH Europe 2012 volt az első olyan rendezvény, amelyen a Wanhua és a BorsodChem együttesen, összekapcsolt márkanév alatt jelent meg a nemzetközi szakmai közvélemény előtt. A rendezvényen a Wanhua-BorsodChem mutatta be a legnagyobb kiállítási területen termékkínálatának innovatív poliuretán termékeit.
A Wanhua-BorsodChem MDI, TDI, PVC, vegyipari alapanyagok, speciális vegyszerek és petrolkémiai anyagok egyik vezető európai gyártója. A vállalat központja Kazincbarcikán található, emellett hét országban rendelkezik leányvállalatokkal vagy fióktelephelyekkel. A vállalat 2010-ben 750 millió euró nettó árbevételt ért el.


Gazdaság-Kína-jüan
Kínai központi bank: Kínának stratégiai lehetősége van a tőkeáramlások szabadabbá tételére

Sanghaj, 2012. április 17., kedd (MTI) – A kínai központi bank (PBoC) tanulmánya szerint a kelet-ázsiai ország stratégiai lehetőség előtt áll a tőkeáramlások szabadabbá tételét illetően.

A tőkeáramlás szabadabbá tétele a jelenlegi ötéves terv (2011-2015) egyik célkitűzése, s az nem jár különösebb kockázattal az ország számára – írja a kínai központi bank statisztikai osztálya kedden közölt tanulmányában.
A jüan ingadozási sávjának hétfői kiszélesítését követő további liberalizáció a kínai valuta nemzetközivé válását és a kínai vállalatok külföldi beruházását segítené, utóbbira pedig – a gazdasági nehézségekkel küszködő nyugati vállalatok árának csökkenése és a globális befektetési volumen mérséklődése miatt – jelenleg kiváló alkalom adódik. A PBoC szerint ráadásul az intézkedések nem járnának kezelhetetlen következményekkel, az országba nem áramolna olyan nagy mennyiségű spekulatív tőke, melyet a kínai kormány ne tudna szabályozni.
A PBoC már egy februári jelentésében is a tőkeexport és a tőkeimport szabadabbá tételét segítő reformokat sürgette. Akkor Seng Szong-cseng (Sheng Songcheng), a statisztikai osztály vezető kutatója úgy fogalmazott: a reformokra minél előbb sort kell keríteni, nem lehet várni addig, míg a kamatláb- és a valutaliberalizáció is megérett, mert akkor félő, "sosem találunk megfelelő időpontot".


Kína-gazdaság-befektetés-Európa
Jelentősen visszaestek a külföldi működőtőke befektetések Kínában

Trebitsch Péter, az MTI tudósítója jelenti:
Peking, 2012. április 17., kedd (MTI) – Ötödik hónapja folyamatosan csökken a külföldi befektetések értéke Kínában az egy évvel korábbi időszakhoz viszonyítva; márciusban 6,1 százalékkal estek vissza a működőtőke  befektetések – jelentette a kínai kereskedelmi minisztérium kedden.

A márciusi működőtőke befektetések értéke 11,76 milliárd dollár volt, ami ugyanakkor több, mint a februári 7,7 milliárd dollár. Februárban a csökkenés mértéke éves bázison 0,9 százalék volt.
Az első negyedévben 2,8 százalékos mérséklődést mértek, ami 29,5 milliárd dollárt jelent. Kínában 5379 külföldi vállalkozást jegyeztek be, ami 9,4 százalékkal kevesebb, mint a tavalyi év első három hónapjában.
A minisztérium szakemberei a tendenciát az európai hitelválsággal és a fejlett országok tartósan alacsony gazdasági növekedésével magyarázzák. A jelenségnek oka az is, hogy a kínai központi intézkedések az ingatlanpiac lehűtését célozzák, a munkabérköltségek pedig egyre emelkednek.
Az idei év kilátásaira vonatkozóan borúlátóan nyilatkozott a minisztérium szóvivője Sen Tan-jang (Shen Danyang). Mint mondta, az európai hitelválságra egyelőre nem született megoldás, az európai vállalatok külföldi befektetési lehetőségei korlátozottak.
Megjegyezte még, hogy az Egyesült Államokban a belföldi befektetésekre ösztönzik a vállalatokat, a feltörekvő gazdaságok pedig igyekeznek mind vonzóbbá tenni a maguk piacát. Mindez hatással van és lesz a kínai piacra – állapította meg Sen.
2011-ben a külföldi tőkebefektetések mértéke Kínában 9,7 százalékos növekedést mutatott és 116 milliárd dollárt tett ki.
A kínai vállalatok külföldi működőtőke befektetései ugyanakkor az első negyedévben 95 százalékkal bővültek, azaz csaknem megduplázódtak. Értékük meghaladta a 16,5 milliárd dollárt. Ebből 6,2 milliárd dollárt tettek ki a vállalati egyesülések és cégvásárlások. Az összesen 109 országot érintő ügyletekben résztvevőkínai vállalatok száma meghaladta az ezret.
A kiadott adatok szerint az idén január és március között 91 ezer kínai vállalt szerződéssel külföldi munkát, ami azt jelenti, hogy március végén hivatalosan 809 ezer kínai dolgozott a határon túl, 40 ezerrel több, mint a tavalyi év azonos időszakában.


Gazdaság-kereskedelem-Kína-Európa
Kína a közép- és kelet-európai országok felé fordul

Trebitsch Péter, az MTI tudósítója jelenti:
Peking, 2012. április 16., hétfő (MTI) – A kínai miniszterelnök közelgő európai útja a barátság és a gyakorlati együttműködés elősegítését is szolgálja a közép- és kelet-európai országokkal – állapította meg közös tájékoztatóján a kínai külügyminisztérium és kereskedelmi minisztérium miniszterhelyettese hétfőn Pekingben.

A Budapesten megrendezett Kína-Közép- és Kelet-Európa szimpóziumról minap hazatért Szung Tao (Song Tao) külügyminiszter-helyettes megjegyezte, hogy a globális válság és az európai szuverén hitelválság közepette a felek közös célja, hogy "kölcsönösen előnyös" kapcsolataikat elmélyítsék.
Kínai részről most első ízben megerősítették azt is, hogy Ven Csia-pao (Wen Jiabao) április végén Lengyelországban találkozni fog több ország vezetőjével és részt vesz egy térségi gazdasági, kereskedelmi fórumon.
Csiang Jao-ping (Jiang Yaoping) a kereskedelmi tárca miniszter-helyettese a közép- és kelet-európai országokat Európa feltörekvő piacainak nevezte, amelyek "az európai integrációs folyamatban is megőrizték fejlődésüket".
    Csiang úgy vélte: a térség országai hatalmas piaci potenciállal és magasan képzett munkaerővel rendelkeznek, kiváló a földrajzi elhelyezkedésük, iparuknak jók az alapjai, s az infrastruktúra-építés iránt jelentős kereslet jellemzi őket.
A gazdasági átalakulás és az ipari szerkezetváltás időszakában az együttműködésnek óriási tartalékai vannak – húzta alá a politikus, kiemelve, hogy kormánya fontosnak tartja a kapcsolatépítést az érintett országokkal.
Az MTI információ szerint a lengyelországi fórumon 16 ország képviselteti magát, s eddig legkevesebb tíz ország erősítette meg, hogy kormányfői szinten lesz jelen.
A résztvevők között lesznek a balti országok, a visegrádi négyek, Románia, Bulgária, valamint a Balkán országainak képviselői. Úgy tudni, Kína az eseményre 250-400 üzletembert visz, s velük együtt a helyiek és a külföldről érkezők számát ezer körülire teszik. Meg nem erősített információk szerint a kínai kormányfő több kétoldalú megbeszélést is folytat majd.
A Nemzeti Külgazdasági Hivatal honlapján ismerteti az április 26-i fórum programját és egyben érdeklődő magyar vállalkozások számára közöl felhívást.


Gazdaság-érdekképviselet
Magyar-kínai üzleti fórum Budapesten

Budapest, 2012. április 12., csütörtök (MTI) – A magyar és a kínai kis- és középvállalkozások közötti együttműködés erősítését, a lehetőségek jobb kihasználását szorgalmazták a résztvevők a kínai tartományok és a magyar megyék bemutatkozására, a kapcsolat mélyítésére szervezett üzleti fórumon csütörtökön, Budapesten.

A Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége (VOSZ), valamint a Kínai Nemzetközi Kereskedelmi Fejlesztési Tanács (CCPIT) közös rendezvényén Vang Hung-liang (Wang Hongliang), a Kínai Népköztársaság budapesti nagykövetségének kereskedelmi tanácsosa hangsúlyozta: a két ország közötti együttműködés stabilan fejlődött, bővültek a gazdasági kapcsolatok az elmúlt években.
A kereskedelmi tanácsos elmondta: tavaly a két ország közötti kereskedelmi kapcsolat adataik szerint 6,2 százalékkal nőtt, 6 milliárd dollárt tett ki. A kedvezőtlen világgazdasági körülmények befolyásolják a lehetőségeket is, az idén január-februárban 16 százalékos csökkenést tapasztaltak a két ország kereskedelmében. A javuláshoz szükség van a vállalkozások aktív részvételére, a kereskedelmi kapcsolatok mellett a beruházások bővítésére is – tette hozzá a kereskedelmi tanácsos.
A kínai beruházások jelentős része Magyarország keleti részére koncentrálódik – mutatott rá a kereskedelmi tanácsos, és arra hívta fel a figyelmet, hogy a magyar kormány támogatja az elmaradott térségekben a beruházásokat.
A kínai Fucsien (Fujian), Hainan, Kanton, Tyilin (Jilin) tartomány, valamint Tyáing (Jiaxing)  város adottságainak ismertetése mellett a CCPIT-vezetők hangsúlyozták: támogatják a két ország kis- és középvállalkozásainak együttműködését. Arra bíztatták a magyar partnereket, hogy vegyenek részt látogatóként illetve kiállítóként a tartományi vásárokon, ahol mód van az üzleti lehetőségek alaposabb megismerésére.
Rausch Sándor, a Bács-Kiskun megyei közgyűlés elnök-helyettese arra hívta fel a figyelmet, hogy kiváló mezőgazdasági és természeti adottságokkal rendelkeznek, Kecskeméten van a Mercedes gyár, amely jelentős fejlődéssel van a környezetére.
Sarkadi Eszter, a Harkány Turisztikai Egyesület titkára a fürdőváros gyógyturizmusát mutatta be.
Teschmayer Gábor, a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei kormányhivatal főigazgatója elmondta: a megye jó minőségű termőfölddel rendelkezik, jellemző térségükben a gyümölcstermesztés, az állattartás, illetve az élelmiszer-feldolgozó üzemekben magas minőségű termékeket állítanak elő.
Jü Ping (Yu Ping) a CCPIT elnök-helyettese zárszavában kiemelte:  tanulmányozni fogják az elhangzottakat, és továbbítják az információkat a vállalkozásoknak. Delegációjuk Kína öt tartományát képviseli, ahol a vállalkozások további beruházásokban gondolkodnak külföldön, köztük Magyarországon is.
A VOSZ tájékoztatása szerint a kínai üzleti delegáció április 11-12-én tartózkodott Budapesten Jü Ping (Yu Ping), a CCPIT elnök-helyettes vezetésével. A delegáció tagjai a CCPIT központi és tartományi vezetői, valamint vállalkozók. Április 13-án a delegáció tagjai felkeresik partnereiket Bács-Kiskun, Veszprém és Fejér megyében.
A VOSZ 2010 óta aktív szerepet vállal a kínai-magyar gazdasági kapcsolatok kialakításában. A VOSZ és a CCPIT között létrejött együttműködés keretében 2012 elején megalakították a Kínai-Magyar Üzleti Tanács magyar, illetve kínai tagozatát.


Magyarország-Kína
Szimpózium – Martonyi: tovább kell erősíteni Magyarország és Kína kapcsolatait

Budapest, 2012. április 12., csütörtök (MTI) – Kína és Kelet-Közép-Európa együttműködésének lehetőségeiről tanácskoznak csütörtökön a Külügyminisztériumban, Martonyi János külügyminiszter azt emelte ki, hogy Magyarország és Kína stratégiai partnerek, kitűnőek a kapcsolataik, és azokat a továbbiakban is minden területen erősíteni kell. Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter azt hangsúlyozta, hogy Kelet-Közép-Európa a gazdasági válság ellenére is politikailag stabil régió, és ez nagyon fontos szempont a 21. században.

A külügyminiszter a Kína-Közép- és Kelet-Európa szimpózium csütörtöki megnyitóján azt mondta, a magyar külpolitika alakításában új irányvonalként határozták meg a globális nyitás fontosságát. Magyarország mindent megtesz azért, hogy új partnereket találjon valamennyi kontinensen – mutatott rá.
Úgy fogalmazott, ez a nyitás tettekben is megnyilvánul, példaként említve, hogy Orbán Viktor miniszterelnök Matolcsy Györgyöt a magyar-kínai kapcsolatok fejlesztéséért felelős biztosnak nevezte ki. Megjegyezte, Magyarország azonban nemcsak a közelmúltban kezdett érdeklődni Kína iránt.
Martonyi János kiemelte, a világ országai versengenek a kínai befektetőkért, és a közép-európai régióban együttműködésre van szükség azért, hogy a térség államai vonzónak tűnjenek a kínai vállalatok előtt.
Matolcsy György a rendezvényen hangsúlyozta, Kelet-Közép-Európa a gazdasági válság ellenére is politikailag stabil régió, és ez nagyon fontos szempont a 21. században. Mint mondta, erősíteni kell az együttműködést Kína és Kelet-Közép-Európa között, és ezt az új stratégiai partneri kapcsolatot szilárd alapokra kell építeni.
A tárcavezető arról is beszélt: a válság rávilágított arra, hogy új egyensúlyt kell találni az állam és a piac viszonyában, erős államra van szükség. Emellett új szabályozást kell kidolgozni a pénzügyi szektorban, mert önszabályozó piac nem létezik, azt az államnak kell szabályoznia – hangoztatta.
Azt mondta: a 21. században kiemelt szerep jut az innovációnak, az oktatásnak és a kutatás-fejlesztésnek, és ezeken a területeken is hatékony együttműködést alakíthatnak ki Kínával. Matolcsy György továbbá felhívta a figyelmet a munkahelyteremtés fontosságára is, mert – mint mondta – egy ország fejlődéséhez elengedhetetlen az ipar nyújtotta szilárd alap. Megjegyezte, erre Kína is bizonyíték.
Szong Tao (Song Tao) kínai külügyminiszter-helyettes a tanácskozáson kiemelte, a gazdasági válság megmutatta, hogy minden országban folyamatos reformokra van szükség, csak így lehet megfelelni a kihívásoknak. Az országok kölcsönösen függnek egymástól, és ebben a helyzetben Kína nem teheti meg, hogy csak Ázsiára összpontosítson külkapcsolatai építésében, ahogyan Kelet-Közép-Európa sem engedheti meg magának, hogy kizárólag Európára fókuszáljon – mutatott rá.
Mint hangsúlyozta, Kína és Kelet-Közép-Európa együttműködése az elmúlt években mindkét félnek előnyös volt, több versenyképes kínai vállalat érkezett a régióba, ahol munkahelyeket teremtett, és egyúttal erősítette a Kínához fűződő kapcsolatokat. A kínai befektetések sokat segíthetnek a térségnek a válság kezelésében is – jegyezte meg.
Justyna Szczudlik-Tatar, a Lengyel Nemzetközi Kapcsolatok Intézetének elemzője előadásában arról beszélt, hogy az országok közötti kapcsolatok vizsgálatakor gyakran csak a politikai és gazdasági elemeket veszik figyelembe, a kulturális kapcsolatokat, illetve az emberek között kialakult kötődéseket nem. Pedig míg előre nem látható események – például a gazdasági válság – visszavethetik az országok közötti együttműködést, a kulturális kapcsolatok ilyenkor is megmaradnak – hangsúlyozta. Hozzátette, az elmúlt években Kína és Kelet-Közép-Európa egyaránt nagyobb figyelmet szentelt a kulturális kapcsolatoknak.
A Külügyminisztérium által szervezett szimpóziumon magyar, kínai, szlovák és lengyel kutatók is felszólalnak.


Románia-Kína-gazdaság
Románia fejleszti gazdasági kapcsolatait Kínával

Bukarest, 2012. április 4., szerda (MTI) – Románia számára stratégiai fontosságú a román-kínai kereskedelmi kapcsolatok fejlesztése – jelentette ki szerdán Mihai Razvan Ungureanu román miniszterelnök.

A kormányfő egy üzleti konferencián vett részt, ahol kifejtette, hogy Kína Románia számára fontos beruházási helyszín.
Kifejtette, a két ország kereskedelmi kapcsolatainak bővítése komoly potenciállal rendelkezik, és Románia ki akarja használni ezt a lehetőséget, miután tavaly a Kínába áramló román kivitel gyorsabb ütemben nőtt, mint a Romániába irányuló kínai export.
Rámutatott: 2011-ben 36,27 százalékkal nőtt a Kína felé áramló román kivitel az előző évhez képest, miközben 8,24 százalékkal emelkedett a Romániába érkező kínai behozatal a vizsgált időszakban.
A két ország kereskedelme tavaly elérte a 4,2 milliárd dollárt – mondta Ungureanu.


Gazdaság-Kína-befektetés
A közvetlen külföldi befektetés lehetőségéért lobbizik három kínai város

Szerencsi Ágnes, az MTI tudósítója jelenti: Sanghaj, 2012. április 4., szerda (MTI) – Három keleti parti város, Sanghaj, Tiencsin (Tianjin) és Vencsou (Wenzhou) nyújtott be kérelmet a kínai kormányhoz annak érdekében, hogy kísérleti jelleggel lehetővé váljon lakosaik számára a külföldön való közvetlen befektetés.

A részletekről folyik az egyeztetés, Peking ugyanis a kísérleti fázisban is óvatos igyekszik maradni, míg a városok minél szabadabb kezet próbálnak meg kiharcolni maguknak. Vencsou városa 200 millió dolláros fejenkénti felső befektetési plafont, emellett lakosai számára a külföldön való – pénzügyi szektoron kívüli – vállalatalapítást engedélyeztetne. Sanghaj többek közt a külföldi ingatlanpiaci beruházások liberalizálását, valamint a külföldön való részvényvásárlás lehetővé tételét szeretné elérni.

A kínai állampolgárok jelenleg nem eszközölhetnek közvetlen külföldi beruházásokat, csupán a bankrendszeren keresztül van lehetőségük erre, s így is csak korlátok közt. A nyitás a gazdasági-pénzügyi liberalizációs törekvések újabb fontos állomásaként jelentős mértékben hozzájárulna a tőkepiaci nyitáshoz, emellett a jüan nemzetközibbé válását is szolgálhatná. A terv ellenzői szerint ugyanakkor Kína nem érett még meg az ilyen nagyarányú nyitásra, s komoly gondokat okozna a hazai és külföldi következményeinek kezelése. Vencsou 2011 januárjában már próbálkozott hasonlóval, lakosai számára akkor kísérleti jelleggel lehetővé vált, hogy jüant külföldi valutára váltsanak, s azt külföldön fektessék be. A központi vezetés azonban két hét után leállította a programot, attól tartva, hogy az nagyarányú tőkekivonáshoz vezethet.


Philips, TPV Technology Finalize ‘TP Vision’ TV Joint Venture

Consumer Electronics Daily, April 17, 2012 By Mark Seavy

A large part of Philips’ branded TV business is seeing a swift transition to a new Philips-TPV Technology "TP Vision" joint venture as set assembly continues at three Philips’ factories, TPV Corporate Finance Director Shane Tyau told us.

TP Vision, which will be based in Eindhoven, The Netherlands, and have 3,300 employees, represents an extension of a partnership rather than a brand new venture given that TPV supplied about 40 percent of the 7.6 million Philips TVs sold in 2011, Tyau said.  TPV, which owns 70 percent of TP Vision, will continue to build 19- to 55-inch Philips LCD TVs, along with other brands, at its plants in China, including one in Xiamen that assembles them for the European market.  But Philips’ facilities in Szekesfehervar, Hungary,  Manaus, Brazil, and Tierra del Fuego, Argentina, will only produce Philips sets, Tyau said. The joint venture agreement was unveiled in April 2011, but had to be renegotiated in November amid Philips’ mounting TV losses. TPV shareholders approved the joint venture in February and since January Philips’ TV business is a separate unit within Philips’ consumer lifestyles business, Philips said.

TP Vision will be a “strong player” in the global TV business and ensure continuity of the Philips brand while also allowing the company to focus on its healthcare, consumer lifestyle and lighting divisions, Philips CEO FRans van Houten said. The joint venture will be headed by CEO Maarten de Vries, former chief technology officer of Philips’ consumer lifestyle business, and partly funded by Philips, which is contributing $133 million. Philips will get royalties of at least $66 million annually, the companies said. Philips initially had been expected to provide $524 million in funding and 3,500 employees. In return, Philips owns 30 percent of TP Vision, and its TV R&D facilities in Bruges, Belgium, Eindhoven, Singapore and Bangalore, India, also will be part of the joint venture, Tyau said. TPV is building a new 484,558-square-foot headquarters for its branded business, which will include Philips, that’s expected to open in 2014 in Shanghai, Tyau said.

TPV’s partnership with Philips will “enhance” the brand “in the TV space andd bring sustainable returns” to both companies, TPV CEO Jason Hsuan said. Philips, which sold its PC monitor and CRT business to TPV in 2005, has been partners with TPV for “many years and we are confident that together we can become a major player in television globally,” Hsuan said. TPV has long aspired to have a global TV brand, having also sold sets under AOC and Envision banners in Canada, China, India, Mexico, parts of South America and the U.S. TPV already sells Philips TVs in China as part of a separate agreement. Philips has a separate pact with Funai for Philips sets in North America that was signed in 2008 and recently extended through 2015. TP Vision won’t sell Philips TVs [?in those countries?].

This is Us

http://www.tpvision.com/about-us/this-is-us

… TP Vision engages in developing, manufacturing and marketing Philips branded TV sets in Europe, Russia, Middle East, Brazil, Argentina, Uruguay, Paraguay and selected countries in Asia-Pacific excluding China. See locations for more information. …


COMPANIES: TPV Technology will open AOC and Philips brand headquarters in 2014, executive says.

Consumer Electronics Daily, April 10, 2012

TPV Technology’s 484,558-square-foot AOC and Philips brand headquarters will open in Shanghai in 2014, TPV Corporate Finance Director Shane Tyau said. Construction of the new facility will start by year-end, he said. The brands have been housed in smaller offices in Shanghai, Tyau said. TPV’s cutting of 7,957 jobs last year way “in line with our slower TV shipments,” Tyau said. In closing the Suzhou, China, plant and trimming 1,000 positions, TPV moved Philips TV set and kit assembly for the European market to a factory in Xiamen, China, Tyau said.


TPV Announces 2011 Annual Results [TPV press release, March 22, 2012]

Financial Highlights

For the year ended December 31

(USD mn ) 2011 2010 Change (%)
Consolidated revenue 11,040.1 11,631.6 (5.1)
Profit attributable to equity holders 120.4 169.3 (28.9)
Basic earnings per share US5.13 cents US7.37 cents (30.4)
Proposed final dividend per share US0.91 cent US1.40 cents (35.0)

Business Review
TPV’s PC monitor shipments bucked the trend resulting from stagnant demand in the end market, growing 4.7 percent year-on-year to 59.1 million units as the Group continued to gain market share. The GP margin of this business segment improved from 6.6 percent a year ago to 7 percent, and the GP per set stood at US$7.20, similar to last year. The average selling price (“ASP”) per PC monitor declined year-on-year from US$111.60 to US$102.80.

The Group’s LCD TV shipments declined 8.5 percent to 12.7 million units during 2011, due to a fall in the market shares of its clients. The GP margin improved slightly, from 4.6 percent a year ago to 5 percent, and the GP per set rose from US$13.20 to US$14.60. The ASP was maintained at US$292.60, against US$290.80 last year, as migration to larger-size screen products and increased shipments of higher priced LED-backlit models offset the impact of lower panel prices.


Group Profile

http://www.tpv-tech.com/

TPV Technology Limited is the world’s largest PC monitor and third largest LCD TV manufacturers. The Group has been able to drive its growth over the years by leveraging its economies of scale and core competencies in R&D, manufacturing, logistic efficiency and superb quality.

The Group also distributes its products globally under its own brands AOC and Envision. In 2009 and 2011, the Group acquired exclusive licenses to sell Philips’ monitors globally and TVs in China.

In April 2012, the Group formed a joint venture (“JV”), TP Vision, with Philips to take over the latter’s TV business. The JV engages in the design, manufacturing, distribution, marketing and sales of Philips’ television worldwide, with the exception of China, India, United States, Canada, Mexico, and certain countries in South America. The JV is 70 percent owned by TPV and 30 percent by Philips.

TPV has been listed on both Hong Kong and Singapore stock exchanges since October 1999.

Organizational Chart

TPV structure


Gazdaság-Hollandia-ipar
A Philips és a TPV TV-gyártó vegyes vállalatot hozott létre

Budapest, 2012. április 2., hétfő (MTI) – A Royal Philips Electronics hétfőn bejelentette, hogy a TPV Technology Limited-del TV-gyártó vegyes vállalatot hozott létre – tartalmazza a Philips-nek az MTI-hez hétfőn eljuttatott közleménye.

A TP Vision elnevezésű új cégben 70 százalékban a TPV, 30 százalékban a Philips lesz a tulajdonos. A TP Vision Philips márkájú TV-készülékeket fog fejleszteni, gyártani és forgalmazni.
A megállapodás létrejöttét a szükséges fúziós engedélyek, továbbá a kormányzat és TPV részvényeseinek jóváhagyása előzte meg. A TP Vision központja Amszterdamban található, vezetője Maartern de Vries lesz.
"A TP Vision a globális TV piac olyan erős szereplője lesz, amely biztosítja a Philips TV márka állandósságát a piacokon" – hangsúlyozta Frans van Houten, a Philips ügyvezető igazgatója. "Az új vállalat kihasználja mind a Philips márka erősségét, innovációs erejét és ipari kapcsolatait, mind pedig a TPV további kapacitásait és gyártási erősségeit. A TV partnerség a TPV-vel lehetővé teszi, hogy a Philips az egyre erősödő piacvezető pozícióira fókuszáljon az egészségügyi, Consumer Lifestyle és világítási szektorban."
A közlemény szerint a TP Vision a Philips’ Television design-jáért, gyártásáért, disztribúciójáért, marketingjéért lesz felelős világszerte – Kína, India, Egyesült Államok, Kanada, Mexikó és Dél-Amerika bizonyos országai kivételével. A tranzakció részeként a Philips Television innovációs- és gyártóüzemeket, kereskedelmi szervezeteket, központokat és 3.300-at megközelítő munkavállalói bázist helyez át a TP Vision vállalatba.


230 dolgozót bocsátanak el a Philips székesfehérvári üzeméből

Székesfehérvár, 2012. március 9., péntek (MTI) – Várhatóan 2-3 csoportban 230 munkavállalójától válik meg a Philips székesfehérvári gyára, az elbocsátások már megkezdődtek – mondta az MTI-nek a vállalatcsoport regionális kommunikációs vezetője pénteken.    Blazsevácz Péter tájékoztatása szerint a cégcsoport – mint azt
tavaly áprilisban nyilvánosságra is hozták – a Philips márkájú televíziók gyártásának megerősítésére közös vállalatot hozott létre a számítógép monitorokat már hasonló vegyes vállalatban gyártó TPV-vel.
Az együttműködés értelmében a székesfehérvári üzemben kizárólag
tv-készülékeket állítanak majd elő
, s egyes, jelenleg még ott készülő egyéb termékek – szájhigiéniai eszközök, borotvák, telefonkészülékek – végszerelését és csomagolását a Philips egy harmadik gyártóbázisára szervezi ki.
Arra, hogy a jövőben mekkora létszámmal dolgozik majd a székesfehérvári üzem Blazsevácz Péter egyelőre nem tudott válaszolni. Úgy vélte, hogy a létszámot minden esetben a piaci szükségletek határozzák meg. Az üzemben tavaly szeptemberben 750 fő dolgozott.
Az MTI úgy tudja, hogy az elbocsátások április közepére fejeződnek be.


A tévégyártás Fehérváron marad – még tartanak az egyeztetések

Megkezdődtek az elbocsátások a Philipsnél

Fejér Megyei Hírlap, 2012. március. 05.

Székesfehérvár – Március 2-án körülbelül száz munkavállaló kapta meg a felmondólevelét a fehérvári Philipsnél. A leszámoltatás hétfőn kezdődött meg.

A cég még január végén jelentette be a munkaügyi központnál a csoportos létszámleépítést. A csoportos létszámleépítés időtartama április közepéig tart majd. Ez az első nagy kör, a többi hetes ciklusokban lesz, ott már kisebb létszámokkal. Ez a vállalat nem tévégyártással foglalkozó üzletágára vonatkozik, azt ugyanis átveszi egy új cég – tudta meg lapunk.

A Philips tévé-üzletágat egy tavaly alakult új káefté, a  TP Vision Magyarország Kft. veszi át a régi székhellyel. A régi Philips-es munkavállalók ide jogfolytonos munkaviszonnyal kerülnek át – erősítette meg információinkat Báles István, aki a Philipsnél működő video szakszervezet vezetője.

A nyilvános cégadatok szerint a tavaly júliusban alakult társaság tulajdonosa a Philips anyacége, a Koninklijke Philips Electronics N.V. A cég jegyzett tőkéjét februárban 1900-ról 2,5 millió euróra emelték. E két momentum bizakodással tölti el  a munkavállalókat – mondta kérdésünkre  a szakszervezetei vezető. Némi aggodalommal csak a kollektív szerződés miatt vannak, hiszen a régi egy évig még érvényben lesz, de a júliusban hatályba lépő új Munka Törvénykönyve miatt félő, hogy újat már nem tudnak kötni.

A TP Vision körülbelül 350-400 fizikai állományú munkatársat vesz át. A szellemieknél még folyik az egyeztetés, de összesen körülbelül 600 főről lesz szó. Ez a létszám közel 400 kölcsönzött dolgozóval egészül ki.

A szakszervezet és Philips vezetése nem tudott megállapodni a védett szakszervezeti tisztségviselőkkel kapcsolatban. A szakszervezet álláspontja az, hogy a szakszervezeti vezetők a leépítésnél is védettséget élveznek – a szakszervezet beleegyezése kell ahhoz, hogy őket eltávolítsák. 13-ból 10 ilyen esetben a szakszervezet hozzájárult ahhoz, hogy elküldjék a kollégákat, háromnál azonban nem, hiszen akkor már teljesen ellehetetlenülne működésük. A bértárgyalások januárban megkezdődtek, de szinte azonnal le is álltak, mert a bérkompenzáció körül olyan bonyolult a helyzet, hogy nem tudtak tovább lépni – mondta Báles István.

A Philips tavaly október közepén jelentette be: globális szinten közel 4500 alkalmazottjától válik meg. Ennek fő oka az, hogy a világ vezető izzógyártója az elmúlt 2 év legalacsonyabb profitját érte el az utolsó negyedévben, és a menedzsment előrejelzése alapján a közeljövőben nem is várható fordulat a társaság profitabilitásában. Frans van Houten vezérigazgató akkor úgy fogalmazott: a létszámleépítés elkerülhetetlen, hiszen a vállalatnak hatékonyabbnak kell lennie, ha fel akarja venni a versenyt az alacsonyabb költségek mellett működő ázsiai szektortársakkal. A cégvezér szerint a 4500 főből 1400-at Hollandiában bocsátanak el. A cég nem sokkal előbb már közölte a rossz hírt: 2012 áprilisától egy külső gyáregységhez helyezi át termékei jelentős részének gyártását és csomagolását Székesfehérvárról, ami azt jelenti, hogy a gyár állományának harmadát bocsáthatják el. Ez – a kölcsönzött munkaerőn kívül – közel 200 főt jelentett.  E lépés a nem tévégyártó üzletágat érintette, de a televízió-gyártás sem maradt ki a sorból. A Philips áprilisi közleményéből már az is kiderült, a számítógép-monitorokat gyártó hongkongi TPV-vel közös vegyes vállalatba szervezi televízió üzletágát. Az akkori bejelentés szerint az új vállalat 70 százalékos tulajdonosa a TPV lesz, a fennmaradó 30 százalékos részvénycsomag a Philipsnél marad. A Philips hat év után lehívható opciós joggal rendelkezik részvénycsomagjának értékesítésére.


Egyelőre nincs olyan döntés, amely befolyásolná a Philips székesfehérvári televíziógyártását

Székesfehérvár, 2011. november 4., péntek (MTI) – A hollandPhilips a hongkongi TPV csoporttal közös vállalatba szervezi ki veszteséges televízió-gyártó üzletágát, még nem tudni, hogy lesz-e változás a TV-gyártásban Székesfehérvárott – tájékoztatta Blazsevácz Péter, a Philips közép- és kelet-európai kommunikációs igazgatója pénteken az MTI-t.

A két fél közötti tárgyalások fél éve zajlottak, és a héten került pont az ügy végére. Ennek értelmében, a felek közös vállalatot alapítottak. A holland elektronikai óriás egyik legnagyobb televíziógyára Székesfehérváron működik. Arról, hogy a székesfehérvári gyárban az új tulajdonosi modell hoz-e bármilyen változást, még nem született semmilyen döntés, ez további tárgyalások eredménye lesz – közölte az MTI érdeklődésére az igazgató. A korábban bejelentett elbocsátások nem az LCD televízió gyártó részleget, hanem a háztartási elektronikák gyártását és csomagolását végző egységeket érintik Székesfehérvár vonatkozásában – tette hozzá Blazsevácz Péter.

Az újonnan létrejött vegyesvállalatban az LCD-monitorok gyártására szakosodott TPV 70 százalékkal, a Philips 30 százalékkal részesedik. A Philips hat év után lehívható opciós joggal rendelkezik részvénycsomagjának értékesítésére. A Philips 80 éve gyárt tévéket, azonban az elmúlt években az üzletág nem termelt nyereséget, elsősorban az ázsiai gyártók támasztotta verseny miatt.

A csoport október közepén közzétett eredménybeszámolója szerint a nehéz világpiaci körülmények és a csökkenő kereslet miatt az egy évvel korábbi 524 millió euróról 74 millió euróra esett vissza a nyereség a harmadik negyedévben.


Egyes termékek gyártásának kiszervezését tervezi székesfehérvári üzeméből a Philips

Székesfehérvár, 2011. szeptember 20., kedd (MTI) – Harmadik gyártóbázisára tervezi kiszervezni székesfehérvári üzeméből egyes termékek – a szájhigiéniai eszközök, elemes borotvák, telefontartozékokvégszerelését és csomagolását a Philips – közölte az MTI-vel kedden a vállalatcsoport regionális kommunikációs vezetője.

Blazsevácz Péter tájékoztatása szerint miután a kiszervezés létszámleépítést is jelenthet, a cég vezetői kedden tárgyalást kezdtek a szakszervezettel és az üzemi tanáccsal.
Az úgynevezett nem televíziós termékek kiszervezése miatti létszámcsökkentés a korai, becsült adatok szerint a jelenleg mintegy 750 állandó munkavállaló egyharmadát érintheti. A végső számot az érdekképviseletekkel való tárgyalások befejezését követően hozzák nyilvánosságra.
A kiszervezésre a korai tervek szerint várhatóan jövő év áprilisában kerül sor.

Televízió gyártásának megerősítésére – mint azt áprilisban már bejelentette a cégcsoport – közös vállalatot hoz létre a Philips számítógép monitorokat már hasonló vegyes vállalatban gyártó TPV-vel. A közös vállalat várhatóan az év végén alakul meg.
A székesfehérvári gyár a Philips jelentős tv-gyártó bázisa, arról azonban, hogy a közös vállalat alapítása hogyan befolyásolja majd a cégcsoport ottani tevékenységét, jelenleg még nem ismeretes.


Alacsonyabb a Philips első negyedévi nyeresége a vártnál – FRISSÍTETT (új: Székesfehérvár)

Amszterdam, 2011. április 18., hétfő (MTI/Reuters/Dow Jones) – A vártnál alacsonyabb első negyedévi nyereséget ért el a Philips – jelentette be a vállalat hétfőn.

A társaság 138 millió eurós nettó nyereséget ért el a januártól márciusig terjedő időszakban, ami 31 százalékkal kevesebb, mint az előző év hasonló időszakában. A Reuters brit hírügynökség által megkérdezett elemzők csupán 9,5 százalékos csökkenésre, 161 millió eurós nyereségre számítottak.

A Philips bejelentette azt is, hogy vegyes vállalatba szervezi televízió gyártó üzletágát.

A televízió gyártó üzletág eredményei nélkül a vállalat árbevétele 6 százalékkal 5,3 milliárd euróra nőtt.

A vállat a magyarországi gyártással kapcsolatban közölte, a székesfehérvári üzem a Philips jelentős tv-gyártóbázisa, azonban a bejelentés jelenlegi szakaszában arról nem tudnak nyilatkozni, hogy ez hogyan befolyásolja itteni tevékenységüket.

A Philips vezérigazgatója, Frans van Houten, aki a hónap elején vette át a vállalat irányítását úgy nyilatkozott: a televízió gyártó részleg helyzetének megoldása a legfontosabb feladat volt az elmúlt időszakban. Kiszervezése lehetővé teszi, hogy a vállalat jobban összpontosítson a jövedelmezőbb egészségügyi és szórakoztatóipari
szektorokra.

A vállalat televízió gyártását a számítógép-monitorokat gyártó TPV-vel közös vegyesvállalatba szervezi. Az új vállalat 70 százalékos tulajdonosa a TPV lesz, míg a fennmaradó 30 százalékos részvénycsomag a Philipsnél marad. A Philips hat év után lehívható opciós joggal rendelkezik részvénycsomagjának értékesítésére.

A vállalat Magyarországon Székesfehérváron 3D-és televíziókat, míg Tamásiban LED-es világítótesteket állít elő. A társaság 2010. októberi közlése szerint a két gyárban és a központban átlagosan 2.000-2.500 alkalmazottat foglalkoztatnak, de csúcsszezonban akár 3.000 embernek is adnak munkát.

A 3D-és televíziókból tavaly 400-500 ezret állítottak elő. A televíziókhoz magyar alkatrészeket is vesznek, amik értékben átlagosan 30-35 százalékot tesznek ki.


Elbocsátások a Philips Kft. székesfehérvári gyárában

Budapest, 2009. december 21., hétfő (MTI) – A Philips Kft. novemberben és decemberben több mint 30 dolgozónak mondott fel, mintegy 300 száz kölcsönzött dolgozó pedig nem kapott szerződéshosszabbítást a székesfehérvári tv-gyárban – közölte a társaságnál működő VIDEO Szakszervezet hétfőn az MTI-vel.

A közlemény szerint a szakszervezet nem tartja indokoltnak, és nem tudja elfogadni az elbocsátásokat.

A szakszervezet közölte: minden általa teljesíthető jogi és emberi segítséget megad az elküldött tagjainak.

A szakszervezet szerint valószínűsíthető, hogy az elbocsátások 2010 januárjától folytatódnak.

Blazsevácz Péter, a Philips kelet-közép és dél-európai kommunikációs vezetője az MTI-nek elmondta, korlátozott létszámcsökkentésről van szó, mivel strukturális változások voltak a gyárban. Így például átalakult a termékszerkezet.

A bérelt állományról elmondta, változásának szezonális okai vannak. A harmadik és a negyedik negyedévben több munkásra van szükségük, mert ekkor felfut a termelés. Az év elején, első félében viszont sokkal kevesebb terméket állítanak elő, s ekkor nincs szükségük annyi bérelt dolgozóra. Ez azonban lényegében minden évben így van, s nemcsak 2009-re jellemző.

Egy korábbi közlés szerint a Philips a csúcsidőszakban több mint 2 ezer embernek ad munkát a gyárban.

Reklámok
Post a comment or leave a trackback: Trackback URL.

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Kapcsolódás: %s

%d blogger ezt kedveli: