Múltidéző akkori MTI és OS közlemények alapján: Hazugságoktól a tagadásig és elhallgatásig, avagy hivatalos beszámolók a 2006. szeptember 17. és október 23. között történtekről

Az MTI és OS jelentések alapján az Európai Únió illetékes intézményeinek reakciója a semmivel egyenlő volt (nem is tettem be ide Frattini biztos semmitmondó megnyilatkozásait, amiről beszámolt az akkori MTI), semmi problémát nem jelentettek számukra az akkori, a demokráciát brutálisan sértő események. Emellett már akkor markánsan jelentkezett az, hogy a gyurcsányi bevallott hazugságokkal saját pártcsaládjának, az európai szocialistáknak semmi problémája nem volt. Sőt, azt hangsúlyozták, hogy ilyen “merész beismerés” a reformok szükségességének alátámasztását célozta,  és ezzel egyenesen “a magyar reformok vezetésére leginkább alkalmas embernek” nevezték a hazug kormányfőt. De még ezen is túlmentek azzal, hogy “a kialakult helyzet valódi okozója Orbán Viktor”. Persze az olyannyira hangoztatott, ún. reformokból semmi sem lett. Éppen az ellenkezője: még tovább növekedett az államadósság és az egész ország a csőd szélére sodródott. Mindez persze csöppet sem zavarta Gyurcsány akkori támogatóit sem Magyarországon, sem az Európai Unióban. Pártcsaládja sem tett semmiféle beismerő nyilatkozatot, hogy mekkorát tévedtek. Éppen az ellenkezője történt. Még nagyobb vehemenciával vetették rá magukat a kétharmados többséget szerzett új FIDESZ-KDNP kormány válságkezelő stratégiájára. Egészen odáig vitték ezt az arcátlanságot, hogy az európai parlamentben mindenféle — immár saját — hazugságok alapján ezen a héten kieszközölték az immár néppárti Magyarország meghurcolását.  Ezen történések ismeretében még tanulságosabb az alábbi MTI és OS jelentések végig olvasása.

Ebből is az alábbi Európai Néppárt kontra Európai Szocialista Párt megnyilatkozásokat előre kiemelném, mint mai szemmel a legtöbb tanulságot kínálókat:

2006. szept. 19. – Európai Néppárt (EPP): “A nemrégiben választott magyar kormány ezekkel a kijelentésekkel elvesztette minden szavahihetőségét és politikai legitimációját, mert kirívó és szervezett politikai hazugságok alapján választották meg. … A néppárt a szóban forgó politikai hazugságokat nem csupán a magyarországi demokratikus intézmények erkölcsi alapjait ért támadásként értékeli, hanem az alapvető európai értékek elleni támadásként is, amelyek óriási kárt okoztak demokratikus társadalmaink mint egész számára.”

Felszólította az EPP az MSZP-t és liberális kormánypartnerét is, hogy vonja meg bizalmát a miniszterelnöktől és kormányától, és tegye ezzel lehetővé új választások rendezését, megteremtve annak alapját is, hogy a magyar lakosság demokratikus intézmények iránti bizalma visszaálljon.

2006. szept. 19. – Poul Nyrup Rasmussen, az Európai Szocialista Párt (ESZP) elnöke: „Magyarországnak reformra van szüksége, és a változás mindig fájdalmas. Gyurcsány Ferenc a legalkalmasabb ember arra, hogy megvalósítsa azokat a reformokat, amelyekre Magyarországnak szüksége van. Tudom, hogy bízhatom benne: véghez fogja vinni azokat a változásokat, amelyek az egész magyar népnek a javára válnak és országát egy olyan új korszakba vezeti, amelyet erősebb foglalkoztatottság és a lakosság egészének tisztes életszínvonala jellemez.

Magyarországnak ma a legkevésbé egy jobboldali kormányra van szüksége, amely úgynevezett reformjaival a gazdagok zsebébe juttatna még több pénzt és megkurtítaná a szegényebbek szociális védelmét. Gyurcsány Ferencnek figyelmen kívül kell hagynia a lemondását követelő jobboldali felszólításokat és folytatnia az a munkát, amellyel jobb jövőt teremt Magyarországnak.”

2006. szept. 19. – más uniós szintek: A nagy pártcsoportokon kívül az uniós szervek nem kommentálták a magyarországi helyzetet, jelezve, hogy a történéseket belügynek tartják. Matti Vanhanen finn miniszterelnök, az EU-tagországok kormányfői tanácsának soros elnöke ezen túlmenően csak annyit jegyzett meg, hogy aggasztják a budapesti események, míg az Európai Bizottság még semlegesebben foglalt állást.

2006. szept. 20 – az Európai Szocialisták Pártja (ESZP) frakciója: Martin Schulz frakcióvezető felszólalásában határozottan kiállt a Gyurcsány Ferenc vezette kormány és az MSZP mellett. Hangsúlyozta, hogy Magyarország számára most mindennél fontosabb a nyugalom, a költségvetés egyensúlyának helyreállítása és a megkezdett reformok folytatása. Schulz Wilfried Martens néppárti vezető nyilatkozatát elítélte és kifejtette, hogy a magyar helyzet belpolitikai kérdés. … Martin Schulz javasolta, hogy mindenki támogassa Poul Nyrup Rasmussen előző napi nyilatkozatát, amely pontosan és hitelesen értékeli a Magyarországon kialakult helyzetet.

2006. okt. 23. – Wilfried Martens az Európai Néppárt (EPP) elnöke: “A mostani zűrzavar is egy ember miatt van, ő az aki az országot politikai és elsősorban erkölcsi válságba sodorta azáltal, hogy félrevezette az embereket. … A mai magyar helyzetben a kormánynak nincs bátorsága szembenézni tényekkel, és nincs mersze az állampolgárok szemébe nézni, de tényekre is csak véletlenszerűen derül fény, amikor kiszivárognak az információk.”

2006. okt. 24. – Poul Nyrup Rasmussen, az Európai Szocialista Párt (ESZP) elnöke: „A kialakult helyzet valódi okozója Orbán Viktor, akinek meghívását egy utcai tüntetésre Ön meggondolatlanul elfogadta. Orbán Viktor nem akart részt venni a parlamenti bizalmi szavazáson, ultimátumot adott a miniszterelnök lemondására, s a kampány rendezvényen, amelyen ön is jelen volt, illegitimnek nevezte a jelenlegi kormányt. Ezek nem egy felelős ellenzéki vezető megnyilatkozásai, sokkal inkább azt a benyomást kelti az egész világ előtt, hogy egyszerűen nem fogadja el a legutóbbi parlamenti választások eredményét. … Önök miért támogatják a Fidesz populista kampányát, s törekvését, hogy a törvényesen megválasztott kormányt elmozdítsák? Mit üzen ez az Önök pártcsaládjába tartozó pártoknak, és mit az Európában mindenütt fellelhető szélsőséges populista pártoknak? Ön a populizmus és nacionalizmus trombitáját fújja azzal, hogy megjelenésével támogatja az utcai tüntetőket, akik között ott vannak a magyar neonácik is. Martens úr, teljesen tisztában van azzal, kik is annak a kórusnak a tagjai, akik közé Ön beállt?”

2006. okt. 25. – Wilfried Martens az Európai Néppárt (EPP) elnöke: … tagadta, hogy a Fidesz ellenzéki kezdeményezése (amelyen beszédet mondott) “kormányellenes gyűlés” lett volna. Levele szerint éppenséggel “a demokrácia rossz fölött aratott diadalának igazi ünnepléséről volt szó”. Rasmussen védelmezni próbál egy “bűnét bevalló hazudozót” – írta, Gyurcsány Ferenc miniszterelnökre utalva. A neonácikkal kapcsolatos vádra felelve azt írta Martens: ha kimegy a belga labdarúgó válogatott egy mérkőzésére, és ott megjelenik néhány huligán is, akkor vajon megvádolható-e azzal, hogy jelenlétével támogatta a huligánokat. Szónoki kérdésére adott válasza szerint sem őt, sem a nézők 99,9 százalékát nem lehetne ilyesmiért felelőssé tenni.

Részletes MTI illetve OS közlemények a történések sorrendjében

Gyurcsány: “Másfél évig hazudtunk…” – hangfelvétel

Budapest, 2006. szeptember 17., vasárnap (MTI) – Gyurcsány Ferenc egy májusi szocialista frakcióülésen elismerte, hogy négy évig nem csinált semmit a kormányzat – olvasható a Magyar Rádió honlapjára vasárnap feltett hangfelvétel szövegében.

A Magyar Rádió birtokába jutott felvétel szerint a miniszterelnök azt mondta, hogy Európában ilyen böszmeséget még ország nem csinált, mint amit mi csináltunk. Meg lehet magyarázni (…) Nyilvánvalóan végighazudtuk az utolsó másfél-két évet. Teljesen világos volt, hogy amit mondunk, az nem igaz”.

Sztankóczy András, a Magyar Rádió Aktuális szerkesztőségének vezetője az MTI érdeklődésére azt közölte: vasárnap délután, általa megjelölni nem kívánt forrásból és módon kapták meg a felvételt, amelyet azonnal közzétettek, amint meggyőződtek annak hitelességéről.

A felvétel Balatonőszödön készült május 26-án, és a miniszterelnök azt mondta: “Nincsen sok választás, azért nincsen, mert elkúrtuk. Nem kicsit, nagyon. Európában ilyen böszmeséget még ország nem csinált, mint amit mi csináltunk. Meg lehet magyarázni… Nyilvánvalóan végighazudtuk az utolsó másfél-két évet. Teljesen világos volt, hogy amit mondunk, az nem igaz. Annyival vagyunk túl az ország lehetőségein, hogy azt nem tudtuk korábban elképzelni, hogy azt a Magyar Szocialista Párt és a liberálisok kormányzása azt valaha is megteszi. És közben egyébként nem csináltunk semmit négy évig. Semmit. Nem tudtok mondani olyan jelentős kormányzati intézkedést, amire büszkék lehetünk, azon túl hogy a szarból visszahoztuk a kormányzást a végére. Semmit. Ha el kell számolnunk az országnak, hogy mit csináltunk négy év alatt, akkor mit mondunk?”

Lendvai Ildikó,az MSZP frakcióvezetője az MTI-nek azt mondta: Gyurcsány Ferenc szembenézett a magyar politika több éves közös önáltató hazugságával, azzal, hogy meg lehet úszni gyökeres reformok és változtatások nélkül. Úgy fogalmazott: “Egyáltalán nem bánjuk, hogy ez a hangfelvétel kikerült, mert segít tisztázni, miért nem vártunk kényszerűen az önkormányzati választások végéig a szükséges intézkedésekkel”.

Mint mondta, a miniszterelnök egy szenvedélyes frakcióvita végén, önkritikus és drámai fogalmazással felelt azokra a kérdésekre, amelyek azt vetették fel, hogy az intézkedéseket el lehetne halasztani.

Horn Gábor, az SZDSZ ügyvivője az MTI-nek azt mondta: “Amíg nem látjuk ennek a pontos körülményeit, hogy mi hangzott el, addig nem szeretnénk erről beszélni”.

A Magyar Rádió honlapja délután 5 óra körül elérhetetlenné vált.

Az Origo internetes portál további részleteket közöl a hangfelvételből. Az írás szerint a több mint háromórás felvételen a szocialista képviselőcsoport vitatja meg az ország helyzetét, Gyurcsány programbeszédét. Lendvai Ildikó vezeti az ülést, ő adja meg a szót a felszólalóknak. Gál J. Zoltán, Veres János, Horn Gyula, Kökény Mihály, Vitányi Iván az ismertebb felszólalók, de a frakció több tagja hozzászól. A felvétel legérdekesebb része az, amikor a hozzászólások végeztével Gyurcsány Ferenc 25 percben reagál az elhangzottakra.

Az idézetek szerint Gyurcsány Ferenc azt mondta: “amit az elmúlt egy hónapban meg lehetett tenni, azt megtettük. Amit azt megelőző hónapokban titokban meg lehetett csinálni úgy, hogy nehogy a választási kampány utolsó heteiben előkerüljenek olyan papírok, hogy mire készülünk, azt megtettük. Úgy őriztük a titkot, hogy miközben tudtuk és ti is tudtátok, hogy ha el fog jönni a választási győzelem, utána nagyon neki kell állni, hogy soha ilyen problémánk nem volt”.

“Azt mondjuk-e, hogy a rohadt életbe, jöttek páran, akik meg merték tenni és nem szarakodtak azon, hogy hogyan lesz majd az útiköltségelszámolásuk basszameg. Jöttek páran, akik nem szarakodtak azon, hogy akkor a megyei önkormányzatban lesz-e majd helyük vagy nem, hanem megértették, hogy másról szól ez a kurva ország. Hogy megértik azt, hogy azért érdemes politikusnak lenni a XXI. század elején, hogy csináljunk egy másik világot. Egzisztenciát lehet még találni. Tudom, hogy ezt nem könnyű mondani, ne vágjátok mindig a képembe”

“Majdnem beledöglöttem, hogy másfél évig úgy kellett tenni, mintha kormányoztunk volna. Ehelyett hazudtunk reggel, éjjel, meg este. Nem akarom tovább csinálni. Vagy megcsináljuk és van hozzá egy emberetek, vagy mással kell csinálni” – mondta a miniszterelnök.

A frakcióülés egyik résztvevője, Filló Pál az Origónak azt mondta, arra konkrétan már nem emlékszik, mi hangzott el a miniszterelnök szájából, de mint fogalmazott, “nagyon őszinte” frakcióülés volt. Filló szerint a lényege az volt az elhangzottaknak, hogy a választási kampányban nem lehetett elmondani mindent, mert az “öngyilkosság lett volna”. Egy másik résztvevő, Géczi József Alajos azt mondta, búskomor volt a hangulat a frakcióülésen, és Gyurcsány Ferenc ezért szándékosan túlozva fogalmazva próbálta felrázni az embereket.

A KDNP visszautasítja Lendvai Ildikó magyarázatát

Budapest, 2006. szeptember 17., vasárnap (MTI) – A Kereszténydemokrata Néppárt (KDNP) a leghatározottabban visszautasítja Lendvai Ildikónak, az MSZP frakcióvezetőjének azt a törekvését, amellyel bárkit a “közös bűnbe” próbálna bevonni, és a Gyurcsány Ferenc által mondottakat azonosítani igyekszik a mostani ellenzékkel, a KDNP vagy a Fidesz politikusaival – közölte az MTI-vel vasárnap a KDNP szóvivője.

Halász Zsuzsa úgy fogalmazott: “kikérjük magunknak és visszautasítjuk” mindezt.

Gyurcsány Ferencnek azt az állítását is visszautasítja a KDNP – mondta a szóvivő -, miszerint azért tette ezeket a kijelentéseket, mert le kíván számolni a hazugsággal. Hozzátette: ez akkor lenne hiteles, ha “ezt nem az MSZP szűk körében, az MSZP berkein belül jelentette volna ki a miniszterelnök, hanem kiállt volna a nyilvánosság elé, és ezt a gondolatát megosztja az ország egészével”.

Halász Zsuzsa utalt a miniszterelnöknek a közelmúltban tett hatperces nyilatkozatára a közszolgálati televízió főműsoridejében. Úgy vélte, akkor jó alkalom lett volna minderről beszélni.

“Volt rá lehetősége, volt rá alkalma. Például (…) azt a hat perces beszédet felhasználhatta volna arra, hogy ha ezt meg akarta volna osztani az ország polgáraival, (….) megtehette volna. Abszolút őszintétlennek találjuk azt a hozzáállást, azt a reakciót, amit jelen pillanatban a miniszterelnök tanúsít” – fogalmazott Halász Zsuzsa.

Hozzátette: Gyurcsány Ferenc sokat emlegeti a bátorságot, így ekkor kellett volna bátornak lennie, és megtenni ezt a bejelentést.

A szóvivő közölte: a KDNP számára elfogadhatatlan az a szóhasználat, amit Gyurcsány Ferenc használt a nyilvánosságra került kazetta tanúsága szerint. Egy ország miniszterelnökétől elvárható, bármilyen szűk körben is van, hogy ne használjon trágár szavakat – mondta.

Halász Zsuzsa hangsúlyozta: a Fidesz és a KDNP a vasárnap kirobbant ügyben hétfői egyeztetésükön alakítja ki hivatalos álláspontját.

Több ezren tüntetnek a Parlament előtt Gyurcsány Ferenc miniszterelnök és a kormány lemondását követelve

Budapest, 2006. szeptember 17., vasárnap (MTI) – Több ezren követelik Gyurcsány Ferenc miniszterelnök és a kormány lemondását a Parlament előtt a vasárnap este kezdődött demonstráción. A túlnyomó többségében fiatalokból álló tömeg folyamatosan fütyül, sípol és az “Elkúrtad “, “Áruló ” , “Mondjon le “, “Vesszen a kormány “, “’56,’56″szavakat skandálja – jelentették az MTI helyszínen tartózkodó tudósítói. Néhányan a Kossuth térről a kormányfő II. kerületi otthonához és a Várba, a Sándor-palotához mentek

Egyre több rendőrt vezényelnek a helyszínre, akik rohamsisakban állnak, sorfalat alkotva. Előzőleg sikertelenül próbálták kiszorítani azokat a tüntetőket, akik átlépték az épületet körülvevő kordont.

A Rákóczi-szobor melletti füves területet teljesen megtöltötték a gyertyákkal, nemzeti színű és Árpád-sávos zászlókkal összegyűlt emberek, már a Földművelési és Vidékfejlesztési Minisztérium előtt is állnak. Egymást között azt beszélik, hogy a Hír TV-ben látták, mi történik itt. A tér Kossuth-szobor felőli részén is vannak már emberek, ők inkább érdeklődők, akik fel-alá sétálnak, beszélgetnek.

A tüntetők közül többen a távirati irodának arra kérdésére, hogy mit keresnek itt a Kossuth téren, azt mondták, “Most aztán leváltjuk ezt a kormányt”, “Takarodjanak a vörösök”.

Az MTI tudósítói fültanúi voltak, hogy többen mobiltelefonon felhívták, és biztatták ismerőseiket, jöjjenek el ők is a tüntetésre.

A Kossuth térre gépkocsival már nem lehet behajtani. Azok közül, akik korábban gépkocsival érkeztek, sokan folyamatosan hallgatják a rádiók híradását, s amikor elhangzik Gyurcsány Ferenc neve, a közel állók hangosan pfujolnak.

A helyszínen van Petrétei József igazságügyi és rendészeti miniszter, Gergényi Péter, Budapest rendőrfőkapitánya és közbiztonsági helyettese, Lapid Lajos.

Az MTI kérdésére Schőn Péter, a Budapesti Rendőr-főkapitányság szóvivője azt mondta: ez egy választási, politikai rendezvény, amelyet választási időszakban nem kell bejelenteni, így a rendőrség nem oszlatja fel, hanem “biztosítja a helyszínt.”

Megjelent a tüntetésen Csurka István, a MIÉP elnöke is, aki alkotmányozó nemzetgyűlés összehívását követelte és azt, hogy a “kommunistákat szorítsák ki az ország vezetéséből”.

A távirati iroda tudósítója mintegy 20 embert lát a miniszterelnök villájának közelében; a Szemlőhegy utca végéről már nem engedik őket tovább a rendőrök

Egy vasárnap nyilvánosságra került hangfelvétel szerint Gyurcsány Ferenc kormányfő a szocialista frakció május 26-i balatonőszödi ülésén azt mondta: “Nincsen sok választás. Azért nincsen, mert elkúrtuk.(…) Nyilvánvalóan végighazudtuk az utolsó másfél-két évet.”

OS – Fidesz-KDNP levél az MSZP elnökének

Budapest, 2006. szeptember 18., hétfő (OS) – A Magyar Szolidaritás Frakciószövetség nevében Navracsics Tibor és Semjén Zsolt levelet írt Hiller Istvánnak, az MSZP elnökének. A levél szövege alább olvasható.

Hiller István Úrnak

A Magyar Szocialista Párt Elnöke
részére

Budapest

Tisztelt Elnök Úr

A magyar demokrácia súlyos válságba került. Az európai parlamenti demokráciák történetében példátlan esetnek lehettünk tanúi: a Magyar Köztársaság miniszterelnöke beismerte, hogy a kormányzati hatalma megtartása érdekében éveken keresztül hazudott. Hazudott a Magyar Szocialista Párt parlamenti frakciójának és egész tagságának, hazudott a népfelséget megtestesítő Országgyűlésnek, hazudott a magyar választópolgároknak. Hazudott a minket a közelmúltban soraiba fogadó Európai Uniónak, a nemzetközi politikai világnak és üzleti életnek. Tettével lejáratta az őt jelölő pártot, lejáratta az ország kormányát, és szégyent hozott valamennyi magyar emberre.

A miniszterelnök beismerte azt is, hogy céljai érdekében nem válogatott az eszközökben: attól sem riadt vissza, hogy szándékosan tönkretegye az országot. Ezzel a nyugati politikai kultúrával ellentétes viselkedésével kivételes bizalmi, pénzügyi és immár politikai válságot idézett elő.

A Fidesz-Magyar Polgári Szövetség és a Kereszténydemokrata Néppárt Elnöksége áttekintette a kialakult helyzetet, és felszólítja a Magyar Szocialista Párt vezetését, hogy a magyar baloldal megújulása és ezáltal a demokratikus intézményrendszerbe vetett bizalom visszaállítása, valamint a közélet megtisztulása érdekében vonja meg a bizalmat a miniszterelnöktől. Az események túlléptek Gyurcsány Ferencen, aki mára nem a megoldás része, hanem maga a probléma, ezért nemkívánatos személy lett a magyar demokratikus közéletben. A tét már nem az MSZP-SZDSZ koalíciós kormány hatalmának megtartása, hanem több millió magyar embernek a demokráciába és az ország jövőjébe vetett bizalmának helyreállítása.

Dr. Navracsics Tibor
a Fidesz-Magyar Polgári Szövetség Elnöksége nevében

Semjén Zsolt
a Kereszténydemokrata Néppárt Elnöksége nevében

Kiadó: FIDESZ

Hiller István: az MSZP támogatja Gyurcsány Ferencet

Budapest, 2006. szeptember 18., hétfő (MTI) – Az MSZP támogatja Gyurcsány Ferencet és azt a politikát, amit a miniszterelnök visz. Ezt Hiller István szocialista pártelnök mondta hétfőn Budapesten, sajtótájékoztatón.

Aki eljuttatta a sajtónak májusi frakcióülés hangfelvételét, ezzel rosszat akart tenni a miniszterelnöknek, mégis használt a magyar politikai életnek. Kitörve a hazugságspirálból végigvisszük a reformokat, amelyek a korszerű és modern Magyarországhoz vezetnek – közölte Hiller István.

Szerinte nem az a legfontosabb kérdés, kinek állt érdekében a közzététel, “de könnyű lenne megválaszolni, hallva az elmúlt időszak szocialista kampányrendezvényein a füttyögéseket, dobolást, közbekiáltásokat”.

Gyurcsány Ferenc május 26-án Balatonőszödön, az MSZP-frakció zárt ülésén mondott beszédéről vasárnap került nyilvánosságra a hangfelvétel. Ebben a miniszterelnök többek között elmondta: “Nincsen sok választás. Azért nincsen, mert elkúrtuk. (…) Nyilvánvalóan végighazudtuk az utolsó másfél-két évet”.

A szocialista pártelnök szerint a miniszterelnök negyedévvel ezelőtti beszédének nyilvánosságra kerülésével régen várt folyamatok indulhatnak el a magyar politikában, “szeptember 17. után már egyik oldalon sem lehet kacsintva beszélni”.

“Nem állítjuk le a reformokat, nem vonjuk vissza az egyensúlyteremtő lépéseket” – szögezte le Hiller István. Úgy vélte, nem az a kérdés, ki hazudott először, hanem az, kinek van bátorsága először a hazugságokat abbahagyni. Kiemelte: a szocialista pártnak és az MSZP frakciójának van bátorsága szembenézni azzal, ami a magyar politikai életet hosszú ciklusokon át jellemezte.

Mint elhangzott, a szocialisták vezetése nem tervezi, hogy rendőrségi feljelentést tesz, és belső vizsgálat sem indul az MSZP-frakcióban.

A Parlament épülete előtt a miniszterelnök és a kormány távozását vasárnap este óta követelő demonstráció kapcsán az MSZP elnöke azt mondta, az alkotmány és a jogszabályok betartása mellett mindenkinek joga van véleményét kifejezni, akár egyénileg, akár csoportosan. (A sajtótájékoztató előtt kordonnal vették körül az MSZP Köztársaság téri székházát.)

Magyarországon demokratikus választásokkal létrejött parlament és parlamenti többség van. (…) A többség bizalmat szavazott Gyurcsány Ferencnek, ebben nincs változás, a két kormánypárti frakció biztosítja a szükséges parlamenti többséget” – mondta újságírói érdeklődésre Hiller István.

Lendvai Ildikó, az MSZP parlamenti frakciójának vezetője arról beszélt a sajtótájékoztatón, hogy a képviselőcsoport tagjai bíznak egymásban. “Nem vagyok nyomozó, nincsenek ilyen ambícióim” – jegyezte meg. Kérdésre válaszolva elmondta, hogy az ülésekről készült hangfelvételeket bizonyos ideig meg szokták őrizni, később azonban már csak a jegyzőkönyvet.

Hiller István egy kérdésre azt mondta: nem volt hazugság az MSZP kommunikációja, és nincs semmilyen különbség május 26. és a kormány azóta követett politikája között. Hozzáfűzte: a miniszterelnök és a kormány hitelét éppen a május óta eltelt időszak, az annak során tett megnyilvánulások, lépések adják meg.

“Gyurcsány Ferenc már 2005. februári évértékelő beszédében beszélt a hazugságspirálról” – hangsúlyozta Hiller István, aki szerint a most nyilvánosságra került beszédben a szembenézés a múlttal a legfontosabb. Mint mondta, a miniszterelnök felelőssége abban áll, hogy nem kezdte el hamarabb a szembenézést, ugyanakkor abban is, hogy végigvigye, amit eltervezett.

A szocialista pártelnök újságírói érdeklődésre leszögezte: nem létezik kompromisszum a kormány gazdasági-pénzügyi intézkedéseiben, és minden, az egyensúly megteremtését szolgáló döntést határozottan végigvisznek.

A sajtótájékoztató végén egy, nem a sajtóhoz tartozó ismeretlen személy hangos, gyalázó szavakat intézett a távozó szocialista politikusokhoz, többek között feltette a kérdést: van-e gerincük?

Fidesz-KDNP: Sólyom László tegyen lépéseket az “alkotmányos válság” megoldására

Budapest, 2006. szeptember 18., hétfő (MTI) – A Fidesz-KDNP-frakciószövetség felkérte Sólyom László köztársasági elnököt, hogy az alkotmány alapján tegye meg a szükséges lépéseket az általuk alkotmányos válságként értékelt helyzet megoldására – jelentette be Semjén Zsolt, a KDNP-frakció vezetője hétfőn Budapesten.

“Úgy látjuk, hogy ez az erkölcsi válság immár politikai és alkotmányos válsággá fajult, ezért az alkotmány 29. szakasza alapján, amely arról szól, hogy a köztársasági elnök őrködik az ország demokratikus államszervezete felett, ezen rendelkezés alapján felkértük a köztársasági elnök urat, hogy az alkotmányos válság megoldása érdekében a szükséges lépéseket tegye meg” – fogalmazott az ellenzéki politikus.

Hozzátette: az alkotmányos válság megoldása a Gyurcsány-kormány menesztése lenne. Mint mondta, az összes létező alkotmányos eszközzel fellépnek annak érdekében, hogy a jelenlegi kabinet ne maradhasson hivatalában.

Semjén Zsoltot és a vele együtt nyilatkozó Navracsics Tibort, a Fidesz-frakcióvezetőjét megkérdezték: új miniszterelnököt, vagy új választások kiírását szeretnék. Navracsics Tibor közölte, hogy Gyurcsány Ferenc nem kívánatos a magyar politikában, mert “tegnapi lelepleződése óta is folyamatosan hazudik”. Hozzátette: a hazugságokat nem lehet az elmúlt tizenhat évre kenni, mert a szövegből kiderül, hogy mindenért Gyurcsány Ferencet terheli a felelősség.

Semjén Zsolt ehhez annyit fűzött hozzá, hogy a miniszterelnökön túlléptek az események, ráadásul az MSZP-frakció is tisztában volt azzal, hogy hazugságra épült mindaz, amit mondtak.

Kuncze: a történtek nem befolyásolják a koalíció működését

Budapest, 2006. szeptember 18., hétfő (MTI) – A kormányfő nyilvánosságra került beszéde miatt kialakult helyzet nem befolyásolja a koalíció működését – mondta hétfőn Budapesten újságíróknak Kuncze Gábor.

Az SZDSZ elnöke úgy fogalmazott: a beszédet nem ő mondta, nem ő vállalja a tartalmát, másként vélekedik az elmúlt négy évről és a kampányról. Kérdésre válaszolva a politikus kifejtette, hogy a történtek nem befolyásolják a koalíció működését.

Arra a felvetésre, hogy az SZDSZ tudott-e a miniszterelnök által másfél éves hazudozásnak nevezett folyamatról, Kuncze Gábor azt válaszolta, a beszédnek ezt a részét erős szónoki túlzásnak tartja.

Az nem tanulság, hogy az egyik oldal ismerje be a hibáit, szaggassa meg az ingét, a másik oldal meg ott áll makulátlanul. Mert ha az egyik hazudott, akkor a másik négyszer annyit hazudott” – mondta az SZDSZ-es politikus hozzátéve, hogy beszédében Gyurcsány Ferenc őszinteségről tett tanúbizonyságot, “erre jól elverik rajta a port”.

Kuncze Gábor kifejtette: nem meglepő, hogy többen a miniszterelnök lemondását követelik, mert ugyanazok az emberek már a választások után azonnal Gyurcsány Ferenc lemondását követelték. Hozzátette: nem megoldás, hogy többhónapos bizonytalanság alakuljon ki Magyarországon, mert ezzel az ország “tempót veszít”, amit később csak nehezen tudna behozni.

OS – A Magyar Polgári Együttműködés Egyesület nyilatkozata

Budapest, 2006. szeptember 18., hétfő (OS) – Gyurcsány Ferenc 2006. május 26-i beszédének nyilvánosságra kerülése lehetővé tette, hogy most már mindenki számára világossá és bizonyítottá váljon, amit a polgári oldal politikusai és civil szervezetei évek óta hangoztatnak: az elmúlt négy év során a kormány tönkretette az ország gazdaságát, félrevezette az embereket és folyamatosan gyengítette a demokratikus intézmények működését. Ez az emberek megtévesztésére, hazugságra épülő politizálás sodorta az országot a rendszerváltozás óta legsúlyosabb gazdasági, erkölcsi és politikai válságba.

Nemcsak az elmúlt közel két esztendő, nemcsak a választási kampány és nemcsak az elmúlt öt hónap története, hanem az elmúlt 24 óra eseményei is egyértelműen bizonyítják, hogy a kormányfő nem érti a demokráciát, nem érti az alkotmányos rendet, nem érti a demokratikus rendszer alapjául szolgáló olyan fogalmakat, mint a felelősség, tisztesség, hitelesség és őszinteség. Mindehhez társul a magyar történelemben mindeddig ismeretlen alpári viselkedés és hangnem.

Döbbenetesnek tartjuk, hogy az MSZP frakciójának négy hónap sem volt elegendő ahhoz, hogy kísérletet tegyen a valóság feltárására, szakítson a demokrácia működését súlyosan sértő politizálással és hangnemmel. A félrevezetés tovább folyt, és a hazugságok áradata az elmúlt órákban tovább erősödött, ide értve a politikai felelősségnek a politikai ellenfeleikre történő áthárításának kísérletét.

Közállapotaink a mélypontra süllyedtek, demokráciánk súlyos próbatétel elé került. Ebben a helyzetben Magyarország minden polgárát, a legmagasabbtól a legalacsonyabb beosztású emberig – természetesen különböző mértékű – felelősség terheli azért, hogy ebből a válságból kilábaljunk és találjuk meg azokat a politikai és közjogi megoldásokat, amelyek a megújuláshoz, gazdasági, politikai és erkölcsi helyzetünk rendbetételéhez szükségesek.

Meggyőződésünk, hogy a Magyar Köztársaság Alkotmánya ehhez a megújuláshoz megfelelő kereteket nyújt, van tehát alkotmányos és minden szempontból törvényes lehetőség. Úgy véljük, hogy az alkotmányos lehetőségekről és a megoldás megtalálásának módjáról a magyar politikai élet valamennyi szereplőjének és a társadalom egészének párbeszédet kell folytatnia. A kormányfőnek és ezzel kormányának minden körülmények között távoznia kell, és olyan átmeneti megoldást kell találni, amely biztosítja, hogy az ország lakossága új választásokon a tények ismeretében és minden szempontból szabadon nyilvánítsa ki akaratát és demokratikus elkötelezettségét.

Budapest, 2006. szeptember 18.

Magyar Polgári Együttműködés Egyesület
Elnöksége

Kiadó: Magyar Polgári Együttműködés Egyesület

Sólyom László köztársasági elnök nem szólította fel lemondásra a miniszterelnököt, de rámutatott morális felelősségére

Budapest, 2006. szeptember 18., hétfő (MTI) – Sólyom László köztársasági elnök nem szólította fel Gyurcsány Ferenc miniszterelnököt a lemondásra, de rámutatott morális felelősségére. Erről maga az államfő beszélt hétfőn a Sándor-palotában.

“A köztársasági elnöknek az alkotmány erre a helyzetre nem ad közjogi felhatalmazási lehetőséget” – mondta az államfő miután, mint fogalmazott, az utóbbi órákban sokféle címen cselekvésre hívták fel, a Gyurcsány Ferenc balatonőszödi, vasárnap nyilvánosságra került beszéde kapcsán kialakult helyzet miatt.

Semjén Zsolt, a KDNP elnöke korábban bejelentette: a Fidesz-KDNP-frakciószövetség felkérte Sólyom László köztársasági elnököt, hogy az alkotmány alapján tegye meg a szükséges lépéseket az általuk alkotmányos válságként értékelt helyzet megoldására.

Hozzátette: az alkotmányos válság megoldása a Gyurcsány-kormány menesztése lenne.

Az államfő elmondta: a miniszterelnök és a kormány nem a köztársasági elnöknek felelős, hanem az Országgyűlésnek, csak az országgyűlési képviselők többsége vonhatja meg a bizalmat a miniszterelnöktől és egyúttal kormánytól.

Mint elmondta, az Országgyűlést a köztársasági elnök csak akkor oszlathatja fel, ha az Országgyűlés 12 hónapon belül legalább négy alkalommal megvonja a bizalmat a kormánytól, vagy ha a kormány megbízatása megszűnik, és a köztársasági elnök által miniszterelnöknek javasolt személyt negyven napon belül nem választja meg az Országgyűlés.

Kiemelte ugyanakkor: a vasárnapi hír “morális válságot” okozott Magyarországon. A miniszterelnök reakciói ezt a válságot fokozták, mert “személyes felelősségét összemosta az utóbbi 16 év politikájának értékelésével”.

Hangsúlyozta: semmilyen cél nem igazolhatja, hogy bárki a demokráciába vetett bizalmat kockáztassa, még kevésbé, hogy ezt tudatosan, sőt büszkén tegye. “Ennek nyilvános elismerését várom a kormányfőtől” – tette hozzá.

Közölte azt is, a vasárnap nyilvánosságra került miniszterelnöki beszéd tartalmi szempontból nem jelentett újdonságot. Mint mondta, az alapkérdés az, milyen eszközök engedhetők meg a politikai célok eléréséhez.

A felelős döntés lehetőségét veszítik el az állampolgárok, ha a nyilvánosság előtt elhangzott tényállítások, ígéretek, programok nyilvánvalóan nem felelnek meg az igazságnak, a valódi szándékoknak – jegyezte meg az államfő sajtónyilatkozatában.

Szervezetten, egy időben érkeztek a médiumokhoz a miniszterelnök beszédét tartalmazó cédék

Budapest, 2006. szeptember 18., hétfő (MTI) – A tv2 Tények című hírműsorának hétfői információi szerint egy időben érkeztek a miniszterelnök májusi balatonőszödi beszédét tartalmazó cédék a rádiók és újságok szerkesztőségeibe.

A kereskedelmi csatorna tudósítása szerint vasárnap délután felirat és feladó nélküli borítékokban, motoros futárok szállították a szerkesztőségekbe a hangfelvételt. Mint a műsorban elhangzott: voltak olyan főszerkesztők, akiknek a lakáscímére érkezett meg a küldemény.

Weyer Balázs, az Origo internetes portál főszerkesztője a televízió műsorában megerősítette: ő is az egyike volt azoknak, akiknek a lakáscímére vitték ki a csomagot.

A főszerkesztő közölte, fogalmuk sincs, honnan, kiktől származik a küldemény.

Az MSZP-frakció támogatja Gyurcsány Ferencet

Budapest, 2006. szeptember 18., hétfő (MTI) – Az MSZP képviselőcsoportja egyhangúlag támogatja Gyurcsány Ferencet és a kormány politikáját. Ezt Lendvai Ildikó frakcióvezető jelentette be hétfőn este Budapesten, a szocialista frakció zárt ülését követően, melyen a miniszterelnök is jelen volt.

“Ahogy eddig, továbbra is támogatjuk a kormány politikáját és az azt megvalósító miniszterelnököt. Támogatjuk, mert ezt a politikát közösen alakítottuk ki, és közösen fogjuk sikerre vinni” – ismertette a frakció állásfoglalását a politikus.

Hozzátette: ugyancsak támogatja a képviselőcsoport a reformok és az egyensúlyteremtés politikáját, végrehajtják a szükséges reformokat, megőrzik a politikai stabilitást, és biztosítják a nyugodt fejlődést.

Mindezt kiegészítve az MSZP frakcióvezetője elmondta még, állást foglaltak arról is, hogy szakítanak a “hazug önáltatással”.

Gyurcsány Ferenc a történtekkel kapcsolatban kifejtette, nem szabad és nem kell azzal foglalkozni, hogy került nyilvánosságra a májusi frakcióülésen készült hangfelvétel, majd hozzátette: az egész ügy nem személyes kérdés, mert arról szól, van-e ereje az MSZP-nek kitörni a politikai féligazságokból.

Azzal összefüggésben, hogy miért nem kell foglalkozni a hangfelvétel nyilvánosságra kerülésével, a miniszterelnök azt mondta, a frakció egymásban bízó emberekből áll, a képviselőcsoportban szövetségesei, barátai, és partnerei vannak, akiktől támogatást, őszinteséget és nyugodt politikai együttműködést kap.

“Örülök annak, hogy a frakció vezetése végül szavazásra tette fel a kérdést (…), hogy mindenki világossá tehesse: olyan országot akar, ahol nem a riválisok küzdelmei, hanem az ország nagy történetei a meghatározóak” – hangsúlyozta a kormányfő.

Kérdésre válaszolva kifejtette: Sólyom László köztársasági elnöknek a nap folyamán megfogalmazott véleménye “akkurátus és fontos” nyilatkozat. Ezt a gondolatát kiegészítve úgy fogalmazott: most a közbizalom helyreállítása a legfontosabb.

Gyurcsány Ferenc megjegyezte még, most az a kérdés, az MSZP a nemzeti progresszió fő ereje lesz-e.

A rövid sajtótájékoztatón egy újságíró megkérdezte a kormányfőt, általában mit gondol a hazugságról. A miniszterelnök válaszában azt mondta, a bizalom helyreállítása a hiteles politika.

OS – Az MSZP-frakció állásfoglalása

Budapest, 2006. szeptember 18., hétfő (OS) – A szocialista frakció egyhangú szavazással a következő állásfoglalást fogadta el:

  1. Ahogy eddig, továbbra is támogatjuk a kormány politikáját és az ezt megvalósító miniszterelnököt. Ezt a politikát közösen alakítottuk ki és közösen fogjuk sikerre vinni. Sikerre visszük, mert az ország érdekeinek szolgálatára esküdtünk fel, és az ország érdeke ezt kívánja.
  2. Nem hátrálunk meg. Folytatjuk a reformok, a fejlődés és az ezt szolgáló egyensúlyteremtés politikáját. Ehhez megvan bennünk a bátorság, mert szakítottunk a magyar politikai élet hazug önáltatásával, tudjuk, hogy érdemi változások nélkül nem fejlődhet az ország.
  3. Vállaljuk eddigi teljesítményünket, de most vállalkozunk arra is, amit eddig nem tudtunk megtenni: végrehajtjuk a szükséges reformokat.
  4. Megőrizzük a politikai stabilitást, mert ezt várja tőlünk az ország. Látjuk a forgatókönyveket, amelyek hatalmi érdekből fölrúgnák ezt a stabilitást. Nem leszünk eszközei ilyen forgatókönyveknek, hangozzanak el a stabilitást veszélyeztető felhívások akár árpádsávos zászlók alól, akár kétértelmű politikai nyilatkozatokban. A többség nevében és érdekében biztosítjuk és megvédjük a nyugodt fejlődés feltételeit.

A szocialista frakció nevében

Lendvai Ildikó,

az MSZP országgyűlési képviselőcsoportjának vezetője

Kiadó: MSZP-frakció

Tüntetés a Parlamentnél – Kerényi Imre és Wittner Mária is szólt a 10 ezresre duzzadt tömeghez

Budapest, 2006. szeptember 18., hétfő (MTI) – Óriási tapssal és hangos éljenzéssel fogadta hétfőn este a már mintegy 10 ezresre nőtt tömeg a fővárosi Kossuth téren azt a hírt, hogy a Fidesz teljes szolidaritást vállalt a Gyurcsány Ferenc lemondását és a kormány távozását követelő demonstrálókkal.

Kerényi Imre rendező, a polgári körök rendezvényeinek egyik állandó szervezője a pódiumon kijelentette: a Fidesz hétvégi nagygyűlésén megkezdődik a rendszerváltás. Éljenezte a szolid forradalmat, s hozzátette: ez a pár nap arról szól, hogy “a nép hatalmát intézményesíteni kell”. Beszédében úgy fogalmazott: kialakult a kettős hatalom ma Magyarországon, az egyik hatalmat “Gyurcsány Ferenc és klánja” birtokolja, de a másik hatalom birtokosa egyedül a nép lehet.

Kerényi Imre beszédét vastaps zárta, és a tömeg azt skandálta, hogy “vesszen Gyurcsány”.

Üdvrivalgás fogadta Wittner Máriát, a Fidesz országgyűlési képviselőjét is. Az egykori 1956-os halálraítélt beszédében arra szólított fel, hogy a többezres tömeg addig ne hagyja el a teret, amíg a kormány nem adja be a lemondását.

Wittner Mária úgy fogalmazott: a kormány nagy adósságba verte az országot azzal, hogy kölcsönöket vett fel, amelyet a saját kampányára használt fel. “El kell számoltatni a kormányt minden fillérrel” – fogalmazott.

Takács András, a Szabad Magyarországért Mozgalom elnöke “a magyar értelmiség nevében” szólalt fel, s egy petíciót olvasott fel, amelyben arra szólította fel Gyurcsány Ferencet, az MSZP-t és az SZDSZ-t, hogy 48 órán belül távozzanak Magyarország “törvényhozói és végrehajtói hatalmából”, és egyszersmind arra kérte a magyar honvédség és a rendvédelmi szervek egységeit, hogy “csatlakozzanak a nép tömeges harcához, s így tegyenek eleget törvényes kötelezettségeiknek”.

A tömegben folyamatosan lengenek az Árpád-sávos és nemzetiszínű zászlók.

A tömegből egy férfi átugrott a kordonon túlra, ahonnan a rendőrök elvezették, miközben a tömeg indulatosan a kerítést rázva “ÁVH, ÁVH” felkiáltást skandált.

A tüntetésen egy férfi görögtüzet dobott a rendőrök közé, akiknek nem esett bántódása.

Az időközben megkétszereződött rendőri sorfal egyes rendőreinél a rohamsisak mellett már védőpajzs is van.

Tüntetés a Parlamentnél – Csurka István új magyar világot hirdet

Budapest, 2006. szeptember 18., hétfő (MTI) – Újra magyar világot kell teremtenünk, ez a feladatunk – jelentette ki Csurka István hétfői esti felszólalásában a fővárosi Kossuth téren tartott demonstráción, hozzátéve: a tüntetők “munkája” túlmutat azon, hogy Gyurcsány Ferenc kormányfőt nemsokára leváltják.

A MIÉP elnöke, mint mondta, “nem népfelkelést akar hirdetni”. Hozzátette: nem politikusként, hanem “72 éves magyar íróként” vesz részt a demonstráción.

A mintegy 10 ezres tömegből a beszéd közben több százan azt kiabálták: “nem kell Csurka”.

Csurka István beszéde végén a tömegből többen sörösüveggel dobálták meg a rendőröket, és újból görögtüzet hajítottak a védőpajzzsal, valamint rohamsisakkal felszerelt rendőrök sorfala közé.

A rendőrök szemmel láthatóan higgadtan tűrik a provokációt. Eddig két embert vezettek el, akik az általuk felállított kordonon átmásztak; őket a rendőrök előállították. Egyikük a zászlójával egy, a sorfalban álló rendőrre támadt,. ezért hivatalos személy elleni erőszak miatt büntetőeljárást indítanak ellene – mondta el az MTI-nek Schőn Péter, a BRFK szóvivője.

A rendőrök sorfala felé hajított görögtüzek miatt eddig nem került sor rendőri intézkedésre – tette hozzá.

Az emelvényen egymást követik a szónokok, akik folyamatosan a kormányt és Gyurcsány Ferencet szidalmazzák, és folyamatos pfujolás mellett lengetik a nemzetiszínű és Árpád-sávos zászlókat.

A tüntetésen megjelent, gulyáságyút vontató – Bethlen Farkas, Verőcemaros polgármestere vezette – traktor a beszédek közben elindult, s a Bajcsy-Zsilinszky út felé tart az Alkotmány utcán át. A traktor útját nagy tömeg kíséri, az emberek a “Vesszen Gyurcsány, ébresztő” jelszavat skandálják.

A traktor mellett haladó sokaságból egyre gyakrabban hallani az “Aki magyar, velünk tart” jelszót is, amit az 1956-os forradalom és szabadságharc utcai megmozdulásain is skandáltak.

Könnygázgránátot dobtak a tüntetők közé a Magyar Televízió előtt a rendőrök

Budapest, 2006. szeptember 18., hétfő (MTI)- Több könnygázgránátot dobtak a tüntetők közé hétfőn éjjel a Magyar Televízió előtt a rendőrök, miután a tömeg megpróbált benyomulni az épületbe – jelentették az MTI helyszínen lévő tudósítói.

Tíz órakor érkezett az első – 20-30 tagú csoport a tévé székházához, majd – miután több résztvevő elmondása szerint nem engedték, hogy élő adásban ismertessék céljaikat – a megmozdulás több vezetője, köztük Toroczkai László, a Hatvannégy Vármegye Ifjúsági Mozgalom elnöke visszament a Kossuth térre, hogy áthívja az ott demonstrálókat.

A könnygázzal előbb sikerült leszorítani a tüntetőket a Magyar Televízió lépcsőjéről, de a demonstrálók újra feljutottak. A lépcső tetején, a bejárat előtt mintegy tíz sorban állnak a rohamsisakos, pajzzsal felszerelt rendőrök, farkasszemet néznek a tüntetőkkel, akik üvegeket és köveket dobálnak feléjük. A távirati iroda úgy tudja, hogy két rendőr megsérült.

A tömeg azt kiabálja, hogy “Adjátok ki, vagy bemegyünk”, “Szabad sajtót”.

Az épület egyik oszlopáról többször eltávolították az Európai Unió zászlaját, de mindig akadt egy-egy ember, aki azt visszahelyezte.

Schőn Péter, a BRFK szóvivője egyelőre nem erősítette meg, hogy könnygáz bevetésére került volna sor.

Közben a Szabadság téri szovjet hősi emlékmű kordonját a demonstrálók kinyitották és már több ember bement mögé, az MTI tudósítója látta, hogy egyikük festékszóróval lefújta az emlékművet.

A téren a televízió székháza körül egyre nő a tömeg.

GYORSHÍR – Betörték a Magyar Televízió bejáratát a tüntetők – a rendőrség vízágyúkat vetett be

Budapest, 2006. szeptember 18., hétfő (MTI) – Hétfő éjjel tizenegy óra tájban betörte a Magyar Televízió bejáratát a székházat ostromló tömeg – jelentették a távirati iroda helyszínen tartózkodó tudósítói.

A székházba visszavonult rendőrök az épületen belülről előretörve azonnal megállították a tömeg előrenyomulását: könnygázzal, aztán pedig két vízágyú bevetésével szorították le a lépcsőről a demonstrálókat.

A tüntetők hátulról füttyel, éljenzéssel kísérték az akciót.

Élőben adták a brit hírtelevízók az MTV-nél történteket -ÖSSZEFOGLALÓ

London, 2006. szeptember 19., kedd (MTI) – Hosszú ideig élőben adták a Magyar Televízió épülete előtt történteket kedd hajnalban a brit hírtelevíziók. Az MTV egyik szerkesztője a BBC-nek nyilatkozva semmilyen pártot nem képviselő bajkeverőknek nevezte az épületbe behatolókat.

A BBC Nagy-Britanniában sugárzott hírcsatornája, a BBC News 24 és a Sky News is először néhány perces, “Breaking News” felirat alatt bejátszott bevágásokat adott az eseményekről, majd hosszabbidőre folyamatos közvetítésre váltottak át, a Hír TV adását felhasználva. Később is rendszeresen élő képsorokat adtak be a fejleményekről.

Bende Balázs, a Magyar Televízió szerkesztője a BBC-nek telefonon azt mondta: mintegy kétszáz rendőr próbálta biztosítani az épületet, de ez nem sikerült, és a rendőrök “valamilyen oknál fogva távoztak a házból”.

Ezt megerősítette Nick Thorpe, a BBC budapesti tudósítója, aki a helyszínről azt mondta: bejelentkezése pillanatában “semmi jele” nem volt a rendőri jelenlétnek. A rendőrök korábban “nagyon is jelen voltak”, könnygázt is bevetettek, később azonban “valamiféle taktikai visszavonulást hajtottak végre” – tette hozzá.

Bende Balázs a BBC-nek – arra a kérdésre, hogy a tüntetők fel akartak-e olvasni valamilyen nyilatkozatot a televízió adásában – elmondta: néhány órával korábban két személy próbált bemenni a tévé épületébe, és azt akarták, hogy valaki a vezetésből hallgassa meg mondandójukat, de semmilyen petíció nem volt náluk. Amikor a biztonsági szolgálat nem engedte be őket, a tüntetők megrohanták az épületet.

Arra a kérdésre, hogy a tüntetők melyik pártot képviselik, Bende Balázs azt mondta: nem képviselnek senkit, “a tiltakozók, akik megrohanták az épületet, egyszerűen bajkeverők”.

Néhány órával korábban Erdélyi Ákos, a Hír TV munkatársa a BBC News 24-nek az élő képsorok sugárzása közben elmondta: információi szerint “a rendőrök csúnyán összeverték egyik újságírónkat, akit kórházba kellett szállítani”.

Arra a kérdésre, hogy a megmozdulások eredményezhetik-e a magyar kormány bukását, a BBC News 24 adásában megszólaltatott magyar újságíró kijelentette: ezt erősen kétli.

Előző nap az MTI által kérdezett londoni feltörekvő piaci elemzők is hasonló véleményüknek adtak hangot. Jeff Gable, a Barclays Capital londoni befektetési csoport feltörekvő piaci stratégája az MTI-nek azt mondta: a Gyurcsány-beszéd kiszivárogtatása arra mutat, hogy “nehéz harc dúl az MSZP-n belül … és vannak befolyásos emberek a pártban, akik a miniszterelnök kudarcát szeretnék”. Ez feltételezhetően azt is jelenti, hogy vannak emberek a pártban, akik a takarékossági csomag ellen dolgoznak, fogalmazott az elemző.

Gable ugyanakkor “igen távoli esélyűnek” nevezte, hogy az ügy előre hozott választásokhoz vezetne.

A Bank of America londoni részlegének térségi alelnöke, Dwyfor Evans szintén azt mondta: szerinte hosszú távra jelentősebb politikai kihatása nem lesz az ügynek.

Wittner: kikérem magamnak, hogy összemossanak randalírozókkal

Budapest, 2006. szeptember 20., szerda (MTI) – Wittner Mária, a Fidesz országgyűlési képviselője, 1956 utáni elítélt kikéri magának, hogy összemossák randalírozókkal. A napokban folyó tüntetések alatt csak a Kossuth téren volt, sem a Szabadság, sem a Köztársaság téren nem jelent meg, azokat az eseményeket a televízióból figyelte.

A forradalmi cselekményéért 13 évet börtönben ült politikus részt vett a Kossuth téri demonstráción rögtönzött sajtótájékoztatón, a Rákóczi szobor mellett felállított koporsónál. A koporsóról elmondta, hogy az a téren az 1956 után kivégzetteket képviseli.

Wittner Mária “MSZP-s provokátorokat” sejt azok között, akik keddre virradó éjjel törtek-zúztak a Magyar Televízió épületében. Hozzáfűzte, hogy békés tiltakozást akarnak, de nem tudhatják, hogy mikor jelennek meg legközelebb a provokátorok.

Wittner Mária felidézte 1956-os emlékeit is, amikor október 23-án azt mondta a rádió, hogy “hazudtunk éjjel, nappal, minden pillanatban”. Szerinte most ugyanezt ismerte be Gyurcsány Ferenc miniszterelnök.

Mint mondta, a kormányfő arról is beszélt, hogy négy évig nem csináltak semmit, ám szerinte egy dolgot mégis csináltak, kölcsönöket vettek fel, amikkel a mai napig nem tudnak elszámolni.

Molnár Tamás, a Jobbik alelnöke azt jelentette be a sajtótájékoztatón, hogy lemondott pártbeli funkciójáról, mivel szerinte civilként jobban tudja segíteni a mostani “népfelkelés tisztaságát, ami erkölcsi forradalmat is jelent”.

Toroczkai László, a 64 Vármegye Ifjúsági Mozgalom elnöke úgy vélte, hogy “tetszik, nem tetszik, tény, hogy ez forradalom”.

Szerinte a miniszterelnök “nagyon beteg, pszichopata és elmebeteg”, egy lépéssel is lecsillapíthatja a kedélyeket: lemond, vagy akár átadja egy párttársának a kormányfői pozíciót.

Takács András, a Szabad Magyarországért Mozgalom vezetője ismertette “a Nemzeti Kerekasztal felállításának alapelvei” tervezetét. Az irat szerint a kerekasztalnak tagja lehet minden Magyarországon bejegyzett társadalmi szervezet, amely elfogadja a demokrácia alapját jelentő népfelség elvét, a jelenlegi kormány lemondásának szükségességét, illetve a záros határidőn belül megtartott országgyűlési választásokat, valamint az ország alkotmányos berendezkedésének reformját.

Fidesz: felháborító az MTV elnökének magatartása

Budapest, 2006. szeptember 20., szerda (MTI) – A Fidesz az Európai Újságírók Szövetséghez fordul a Hír Televíziót ért támadások miatt, és egyben felháborítónak tartja Rudi Zoltánnak, az MTV elnökének magatartását. Erről Cser-Palkovics András, a Fidesz helyettes szóvivője beszélt szerdai sajtótájékoztatóján.

A politikus szerint Rudi Zoltán megelőzhette volna a hétfő éjszakai tragédiát a Szabadság téren, ha egy közszolgálati televízió vezetőjéhez méltóan átveszi a tüntetők petícióját. “Hangsúlyozom: átveszi” – jegyezte meg a politikus.

Ezt nem tette meg sem ő, sem a munkatársai, és ez mindenképpen egyik kiváltó oka volt a későbbi eseményeknek – tette hozzá. Mint mondta, emellett az MTV elnöke a Szabadság téri épületből többeket is kizavart az éppen a munkájukat végző sajtómunkatársak közül. Harmadrészt, mialatt támadták az MTV épületét, Rudi Zoltán egy kereskedelmi televíziónak nyilatkozott, ahelyett, hogy televíziót próbálta volna irányítani – mondta a Fidesz helyettes szóvivője.

Hangsúlyozta: a Fidesz elutasít minden olyan törekvést, amely a Hír TV-t támadja és diszkriminálni szeretné, hiszen ha ez a csatorna nem közvetített volna hétfő éjjel a Szabadság téren történtekről, a az MTV-t ért brutális támadásról, akkor sok mindenről nem is lehetne tudni, a rendőrség pedig nem tudná beazonosítani az elkövetőket.

Cser-Palkovics András közölte: Rudi Zoltán magatartása miatt, és azért, mert méltatlan helyzetbe hozzák a Hír Televíziót, a Fidesz az Európai Újságírók Szövetséghez fordul.

Lehet sok mindenen vitatkozni, de hogy Hír Televízió a munkáját végezte, egyedüliként az országban, azon nem – hangsúlyozta.

A újságírók kérdéseire válaszolva megerősítette, hogy a Fidesz megtartja szeptember 23-i nagygyűlését, és az eredeti tervek szerint öt helyszínről közelítik majd meg a Hősök terét.

A Magyar Televízió közleménye szerint az intézmény vezetősége értetlenül fogadta Cser-Palkovics Andrásnak, a Fidesz helyettes szóvivőjének kijelentését. Szemben azzal, amit a politikus állít, a tény az – ahogy azt nézők milliói láthatták -, az MTV hírigazgatója hajnalban átvett egy petíciónak címzett írást. Ezt megelőzően senki nem közölte az MTV vezetőivel, hogy bármiféle követelése lenne, vagy petíciót szeretne átadni. A téren tartózkodó tüntetők és randalírozók viselkedése nem utalt ilyen szándékra – olvasható a közleményben.

OS – Rudi Zoltán nem mondott igazat

Budapest, 2006. szeptember 21., csütörtök (OS) – A FIDESZ KÖZLEMÉNYE:

Sajnos a rossz példa ragadós. A miniszterelnök alkotmányos válságot okozó hazugságai után most a Magyar Televízió elnöke, Rudi Zoltán is valótlant állított akkor, amikor a Fidesz sajtótájékoztatójára reagálva azt állította, hogy a hétfő esti a televízió épületét ért brutális támadás előtt a tévé nem kapott petíciót, csak másnap hajnalban. Éppen a Rudi Zoltán által sok tekintetben méltatlanul megtámadott Hír TV felvételeiből tudhatjuk, hogy a tüntetők vezetői még hétfő este, az erőszakos tömeg megérkezése előtt megjelentek a televíziónál a petíciójukkal. Csak éppen érdemben nem foglalkozott velük senki. A Fidesz éppen ezért mondja azt, hogy Rudi Zoltán talán megelőzhette volna a tragédiát, megvédhette volna az általa vezetett intézményt és annak munkatársait, ha vagy ő, vagy munkatársai egyike időben átveszik a petíciót a tüntetők képviselőitől. Kérjük Rudi Zoltánt, hogy a vádaskodás, a saját felelősség előli menekülés helyett gondolja át, hogy ő maga úgy járt-e el hétfő este, ahogy egy felelős vezetőnek ilyen helyzetben kell. A lehetőségeihez képest mindent megtett-e annak érdekében, hogy ezt a szörnyű tragédiát megelőzze.

Cser-Palkovics András,
a Fidesz helyettes szóvivője

Kiadó: FIDESZ

Lemondásra szólította fel a magyar kormányt az Európai Néppárt a Gyurcsány-hangfelvétel miatt

Brüsszel, 2006. szeptember 19., kedd (MTI) – Lemondásra szólította fel a magyar kormányt a kereszténydemokrata-konzervatív pártokat tömörítő Európai Néppárt (EPP) kedden Brüsszelben kiadott nyilatkozatában.

A Német Kereszténydemokrata Párt (CDU) kezdeményezésére született nyilatkozat szerint a pártcsoport elnökségét “sokkolták” Gyurcsány Ferenc miniszterelnök nemrégiben nyilvánosságra hozott – frakciójának tagjai előtt tett – kijelentései, amely szerint ő és kormánya éveken át hazudott a magyar polgároknak.

A nemrégiben választott magyar kormány ezekkel a kijelentésekkel elvesztette minden szavahihetőségét és politikai legitimációját, mert kirívó és szervezett politikai hazugságok alapján választották meg – áll a nyilatkozatban, amelyet Wilfried Martens, az Európai Néppárt elnöke ismertetett.

“A néppárt a szóban forgó politikai hazugságokat nem csupán a magyarországi demokratikus intézmények erkölcsi alapjait ért támadásként értékeli, hanem az alapvető európai értékek elleni támadásként is, amelyek óriási kárt okoztak demokratikus társadalmaink mint egész számára” – áll a dokumentumban.

Felszólította az EPP az MSZP-t és liberális kormánypartnerét is, hogy vonja meg bizalmát a miniszterelnöktől és kormányától, és tegye ezzel lehetővé új választások rendezését, megteremtve annak alapját is, hogy a magyar lakosság demokratikus intézmények iránti bizalma visszaálljon.

Martens és az elnökség végezetül azt kérte az Európai Szocialisták Pártjától (ESZP), hogy szintén foglaljon állást a “súlyos ügyben”.

Semleges uniós, elvhű EU-pártnyilatkozatok kommentálták a magyar helyzetet

Brüsszel, 2006. szeptember 19., kedd (MTI) – A hivatalos uniós központi szervek belügynek minősítették kedden azokat a fejleményeket, amelyek a hazugságokat beismerő miniszterelnöki hangfelvétel vasárnapi közzétételét követték Magyarországon, míg a nemzetközi pártszövetségek közül az Európai Szocialisták Pártja (ESZP) támogatásáról biztosította Gyurcsány Ferenc kormányfőt, a jobboldali Európai Néppárt viszont lemondásra szólította fel őt.

Matti Vanhanen finn miniszterelnök, az EU-tagországok kormányfői tanácsának soros elnöke Helsinkiben kijelentette, a magyarországi tüntetés belügy, és az unió nem tesz lépéseket, “legalábbis ma nem”. A kormányfő mindazonáltal aggodalmát hangoztatta, és hozzátette, hogy az ilyen válságokat “mindig a parlamentáris módon kell megoldani”.

Az Európai Bizottság szóvivője, Pia Ahrenkilde Hansen kijelentette: a magyar hatóságok ügye, ami az országban történik. A testületnek nincs tennivalója vagy kommentárja az ügyben – tette hozzá. “Nem intézményes szerepköre a bizottságnak, hogy beavatkozzon az ilyen típusú eseményekbe” – hangoztatta.

A testület jelezte, hogy a terveknek megfelelően folytatódik a magyar konvergenciaprogram értékelése és a közzétételre várhatóan szeptember 26-án, egy hét múlva sor kerül. A kormánynak és a népnek egyaránt érdeke, hogy a magyar államháztartási hiány csökkenjen, a pénzügyi helyzet rendeződjön – mutatott rá a bizottság másik szóvivője, Amelia Torres.

Külön nyilatkozatot adott ki a Fidesz-MDF-KDNP EP-képviselőcsoport, amely szerint “az elmúlt napok történései alapján mindenki számára világossá vált, hogy Gyurcsány Ferenc, Magyarország miniszterelnöke hosszú időn keresztül, tudatosan hazudott a magyar választópolgároknak, és trükkökkel vezette félre az ország európai partnereit”. “Gyurcsány Ferenc nyilvánosságra került, az előre megfontolt szándékú, folyamatos, politikai hazugságokat elismerő és az országot trágár kifejezésekkel illető beszéde alapjaiban teremt új helyzetet a magyar politikában” – áll a közleményben, amely szerint az Európai Parlament magyar néppárti képviselőcsoportja “határozottan felszólítja a miniszterelnököt, hogy haladéktalanul álljon félre a magyar demokrácia útjából”.

Az MSZP EP-delegációjának vezetője, Tabajdi Csaba úgy nyilatkozott, hogy “az európai baloldal bizalma töretlen a Gyurcsány Ferenc vezette reformkormány iránt“. Az Európai Szocialisták Pártja európai parlamenti frakciójának képviselői “megdöbbenve értesültek a magyarországi szélsőségesek által keltett zavargásokról, a Magyar Televízió épületének ostromáról” – áll a nyilatkozatban.

Tabajdi tájékoztatta az Európai Parlament szocialista képviselőit a kialakult helyzetről. Elmondta, hogy a magyar kormány ura a helyzetnek, és elkötelezett a gazdasági stabilitás helyreállításában, a reformok véghezvitelében, az Új Magyarország program megvalósításában.

Az európai néppárti nyilatkozatokra reagálva Tabajdi kifejtette: savanyú a szőlő, a néppárt így próbálja helyzetbe hozni azt a Fideszt, amely úgy tűnik, nemcsak Magyarországon, hanem Brüsszelben is mindent megtesz a legitim kormány megbuktatására.

OS – Poul Nyrup Rasmussen, az Európai Szocialista Párt elnökének nyilatkozata

Budapest, 2006. szeptember 19., kedd (OS) – Poul Nyrup Rasmussen, az Európai Szocialista Párt elnöke nyilatkozatában arra kérte Gyurcsány Ferenc magyar miniszterelnököt, hogy ne törődjön a lemondását követelő jobboldali hangokkal, és támogatását fejezte ki a kormányfőnek, akit a magyar reformok vezetésére leginkább alkalmas embernek nevezett.

Poul Nyrup Rasmussen kifejtette: “Magyarországnak reformra van szüksége, és a változás mindig fájdalmas. Gyurcsány Ferenc a legalkalmasabb ember arra, hogy megvalósítsa azokat a reformokat, amelyekre Magyarországnak szüksége van. Tudom, hogy bízhatom benne: véghez fogja vinni azokat a változásokat, amelyek az egész magyar népnek a javára válnak és országát egy olyan új korszakba vezeti, amelyet erősebb foglalkoztatottság és a lakosság egészének tisztes életszínvonala jellemez.

Magyarországnak ma a legkevésbé egy jobboldali kormányra van szüksége, amely úgynevezett reformjaival a gazdagok zsebébe juttatna még több pénzt és megkurtítaná a szegényebbek szociális védelmét. Gyurcsány Ferencnek figyelmen kívül kell hagynia a lemondását követelő jobboldali felszólításokat és folytatnia az a munkát, amellyel jobb jövőt teremt Magyarországnak.”

Kiadó: Kormányzati Kommunikációs Központ Sajtóiroda

Továbbra is támogatja Gyurcsány Ferencet az Európai Szocialisták Pártjának elnöke

Brüsszel, 2006. szeptember 19., kedd (MTI) – Gyurcsány Ferenc a legmegfelelőbb személy a magyarországi reformok irányítására – vélte kedden Brüsszelben kiadott közleményében Poul Nyrup Rasmussen, az Európai Szocialisták Pártjának (ESZP) elnöke, arra sürgetve a magyar miniszterelnököt, hogy “ne vegyen tudomást” a lemondását követelő jobboldali felszólításokról.

Az európai szociáldemokrata pártokat tömörítő politikai erő vezetőjének nyilatkozata szerint “az utolsó dolog, amire Magyarországnak most szüksége van, egy jobboldali kormány“, amely reformok címén a gazdagoknak juttat pénzt és csökkenti a szegények szociális védelmét. Gyurcsánynak folytatnia kell munkáját, amelynek lényege, hogy Magyarországot egy jobb jövőbe vezesse – húzta alá Rasmussen.

A reformok Magyarországot új korszakba viszik, amelyet magas szintű foglalkoztatás és mindenki számára méltó életkörülmények jellemeznek” – áll a szövegben, amely nem tér ki a hét végén nyilvánosságra került miniszterelnöki hangfelvételre, illetve a tüntetések kérdéskörére.

Magyarországon szükséges a reform, és a változás mindig fájdalmas – emelte ki a dán politikus, aki lényegében az Európai Néppárt korábban nyilvánosságra hozott nyilatkozatára reagált röviden. Jelezte: bízik a magyar kormányfőben, hogy olyan reformokat tud kivitelezni, amelyek a teljes magyar nép előnyére válnak.

A konzervatív-kereszténydemokrata pártokat tömörítő Európai Néppárt (ENP) vezetése nem sokkal korábban ismertetett nyilatkozatában lemondásra szólította fel a magyar kormányt a vasárnap nyilvánosságra került hangfelvétel miatt.

A nagy pártcsoportokon kívül az uniós szervek nem kommentálták a magyarországi helyzetet, jelezve, hogy a történéseket belügynek tartják. Matti Vanhanen finn miniszterelnök, az EU-tagországok kormányfői tanácsának soros elnöke ezen túlmenően csak annyit jegyzett meg, hogy aggasztják a budapesti események, míg az Európai Bizottság még semlegesebben foglalt állást.

Egységesen kiállnak az EP szocialistái Gyurcsány mellett Tabajdi Csaba szerint

Brüsszel, 2006. szeptember 20., szerda (MTI) – Az európai szocialisták bizalma töretlen a Gyurcsány Ferenc vezette kormány iránt – jelentette ki Tabajdi Csaba, az MSZP európai parlamenti delegációjának vezetője az Európai Szocialisták Pártja (ESZP) frakciójának szerdai ülése után.

Mint az MSZP EP-delegációja az MTI brüsszeli irodájával közölte, Tabajdi Csaba a frakcióülésen tájékoztatta a képviselőket a magyarországi eseményekről, elmondta, hogy a Gyurcsány-kormány elkötelezett a gazdasági stabilizáció helyreállításában és a reformok véghezvitelében.

Martin Schulz frakcióvezető felszólalásában határozottan kiállt a Gyurcsány Ferenc vezette kormány és az MSZP mellett. Hangsúlyozta, hogy Magyarország számára most mindennél fontosabb a nyugalom, a költségvetés egyensúlyának helyreállítása és a megkezdett reformok folytatása. Schulz Wilfried Martens néppárti vezető nyilatkozatát elítélte és kifejtette, hogy a magyar helyzet belpolitikai kérdés.

Poul Nyrup Rasmussen ESZP-elnök kiemelte, hogy Gyurcsány Ferenc a legalkalmasabb ember Magyarország vezetésére. Csak a kormány által megkezdett reformok garantálják Magyarország fejlődését és biztosítják hosszú távon az emberek életminőségének javulását. A költségvetés helyzetének helyreállítása és a reformok folytatása érdekében minden támogatást meg kell adni a Gyurcsány-kormánynak.

Martin Schulz javasolta, hogy mindenki támogassa Poul Nyrup Rasmussen előző napi nyilatkozatát, amely pontosan és hitelesen értékeli a Magyarországon kialakult helyzetet – áll a közleményben.

A Gyurcsányt támogató nyilatkozat visszavonására kéri az ESZP elnökét a Fidesz, a KDNP és az MDF

Brüsszel, 2006. szeptember 20., szerda (MTI) – Nyílt levélben kérte szerdán az európai parlamenti magyar néppárti delegáció (Fidesz-Magyar Polgári Szövetség, KDNP, MDF) Poul Nyrup Rasmussent, az Európai Szocialisták Pártjának (ESZP) elnökét, hogy vonja vissza előző napi nyilatkozatát, amelyben támogatásáról biztosította Gyurcsány Ferenc miniszterelnököt.

A levél szerint – amelyet az EP néppárti frakciójának sajtóosztálya juttatott el az MTI brüsszeli irodájához – a delegációt “meglepte”, hogy Rasmussen védelmébe vette a magyar kormányfőt.

A múlt hét végén nyilvánosságra került Gyurcsány-hangfelvétel – amelyből a levél egy többmondatos részt idézett – a magyar delegáció szerint olyan hozzáállást és politikai cinizmust tükröz, amely “bármely demokratikus politikus számára elfogadhatatlan“. A magyar ellenzéki pártok “nem tudják elképzelni”, hogy Rasmussen és az ESZP osztaná Gyurcsány nézeteit. “Módszeres hazudozásra nem lehet politikát alapozni” – áll a levélben.

Minderre hivatkozva kérik Rasmussent a nyilatkozat visszavonására és arra, hogy “hagyjon fel egy szavahihetőségét vesztett politikus támogatásával“.

A levél arra is emlékeztet, hogy egyes szocialista politikusok, köztük a franca elnökjelöltségre is esélyes “Ségolene Royal, továbbá a lengyel szocialista párt vezetője és az ESZP EP-frakciójának több tagja” már szintén hangot adtak egyet nem értésüknek.

A szöveg szerint “az ESZP-tag MSZP-vel való, rosszul értelmezett szolidaritás nem teheti vakká” Rasmussent a demokrácia alapelveire.

Rasmussen előző nap közzétett nyilatkozatában arra kérte Gyurcsány Ferenc magyar miniszterelnököt, hogy ne törődjön a lemondását követelő jobboldali hangokkal, és támogatását fejezte ki a kormányfőnek, akit a magyar reformok vezetésére leginkább alkalmas embernek nevezett. “Gyurcsány Ferencnek figyelmen kívül kell hagynia a lemondását követelő jobboldali felszólításokat, és folytatnia az a munkát, amellyel jobb jövőt teremt Magyarországnak” – állt abban a nyilatkozatban, amely mindazonáltal nem tartalmazott reakciót a két nappal korábban nyilvánosságra került hangfelvételre.

Gyurcsány lemondásának kérdése vitát váltott ki a francia Szocialista Párt vezetőinek körében

Párizs, 2006. szeptember. 21., csütörtök (MTI) – Az ellenzékben lévő francia Szocialista Párt (PS) vezető személyiségei nem értenek egyet Ségolene Royalnak, a 2007-es elnökválasztásra jelenleg legesélyesebb baloldali elnökjelöltnek a véleményével, amely szerint Gyurcsány Ferencnek le kellene mondania – adta hírül csütörtökön a Libération című napilap.

Az LCI francia hírtévé azon kérdésére, hogy ha egy szocialista kormányfő bevallja, hogy helyzetértékelésében és ígéreteiben hazudott, le kell-e mondania, a francia baloldal jelenleg legnépszerűbb politikusa kedden azt válaszolta: “Igen, úgy gondolom. Még akkor is, ha nem akarok a magyar ügyekbe beavatkozni, úgy gondolom, hogy a helyzet Magyarországon robbanásig feszült. Amegmozdulás – amelyen elsősorban fiatalok vesznek részt – egyben a tisztelet megkövetelése is. Van egy közös pont a demokratikus országokban: az államnak az igazat kell hirdetnie, és a demokráciáknak pedig a tisztelet demokráciáinak kell lenniük” – mondta Ségolene Royal.

A baloldali újság beszámolója szerint Pierre Moscovici, a PS nemzetközi ügyeiért felelős országos titkára elítélve egyben a magyar kormányfő “hihetetlen cinizmusát”, nyilvánosan arra kérte párttársait, hogy mérsékeljék reakcióikat és mérjék fel és egy esetleges lemondás következményeit, amikor Budapesten “ultranacionalista” megmozdulások zajlanak. A párt egy másik meg nem nevezett vezetője pedig Royal szavaira így reagált: “Ha fiatalok utcára mennek, az szerinte csak jó lehet”.

Orbán: új kormányra van szükség

Budapest, 2006. szeptember 20., szerda (MTI) – A magyar kormány legitimitása megkérdőjeleződött, ezért amennyiben az önkormányzati választásokon a népakarat egyértelműen megvonja a bizalmat a szocialistáktól, akkor a parlamenti pártoknak tárgyalások útján új, szakértői kormányt kell alakítaniuk – mondta Orbán Viktor szerdai nemzetközi sajtótájékoztatóján, amelyen ugyanakkor hangsúlyozta, hogy a Fidesz csak békés, demokratikus módszereket fogad el.

“A helyzet úgy áll, hogy Magyarországon ma a kormány legitimitása megkérdőjeleződött, nincs meg az a bizalmi alap, ami ahhoz lenne szükséges, hogy a kormány élvezhesse a magyar választópolgárok támogatását, és nincs meg az a szükséges bizalmi alap sem, amely nélkül semmilyen pénzügyi válságkezelő programot nem lehet végrehajtani Magyarországon” – mondta a politikus.

Úgy vélte: a kormány sorsa mindenképpen megpecsételődött, és amennyiben a szocialisták nem akarnak hasonlót elszenvedni, akkor mindenképpen meneszteniük kell a miniszterelnököt.

Ha hiszünk a demokráciában, akkor a kormány nem teheti meg, hogy maradjon, ebből a szempontból annak sincs jelentősége, hogy a miniszterelnök mit nyilatkozik – tette hozzá a Fidesz elnöke, aki ugyanakkor hangsúlyozta azt is, hogy pártja csak békés, demokratikus, alkotmányos módszereket tart elfogadhatónak, és elutasítja az erőszakot.

Orbán Viktor szerint az önkormányzati választásokból egyértelműen kiolvasható a népakarat, hiszen nem csak személyekre, de pártlistákra is lehet szavazni. Így amennyiben egyértelműen és világosan kiolvasható az eredményből, hogy az emberek megvonták a bizalmat a kormánytól és a szocialistáktól, akkor új, szakértői kormánynak kell alakulnia – tette hozzá az ellenzéki politikus, aki azonban kérdésre válaszolva nem határozta meg pontosan, hogy milyen szavazatarányt ért egyértelmű népakarat alatt.

Mint mondta, a parlamenti pártoknak a választások után tárgyalásos alapon kellene eldönteniük, hogy a korlátozott mandátumú szakértői kormány milyen időre alakuljon, és milyen kérdésekre korlátozódjon a hatásköre.

A Fidesz elnöke ugyanakkor leszögezte: kormányra kerülni csak választások útján akar, nem puccsal vagy háttérben kötött alkukkal, ezért nem arról van szó, hogy a szocialista kormányt egy Fidesz-kormánynak kellene felváltania. “Megoldást akarunk, nem kormányváltást” – tette hozzá a pártelnök, aki szerint hangsúlyozottan nem pártkormányra van szükség.

Kérdésre válaszolva a pártelnök visszautasított minden olyan feltételezést, amely korábbi beszédeiből azt olvassa ki, hogy alkotmányos kereteken túllépő eszközöket akarna felhasználni. Minden ilyen értelmezés hazugság – mondta.

A Fidesz hármas javaslatcsomagját ismertetve elmondta: világossá kell tenni, hogy az önkormányzati választás egyfajta népszavazás is, amelyen az emberek megvonhatják a bizalmat a kormánytól. Ezek után kell következnie a felelősségre vonásnak, majd garanciát kell adni arra, hogy még egyszer ilyen hazugság nem fordulhat elő Magyarországon – tette hozzá.

Kérdésre válaszolva azt mondta: a magyar kormánynak tagjain keresztül politikai és jogi felelősséget is kell vállalnia azért, amit tett az elmúlt időszakban, és a Fidesznek egy munkacsoportja már foglalkozik is azzal, hogy megállapítsa, milyen tényállásokat sérthetett a kormány tevékenysége.

A Fidesz elnöke újra felszólította az embereket, hogy éljenek véleménynyilvánítási jogukkal, de ne üljenek fel a provokációnak, mert ezzel az önkormányzati választások nyugodt körülményeit veszélyeztethetik.

Az MTI kérdésre közölte: a nap folyamán valóban találkozott Sólyom László köztársasági elnökkel, akivel áttekintették a kialakult helyzetet, de a szeptember 23-i rendezvényről, amelyet a Fidesz megtart, nem esett szó. Mint mondta, helyesnek tartja, ha az államfő rendszeresen találkozik a két nagyobb parlamenti párt vezetőjével, hogy áttekintse a gyorsan változó helyzetet.

A Financial Times azon felvetésére, miszerint befektetők szerint még mindig Gyurcsány Ferencnek kellene hatalmon maradnia, és végigvinnie a reformokat, Orbán Viktor angolul azt válaszolta: a pénzügyi piacok véleménye fontos, azonban az, hogy milyen döntés születik, az a magyar választópolgárokon múlik.

Pető Iván: Orbán Viktor blöfföl

Budapest, 2006. szeptember 21., csütörtök (MTI) – “Orbán Viktor nap mint nap hazugságokat vág a közönség szemébe” – mondta csütörtökön a Magyar Televízió Nap-kelte műsorában Pető Iván, az SZDSZ ügyvivője.

A politikus szerint a Fidesz vezetője már kedden elkezdte a kettős beszédet. A Parlament öt pártja akkor fogadta el “Az erőszak ellen és a békességért” című dokumentumot, amelyet a Fidesz is aláírt. Ennek ellenére, hangsúlyozta a szabaddemokrata politikus, Orbán Viktor már aznap felszólította az embereket, hogy ne maradjanak otthon.

A Fidesz vezetőjének javaslatát egy szakértői kormány felállítására “blöffnek, nettó hazugságnak” nevezte Pető. Mint mondta, a magyar alkotmányjog ilyet nem ismer, és arról sem tud,hogy egy önkormányzati választás bizalmi szavazás lenne a kormány megítéléséről.

Az SZDSZ ügyvivője szerint Orbán üzenete az, hogy “ezek húzzanak el”, de a valóság az, hogy a kormánypártoknak az Országgyűlésben jelentős többségük van. Egy kormány akkor bukik meg, ha elfogy mögüle a parlamenti többség, amiről most szó sincs.

Egy “ügyvezető kormányt is meg kellene választani, ami a mostani erőviszonyok között elképzelhetetlen” – hangsúlyozta Pető Iván.

A riporter megkérdezte a politikustól, nincs-e az SZDSZ-nek bűntudata azért, mert mást ígértek a kampányban, mint amit most a kormány csinál. A szabaddemokrata politikus úgy válaszolt, hogy pártja a kampányban számtalanszor elmondta, hogy mindenekelőtt a költségvetést kell rendbe tenni. A politikus dilemmája mindig az, hogy az igazmondásnak mi a következménye – mondta.

Megszorításokkal nem lehet kampányolni” – vélte Pető, és azt mondta, hogy ha ez bűn, akkor pártjának van lelkiismeret-furdalása.

Kijelentette azt is, hogy “ha a kormánypártok hazudtak, akkor a Fidesz négyszer annyit hazudott.”

A Financial Times tudósítójának emlékei Gyurcsány Ferencről

2006. szeptember 21., csütörtök (MTI) – Hívj Franknek – mondta megnyitásként Gyurcsány Ferenc, amikor 2004-ben interjút készítettem vele. Igazán ironikus – írta a találkozásra visszaemlékezve a Financial Times tudósítója arra utalva, hogy a szó nem csak azt jelenti, hogy “Feri”, hanem jelzőként azt is, hogy “nyílt”, “őszinte”, “becsületes”.

Gyurcsány beismerése, hogy egy választást arcátlan hazugságok révén nyert meg, meglepően nagy támogatást szerzett számára Brüsszel környékén – írta a portfolio.hu portálon csütörtökön George Parker.

Beszéde az egyik legfondorlatosabb, legszenvedélyesebb és legbecsületesebb politikai értekezés, amit valaha is olvasni lehet – még akkor is, ha egy hazudozó szájából hangzott el – véli Parker.

Gyurcsány védőbeszéde a gazdasági és közszolgálati reform mellett mintául kell hogy szolgáljon más, a globalizációval birkózó uniós tagállamoknak – tette hozzá.

Reform vagy bukás: nincs más választás – ez lehetne Európa nagy részének mottója Parker szerint.

A teendők ilyen világos felismerése láttán nem csoda, hogy Joaquín Almunia, az Európai Bizottság pénzügyi biztosa magánemberként abban reménykedik, hogy a magyar miniszterelnök politikailag túléli az eseményeket, és beválthatja, amiről beszél.

Bizonyos értelemben nem számít, hogy el lehet-e hinni egy szót is abból, amit Gyurcsány úr mond. Almunia úr ezen már túljutott. Kezdetben “bevette” a magyar kormányfő vadul optimista deficitcsökkentő terveit 2004-ben, de még egyszer nem fogja hagyni, hogy lóvá tegyék. Most már az számít, amit a kormányfő tesz, és nem a szavai – írta Parker.

Amikor Luxemburgban interjút készítettem vele, elmondta, hogy tudja: a piac, Brüsszel és az Európai Központi Bank már nem hisz neki, és csak az eredmény érdekli őket. Megígérte, hogy félévente beszámol arról, amit elvégzett – emlékezik Parker.

Ha valami aggasztja Almuniát, akkor az Gyurcsány túlságosan radikális szigora. Ezek nem üres ígéretek, ő már belevágott néhány nagyon fájdalmas adóemelésbe és kiadáscsökkentésbe – idézi Parker a miniszterelnök egyik tanácsadóját.

Lenyűgöző politikai próbálkozás” – véli a tudósító Gyurcsány erőfeszítéséről, hogy jobbítsa a közszolgálatot, csökkentse a munkanélküliséget és csak akkor mérsékelje az adókat, amikor 2009-ben már megtérülni kezdenek a megszorítások.

A tudósító ugyanakkor eltűnődik azon, vajon a választók és a szocialista párt ad-e elég időt kormányfőnek annak bebizonyítására, hogy a reformok beválnak. És ha beválnak, el fogják-e felejteni valaha is a választók, hogy a legutóbbi választásokat hazugsággal nyerte meg? – teszi fel a kérdést.

Ha a kockázatos vállalkozás kifizetődik, azt a benyomást fogja kelteni, hogy Magyarországon (és Brüsszel környékén) van egy be nem vallott tisztelet Gyurcsány úr brutális politikai filozófiája iránt, amely szerint a cél szentesíti eszközt – fejezi be Parker.

A Financial Times külön cikke szerint sokan kétségbe vonták, hogy a szocialisták komolyan beszélnek, amikor rögtön a választási győzelem után Gyurcsány előjött megszigorító csomagjával. Egy pillantás azonban a teljes beszédre, amely zavargásokat váltott ki Budapesten, olyan embert mutat meg, aki végképp meg van győződve a változás szükségességéről. Könyörög a pártjának, hogy hagyjon fel a félrevezetéssel, és mentse meg a magyar gazdaságot.

A befektetők tudják, hogy hazudott. Most már bizonyosak lehetnek abban, hogy elszánta magát a helyes cselekvésre – írta a lap.

Hatvankét embert állított elő a rendőrség Budapesten

Budapest, 2006. szeptember 21., csütörtök (MTI) – Hatvankét embert állított elő a szerda éjszakai budapesti rendbontások során a rendőrség – közölte a Budapesti Rendőr-főkapitányság helyettes szóvivője az MTI-vel.

Az előállított személyek közül ötvenöt embert vettek őrizetbe rendbontás, csoportos garázdaság, hivatalos személy elleni erőszak miatt – mondta el Taffener Éva.

A helyettes szóvivő hangsúlyozta, hogy a csütörtökre virradó budapesti rendzavarások során egyetlen rendőr sem sebesült meg.

A három nap során így már több mint 200-an kerültek rendőrkézre.

Megkezdődött a gyorsított bírósági eljárás

Budapest, 2006. szeptember 21., csütörtök (MTI) – Megkezdődött a gyorsított bírósági eljárás a Pesti Központi Kerületi Bíróságon csütörtök reggel, ahol több, az elmúlt napok budapesti összecsapásai után őrizetbe vett fiatal vár ítéletre.

Az előállított fiatalokkal szemben garázdaság a gyanú. A bíróságon mintegy 30 érdeklődő is megjelent.

A bíróság elé állított négy fiatal közül kettő 17, másik kettő 25 év körüli. Egyikük ügyvédje folyosói beszélgetés során elmondta, szabálysértési eljárásra számítanak.

A 17 év körüli fiatalok az MTI tudósítójának elmondták, hogy tüntetésről buszon tartottak hazafele, a buszon dohányoztak és amikor leszálltak, akkor fogták el őket a rendőrök kedd éjfél tájban a Keleti pályaudvar környékén.

Az egyik előállított a Budapesti Médiaintézet első éves hallgatója, akivel, és társaival szemben az a vád, hogy egy autóbuszon cigarettáztak, riadalmat, félelmet keltően viselkedtek az utasokkal szemben, trágár szavakat kiabáltak. A rendőrség szerint magatartásuk kirívóan közösségellenes volt, másokban megbotránkozást keltett. T. István annyit elismert, hogy fogyasztott alkoholt és dohányzott, de az ordibálást tagadta.

A másik fiatal 18 éves, most fog érettségizni. Elismerte: söröztek, és lehet, hogy “hangosabban beszélgettek”, de nem verekedtek, nem rongáltak, nem voltak agresszívek – állította.

A Fidesz elhalasztja nagygyűlését

Budapest, 2006. szeptember 21., csütörtök (MTI) – A Fidesz az önkormányzati választások utánra halasztja szeptember 23-ára tervezett nagygyűlését – jelentette be az ellenzéki párt elnökségének döntését Kövér László választmányi elnök csütörtökön, sajtótájékoztatón.

“A Fidesz – Magyar Polgári Szövetség elnöksége a békés, jó szándékú polgárok biztonsága érdekében, a kialakult helyzetre tekintettel úgy döntött, hogy a szeptember 23-ára meghirdetett nagygyűlést most szombaton nem tartja meg, hanem az önkormányzati választások utánra halasztja” – közölte Kövér László, aki az MTI kérdésére ugyanakkor nem jelölt meg pontos dátumot, hogy október 1. után melyik napon tartják meg a rendezvényt.

Mint mondta, szerdán arról kaptak tájékoztatást Petrétei József rendészeti minisztertől, Szilvásy György kancelláriaminisztertől és Galambos Lajostól, a Nemzetbiztonsági Hivatal főigazgatójától, hogy a szombatra tervezett békés demonstrációt provokációk zavarhatják meg, konkrét információk vannak készülő robbantásos merényletekről. Erről az információról Simicskó Istvánt, a nemzetbiztonsági bizottság és Lázár Jánost, a rendészeti bizottság elnökét, valamint Orbán Viktor pártelnököt tájékoztatták az illetékesek.

Kövér László szerint az állam, a kormány nem tudja, nem akarja az állampolgárok alkotmányban rögzített szabadságjogát, a gyülekezéshez való jog békés gyakorlásának feltételeit biztosítani. Mint mondta, a Fidesz több száz fős önkéntes szervezőgárdát toborozott, öt biztonsági szolgálat is garantálta volna nagygyűlés békés lebonyolítását, valamint kész volt arra, hogy egyeztessen a rendvédelmi szervekkel, ezért operatív munkacsoportot hozott létre. Ennek csütörtök délelőtti ülésén azonban csak a Mentőszolgálat négytagú delegációja vett részt, a rendőrség és a polgári védelem azonban – véleménye szerint – “politikai nyomásra” nem képviseltette magát.

Mint mondta, Gergényi Péter fővárosi rendőrkapitány udvarias levélben közölte, hogy nem áll módjában megfelelő szintű delegációt küldeni, míg a Fővárosi Polgári Védelem igazgatója előzetes pozitív visszajelzése ellenére 10 perccel a munkacsoport ülése előtt lemondta az egyeztetést.

“A rendőrséget politikai parancsokra mozgatják, az államhatalmi szervek nem akarják, nem tudják, nem hajlandók, vagy nem képesek ellátni törvényekben előírt feladatukat annak érdekében, hogy a magyar állampolgárok az alkotmányban biztosított alapvető szabadságjogaikat gyakorolhassák” – mondta a Fidesz választmányi elnöke.

Hangsúlyozta: azért is döntöttek a nagygyűlés elhalasztása mellett, mert az október 1-jei választások nyugodt, békés tiszta lebonyolítása a legfontosabb garanciája a demokrácia működőképessége helyreállításának.

Kövér László felhívta a figyelmet arra, hogy a békés demonstrációkat eddig is megzavaró és a szombati nagygyűlést is megzavarni készülő csoport korábban is az illetékes rendvédelmi, nyomozati, illetve nemzetbiztonsági szervek látókörében volt, köztörvényes bűncselekmények miatt büntetett, radikális jobboldali nézeteket valló személyekről van szó.

Ezt a néhány száz, országosan összesen mintegy ezer ember tehát régóta ismert, beazonosított, a magyar állam és annak felelősnek mondott vezetői eleddig mégsem tudták garantálni az állampolgárok békés gyülekezési jogát, néhány száz embert nem képes a rendőrség napok óta féken tartani – tette hozzá a politikus, aki szerint ha nincs ereje a kormánynak, akkor az további ok arra, hogy távozzon hivatalából.

Véleménye szerint ugyanakkor a kormány érdeke, hogy ne számolják fel ezeket a rendzavarásokat. “Én nem állítom, mert erre nincsenek bizonyítékaim – ha lesznek majd állítani is fogom – hogy ők állnak eleve a provokációk mögött, mint szervezők, de azt állítom, hogy nem tesznek meg mindent annak érdekében, hogy ezektől a provokációktól megvédjék azokat a polgárokat, akik ezeken a rendzavarásokon nemhogy nem vesznek részt, hanem a rendzavarások tulajdonképpen az ő békés, alkotmányos törekvéseiknek a lejáratását szolgálják.

Úgy vélte: “bűnös felelőtlenség, hanyagság” volt, hogy nem biztosították a Magyar Televízió székházának védelmét, ugyanakkor ebben nem a rendőrséget, vagy Gergényi Péter terheli felelősség, hanem a kormányt és Lamperth Mónika volt belügyminisztert, akinek le kellene mondania, mert ilyen állapotba hozta a rendőrséget.

Folyamatosan érkeznek a kormány elleni tüntetők a Parlament elé

Budapest, 2006. szeptember 21., csütörtök (MTI) – Folyamatosan érkeznek a kormány elleni tüntetők a Parlament elé, csütörtök este kilenc óra körül mintegy 6-7 ezer ember gyűlt össze a Kossuth téren, ahol nyugalomban zajlanak az események.

Az elmúlt esti forgatókönyvhöz hasonlatosan este hét óra óta folyamatosan érkeznek a Kossuth térre azok az emberek, akik már ötödik napja tüntetnek Gyurcsány Ferenc miniszterelnök és kormánya leváltása mellett. A protestálók teljesen megtöltötték a Parlament előtti Rákóczi-szobor melletti füves területet és félig tele van az Országház előtti parkoló rész is, így este kilenc órára mintegy
20-22 ezren jöttek el a demonstrációra.

Az MTI tudósítói látták, hogy több száz fiatalból álló csoport érkezik metróval, akik valamennyien a Kossuth térre tartanak. Zsúfoltak a tömegközlekedési járművek is, több embernél nemzeti színű és Árpád-sávos zászló is van.

A rendőrség – akárcsak szerdán – most is nagy erőkkel vonult fel a kordonnal körbekerített Parlament elé. Az Országház bejáratát ezúttal nem golyóálló mellényes rendfenntartók őrzik. A több száz rendőrt este kilenc órára csapatszállító teherautókkal és buszokkal hozták a helyszínre.

A város különböző részein civil ruhás rendőrök és szolgálati gépkocsik járőröznek, a forgalmasabb útkereszteződéseknél parkoló rendőrautókból figyelik az eseményeket a rendőrök.

A demonstrálók folyamatosan szónoklatokat figyelhetnek, időnként dalbetétek tarkítják az estét. Nem sokkal ezelőtt idősebb Hegedűs Lóránd református lelkész intézett lelkesítő beszédet a sokasághoz, amelyben a “magyar haza melletti rendületlen kitartásra” szólított fel.

A tüntetők egyik hivatalos politikai ügyvivőjének megválasztott Molnár Tamás beszédében többek között azt mondta, hogy “kiszabadítják a politikai foglyokat”, “a kormány illegitim”. A szónok a rendőröket arra szólította fel, hogy tegyék le a  fegyverüket és “álljanak át a forradalom oldalára.”

A tömeg egységes éljenzései és füttyszavai között a már ismert “Gyurcsány takarodj … elkúrtad … hazaáruló” rigmusokat skandálta. A megmozduláson kilenc óráig csak egy késes zsebtolvaj letartóztatása és egy asszony kisebb, orvosi beavatkozást igénylő rosszulléte jelentett rendkívüli eseményt.

Az MTI tudósítója több olyan ismerős arcot is felfedezett a résztvevők között, akik az elmúlt éjszakák randalírozásaiban vettek részt Budapest belvárosában. Ezek többnyire fiatal futball-huligánok. Róluk szólva a távirati iroda munkatársának több békés tüntető megjegyezte: este 11 után biztos újabb “balhéra készülnek”.

A KDNP üdvözli, hogy Gyurcsány Ferenc visszahívta provokátorait az utcákról

Budapest, 2006. szeptember 22., péntek (MTI) – A Kereszténydemokrata Néppárt (KDNP) üdvözli, hogy Gyurcsány Ferenc miniszterelnök visszahívta provokátorait az utcákról – tartalmazza a párt az MTI-hez pénteken eljuttatott közleménye.

“Tegnap békében és nyugalomban telt az éjszaka a fővárosban, a KDNP üdvözli, hogy Gyurcsány Ferenc visszahívta az utcáról a provokátorokat” – fogalmaz a dokumentum.

A KDNP közleményében ismételten felszólította Gyurcsány Ferencet, hogy országos kampánykörútját is állítsa le, és ne hergelje tovább a magyar társadalmat. (Danks Emese kormányszóvivő szerdán közölte, hogy Gyurcsány Ferenc miniszterelnök folytatja vidéki kampánykörútját.)

A közlemény szerint a KDNP aggodalommal értesült arról, hogy a rendőrség az utóbbi napokban békés tüntetőket, sőt járókelőket is úgy kezelt, mintha rendbontók lennének. “Bízunk abban, hogy a rendőrség különbséget tesz a jogszerű és a törvényellenes tevékenységet folytató állampolgárok között” – tartalmazza a párt közleménye.

Kormányváltást és demokráciát követeltek a tüntetők Szegeden

Szeged, 2006. szeptember 22., péntek (MTI) – Kormányváltást és demokráciát követelt ötszáz tüntető pénteken este Szeged belvárosában, a hétfő óta tartó demonstrációsorozat ötödik napján.

A miniszterelnök lemondását követelő tiltakozók pénteken hét óra után új helyszínen, az egyetem épületénél kezdtek el gyülekezni. A bejárat előtt egy hatalmas, nemzetiszínű lobogót feszítettek ki Szeged felirattal.

A demonstrációt a szervezők azért hirdették meg erre a helyszínre, hogy ne zavarják meg az Európa-díj átadása alkalmából rendezett fesztivált a városháza előtt.

A sípokkal, kürtökkel felszerelkezett tiltakozók transzparensein “Igaz magyaroknak nem kell ilyen kormány”, “Kurvaország nekem szent”, “Ezért Gyurcsány megfizetsz”, “Aki hazudik az lop is, így jártál Feri” feliratok voltak olvashatók.

A tömegben a “Gyurcsány-kormány mondjon le”, “Hazaárulók”, “Ébredj Szeged”, “Demokráciát”, “Búcsú buli, táncolj Feri”, “Aki magyar velünk tart” jelszavakat skandálták.

A nemzetiszínű és a néhány Árpád-sávos lobogóval felszerelkezett tömeg fél nyolc után indult el a belvárost megkerülve a múzeum épülete felé a rendőrség biztosította útvonalon .

A Kossuth téri tüntetők büntető feljelentést tesznek GyurcsányFerenc ellen

Budapest, 2006. szeptember 22., péntek (MTI) – A szervezők közlése szerint jogászok csoportja fogalmazta meg – Gyurcsány Ferenc miniszterelnök balatonőszödi beszéde alapján – azt a büntető feljelentést, amelyet péntek este bocsátottak aláírásra a Kossuth téren tüntetők elé, hogy azt utána eljuttassák a Legfőbb Ügyészséghez.

Az irat azt is tartalmazza, hogy miután az abban megfogalmazott “ismeretlen tettesek” között olyan személyek lehetnek, akik magas állami pozícióban vannak, a Legfőbb Ügyészség vonja saját hatáskörébe az ügyet.

A dokumentum megfogalmazói közérdekű adatok visszatartásával, illetve meghamisításával, a választási eljárási törvény – a választók félrevezetésével összefüggő – megsértésével, valamint különösen nagy értékű csalás bűntetteivel, illetve vétségeivel vádolják az “ismeretlen tetteseket.”

Az aláírásra bocsátó szervező elmondta, hogy ez összesen 16 évig terjedő szabadságvesztést jelenthet az elkövetők számára, miután az első két bűntettet három évi, a harmadikat öttől tíz évig terjedő szabadságvesztéssel szankcionálja a Büntető törvénykönyv.

A felszólalások során Takács András, a Szabad Magyarországért Mozgalom vezetője, a tüntetés egyik szervezője azt fejtette ki, hogy egy csepp magyar vért sem akar, de tart attól, hogy “ez a gátlástalan, miniszterelnöknek sem nevezhető személy magyar vért is áldozna hatalmáért”.

Takács András kitért arra is, hogy megrendült, amikor az egyik tüntető telefoninterjút adott péntek reggel egy közszolgálati televíziónak és arra a kérdésre, hogy meddig tartanak ki: azt felelte, hogy “mindhalálig”.

Takács András szerint az “erkölcsi forradalom” győzelme után nem kell használni ezt a szót, hanem azt a kifejezést, hogy “mindig az életért”.

A szónok úgy vélte, hogy Gyurcsány Ferenc egyedül marad, “még pincsikutyái is szembefordulnak vele.

A felszólalások során elhangzott olyan vád is, hogy “belügyesek” ATV-kamerákkal fényképezik a jelenlévőket.

Cáfolták azt a “rémhírt” is, hogy Toroczkai László, a Hatvannégy Vármegye Ifjúsági Mozgalom elnöke ellen büntető eljárás folyt, vagy folyna, illetve hogy szakadás lenne a tüntetések alatt létrehozott Forradalmi Nemzeti Bizottmány és a nemzeti kerekasztal között.

Az egyik felszólaló 50 politikus nevét olvasta fel, akik szerinte az izraelita felekezethez tartoznak, és ez bizonyítja “hogy Magyarország nem antiszemita”.

A nevek között elhangzott Orbán Viktor, Horn Gyula, Kuncze Gábor és Dávid Ibolya neve is.

A felszólaló a Fidesz elnökét kollaborációval is vádolta, miután szerinte meg tudná buktatni a kormányt, de nem akarja, hanem asszisztál nekik.

A tüntetésen felolvasták az értékmegőrző egyesület felhívását. Az előadó szerint a főleg élsportolókat és művészeket tömörítő szervezet támogatja a tüntetést, illetve a kormány lemondását szorgalmazza.

Hozzáfűzte, hogy az erőszakos cselekményektől elhatárolódnak. Álláspontjuk szerint ezek miatt Gyurcsány Ferencet, illetve “a rendőrség bűnös tehetetlenségét” terheli a felelősség. A levelet többek között Balázs Fecó, Pataki Attila énekesek, Császár Angela, Eperjes Károly, Raksányi Gellért színművészek, Fábry Sándor, illetve Grosics Gyula, az aranycsapat tagja, valamint Kárpáti György olimpiai bajnok vízilabdázó és Mészöly Kálmán egykori labdarúgó írták alá.

Akárcsak szerdán és csütörtökön, a kora esti órákban a szervezők
kérésére – a létszám növekedésére tekintettel – a rendőrök elhúzták
a teret az Országház üres parkolójától elválasztó kordont.

A budapesti Kossuth téren 10-12 ezren tüntetnek

Budapest, 2006. szeptember 24., vasárnap (MTI) – Mintegy 10-12 ezer ember követelte vasárnap este is Gyurcány Ferenc távozását a fővárosi Kossuth téren és nemzetiszínű, illetve Árpád-sávos zászlókat lobogtatva hallgatják az egymást követő szónokokat.

Egy héttel a Gyurcsány Ferenc-hangfelvétel nyilvánosságra kerülését követően estére ismét teljesen lezárta a rendőrség a Kossuth teret a forgalom elől, tiltakozó emberek töltötték meg a Parlament előtti parkolót és füves területet, illetve a
földművelésügyi minisztérium épülete előtti útszakaszt.

A környező utcákban kisebb csoportokban sétálnak az emberek, sok nézelődő és kíváncsiskodó ember.

Az elmúlt napokhoz képest sokkal több árus is kivonult, kínálatuk is kiszélesedett. Kürtös kalácsot, főtt kukoricát, díszpoharakat is lehet vásárolni, széles a választék a könyv- és jelvényárusok, illetve a pólóárusok kínálata között is.

A cola- és perecárusok árait a Magyar Nemzeti Bizottság 2006 határozatban szabta meg, így egy perecet maximum 200 forintért, egy üveg vizet pedig legfeljeb 300 forintért lehet árulni.

Az ittas és kötekedő embereket az önkéntes nemzetőrök kivezetik a tömegből, hogy megakadályozzák a rendbontást és elejét vegyék a rendőri intézkedéseknek.

Schőn Péter, a Budapesti Rendőr-főkapitányság szóvivője az MTI-nek elmondta, hogy a Kossuth téren vasárnap rendőri intézkedésre nem volt szükség.

A mintegy 10-12 ezer fős tömeg előtt az emelvényen az egyik szónok úgy fogalmazott: az Európai Unió és az ENSZ tagállamait levélben fogják tájékoztatni arról, hogy az elmúlt napokban számtalan rendőri túlkapás történt. Megjegyezte, hogy a rendőrség három fiatal lányt is előállított, köztük egy rendőrtiszti főiskolai hallgatót is.

Felszólította a rendőrség vezetőit, hogy “térden állva kérjenek bocsánatot a forradalom hőseitől”.

Schőn Péter az MTI-nek nem tudott arról felvilágosítást adni, hogy a közel 150 letartóztatott között rendőrtiszti főiskolai hallgató lenne-e. A Magyar Televízió székházának ostromakor egy rendőrtiszt, illetve egy szerződéses katona is a tüntető tömegben volt, ellenük a hét folyamán már megindult az eljárás, szolgálati viszonyukat megszüntették.

Az egyik szónok úgy fogalmazott, Magyarország nem jobb- és baloldali nézetű emberekre van megosztva, hanem becsapottakra és becsapókra. Ezért arra van szükség, hogy éjjel-nappal legyenek tiltakozó emberek a Parlament előtt és ki kell tartaniuk addig, amíg elérik céljukat, vagyis távozik posztjáról Gyurcsány Ferenc
miniszterelnök.

Fellépett a színpadon Dévai Nagy Kamilla népdalénekes, de a tömegben feltűnt Delhusa Gjon is. A környező utcákban nagyon sok motorkerékpárt látni és este tíz óra után még mindig érkeznek emberek taxikkal, illetve BKV-járművekkel.

A szervezők engedélyezték, hogy néhány önkéntes szónok felmehessen a színpadra és beszédet intézhessen, vagy verset szavaljon a tömegnek.

A Parlament épületével szemben a külföldi televíziós stábok autói még mindig várakoznak, az újságírók és a magyar tévétársaságok munkatársai tudósítanak a térről.

A gazdák sátrainál folyamatosan állnak sorban az ingyen zsíros kenyérért és hagymáért, illetve ásványvízért.

Az MSZP nem mondatja le a kormányfőt, a Fidesz szakértői kormány felállítását szorgalmazza

Budapest, 2006. szeptember 24., vasárnap (MTI) – Az MSZP nem mondatja le Gyurcsány Ferenc miniszterelnököt – erről Lendvai Ildikó, a párt frakcióvezetője nyilatkozott vasárnap este a Magyar Televízió A szólás szabadsága című műsorában, amelyben Navracsics Tibor, a Fidesz parlamenti képviselőcsoportjának vezetője továbbra is azt szorgalmazta, hogy az önkormányzati választás után az öt
parlamenti párt állítson fel szakértői kormányt
.

Gyurcsány Ferenc lemondatásával az MSZP “nem a köznyugalmat állítaná helyre, hanem végső válságba taszítaná az országot, éppen ezért ezt nem teszi meg” – közölte Lendvai Ildikó.

A szocialista frakcióvezető arra a kérdésre, egységes-e az MSZP-frakció Gyurcsány Ferenc mellett, azt mondta: “soha nem volt ennél több, most már nem csak gazdasági, politikai, de erkölcsi ok is, hogy egységesek legyünk”.

Lendvai Ildikó kijelentette: ha valakinek eszébe jutna, hogy most váltson miniszterelnököt, akkor ezzel Magyarországon olyan korszakot nyitna, amelyben “precedens igazolná, hogy erőszakkal kell a politikába belebukni”.

Navracsics Tibor, a Fidesz frakcióvezetője szakértői kormány létrehozására irányuló kezdeményezésüket megismételve kiemelte: most mindennél fontosabb, hogy helyreállítsák a közbizalmat a politika, a közügyek iránt. Azért is tartják a legjobb megoldásnak az említett kezdeményezést, “nehogy azt mondják, hogy Orbán Viktor vagy a Fidesz vissza akar térni a hatalomba”.

Mint mondta, a demonstrációkat a gyülekezési jog szabályainak betartásával lehet folytatni. Az ellenzéki párt frakcióvezetője ugyanakkor provokatív szándékúnak nevezte, hogy Gyurcsány Ferenc a jelenlegi helyzetben kampánykörútján körbejárja az országot.

Kuncze Gábor, az SZDSZ elnöke arra a kérdésre, egységesek-e a liberálisok a kormánykoalíció és Gyurcsány Ferenc támogatásában, azt válaszolta: “a liberálisok egységesek a kormányprogram támogatásában”, és úgy látják, a miniszterelnök elkötelezett az elképzelések megvalósításában.

A pártelnök közölte: ami egy hete történik, az valójában hosszabb ideje történik, amióta utcára viszik a politikát. A szikrát a kormányfő kiszivárgott beszéde jelentette, de ha az nem lett volna, lettek volna más szikrák – tette hozzá.

Kuncze Gábor nemmel felelt arra a kérdésre, a kialakult helyzet alkalmas-e Gyurcsány Ferenc és a kormány megbuktatására. Mint mondta, ez esetben “érdekes demokráciánk lenne”, mert mindig lesznek vesztesek, akik nem fogadják el a többség döntését.

Ha a rendőrség a Magyar Televízió székházánál “szétveri a tüntetőket, ahogy egyébként meg kellett volna tenni”, mert világos különbséget kell tenni a szólás- és véleménynyilvánítás szabadsága és mások szabadságának korlátozása között, akkor most azt hallgathatnák, hogy rendőrállam van, diktatúra – mondta.

Dávid Ibolya, az MDF elnöke közölte: “akkor nincs veszélyben a magyar parlamenterizmus, hogyha a parlamenti pártok határozottan és egyértelműen fellépnek a parlament, és a parlamentarizmus ellen fellépőkkel szemben”

Fontosnak nevezte, hogy a parlamenti pártokat ne folyamatosan a szembenállás jellemezze, hanem azok a közös megoldás érdekében együtt tudjanak dolgozni.

“Mindenképpen a parlamenti falain belül kell politikai kérdésekre politikai választ adni” – hangsúlyozta.

Dávid Ibolya elsődlegesnek azt nevezte, hogy az utcai erőszakos politizálás szűnjön meg. Érdekük az, hogy az október 1-jei önkormányzati választás szabályosan, érvényesen és eredményesen történjen meg, október 2-tól azután megnyílik a lehetőség, hogy kérdéseket tegyenek fel és válaszokat kapjanak – tette hozzá.

Harrach Péter, a KDNP frakcióvezető-helyettese közölte: Gyurcsány Ferenc nem csak politikailag, hanem erkölcsileg és emberileg is megbukott, bár “jogilag még nem”.

Megfogalmazása szerint “Gyurcsány Ferenc és a provokátorok között lehet, hogy van közvetlen összefüggés“.

A frakcióvezető-helyettes kiemelte: a miniszterelnök azt üzente a magyar társadalomnak, hogy nem érvényesek a társadalmi normák, súlyosan becsapta a magyar nemzetet. Ennek következménye a békés tüntetés és a rendbontás is, “amit egyértelműen és keményen meg kell szüntetni”.

Harrach Péter reményét fejezte ki, hogy a Fidesz elhalasztott
nagygyűlése nem marad el véglegesen
.

Fideszes politikusok kormányzati provokációt gyanítanak

Budapest, 2006. szeptember 26., kedd (MTI) – A Fidesz lejáratását célzó, szándékos kormányzati provokációt gyanít az MTV épületének múlt heti ostroma során történtek mögött Kupper András, a Fidesz-MKDSZ fővárosi elnöke-frakcióvezetője, aki Pesti Imre országgyűlési képviselőtársával együtt keddi sajtótájékoztatóján beszélt erről.

Az ORFK szóvivője erre úgy reagált, hogy a Jonatán kommandó valóban a fővárosban volt, a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Rendőr-főkapitányság részére végeztek előre megtervezett munkát, s a felszerelésük egyébként sem volt alkalmas tömegoszlatásra.

A fideszes politikusok a sajtótájékoztatójukon az érintett rendőröktől kapott friss információjukra hivatkoztak, amely szerint a tévészékház ostroma alatt, éjjel fél egytől reggel 7-ig több száz “high-tech” felszerelésű rendőr, akció kommandós várakozott bevetési parancsra, ez azonban “vélhetően politikai nyomásra” elmaradt.

Az éjszaka mozgósított és készenlétben álló rendőröket, köztük a BRFK “Jonatán kommandóját” reggel hazaküldték. Eközben a tévészékháznál hiányosan felszerelt, alig kiképzett rendőrök kerültek elfogadhatatlan helyzetbe – jegyezték meg.

Garamvölgyi László, az Országos Rendőr-főkapitányság szóvivője az MTI-nek azt mondta, a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Rendőr-főkapitányság Jonatán bevetési egysége valóban a fővárosban tartózkodott, és egy előre megtervezett akciót hajtott végre a megyei főkapitányság megbízásából.

A 11 plusz egy fős egység kiképzése, felszerelése alkalmatlan a tömegoszlatásra – tette hozzá a szóvivő. A szóvivő elmondta: a bevetési egység embereit fegyveres bűnözők elfogására képezték ki.

Schőn Péter, a BRFK szóvivője az MTI érdeklődésére azt közölte: politikai nyilatkozatokra nem kívánnak reagálni.

A politikusok sajtótájékoztatójukon közölték: parlamenti frakciótársaiknál felvetik azt, hogy kezdeményezzék országgyűlési vizsgálóbizottság létrehozását ez ügyben.

Kupper András kifejtette: egyre világosabb számukra, hogy “nem csak a támadók oldaláról zajlott provokáció“. Egyre inkább úgy tűnik, “hogy a védők oldalán is valakiknek az lehetett az érdeke, hogy minél nagyobb legyen a felfordulás” – tette hozzá.

Hangsúlyozta, miközben gyűlnek az adatok arra, hogy “magát az ostromot is provokátorok végezték, valakiknek az volt az érdeke, hogy a felfordulás is minél nagyobb legyen“. Ez azoknak az érdeke, “akik nem akarják, hogy a gyurcsányizmusról folyjék a szó”, arról, hogy “másfél-két éve folyamatosan hazudnak” és arról, hogy az első és második Gyurcsány-csomag után a 2007-es költségvetés lesz a harmadik csomag.

Pesti Imre elmondta, hogy a hírek szerint öt-hat rendőr is volt a támadók között, miközben csak egyet állítottak elő. Nem lehetetlen, “sőt alapos a gyanú, hogy a többi rendőr a szervezésben játszott szerepet” – jegyezte meg. Hozzátette: azért meri ezt feltételezni, mivel az elmúlt 16 év történetében van már arra példa, hogy “a rendőrség aktív provokációban vett részt”. Példaként említette a Tilos Rádió elleni tüntetés esetét, amikor a bíróság előtt derült ki “a rendőri provokáció”.

Pesti Imre közölte, mindezek alapján arra kérik Demszky Gábort, hogy “hamis állításaival ne provokálja a főváros békés polgárait”. Ne mondja azt, hogy a Fidesz hívta az utcára az embereket és ő felelős a zavargásokért. Ezt az állítását a kancelláriaminiszter és a rendőrség is cáfolta, “amikor kijelentették, hogy a zavargások pártokhoz nem köthetők”.

A fideszes politikus élesen bírált Demszky Gábor mellett több SZDSZ-es politikust, így Kóka Jánost is, aki szerinte “Gyurcsány Ferenccel létrehozta a szociálliberális hazugságcsapatot”. Hozzájuk csatlakozott a ma “farkas mihályi attitűdökkel rendelkező, vagy Farkas Mihály reinkarnációjaként elhíresülő álliberális SZDSZ-es
Kuncze Gábor, aki kvázi a tömegbe lövetést javasolta a rend megteremtésére” – jegyezte meg.

A politikus kérte Demszky Gábortól, hogy “ne hazudtolja meg korábbi demokratikus ellenzéki létét”, amikor még a szabad véleménynyilvánítás, a gyülekezési jog mellett érvelt. Pálfordulásával igazolta, hogy “a hatalom megtartásáért nemtelen eszközökre is képes”, s így azonos morális válságba kerül mint Gyurcsány Ferenc – mondta.

Rendszerváltást követelnek a Kossuth téri tüntetők

Budapest, 2006. október 4., szerda (MTI) – Alig ezer ember gyűlt össze szerda este a fővárosi Kossuth téren, Gyurcsány Ferenc és kormánya távozása mellett már rendszerváltást sürgetnek, mert a szónokok megfogalmazása szerint a nép akaratát senki nem kérdezte meg, hogy milyen államformában akar élni Magyarországon.

Nem harmadik köztársaság van Magyarországon, mert önjelölt emberek kiáltották ki a köztársaságot anélkül, hogy megkérdezték volna Magyarország lakosságát, így akár “királyság is lehet Magyarországon, hisz nekünk van a világ legszebb koronája” – fogalmazta meg több tüntető véleményét is egy szónok a Parlament előtt felállított emelvényen. Hozzátette, már nem elég, hogy Gyurcsány Ferenc és kormánya távozzon, valódi rendszerváltásra van szükség.

Patrubány Miklós, a Magyarok Világszövetségének elnöke arról beszélt, hogy október 6-nak a lehető legnagyobb történelmi nyomatékot kell adni, mert amellett, hogy az aradi vértanúkra emlékezünk, nyílt szavazáson dönt az Országgyűlés Gyurcsány Ferenc és kormányának sorsáról.

Bajna Gábor, a demonstráció egyik szervezője arra kérte a demonstrálókat, hogy csütörtökön vonuljanak a rendőrség Teve utcai székháza elé és tegyenek feljelentést önmaguk ellen, vállalva, hogy ők rongálták meg a Szabadság téren lévő szovjet emlékművet. Az elmúlt napokhoz képest negyedére csökkent az árusok száma, többen azt mondták: az elkövetkezendő napokban már nem jönnek ki, mert a szervezők egyre magasabb “adományt” kérnek tőlük azzal az indokkal, hogy bevételük egyre növekszik.

A Parlament környékén a forgalom zavartalan, a 2-es villamos is zavartalanul közlekedik, az Országház épülete előtt nincs rendőri sorfal, mindössze két rendőr járőrözik.

Fidesz-nagygyűlés – Fogyatkozik a tömeg a Kossuth téren

Budapest, 2006. október 6., péntek (MTI) – A Fidesz nagygyűlését követően péntek este nyolc órára 6-7 ezren maradtak a Parlament előtti Kossuth téren, az egybegyűltek a “forradalmi színpadról” szónoklókat hallgatják.

A Forradalom lángja emlékmű és a félárbocra eresztett országzászló, valamint a Kossuth-szobor előtt sok gyertya és mécses ég. A téren másutt is több, földre helyezett mécses világít, néhányan Gyurcsány Ferencet ábrázoló képeket égettek.

Az egyik szónok bírálta azokat az embereket, akik Orbán Viktor beszédét követően azonnal útnak indultak, nem maradtak tovább a már 19. napja zajló demonstráció támogatására.

Budaházy Edda, testvére, Budaházy György magnófelvételen küldött üzenetét játszotta le az embereknek. Az országos körözés alatt álló férfi, mint hallatszott, további kitartásra buzdította a tüntetőket.

A Fidesz által felállított nagyszínpadot időközben elkezdték bontani, az óriáskivetítőket is leszerelték.

A helyszínt biztosító rendezők az MTI tudósítójának nem tudtak felvilágosítást adni arról, hogy a hét végére ismét felállítják-e a szónoki emelvényt.

Az egymást követő szónokok beszédei között a színpadról zene szól. A több ezresre tehető, Árpád-sávos és nemzetiszínű zászlókat lobogtató tiltakozók kitörő örömmel fogadták a Magozott cseresznye nevű szkinhed zenekar Ballagó idők című felvételét, amelyet a miniszterelnök balatonőszödi beszédének nyilvánosságra kerülését követő demonstráció alkalmával esténként többször is lejátszanak.

A Kossuth teret a rendőrség a forgalom elől teljesen lezárta, a villamos sem közlekedik, az útkereszteződésekben mentőautók várakoznak, de az este folyamán segítséget nem kértek tőlük.

A térről folyamatosan távoznak az emberek. Többen azt mondták, hogy a hét végén a Fidesz által meghirdetett demonstrációk idejére visszatérnek.

Fidesz-nagygyűlés – elindult a tömeg a Kossuth térről

Budapest, 2006. október 7., szombat (MTI) – Áder Jánosnak, az Országgyűlés fideszes alelnökének beszédét követően elindult a tömeg a Kossuth térről; a mellékutcákban több tízezer ember zászlókkal és transzparensekkel vonult el szombaton kora este.

A Parlamenthez vezető utcákban este fél hétkor már nem álltak emberek. Több rendőrt látni, de intézkedésre nem volt szükség.

Újra a “forradalmi színpadról” hallhatók szónoklatok, a felszólalók köszöneteket mondanak azoknak, akik már huszadik napja tiltakoznak Gyurcsány Ferenc és kormánya ellen. A téren hét-nyolcezren maradtak.

A rendőrség a közúti forgalmat csak a földművelésügyi minisztérium épülete előtti útszakaszon korlátozta, a 2-es villamos még nem közlekedik.

Fidesz-nagygyűlés – Mintegy húszezer ember vett részt a Fidesz vasárnapi Kossuth téri demonstrációján

Budapest, 2006. október 8., vasárnap (MTI) – Mintegy húszezer ember vett részt a Fidesz vasárnapi Kossuth téri demonstrációján, ahol Navracsics Tibor, az ellenzéki párt parlamenti csoportjának vezetője arról beszélt, hogy Gyurcsány Ferencnek távoznia kell a magyar belpolitikából.

Zenei programmal kezdődött meg a vasárnapi gyűlés a Kossuth Lajos téren. Az emberek megtöltötték a Parlament előtti parkolót és gyülekezett a tömeg a Rákóczi-szobor körüli füves területen is.

Ismét zászlókkal, településeik nevét hirdető táblákkal, illetve “Gy. Ferenc hová? Vác? Kőhida? El KÓKAvetyéltétek az országot, távozzatok” és hasonló feliratú transzparensekkel érkeztek a résztvevők és érdeklődők.

A tér környékén leállt a villamosforgalom, a rendőrség pedig háromnegyed öt körül lezárta az autóforgalmat a helyszínen.

A zeneszámok után bejátszották Lamperth Mónika önkormányzati és területfejlesztési miniszter nyilvánosságra került hangfelvételét, amelyre hangos füttyszóval reagált a jelenlévők többsége.

A műsorvezetői szerepet betöltő Rákay Philip azt a következtetést vonta le, hogy a kormány nem a települések érdekei alapján akarja osztani a fejlesztési pénzeket. Szerinte a kormánynak el kellene gondolkodnia azon, hogy a kiszivárogtatások, “szekrényből kieső csontvázak” kapcsán ne a saját soraiban keresse-e az
elégedetlenkedőket, például azokat a polgármestereket, akik “az ő hazugságaik miatt vesztették el a választásokat”.

“Valami bűzlik magyarhonban: Gyurcsány Ferenc és haveri köre, az írástudók árulása, a magyar sajtó többsége” – mondta a nagygyűlés első szónoka, Bayer Zsolt.

Az újságíró, publicista párhuzamot vont Ady Endre 1904-ben írt jegyzetével, amelyik a szocializmusnak nevezi a középszerűség és a tömegízlés diktálását.

“Meddig tűrjük ezt?” – tette fel a kérdést.

A tüntetők ütemes mondjon le, mondjon le kiabálása és harsány füttyszava fogadta Navracsics Tibor szavait, amikor a Fidesz frakcióvezetője arról beszélt, hogy a gyűlölet politikáját meghonosító Gyurcsány Ferencnek távoznia kell a magyar belpolitikából.

Az ellenzéki politikus mintegy húszezer ember előtt beszélt arról, hogy 1848 után ismét előkerült a felelős miniszterelnök követelése, mert a mai miniszterelnök nem felelős.

“Hazaáruló” – zúgta hosszan a tömeg, amikor Navracsics Tibor arról beszélt, hogy Gyurcsány Ferenc nem demokrata, nem tudott kitörni a hazugság spiráljából és teljesítmény helyett az irigység, a gyűlölet szítása jellemzi tevékenységét.

Miután a vezérszónok befejezte beszédét és a téren lévő mintegy húszezer ember elénekelte a székely és magyar himnuszt, zászlóikkal és transzparenseikkel hazafelé azonnal elindultak hazafelé.

A műsorvezető arra kérte a demonstráció résztvevőit, hogy hétfőn ismét jöjjenek ki és hallgassák meg Kövér Lászlót. Látogassanak ki a hét többi napján is a Parlament elé a Fidesz egyórás tiltakozó demonstrációjára.

Amint elindult a tömeg a Kossuth térről, a “forradalmi színpadra” fellépett a Magyar Nemzeti Bizottság 2006 egyik politikai vezetője, Takács András és arra kérte az embereket, ne menjenek haza, maradjanak még.

Fidesz-nagygyűlés – Megkezdődött a hétfői Fidesz-gyűlés

Budapest, 2006. október 9., hétfő (MTI) – Tízezernél kevesebb ember érkezett a hétfői Fidesz-nagygyűlés kezdetére a Parlament elé, a Kossuth Lajos térre. A rendezvény az eddigi forgatókönyvekhez hasonlóan zenei programmal indult – jelentette az MTI helyszíni tudósítója.

Az egyórás rendezvény vezérszónoka Kövér László, a Fidesz választmányi elnöke lesz.

Az Országház közvetlen környékén a korábbinál kevesebb rendőri jármű áll, a kettős kordonon belüli parkolót főként az országgyűlési képviselők autói foglalják el.

A tér környékén a korábbiaktól eltérően csak a rendezvény kezdetekor zárta le a rendőrség az autóforgalmat.

A Kossuth téren múlt pénteken kezdődött a legnagyobb ellenzéki párt nagygyűlés-sorozata. Orbán Viktor pártelnök bejelentése szerint a Fidesz és a KDNP parlamenti képviselői minden nap felszólalnak a téren, azt követelve, hogy távozzon Gyurcsány Ferenc miniszterelnök.

Szombaton Áder János azt jelentette be, hogy a Fidesz büntetőeljárást kezdeményez Gyurcsány Ferenc ellen, mert a kormányfő “közérdekű adatokat nem hozott nyilvánosságra, közérdekű adatokat hamisított meg, ezzel megvalósította a közérdekű adatokkal való visszaélés büntető törvénykönyvi tényállását”.

Vasárnap Navracsics Tibor azt közölte, hogy a fideszes képviselőknek a jövőben nincs módjuk “semmifajta politikai kapcsolatot fenntartani” Gyurcsány Ferenccel, akinek – a Fidesz frakcióvezetője szerint – nincs helye a magyar közéletben.

Fidesz-nagygyűlés – Pelczné: a tetteiért mindenkinek felelnie kell

Budapest, 2006. október 13., péntek (MTI) – A tetteiért mindenkinek felelnie kell, az országot az anarchia szélére sodró miniszterelnöknek is. Ezt a Fidesz alelnöke mondta pénteken Budapesten, pártja Kossuth téri nagygyűlésén.

Gyurcsány Ferenc tetteivel, szavaival rossz példát mutat gyermekeinknek. Mi, magyar anyák attól félünk, hogy a miniszterelnök hitvány példája követendő lesz – fogalmazott Pelczné Gáll Ildikó, mintegy tizenötezres hallgatóság előtt.

A Fidesz alelnöke azt mondta, azért vonulnak ki a Kossuth térre nap mint nap, ha kell, százszor is, hogy a felnövekvő nemzedék, a gyermekek jövőbeni becsületéért küzdjenek.

Pelczné Gáll Ildikó úgy vélte: ahogy tizenhat évvel ezelőtt felcsillant a lehetőség a szabadság visszaszerzésére, most annak megvédéséért kell harcolni. Hozzátette: a szabadságot most hazugsággal és csalással akarják elvenni.

“Az a hibás, aki ezt az országot az erkölcsi normák semmibe vételével akarja, és minden áron akarja kormányozni. (…) Hogy lehet az, hogy ebben az országban nem bűn a csalás, nem bűn a hazugság, a nemzetrontás, a haza elárulása, csak az a bűn, ha ez ellen felemeljük a hangunkat” – tette fel a kérdést.

A fideszes politikus kiemelte: akik itt vannak a Kossuth téren, ők szeretik és tisztelik hazájukat, és nem engedhetik meg, hogy olyan miniszterelnöke legyen az országnak, aki nem így tesz. “A lebukott politikusok hazugságaikkal benyálaznak és tönkretesznek minket. Elég volt” – mondta Pelczné Gáll Ildikó.

Katona Tamás pénzügyi államtitkár pénteki lemondása – mint fogalmazott, lebukása – kapcsán azt mondta, ő volt a leggyengébb láncszem, Veres János pénzügyminiszter “inasa”. “Úgy illik, ha az inast követi a mester” – tette hozzá. Pelczné a Kóka János gazdasági miniszterrel folytatná ezt a sort, amit “a Mekk Elekként beavatkozó Gyurcsány Ferenc” zárna.

Arra is kitért, hogy Gyurcsány Ferenc miniszterelnökként, politikusként, közjogi méltóságként egyaránt megbukott.

Beszédében a Fidesz alelnöke arról is beszélt, hogy “a megfélemlített és agyondolgoztatott pedagógusok ma nem tanítanak, hanem oktatnak, a magyar bálinti, hilleri tanár olyan ember, akinek semmiről nincs véleménye”. Hozzátette: a kormánynak egy célja van, a frusztrált ember leszoktatása a gondolkodásról.

A hallgatóságból a beszéd alatt többször is “Mondjon le”, “Hazaárulók” és “Gyurcsány, takarodj” kórus hallatszott.

A rendőrség ezúttal csak az egyik útszakaszt zárta le a orgalom elől, így közlekedni csak a földművelésügyi minisztérium előtti úton nem lehetett, ott a 2-es villamos sem közlekedett.

A Fidesz alelnökének beszédét követően a résztvevők elénekelték a Szózatot, majd hazaindultak.

Szombaton folytatódik a Fidesz október 6-án kezdődött Kossuth téri nagygyűlés-sorozata; a fő szónok a párt másik alelnöke, Pokorni Zoltán lesz.

Az MTI egy magát megnevezni nem kívánó forrástól úgy értesült, hogy a Fidesz értékelése szerint az emberek egy hét alatt “beálltak” a napi demonstrációra, így azzal számolnak, hogy fenntartható, de akár növelhető is a létszám, amennyiben a fideszes demonstrálók mellé más tüntetést szervező érdekcsoportok – patikusok, pedagógusok, diákok – is csatlakoznak majd.

Az MTI információi szerint a Fidesz helyi szervezetei a mozgósításon túl továbbra is folyamatosan figyelemmel kísérik a résztvevők véleményét, ez alakíthatja a demonstrációk további forgatókönyvét.

Véget ért a Fidesz nagygyűlése

Budapest, 2006. október 14., szombat (MTI) – Több mint húszezer ember látogatott ki a fővárosi Kossuth térre a Fidesz szombati nagygyűlésére és hallgatta Pokorni Zoltán alelnök beszédét, majd a magyar és a székely himnusz eléneklését követően hazaindultak az emberek.

A Parlament előtti parkolót és útszakaszt teljesen megtöltötte a tömeg, a több ezer négyzetméternyi területen Árpád-sávos és nemzetiszínű zászlókat és transzparenseket tartottak a Gyurcsány Ferenc és kormánya ellen tiltakozók. Az elmúlt egy héthez hasonló nagyságrendű tömeg Pokorni Zoltán beszédében, amikor a miniszterelnök nevét kiejtette, többször skandálta, hogy “hazaáruló”, “Gyurcsány, takarodj ” illetve “börtönbe”.

A nagygyűlést követően a Parlament elől távozó tiltakozók teljesen ellepték a környező utcákat, a metrólejárót is elözönlötték az emberek. A rendőrség a Parlament környékét lezárta a forgalom elől, a 2-es villamos sem közlekedik.

Rákay Philip arra kérte a demonstrálókat, hogy vasárnap ismét látogassanak ki a Kossuth térre, ahol többek között beszédet mond Eperjes Károly, és a fő szónok Schmitt Pál, a Fidesz alelnöke lesz.

A nagygyűlés résztvevői közül mintegy háromezer ember maradt a téren és a “forradalmi színpad” előtt csoportosult, hallgatva a nagygyűlés befejezését követően azonnal megszólaló szónokokat. Ott egyebek közt elhangzott, hogy hétfőn délután a budapesti Markó utcában tüntetni fognak “a politikai foglyok szabadon bocsátásáért”.

Felszámolta a rendőrség a Kossuth téri tüntetést

Budapest, 2006. október 23., hétfő (MTI) – Több mint kétezer, védőpajzzsal és rohamsisakkal felszerelt rendőr, utcáról utcára haladva felszámolta hétfő hajnalban a Kossuth téri tüntetést. A kiszorított néhány száz demonstráló reggelre szétoszlott a városban, több embert megbilincseltek és előállítottak. Hétfőn reggel öt órára befejezettnek volt tekinthető a rendőrségi kényszerítő intézkedés.

A több mint két órán át tartó akcióban két irányban szorították ki a Parlament elől a tüntetőket, majd a Nyugati térnél összetalálkozott két csoportot a Nagymező utcába szorították, illetve szétzavarták.

Az MTI tudósítója azt látta, hogy az intézkedések közben több tüntetőt gyorsbilinccsel megbilincseltek, néhányukat gumibottal bántalmazták, miután kiemelték őket a tömegből.

Egy kisebb csoport, amelyet az Oktogonig űztek, villamosra szállt, a Nyugati tér felé haladva megpróbált visszatérni a Kossuth térre. Őket mintegy félszáz rendőr egy újabb Combino villamossal követte.

A Kossuth tér közelében lévő mellékutcákat a rendőrség fémkordonokkal és rendőri sorfallal teljesen lezárta, a teret megközelíteni sem autóval, sem tömegközlekedési eszközzel nem lehet.

A Vértanúk terén az MTI tudósítója hajnali fél ötkor rohamrendőröket látott. A rendőrök a Garibaldi és a Nádor utca kereszteződését szintén kordonokkal zárták le.

A tüntetők által elhagyott helyszínen nagyobb rendőri csoport tartózkodott. Néhány demonstráló az időközben “hatalmától megfosztott” Takács Andrással beszélgetett, és magyarázatot várt a rendőri intézkedésre a Magyar Nemzeti Bizottság 2006 politikai ügyvivőjétől.

A Kossuth téri demonstráció vezetője – mint az MTI-nek elmondta – nemtetszését fejezi ki a forradalmi bizottmány és a demonstráció többi vezetőjének magatartása miatt, mert széthúzásukkal elősegítették, hogy a rendőrség jogalapot találjon tüntetésük feloszlatására.

Több demonstráló azzal vádolta Takács Andrást, hogy míg ellenük a rendőrség kényszerítő eszközöket használt, addig néhány társával a Kossuth tér közelében lévő egyik presszóban italozott és beszélgetett.

Lanczner “Satu” Ferdinánd, aki még hajnali kettőkor “átvette” a demonstráció vezetését, kisebb összeszólalkozást követően otthagyta Takács András és Gonda László, valamint a többi közelben maradt tüntető társaságát. A magát a Kossuth tér főparancsnokának aposztrofáló tüntető magányosan távozott az egyik mellékutcán keresztül.

Több ember arra várt a közelben, hogy a rendőrök ismét visszaengedik őket a térre, de az MTI helyszínről származó értesülése szerint erre nincs esélyük, mert a feloszlatott demonstrációt követően leghamarabb 72 óra múlva kaphatnak újra területfoglalási engedélyt.

A Parlament körül fokozott a rendőri jelenlét, minden mellékutcában rendőrök állnak sorfalat, rendőrjárőrök cirkálnak, csakúgy, mint a város más különböző pontjain. A metró Kossuth téri megállója előtt két járőrautó és egy rendőrségi vízágyú áll.

Gumibottal támadtak tüntetőkre a rendőrök

Budapest, 2006. október 23., hétfő (MTI) – A Parlament előti 56-os ünnepség helyszíne közelében, a hétfő délelőtti zászlófelvonás ideje alatt gumibottal támadtak rendőrök demonstrálókra, köztük nőkre és idősekre – látta az MTI helyszínen tartózkodó tudósítója.

A rendőrök a demonstrálók mintegy ötven fős csoportját körbezárták a Széchenyi és a Nádor utca sarkánál.

Az emberek azt skandálták: “ÁVH, ÁVH”.

Az MTI tudósítója úgy tudja, hogy tíz embert elvittek a rendőrök. Az utcán vérző fejű embereket lehetett látni.

Ezzel egyidőben több tucat fiatal gyűlt össze a Szent István-bazilikánál. Ők angol nyelvű táblákkal szerettek volna az ünnepség színhelyére vonulni, de a rendőrök – ahogy az egyik tüntető az MTI tudósítójának elmondta – erőszak nélkül, ámde határozottan, távozásra szólították fel őket.

A fiatalok a bazilikánál várják, hogy az ott esetleg elvonuló külföldi vendégeknek mutathassák fel segítséget kérő transzparenseiket.

Október 23. – Fidesz-KDNP nagygyűlés – Wilfried Martens

Budapest, 2006. október 23., hétfő (MTI) – A Fidesz és a KDNP október 23-i nagygyűlésének első szónokaként párhuzamot vont az Európai Néppárt elnöke 1956 és 2006 között: Wilfried Martens szerint az 50 évvel ezelőtti események üzenete a jelennek az, hogy szükség van a változásra.

A politikus az Astoriánál összegyűlt több mint százezer nemzetiszínű és árpádsávos zászlókat lengető tömeg előtt azt mondta: a magyar forradalmat a szenvedélyes vágy és a bizalomvesztés vezérelte, a polgárok pedig elsősorban a hazugságok miatt veszették el bizalmukat. “A mostani zűrzavar is egy ember miatt van, ő az aki az országot politikai és elsősorban erkölcsi válságba sodorta azáltal, hogy félrevezette az embereket” – tette hozzá a politikus, akinek szavaira a tömeg hangos fújolással, füttyel és mondjon le kiáltásokkal reagált.

Az Európai Néppárt elnöke szerint 1956 üzenete a jelen számára egyértelműen az, hogy lehetőség és szükség is van a változásra, azonban – folytatta – az is tisztán látható, hogy nem szabad erőszakos eszközökhöz nyúlni, hiszen az emberek soha nem is hinnének egy olyan változásban, amelyet valaki diktálna nekik.

Magyarország nehéz helyzetben van, néhány területen már nem halogatható tovább a változás – tette hozzá a politikus, akinek angolul elmondott beszédét magyarra fordítva olvasták fel színpadon.

Úgy vélte: 1956-ban szinte meg lehetet érinteni a szabadság szellemét, azelőtt azonban a kommunista rezsim meghamisította, eltitkolta a valóságot, mindenhol csak politikai hazudozás volt. Most is – válaszolták többen a tömegből.

Wilfried Martems úgy folytatta: a mai magyar helyzetben a kormánynak nincs bátorsága szembenézni tényekkel, és nincs mersze az állampolgárok szemébe nézni, de tényekre is csak véletlenszerűen derül fény, amikor kiszivárognak az információk.

A néppárt elnöke szerint a rendszerváltozásban nem a reformkommunisták, hanem az ellenzék olyan bátor tagjai játszották a főszerepet, mint Antall József és Orbán Viktor. Hozzátette: Orbán Viktor 1989 beszéde volt az, ami elindította a szabadságért és az emberi méltóságért folytatott demokratikus harcot.

Fidesz-KDNP-nagygyűlés – Orbán népszavazásokat javasol a reformok ügyében

Budapest, 2006. október 23., hétfő (MTI) – Ügydöntő népszavazásokat javasolt a reformok ügyében Orbán Viktor a Fidesz és a KDNP október 23-i nagygyűlésén.

A Fidesz elnöke az Astoriánál összegyűlt több mint százezres, nemzetiszínű és Árpád-sávos zászlókat lengető hallgatósága előtt azt mondta: kedden ügydöntő népszavazási kezdeményezéseket nyújtanak be a tanügy, az egészségügy, a nyugdíjak, a termőföld és a demokratikus garanciák kérdésében.

A pártelnök szerint a tavaszi országgyűlési választásokon az emberek nem szavazhattak a valóság ismeretében, hazudtak nekik, becsapták őket, elvették tőlük a szabad választás jogát.

“Meg kell hát adni az embereknek a lehetőséget, hogy szavazzanak arról, ami ma akaratuk ellenére történik, meg kell adni a lehetőséget, hogy szabadon döntsenek a jövőről, a reformokról. Igen, most egy demokratikus szavazás jelentheti a megoldást, (…) egy ügydöntő reformnépszavazás, amelyen az emberek most már valóban szabadon dönthetnek” – mondta Orbán Viktor, akinek szavait nagy ujjongás és taps fogadta.

A Fidesz elnöke szerint a népszavazásokkal kiköszörülhetjük a magyar demokrácián esett csorbát, eldől “a hazugságra épülő kormányzás” sorsa is.

Hozzátette: a népszavazás feloldja a cselekvőképtelenséget, megakadályozza a megélhetési válságot okozó pénzbehajtást és visszavezetheti Magyarországot a demokrácia útjára, ahonnan a hazugságok letérítették.

Orbán Viktor szerint ez a megoldás nyugalmat fog teremteni és méltó 1956 szelleméhez. “Mi, 2006-os magyarok be fogjuk bizonyítani, hogy a demokrácia, amit mi alkottunk, képes a legsúlyosabb gondok megoldására. (…) A demokrácia kötelez, ez a 2006-os magyarok üzenete” – jelentette ki a pártelnök.

A politikus hangsúlyozta: rossz eszközökkel nem lehet jó célt szolgálni, a cél sohasem szentesíti az eszközt, ezért kell elutasítani az erőszakot, ezért kell kitartani a demokrácia nehézkes szabályai mellett.

Ugyanakkor úgy vélte: nem lehet tétlenül nézni, hogy a kormány lerontsa Magyarországot, hogy megélhetési válságot okozzon, üres színjátékot csináljon a parlamentből és erőszakkal törje le az emberek jogait.

A pártelnök a beszéde elején az 1956-os forradalom európai és világtörténelemben betöltött szerepét hangsúlyozta. Mint mondta, a forradalom csoda volt születésében, kérészéletében és halálában is, és halálos sebet ejtett a kommunizmus világbirodalmán.

Orbán Viktor beszéde után a Szózat és a Székely Himnusz eléneklésével ért véget a rendezvény.

A műsorvezető, Rákay Philip azt kérte az emberektől, hogy a Kálvin tér, a Ferenciek tere és a Blaha Lujza tér felé hagyják el az Astoriát.

A műsorvezető előzőleg felolvasott egy október 23-a alkalmából fogalmazott nyilatkozatot, amelyet a tömeg közfelkiáltással fogadott el. Ebben többek között az szerepel, hogy 1989 nem lehetett az 1956-os forradalom folytatása, mert elmaradt a szocialista rendszer bűneiért a felelősségrevonás.

Orbán Viktor a beszédében szintén szólt arról, hogy a rendszerváltás felemásra sikeredett, mert elmaradt a felelősök számonkérése, és ez tette lehetővé, hogy a hazugság visszatérjen és eluralja az életet.

Figyelmeztető lövések a Bajzsy-Zsilinszky út sarkán

Budapest, 2006. október 23., hétfő (MTI) – Figyelmeztető lövéseket adtak le a rendőrök hétfőn Budapesten, az Andrássy út és a Bajzsy-Zsilinszky út sarkán összegyűlt tüntetők felé – jelentette az MTI tudósítója a helyszínről.

Az MTI munkatársa kétféle hüvelyt talált: az egyik géppisztolyból származó vaktöltényé, a másik sörétes puskába való 12-es riasztó lövedéké.

Ismét összecsaptak a tüntetők és a rendőrök Budapesten

Budapest, 2006. október 23., hétfő (MTI) – Ismét összecsaptak a tüntetők a rendőrökkel a belvárosban hétfőn délután – jelentették az MTI tudósítói a helyszínről.

A rendőrök az Andrássy úttal párhuzamos Paulay Ede utca végén, az Erzsébet térnél vízágyút vetettek be.

Könnygázzal lőtték a tüntetőket az Erzsébet tér másik pontján, a Le Meridien szállodánál.

A rendőrök paprikaspray-t is bevetettek. Gumilövedékeket is kilőttek a tömegre.

A tüntetők a teret borító márványlapokat szedték fel és törték össze, s ezekkel a darabokkal dobálták a rendőröket.

Emellett elbontották a Károly körúton felállított Budapest – A szabadság városa felirat mintegy kétméteres műanyag betűit, amelyeket barikádként használtak a rendőrökkel szemben.

Az egész Erzsébet tér és Bajcsy-Zsilinszky út könnygázfelhőben úszik.

Folytatódnak az összecsapások a tüntetők és rendőrök között Budapesten

Budapest, 2006. október 23., hétfő (MTI) – Folytatódtak az összecsapások a tüntetők és a rendőrök között az Erzsébet és a Deák téren – jelentették a helyszínről az MTI tudósítói.

A Bajcsy-Zsilinszky utat az Erzsébet téri Gödör magasságában teljes szélességében fémkordonokkal zárták el a tüntetők. A kordont lassan az Andrássy út irányába tolják, ahonnét újabb rendőri erősítések érkeznek.

A Deák téren a tüntetők a metró lejáratánál az építkezéshez tárolt téglákat találtak, azokkal támadtak a rendőrökre. Többen kukákat törtek össze és gyújtottak fel.

A Deák téri metró aluljáróba több gránát esett, a füst teljesen elárasztotta azt.

Az összecsapásoknak eddig négy-öt könnyű sérültje volt, köztük egy rendőr – közölte kollégái információira hivatkozva Győrfi Pál, az Országos Mentőszolgálat szóvivője. A sérültek a Péterfy Sándor utcai, illetve a Honvéd kórházba szállították.

Csatatérré változott az Erzsébet tér egy része

Budapest, 2006. október 23., hétfő (MTI) – Csatatérré változott a budapesti Bajcsy-Zsilinszky út Erzsébet tér felőli oldala, ahol a rendőrök újabb és újabb “hullámban” könnygázgránátokat és gumilövedékeket lőnek ki – jelentette az MTI tudósítója hétfőn 17 óra után a helyszínről.

A rendőrök a Deák téri evangélikus templomig szorították a tüntetőket, akiket folyamatosan a helyszín elhagyására szólítanak fel. A templomnál a díszburkolat elkészítéséhez sok macskakövet tárolnak, a tüntetők ezekből próbálnak barikádokat építeni.

A rendőrség továbbra is “üzemben” tartja a vízágyúkat, amelyek kék és zöld folyadékot lőnek ki a demonstrálókra. Az MTI tudósítói azt látták, hogy a tüntetők kővel dobálják a rendőröket, akik visszadobják a köveket a tüntetőkre.

A rendőrökkel összecsapók között feltűnően sok bőrfejű, illetve arcát sállal, maszkkal eltakaró fiatal látható. Ezek mindent törnek-zúznak, ami a kezük ügyébe kerül.

A metró közlekedik a Deák tér alatt, de a felszínen nem jár semmilyen tömegközlekedési eszköz.

A tüntetők egy kiállított páncélautót toltak ki a Károly körútra

Budapest, 2006. október 23., hétfő (MTI) – Az 1956-os forradalomra emlékeztető járművek közül egy kiállított páncélautót toltak ki a tüntetők a budapesti Deák térről a Károly körútra hétfőn délután – jelentették az MTI tudósítói a helyszínről.

A páncélautót, amelyre több fekete ruhába öltözött, botokat és vasrudakat szorongató fiatal kapaszkodott fel, a többiek a rendőrök irányába tolták. Az autóra kitűztek egy Árpád-sávos és egy nemzeti színű zászlót.

Nem sokkal később egy löveget, majd egy Csepel teherautót is kitoltak a szabadtéri kiállítás helyszínéről az útra.

A tüntetőknek sikerült beindítaniuk egy harckocsit is, amellyel elindultak a rendőrök felé.

Egy harckocsival indultak a tüntetők a rendőrök ellen Budapesten

Budapest, 2006. október 23., hétfő (MTI) – Egy szabadtéren kiállított harckocsit indítottak be a tüntetők és azzal indultak meg a rendőrök ellen Budapesten a Bajcsy-Zsilinszky úton – jelentették az MTI tudósítói a helyszínről.

Ezzel egy időben több száz tüntető támadt a rendőrökre, akik gumilövedékekkel kezdték lőni a támadókat.

A rendőrök rövid idő alatt visszafoglalták a tüntetőktől.

A mindent elborító füstfelhőben azt lehet látni, hogy az emberek összeesnek a lövedékektől, sokan a földön hevernek – jelentették a távirati iroda tudósítói.

Átvezényelték a rendőröket a Deák tér irányába

Budapest, 2006. október 23., hétfő (MTI) – Átvezényelték a rendőröket az Astoriához közeli Dohány utcából a Deák tér irányába – jelentette az MTI helyszínen tartózkodó tudósítója hétfőn késő délután.

A Fidesz elnökének beszéde alatt az Astoria és a Blaha Lujza tér közötti szakasz zsúfolásig megtelt.

A Vas utcai Színház és Filmművészeti Egyetem hallgatói Ascher Tamás rektor és osztályfőnök vezetésével vizsgafilmjükhöz egymást fotózzák a tömegben.

Mint az MTI-nek elmondták, kitűnő lehetőség ez az alkotáshoz. A tömeg nyugalommal hallgatta a szónokokat, bár egyre többen érdeklődtek a Deák tér környéki események felől.

A Fidesz megemlékezése a magyar és a székely himnusz eléneklésével ért véget. Ezt követően a tömeg csendben oszlani kezdett.

Lovas rendőrökkel szorították a tüntetőket a zsinagógához

Budapest, 2006. október 23., hétfő (MTI) – Lovas rendőrök szorították a tüntetőket a budapesti Erzsébet térről a Dohány utcáig hétfőn, nem sokkal 18 óra előtt – jelentették az MTI tudósítói a helyszínről.

A lovas rendőrök végigvágtattak a Károly körúton az Astoria felé, a demonstrálók a Dohány utcai zsinagóga előtti térre menekültek. A tüntetők közül többen megdobálták a zsinagóga épületét, néhányan feliratokat téptek le.

A rendőrök folyamatosan könnygázgránátokat lőnek ki.

A helyszínen több sérültet, vérző embert látni.

A templomot védő rendőrök szóváltásba keveredtek a tüntetőkkel, majd jobbnak látták visszahúzódni a zsinagóga rácsa mögé.

A helyszín fölött folyamatosan rendőrségi helikopter köröz.

A Városháza park környékéről a szomszédos kis utcák felé menekülő tüntetők közül többen azt kiabálták: ” Menjünk a Kossuth térre ”

Az MTI tudósítóinak jelentése szerint a tüntetők tömege a Dohány utca és a Wesselényi utca sarkánál összeért a Fidesz-nagygyűlésen résztvevők tízezreivel.

A tüntetők kordont emeltek a Károly körút teljes szélességében és összetörtek egy rendőrautót, betörték a szélvédőjét és kiszúrták a kerekeit.

Rongálás a zsinagógánál

Budapest, 2006. október 23., hétfő (MTI) – Fél tucat futballszurkolóra emlékeztető huligán hétfőn este rövid ideig randalírozott a budapesti Dohány utcai zsinagóga előtt.

Hétfőn este az órák óta tartó tüntetők közül a lovas rendőrök által a Dohány utca felé terelt demonstrálók közül néhányan antiszemita rigmusokat kiabálva fenyegetőző hangon közeledett a zsinagógánál szolgálatot teljesítő rendőrök felé. Ávósoknak nevezték őket, és azzal fenyegetőztek, hogy “megölik őket”.

A tüntetők közül néhányan védelmükbe vették a rendőröket és csitítani próbálták társaikat. Azok közül ketten – arcukat sállal betakarva – letépték a zsinagóga kerítésénél lévő, novemberi koncertet reklámozó molinót, majd egy mellette lévő másikat is leszakítottak a kerítésről. Közben az MTI tudósítója felett egy sörös üveget hajítottak a zsinagóga bejáratához.

A néhány perces incidens alatt a Fidesz rendezvényéről hazaigyekvők közül többen hangosan kérdőre vonták a fiatal rongálókat.

Többen megsérültek a Dohány utcánál

Budapest, 2006. október 23., hétfő (MTI) – Többen megsérültek a budapesti Dohány utcánál – jelentette az MTI tudósítója hétfőn a helyszínről.

Nem sokkal 18 óra után mentőautó érkezett a helyszínre, amely megkezdte a sérültek ellátását. A tüntetők általában fejsérülésekkel fordultak a mentőkhöz.

A rendőrök ismét felszólították a demonstrálókat, hogy hagyják el a teret. A rendőri sorfal a Dob utcánál sorakozott fel.

Az Astoriánál több ezres tömeg várakozik

Budapest, 2006. október 23., hétfő (MTI) – A Fidesz-KDNP nagygyűlést követően a tömeg egy része, mintegy 3-5 ezer ember a helyszínen maradt – jelentette az MTI helyszínen lévő tudósítója.

A nagygyűlésen részt vevők közül többen a Kálvin tér, illetve az Erzsébet-híd felé elhagyták a teret, ám sokan a helyszínen maradtak, és azt skandálják: “ÁVH”, “Hazaárulók”, “Gyurcsány, takarodj “.

Időközben a Károly körútról már a Dob utca torkolatáig szorították ki a rendőrök a tüntetőket.

Újabb rendőri erőket vezényelnek a Dohány utca felé

Budapest, 2006. október 23., hétfő (MTI) – Mintegy száz, láthatóan jól felszerelt rendőrt vezényeltek rohamsisakban, mellvérttel, váll- és lábvédőkkel a Dohány utcához – jelentette a helyszínről az MTI tudósítója.

A szinte teljesen könnygázban úszó Károly körútra, a Deák tér és az Astoria közötti részre újabb rendőrcsapatokat vezényeltek a tüntetők irányába.

A jól felszerelt alakulat megpróbálja a hátsó utcákból bekeríteni a Dohány utca környékén lévő demonstrálókat, akiket a Rumbach Sebestyén utca felől és a Károly körúton próbálnak bekeríteni.

Továbbra is több vérző embert látni az utcákon, még mindig lövöldöznek könnygázgránátokat.

Füttyszóval fogadták a Károly körúton tüntetők a Parlament épülete fölött látható ünnepi tűzijátékot hétfőn – jelentette az MTI tudósítója nem sokkal este fél hét előtt a helyszínről.

A rendőrök válaszként ismét könnygázgránátokat lőttek a demonstrálókra.

Már az Astoriáig szorították a tüntetőket

Budapest, 2006. október 23., hétfő (MTI) – Már az Astoriáig szorították a tüntetőket a rendőrök – jelentette az MTI tudósítója hétfőn 18.30 órakor a helyszínről.

A demonstrálók három részre szakadtak: nagyobbik részüket a Múzeum körút, kisebbiket a Rákóczi út vagy a Kossuth Lajos utca irányába “tolják”.

A rendőrök az eddigitől eltérő típusú könnygázgránátot vetettek be, ami rosszullétet, hányingert okoz.

A tüntetők folyamatosan azt skandálják: “ÁVH, ÁVH”

A Magyarok Világszövetsége székházának erkélyéről beszélt a rendőri túlkapásokról egy Kossuth téri tüntető

Budapest, 2006. október 23., hétfő (MTI) – A Magyarok Világszövetsége budapesti székházának erkélyéről beszélt hétfőn este a rendőri túlkapásokról egy Kossuth téri tüntető – jelentették a helyszínről az MTI tudósítói.

A Rákóczi útra néző épület egyik erkélyéről szólt hangszóróból Bene Gábor a Fidesz nagygyűlése után az Astoriánál maradt emberekhez. Arról beszélt, hogy a rendőri túlkapások egyre gyakoribbak, a “békés, morális forradalom azért zajlik, mert a bolsevik hatalom többször becsapott bennünket.”

Arra kérte Rácz Sándort, az 1956-os budapesti Munkástanács elnökét, hogy jöjjön a demonstrálók közé és szóljon a tüntetőkhöz. Az Astoriánál lévő több ezer ember Rácz Sándor nevét skandálta válaszul.

Bene Gábor arra kérte a tüntetőket, hogy értesítsék Sólyom László köztársasági elnököt a rendőri túlkapásokról. A szónokot hallgató tömeg az Erzsébet hídig ért. Feltűnően sok kopaszra nyírt fiatalt lehetett látni.

A beszéd alatt a Fidesz nagyszínpadát elkezdték bontani a munkások.

A rendőrség időközben az Astoriától is kiszorította az embereket, így sokan az Erzsébet híd irányába voltak kénytelenek távozni.

A rendőröket a főként kopasz fiatalokból álló csoport folyamatosan kövekkel dobálta.

Az Astoriánál, a Rákóczi úton, illetve Kossuth Lajos utcán több mint ötvenezer ember van. A Dohány utca felől érkező másfél ezernyi rendőr sorfalát három vízágyú, valamint lovas rendőrök erősítették.

Huszonheten sérültek meg a kora esti órákig a tüntetők és a rendőrök összecsapásaiban

Budapest, 2006. október 23., hétfő (MTI) – Huszonheten sérültek meg a tüntetők és a rendőrök hétfői, budapesti összecsapásaiban a kora esti órákig – közölte az Országos Mentőszolgálat szóvivője nem sokkal 19 óra előtt az MTI-vel.

Győrfi Pál elmondta, hogy a sérülések többnyire könnyebb lefolyásúak. Néhány esetben elképzelhető, hogy a sérülés nyolc napon túl gyógyul, ezt a kórházi vizsgálatok fogják megerősíteni – tette hozzá.

A szóvivő hallott az utcákon terjedő értesülésről, miszerint valaki életét vesztette volna az összecsapásokban, ám azt mondta: nincs ilyen információja.

A Rákóczi úton folytatódnak a rendőrök és a tüntetők összecsapásai

Budapest, 2006. október 23., hétfő (MTI) – A Rákóczi úton, az Astoria közelében folytatódtak hétfőn este a tüntetők és a rendőrök összecsapásai – jelentették a helyszínről az MTI tudósítói.

A rendőrök a Dohány utcából lőnek ki könnygázgránátokat a Blaha Lujza tér, illetve az Astoria irányába. Egy gránát egy lakásba csapódott be, ahonnét ennek nyomás sűrű füst kezdett gomolyogni az ablakból.

A tüntetők a Puskin utca magasságában fémkordonokból, hordozható illemhelyekből emeltek barikádot.

A Blaha Lujza téren nyugalom van.

Vízágyút vetettek be a rendőrök a Rákóczi úton

Budapest, 2006. október 23., hétfő (MTI) – Vízágyút vetettek be hétfőn este a rendőrök a Rákóczi úton a tüntetőkkel szemben – jelentették a helyszínről az MTI tudósítói.

A vízágyú néhány perccel háromnegyed nyolc előtt fordult ki a Dohány utcából a Rákóczi útra, s két vízsugárral szorította a tüntetőket az Astoria irányába. A vízágyú mögött haladó rendőrök folyamatosan könnygázgránátokat lőttek a több ezer fős tömegre.

A Kossuth Lajos utcát és Múzeum körút teli van emberekkel, akik azt kiabálják a rendőröknek, hogy “gyilkosok, gyilkosok”.

A rendőrök néhány perccel este nyolc előtt kiszorították az embereket az Astoriától. A tüntetők a Ferenciek tere és a Kálvin tér felé menekültek.

A Fidesz felszólítja Gyurcsány Ferencet, szüntesse be a rendőri erőszakot

Budapest, 2006. október 23., hétfő (MTI) – A Fidesz vezetése felszólítja Gyurcsány Ferenc miniszterelnököt, hogy azonnal szüntesse be a mai napon megtapasztalt példátlan rendőri erőszakot – mondta Deutsch-Für Tamás, a Fidesz elnökének kabinetfőnöke hétfő esti sajtótájékoztatóján. Az MSZP szerint Deutsch-Für Tamás “szégyenteljes szavaival” a Fidesz a rendbontók oldalára került.

“A Fidesz nevében vádolom Gyurcsány Ferencet, hogy az általa irányított rendőrség brutális és megmagyarázhatatlan erőszakot követett el békés emberek ellen” – mondta a politikus. Úgy vélte, a rendőrség tudatosan provokálta a békésen ünnepelőket.

A délután történtekre utalva Deutsch-Für Tamás kijelentette: “Gyurcsány Ferenc így ünnepelt az 1956-os forradalom és szabadságharc 50. évfordulóján. Gyurcsány Ferenc így emlékezett a magyar szabadság ünnepén”.

Szavai szerint Budapest utcáin megmagyarázhatatlan és elfogadhatatlan módon békésen demonstráló gyermekeket, fiatalokat, időseket ért példátlan rendőri erőszak.

Közölte: a rendszerváltás óta nem volt arra példa, hogy egy “realitás érzékét elvesztő kormányfő, amiatt, mert az egész ország nyíltan kiállt ellene és az ő személye által képviselt hazugságpolitika ellen, ilyen döntésekre ragadtatta volna magát”.

Úgy vélte, a rendőrség tudatosan és folyamatosan provokálta a békésen ünnepelőket, békésen tiltakozó embereket. Hozzátette: nem bűnözői körökhöz tartozó emberekről, nem futball-huligánokról, nem állítólagos szélsőséges csoportokhoz tartozó emberekről van szó.

Deutsch-Für Tamás úgy fogalmazott: “a Fidesz nevében vádolom Gyurcsány Ferencet, hogy az általa irányított rendőrség (…) békés emberek ellen brutális és megmagyarázhatatlan erőszakot alkalmazott.

Vádolom Gyurcsány Ferencet azzal, hogy 50 évvel ezelőtti módszerekkel lépett fel magyar emberek ellen. Gyurcsány Ferenc hatalomféltése miatt olyan döntések születtek, amelyek veszélyeztették az ország békéjét és nyugalmát. (…) Eddig Gyurcsány Ferenc, és ne tovább”.

A Fidesz elnökének kabinetfőnöke közölte: felszólítják Gyurcsány Ferencet, hogy azonnal szüntesse be az indokolatlan rendőri erőszakot, valamint arra, hogy hozza nyilvánosságra azok nevét, akik felelnek a ma történtekért.

“Azonnal hozzák nyilvánosságra kik adtak utasítást a példátlan rendőri erőszak alkalmazására” – tette hozzá.

Közölte: a Fidesz országgyűlési képviselőcsoportjának vezetése kedden délelőtt tanácskozik arról, milyen parlamenti eszközökkel tudják megakadályozni Gyurcsány Ferencet abban, hogy visszaélhessen hatalmi pozíciójával és rendőri erőszakkal lépjen fel az ellene tiltakozó emberekkel szemben.

“Minden rendelkezésünkre álló parlamenti eszközt megragadunk annak érdekében, hogy egyszer és mindenkorra gátat vethessünk annak, hogy egy magáról megfeledkező, realitásérzékét elvesztő politikus, hatalmi pozíciójával visszaélve, ellene, az ő személye által képviselt hazugság-politika ellen tiltakozókkal szemben gumilövedéket és könnygázt alkalmazhasson bárhol az országban” – mondta.

Az újságírók körében elterjedt, hogy a Fidesz Astoriánál tartott nagygyűlése után egy rendőr megsebesítette Pokorni Zoltánt és egy KDNP-s politikust. Az erre vonatkozó kérdésre válaszolva Deutsch-Für Tamás közölte: “én erről nem tudok”.

Hozzátette: az ünnepség után személyesen találkozott Pokorni Zoltánnal, köszöntötték egymást, de nem tudtak szót váltani, így pontos információval nem tud szolgálni. Elmondta: szóbeszédet hallott arról, hogy KDNP-s képviselő is megsérült.

Nyakó István, az MSZP szóvivője reagálásában úgy fogalmazott: “Deutsch-Für Tamás szégyenteljes szavaival a Fidesz a rendbontók oldalára került, azok oldalára, akik baltákkal, késekkel, Molotov-koktélokkal indultak az ünnepre, akik rendőrökre támadtak, kiállítási tárgyakat borogattak, buszokat foglaltak és vandál módon pusztítottak Budapesten”. Hozzátette: “a jövő helyett a nyugtalanság pártja lett a Fidesz”.

Az MSZP-s politikus szerint aki felelőst keres a hétfői napért, annak válaszolnia kell néhány kérdésre: ki hívta utcára, ki szólította fel radikális eszközök használatárat, ki szólította fel ellenállásra az embereket, ki adott ideológiát azzal, hogy a mindenkori baloldali kormányokat illegitimnek nevezi.

Egyértelmű a válasz, Orbán Viktor” – mondta Nyakó István.

Hozzátette: az MSZP természetesen támogatja a köztársaság rendőrségét abban, hogy a csendes többség érdekeit megőrizze és Budapest biztonságát szavatolja. “Ezt teszi politikai felhatalmazás nélkül és politikai felhangok nélkül” – fogalmazott az MSZP szóvivője.

Szétoszlatták az Astoriánál összecsoportosult tüntetőket a rendőrök

Budapest, 2006. október 23., hétfő (MTI) – A rendőrség a Blaha Lujza tér irányából vízágyút használva kényszerítette távozásra az utcán összecsoportosult tüntetőket, a rohamsisakos és védőpajzzsal felszerelt rendőrök a Rákóczi úton, illetve a Deák Ferenc tér irányából egyszerre indultak meg a tüntetők felé – jelentette az MTI helyszínen tartózkodó tudósítója.

Az Astoriánál lévő sok ezer tüntető szétoszlatását a rendőrök hétfőn este háromnegyed nyolckor kezdték meg, a kényszerítő eszközök elől pánikszerűen a Kálvin tér irányába menekültek az emberek.

A rendőrök egyszerre tíz könnygázgránátot lőttek az emberek közé, a tüntetők könnyezve, szinte vakon hátráltak a Múzeum körúton. A gránátok kilövése közben több ember megsérült, csakúgy, mint amikor gumilövedékeket használtak. A tömeg, miközben hátrált, folyamatosan skandálta: “Gyurcsány takarodj “; “ÁVH”; “Gyilkosok”.

A Múzeum körút két oldalán a lakások ablakain kihajolva szemlélik az emberek az eseményeket. Az MTI tudósítója azt is látta, hogy a sok ezres tömegben bőrfejűek vannak, arcukat sállal, illetve kendővel takarják el, de többen viselnek fekete kommandós maszkokat.

Az MTI helyszíni tudósítói is megtapasztalták a Budapesti Rendőr-főkapitányság által az elmúlt hónapban vásárolt paprikaspray és könnygázgránátok hatásait.

Megsérült Révész Máriusz, a Fidesz országgyűlési képviselője

Budapest, 2006. október 23., hétfő (MTI) – Révész Máriusz, a Fidesz országgyűlési képviselője az MTI-nek megerősítette, hogy valóban megsérült a tüntetők és a rendőrök összecsapásaiban hétfőn este Budapesten.

Mint mondta: éppen kórházban van, most látják el a sérülését.

Emlékezetkiesése van, ezért nem tudta megmondani, hogy pontosan mi és hol történt – tette hozzá a politikus.

Nagy mennyiségű könnygázt vetett be a rendőrség a Kossuth Lajos utcában

Budapest, 2006. október 23., hétfő (MTI) – Nagy mennyiségű könnygázt vetett be a rendőrség a Kossuth Lajos utcában, ahol az Erzsébet híd és az Astoria közötti összegyűlt tömeget akarják feloszlatni – jelentette az MTI helyszínen tartózkodó tudósítója.

Az akciót követően újabb mentőautó érkezett a rendőri sorfal mögé. A könnygázgránátok bevetése előtt már érkeztek mentősök a Kossuth Lajos utcán keresztül a rendőri kordon mögé.

Az utcában továbbra is két vízágyú áll a demonstrálókkal szemben.

Időközben egy busznyi rendőr érkezett az Astoriához.

Negyvenen sérültek meg estig a tüntetők és a rendőrök összecsapásaiban

Budapest, 2006. október 23., hétfő (MTI) – Negyven sérültet láttak el a mentősök a tüntetők és a rendőrök hétfői, budapesti összecsapásai nyomán az esti órákig – közölte az Országos Mentőszolgálat szóvivője nem sokkal fél kilenc előtt az MTI-vel.

Győrfi Pál elmondta, hogy továbbra is túlnyomóan könnyűek a sérülések.

Két esetben elképzelhető, hogy a sérülés nyolc napon túl gyógyul, ezt a kórházi vizsgálatok fogják megerősíteni – tette hozzá. Gyerekek nincsenek a sérültek között – mondta.

A fővárosban összesen 25 mentőautó szállítja az összecsapások sérültjeit az ügyeletes kórházakba.

Újra nagy mennyiségű könnygázt vetett be a rendőrség a Belvárosban

Budapest, 2006. október 23., hétfő (MTI) – Újra nagy mennyiségű könnygázt vetett be a rendőrség hétfőn este negyed tíz körül a Kossuth Lajos utcában – jelentette az MTI helyszínen tartózkodó tudósítója.

A rendőri sorfal és az Erzsébet híd pesti hídfője közötti tömeg gyakorlatilag kettévált. Az emberek egy része az egyenruhások előtt csoportosul, másik fele pedig a hídfőnél. A két pont közötti néhány tíz méteres távolságon kisebb csoportokba verődve állnak az emberek.

A tömeg egy része akkor vonult át az Erzsébet híd pesti hídfőjéhez, amikor egy önjelölt szónok hangosbeszélővel elkezdte sorolni azt a tizenhárom helyszínt, ahol bejelentett tüntetésekre lehet számítani kedd reggeltől.

Eszerint várhatóan több mint tíz helyen tartanak kedd reggeltől félpályás útlezárásokat a miniszterelnök és a kormány ellen tüntetők. A tömegből néhányan azt is követelték, hogy zárják le a hidakat is.

A Ferenciek terére vonult több ezer tüntető

Budapest, 2006. október 23., hétfő (MTI) – A Ferenciek terére vonult hétfőn éjjel több ezer tüntető a Múzeum körútról, így jelentős tömeg néz farkasszemet a rendőrökkel az Erzsébet híd pesti hídfőjénél – jelentették az MTI helyszínen lévő tudósítói.

A Magyar Nemzeti Múzeum elől a Kecskeméti utcán keresztül mentek a tüntetők a Ferenciek terére. A távirati iroda tudósítói saját magukon is tapasztalták, hogy a tömeggel szemben járőrautók indultak meg: az autók ablakaiból mindkét oldalra azonnal erős hányingert okozó könnygázt fújtak.

A rendőrök válogatás nélkül mindenkit lefújtak könnygázzal, akit az utcán értek.

Az V. kerületi rendőr-főkapitányság Kecskeméti utcai épületének egyik ablakát ismeretlenek betörték.

Ismét könnygázt vetett be a rendőrség a Kossuth Lajos utcában

Budapest, 2006. október 23., hétfő (MTI) – Este tíz órakor újabb adat könnygázt vetett be a rendőrség a tüntetők ellen a Kossuth Lajos utcában – jelentette az MTI tudósítója.

A demonstrálók nagy része most már a Ferenciek terén és az Erzsébet híd lábánál van.

A rendőri sorfal az Astoria és az Erzsébet híd között félúton található Városház utca közelében áll. A korábban két részre szakadt tömeg kezd “besűrűsödni” a helyszínen. Egyre többen mennek fel az Erzsébet hídra is.

STB. STB.

Gyurcsány Ferenc szerint határozottan és törvényesen lépett fel a rendőrség

Budapest, 2006. október 23., hétfő (MTI) – Határozottan és törvényesen lépett fel a rendőrség a tüntetőkkel szemben – mondta Gyurcsány Ferenc miniszterelnök hétfőn este az MTI-nek.

Ez egy kisebbség agressziója, amit a többséggel szemben követ el, és a magyar rendőrség helyesen teszi, ha védi a többség jogát” – hangsúlyozta a kormányfő a nemzetbiztonsági kabinet ülése után.

Gyurcsány Ferenc elmondta: a kabinet ülésén tájékoztatást kapott Budapest rendőrfőkapitányától az eseményekről. Hozzátette: ismeretei szerint a rendőrség határozottan és törvényesen lépett fel egy agresszív kisebbséggel szemben.

“A kormány támogatja a rendőrséget, hogy a rendőrségi törvényben meghatározott feladatait elvégezhesse. Sokra tartja a rendőrség állományának áldozatkészségét. Megköszöni, hogy hihetetlenerőfeszítéssel óvják a város, az ország rendjét” – fogalmazott a politikus, hozzátéve: a főkapitánytól átfogó, részletes tájékoztatást kaptak a kabinet tagjai.

Gyurcsány Ferenc elmondta: a következő órákban a kormány illetékes miniszterei, mint ahogy a nap folyamán is, folyamatosan tájékoztatást kapnak a rendőrségtől.

Hangsúlyozta: sem joguk, sem lehetőségük nincs arra, hogy korlátozzák vagy átvegyék a rendőrséget irányító vezetők döntési jogkörét. Közölte: a nemzetbiztonsági kabinet nem hozhat ebben a kérdésben, azaz a rendőrség hatáskörébe tartozó kérdésekben intézkedéseket.

A miniszterelnök szerint “elvették tőlünk az ünnepet” és egy agresszív kisebbség túszul kívánja ejteni a fővárost.

A kormányfő azt mondta: “örülni akartunk ezen az ünnepen, ehelyett védekeznünk kellett, és olyan arcunkat mutattuk a világnak, mely egészen biztosan nem a magyarok többségének arca”.

Hozzátette: ahelyett, hogy büszkék lehettünk volna, most magyarázkodnunk kell. “Ezt akarta Magyarország, hogy összekeverjük pár ezer ember indulatát sok millió élni, tanulni, dolgozni akaró embernek az érdekeivel?” – kérdezte a kormányfő. Mint mondta, szerinte ez nem megengedhető.

Gyurcsány Ferenc szerint 1956 nem lehet hivatkozási alap egy hatalmi küzdelemben. Hozzátette: “a nagy tisztességben élő Kosáry Domokosba belefojtani a szót? Motorosokat hívni a térre, hogy a motorok zaja elnémítsa ,56 mártírjának hangját? Kinek van ehhez joga? Zavargásokat kelteni a zsinagógánál, a XX. század legszörnyűbb pillanatait ide idézve? Ez nem demokratikus szabad vita, ez agresszió”.

A Fidesz-KDNP parlamenti vitanapra vonatkozó kezdeményezésével kapcsolatban közölte: nem ismeri a kezdeményezést, de amennyiben van ilyen vitanap, a kormány részt fog venni rajta. Hozzátette: az elmúlt években, ha érvényes kezdeményezés volt, akkor a szocialista, szabad demokrata többség soha nem állt ellen annak.

Orbán azt sürgette Strasbourgban, hogy az EU ne nyújtson segítséget “hazug és csaló” kormányoknak

Strasbourg, 2006. október 24., kedd (MTI) – Az Európai Uniónak világossá kell tennie, hogy nem nyújt segédkezet semmilyen megfontolásból hazug és csaló, a kommunizmus erkölcsi örökségét máig fel nem adó kormányzatoknak – közölte kedd este Strasbourgban, az Európai Parlament néppárti frakciójának tanácskozásán Orbán Viktor, a Fidesz-MPSZ elnöke.

A kereszténydemokrata és konzervatív pártokat tömörítő Európai Néppárt (EPP) képviselőcsoportja az 1956-os forradalom 50. évfordulója kapcsán tartott ünnepi ülést. Az ezen felszólaló ellenzéki politikus 1956 jelentőségének elemzése mellett azt is felvázolta, hogy szerinte milyen új kihívások állnak Európa és Magyarország előtt, s itt két tényezőt említett: azt, hogy a kommunizmus örökségétől nem sikerült megszabadulni, illetve hogy egyre növekvő gazdasági nyomás nehezedik az európai demokráciákra, s ennek keretében szerinte a “posztkommunista elitek” is átvették a versenyképesség ideológiáját.

Ami az első tényezőt illeti, Orbán úgy vélekedett, hogy a kommunizmus a “saját országaiban intézményesítette a korrupciót, az erkölcsi relativizmust, a szegénységet, a kiszolgáltatottságot, a hamis adatokat szolgáltató kormányokat, a felelősséget nem ismerő politikusokat és a politikai hazugságokat”, s ez a bővítés óta immár az EU problémájává is vált. Erre hivatkozva sürgette Orbán az uniós segítségnyújtás megtagadását a “hazug és csaló” kormányoknak.

A második veszélyforrás kapcsán pedig arról értekezett az ellenzéki pártvezető, hogy olyan óriásvállalatok működtetik a világgazdaságot, amelyek gyakran erősebbek, mint egy-egy európai ország, s ezek saját szempontjaikat akarják érvényesíttetni, azaz azt szeretnék, ha a politika legfőbb célja a versenyképesség lenne. Ezt az igényt Orbán elutasította, ugyanakkor szerinte Közép-Európában több helyütt, így Magyarországon is létrejött a posztkommunista elitek és a versenyképességi ideológia “bizarr egyesülése“. Szerinte ezek az elitek “úgy vélik, hogy ezzel mindent meg lehet indokolni: a munkanélküliséget, az elszegényedést, az áremeléseket, a kulturális és természeti környezet tönkretételét is“. Sőt – ahogy fogalmazott – Magyarországon ez az elit nyíltan kijelentette, hogy egy országot úgy kell működtetni, mint egy nagyvállalatot. “Innen már csak egy lépés, hogy a hatalom, ha érdeke megkívánja, átlépi a jogállamiság határait, ahogy tette tegnap is Budapesten, amikor a megemlékezők ellen brutális rendőri akciót indítottak, erődemonstrációt mutattak be, az ünneplőkkel szemben brutálisan léptek fel, s habozás nélkül törték le az emberi jogokat” – sorolta a vádakat Orbán.

A magyar ellenzéki vezető előtt – akit a Le Monde című, tekintélyes francia napilap pénteki számában a közép-európai populista és ultranacionalista politikusok közé sorolt, ám aki évek óta az EPP egyik alelnöke – Hans-Gert Pöttering, a néppárti frakció vezetője és a szintén az EPP-hez tartozó José Manuel Barroso, az EU-bizottság elnöke szólalt fel a tanácskozáson. Mindketten kiemelték 1956 magyar felkelőinek hősiességét és azt, hogy a magyar forradalom hozzájárult az európai integráció beindulásához, az EU elődjének egy évvel későbbi létrehozásához. A jelenlegi magyarországi helyzet kapcsán Pöttering azt mondta: reméli, a tüntetők szabadon kifejezhetik véleményüket és nem lesz túlzott rendőri reagálás.

Gyurcsány: az ellenzék vezére ideológiát adott a rendbontáshoz

Budapest, 2006. október 24., kedd (MTI) – Az ellenzék vezére ideológiát adott az utcai rendbontáshoz – mondta a miniszterelnök napirend előtti felszólalásában kedden a parlamentben.

“Teljesen világos a kapcsolat. (…) Felmentette az alól az erkölcsi gátlás alól emberek százait, ezreit, de épp eleget ahhoz, hogy ezt műveljék a városban és az országban, ami alól nem lehet felmenteni senkit sem” – fogalmazott Gyurcsány Ferenc. Hozzátette: az ellenzék vezére a köztársaság demokratikus politikai erői helyett a radikálisokkal kötött szövetséget.

“Nem kellett ahhoz, sem őszödi beszéd, sem reform, sem kiigazítás, hogy az ellenzék vezére, aki itt nem meri elmondani a véleményét, csak az utcán nagyon határozott és bátor, arról értekezzen, hogy a magyar baloldal, amikor csak tehette, rárontott nemzetére. Ez a mondat nemcsak sérti a politikai közösség egyik felét, magunk között szólva pár millió embert, de azt is mondja, hogy a magyar baloldalt megtámadni hazafias tett” – mondta Gyurcsány Ferenc.

Hozzátette: ugyancsak nem volt szükség az őszödi beszédre ahhoz, hogy az ellenzék vezére inkább az utcán politizáljon, és ne az Országgyűlésben mondja el a véleményét.

A miniszterelnök úgy fogalmazott: ezt olyan politikus csinálja, aki nem ismer sem istent, sem embert, sem alkotmányos rendet.

“Az öt választásból négyet elveszített parlamenti ellenzék egyik pártja képtelen elviselni, hogy tagolt, demokratikus jogrendben élünk, és hogy most a választók úgy döntöttek, hogy nem ők kormányoznak” – mondta felszólalásában a kormányfő. Gondolatmenetét lezárva feltette a kérdést: ez lenne a magyar konzervatív hagyomány?

Gyurcsány Ferenc leszögezte: a kormányoldal nem veszíti el a hitét, a rendőrség minden eszközzel fel fog lépni, hogy megvédje a rendet. Hozzátette: a kormány a rend pártján áll, és ebből nem enged.

A kormányfő úgy fogalmazott: mindenkinek joga van kifejezni a véleményét, de nincs joga randalírozni. Hozzáfűzte: tüntetni szabad, de zavargásokban részt venni, zavargást szítani tilos. Mint mondta, a tüntetők jogait védeni kell, a zavargók ellen fel kell lépni.

Az október 23-i nemzeti ünnep kapcsán megjegyezte, hogy a kormány elleni ellenszenv sokak részéről odáig ment, hogy emberek millióitól elvették az ünnepet. A kormányfő megdöbbenésének adott hangot annak kapcsán, hogy lehazaárulózták az 1956-os forradalom hőseit.

Gyurcsány Ferenc szerint eddig is voltak Magyarországon rendzavarók, de tudták, hogy amit gondolnak és tesznek, szégyenteljes. Ám most azért léptek fel a rend ellen, mert voltak politikusok, akik azt mondták, érzik a puskaporszagot a levegőben, a kormány ellen fellépni kötelesség, a rombolás hazafias tett – mondta a miniszterelnök.

Mikor Gyurcsány Ferenc elkezdte napirend előtti felszólalását, a Fidesz és a kereszténydemokraták képviselői elhagyták az üléstermet.

OGY – Frakciók válasza a miniszterelnök felszólalására

Budapest, 2006. október 24., kedd (MTI) – A KDNP frakcióvezetője a miniszterelnöknek szóló válaszában azt mondta, hétfőn provokáció történt, a Fidesz frakcióvezetője úgy vélte, hogy pártja békés nagygyűlésén rendőrattakot hajtottak végre, az SZDSZ elnöke ócska politikai cinizmusnak nevezte azt, hogy a rendőrök provokáltak volna, az MSZP frakcióvezetője úgy vélte, a demokrácia és az engedély nélküli, törvénytelen demonstráció szemben áll egymással, míg az MDF elnöke szerint a forradalom emlékét gyalázták meg hétfőn.

Semjén Zsolt, a KDNP elnök-frakcióvezetője úgy fogalmazott: hétfőn provokáció történt, amikor nem azzal az ötven emberrel foglalkozott a rendőrség, aki a Kossuth téren volt, hanem rátámadt azokra a százakra, akik elhagyták a teret. A demokráciának, a jogállamnak, a parlamentarizmusnak nem ellentéte a demonstráció és a tüntetés, hanem az éppen ebből következő szabadság – tette hozzá.

Felelőssé tesszük a provokációért, és a brutalitásért elsősorban Gyurcsány Ferencet, valamint a rendőrségért felelős minisztert, a rendőrség és a titkosszolgálatoknak vezetőit – jelentette ki, majd hozzátette: minden ütésért, földön fekvő emberek megtaposásáért és rúgásáért felelniük fognak előbb-utóbb.

Mint mondta, a Fidesz és a KDNP jogvédő segítségnyújtást biztosít az áldozatoknak, mindemellett az Európai Unió parlamentjében vizsgálóbizottságot kezdeményeznek, valamint nemzetközi szervezetekhez is fordulnak.

Kiemelte: Gyurcsány Ferenc hétfőn, a Parlament felső házi termében történő megemlékezésén szólt Göncz Árpád volt köztársasági elnökről, de elfelejtett szólni Szűrös Mátyásról, aki mégis csak kikiáltotta ezt a köztársaságot. Az MSZP és az SZDSZ soraiból nevetés kísérte a KDNP-s képviselő mondatát.

Navracsics Tibor, a Fidesz frakcióvezetője szerint pártjának a hétfői előre bejelentett békés nagygyűlésén a rendőrök rendőrattakot hajtottak végre, családos embereket, országgyűlési képviselőket vertek.

Mint kiemelte, 16 éve nem volt még olyan politikus, aki megsértette volna a hívőket, a vállalkozókat, a fiatalokat, a köztisztségviselőket, az orvosokat, a gyógyszerészeket, a pedagógusokat, a nyugdíjasokat. Nincsen olyan magyar társadalmi csoport, melyet nem sértett volna meg – tette hozzá.

A Magyar Köztársaságnak olyan miniszterelnök kell, aki kormányoz és nem csak beszél, aki a jobboldallal is szót tud érteni – jelentette ki.

Közölte: “Gyurcsány Ferenc alkalmatlan, Gyurcsány Ferenc nemkívánatos személy a magyar politikában, Gyurcsány Ferenc nem lehet miniszterelnöke a Magyar Köztársaságnak”.

Kuncze Gábor, a SZDSZ elnöke azt mondta: azt állítani, hogy a rendőrök provokálták a békés tüntetőket akkor, amikor az idézőjelbe tett békés tüntetők Molotov-koktélokkal, vasgolyókkal, fejszékkel, grasszálnak Budapest utcáin, ez ócska politikai cinizmus.

Véleménye szerint a Fidesz politizálásának a következménye mindaz, ami hétfőn Budapesten látható volt. “Mert ez nem csak a Fidesznek a felelőssége, hanem ez, amit láttunk, az a Fidesz taktikája” – mondta ingerülten a pártelnök.

Hangsúlyozta, egy megoldást lát, ami mentheti Magyarország helyzetét: az, hogy a demokratikus politikai erőknek tilos bátorítást adni, mindannak, ami az utcán történt.

Lendvai Ildikó, az MSZP frakcióvezetője azt hangsúlyozta: a demokrácia és az engedély nélküli, törvénytelen demonstráció szemben áll egymással.

A Fidesz elnökére utalva azt mondta: 16 éve nem volt olyan politikus, aki azt mondta volna, hogy az önkormányzati választások után majd megindulunk a kormány ellen.

Kiemelte azt is, a hétfői randalírozásban nem a kormány kapott sebet, hanem többek között az az 56-os, aki emlékezni akart, és ellopták az emlékét.

Dávid Ibolya, az MDF elnöke közölte: ami hétfőn történt, az a forradalom emlékének meggyalázása volt. Feltette a kérdést, hogyan fulladhatott botrányba hétfő este az 56-os emlékmű avatása.

A kialakult politikai válságban két személy felelőssége megkerülhetetlen – jelentette ki, majd hozzátette: az eredendő ok Gyurcsány Ferenc.

Ugyanakkor elfogadhatatlan a másik oldalon az az “orbáni felelőtlen válaszmagatartás”, ami anarchiába sodorja az országot – mondta.

“A jelenlegi válságból kivezető utat az jelentené, ha mindketten visszavonulnának a politikától” – jelentette ki az MDF elnöke.

OGY – Bizottsági ülést javasol a Fidesz és a KDNP a hétfőn történtek miatt

Budapest, 2006. október 24., kedd (MTI) – Az emberi jogi, a rendészeti és a nemzetbiztonsági bizottság együttes ülésének összehívását kezdeményezik szerdára a testületek fideszes és KDNP-s elnökei az október 23-án történtek miatt.

Simicskó István (KDNP), a nemzetbiztonsági bizottság, Lázár János (Fidesz), a rendészeti bizottság és Balog Zoltán (Fidesz), az emberi jogi bizottság elnöke kedden, sajtótájékoztatón jelentette be, hogy a szerdán 9 órára összehívott együttes ülésre meghívják az igazságügyi és rendészeti minisztert, a rendőri vezetőket, az emberi jogi szervezetek vezetőit, az ombudsmanokat, valamint Révész Máriusz fideszes országgyűlési képviselőt is, aki megsérült a hétfői események során.

Az ülésen azt vizsgálnák, hogy mennyire volt jogszerű, hatékony és arányos a hétfői rendőri intézkedés.

Lázár János szerint az is kérdés, hogy amikor a rendőrség megkezdte a tömegoszlatást az Alkotmány utcánál és a Nyugatinál, akkor miért a Deák tér felé, onnan pedig az Astoria irányába terelte az embereket, szinte rászorítva a tömeget Fidesz rendezvényére.

Mint mondta, maga is több alkalommal beszélt Bene László országos főkapitánnyal, valamint a Fidesz nagygyűlésének szervezői is egyeztettek rendőrséggel, és határozottan kérték, hogy a Deák tértől kiszorított provokátor, agresszív tömeg ne csatlakozhasson a Fidesz gyűléséhez. Ezt azonban rendőrség nem volt képes megtenni – tette hozzá.

“A mi célunk nem az, hogy (…) felmentést adjunk a köztörvényes bűncselekmények alól” – hangsúlyozta Lázár János, aki szerint azt akarják vizsgálni, hogy a határozottan fellépő rendőrség tömegoszlatási műveletei hogyan érinthettek békés, ünnepségekre vagy haza igyekező embereket, köztük családosokat és időseket is.

Simicskó István arra hívta fel a figyelmet, hogy hétfőn többször is beszélt a Nemzetbiztonsági Hivatal főigazgatójával, akinek azonban nem volt információja arról, hogy az Astoriánál szervezett nagygyűlést megzavarhatják.

Hangsúlyozta: a szerdai bizottsági ülésen arról akarják kérdezni az NBH főigazgatóját és a hivatalt felügyelő minisztert, hogy ki milyen utasítást adott a titkosszolgálatoknak, és milyen “hírigényt” fogalmazott meg az NBH-val szemben. Fontos lenne választ kapni arra, hogy Gyurcsány Ferenc nem használja-e saját politikai céljaira az NBH-t – tette hozzá.

Simicskó István kérdésre válaszolva kifejtette: véleménye szerint szerdán meg kell hallgatni mindkét felet, a rendőrséget, valamint a rendőri erőszakot elszenvedett békés polgárokat is, így kiderülhet, hogy indokolt-e feljelentést tenni a Révész Máriusz esetéhez hasonló ügyekben.

Áder: nem a Fidesz vitte ki a politikát az utcára

Budapest, 2006. október 26., csütörtök (MTI) – Áder János szerint elfogadhatatlan és cinikus az az érvelés, amely szerint a Fidesz vitte ki az embereket az utcára – az ellenzéki párt parlamenti alelnöke csütörtöki nemzetközi sajtótájékoztatóján visszautasította, hogy pártja vezetőinek felelőssége lenne az október 23-án történtekben. Az MSZP szerint a Fidesz elnökének “itthoni és európai ámokfutása” nemzetbiztonsági kockázattá válik.

Áder János kérdésre válaszolva kijelentette: az embereknek alkotmányos joguk, hogy elmondják véleményüket, ezért minden olyan kérdést és megfogalmazást cinikusnak és elfogadhatatlannak tart, amely azt mondja, hogy a Fidesz vitte ki a politikát az utcára.

A politikus hozzátette: a leghatározottabban visszautasít minden olyan próbálkozást, amely a Fidesz vezetőinek és Orbán Viktor pártelnöknek a felelősségét akarja hangsúlyozni az október 23-án történtek kapcsán.

Ezt még a kérdésfelvetést szintjén sem akarjuk elfogadni, mert 16 év alatt a Fidesz utcai demonstrációin semmilyen atrocitásra, rendbontásra nem került sor – indokolt Áder János.

A fideszes parlamenti alelnök szerint biztosan rendkívüli módon zavarja Gyurcsány Ferencet, hogy az emberek élnek az alkotmányban rögzített jogukkal, kimennek az utcára, és azt mondják, hogy ez így nem mehet tovább, elég volt a hazudozásból.

A politikus ugyanakkor hangsúlyozta: Fidesz vezetői soha nem mondták, hogy egy tankkal nekimenni a rendőröknek, betörni egy troli szélvédőjét, vagy köveket dobálni, békés tüntetés lenne. Ez ellen a rendőrségnek valóban fel kell lépni, ezeket a törvénysértéseket el kell ítélni – tette hozzá.

Mint mondta, a Fideszt azt kifogásolja, hogy azokat is rendőri támadás ért, akik a randalírozásban nem vettek részt. Kiemelte: csak szándékos provokációval tudja magyarázni azt a dilettáns magatartást, hogy – véleménye szerint – a randalírozók egy részét megpróbálták rátolni a Fidesz békés gyűlésére. “Felelőtlen, mérhetetlenül cinikus és dilettáns megoldás volt az, amit – megkockáztatom – politikai utasításra hajtott végre a rendőrség” – fogalmazott.

Vadai Ágnes, az MSZP országgyűlési képviselője az MTI-nek azt mondta: Orbán Viktornak, a Fidesz elnökének “itthoni és európai ámokfutása” tényleg nemzetbiztonsági kockázattá válik, úgyhogy valóban indokolt lesz a politikus meghallgatása az Országgyűlés illetékes bizottságaiban.

A szocialista politikus demokratikus értékeink sárba tiprásának nevezte azt, hogy Áder János szerint a rendőrség politikai utasításra cselekedett.

Hozzátette: a parlament illetékes bizottságai, amelyekben a Fidesz képviselői is ott ülnek, meg fogják hallgatni a rendőri vezetőket és az illetékes minisztereket, és ezután a bizottságban levonják a megfelelő szakmai konzekvenciákat.

Vadai Ágnes szerint talán nem véletlen, hogy a honvédelmi és rendészeti bizottság fideszes tagjai nem voltak hajlandóak a rendőrségről ilyen módon beszélni, és Áder Jánost küldték a sajtótájékoztatóra.

OS – Poul Nyrup Rasmussen, az Európai Szocialisták Pártja elnökének nyílt levele Wilfried Martensnek, az Európai Néppárt elnökének

Budapest, 2006. október 24., kedd (OS) – Nyílt levél Wilfried Martensnek,
az Európai Néppárt elnökének
2006. október 24.

Tisztelt Wilfried Martens

Ezen a héten emlékezünk meg a magyar forradalom és szabadságharc 50. évfordulójáról. Aligha kell emlékeztetnem Önt arra, mit jelentett ez – szembefordulást a sztálinizmussal és a kommunizmussal. A magyar nép hősies ellenállása megváltoztatta a történelem menetét. A világ hálával és csodálattal emlékezik mindazokra, akik részt vettek ebben a bátor felkelésben. Az ő elszántságuknak és a szovjet blokkhoz tartozott többi ország forradalmainak köszönhető, hogy ötven esztendővel később részei lehetnek a szabad és demokratikus Európai Uniónak.

Ön azért utazott Budapestre, hogy részt vegyen a megemlékezéseken. Ám nem a demokratikusan megválasztott magyar kormány hivatalos ünnepségén vett részt, hanem egy Orbán Viktor által szervezett kormányellenes tömegrendezvényen. A legfinomabb megfogalmazás szerint is rossz ízlésre vall, ha az 1956-os felkelés 50. évfordulóján kormányellenes rendezvényen vesz részt. Legrosszabb esetben akár a magyar demokrácia aláásásának is tekinthetjük ezt.

Ön sajtójelentések szerint kijelentette, hogy “A jelenlegi magyar forrongás egy ember miatt tört ki.” Valóban, lehet, hogy egy ember miatt, de ki lenne az? Nyomós érvek szólnak amellett, hogy kijelenthessük, a kialakult helyzet valódi okozója Orbán Viktor, akinek meghívását egy utcai tüntetésre Ön meggondolatlanul elfogadta. Orbán Viktor nem akart részt venni a parlamenti bizalmi szavazáson, ultimátumot adott a miniszterelnök lemondására, s a kampány rendezvényen, amelyen ön is jelen volt, illegitimnek nevezte a jelenlegi kormányt. Ezek nem egy felelős ellenzéki vezető megnyilatkozásai, sokkal inkább azt a benyomást kelti az egész világ előtt, hogy egyszerűen nem fogadja el a legutóbbi parlamenti választások eredményét.

Riasztó számomra, hogy az Európai Néppárt aktívan támogatja ezt az embert. Az vitán felül áll, hogy a magyar kormányt törvényesen választották meg. Orbán úr a demokratikus politizálás kereteit a legvégső határig feszíti. A Los Angeles Times egy közelmúltban megjelent szerkesztőségi cikke a jelenlegi magyar helyzetet “antidemokratikus forradalomként” értékelte. Távol áll tőlem, hogy ilyen drámai szavakat használjak Martens úr, ám valóban nyugtalanító, hogy Orbán Viktor megpróbálja az eseményeket ebbe az irányba terelni. Önnek inkább óvatosságra kellene intenie, nem pedig elfogadnia Orbán Viktor meghívását egy utcai demonstrációra.

Ha nem lenne ilyen komoly a kialakult helyzet Magyarországon, az ügy tágabb összefüggései akkor is nyugtalanítanának. Európa szerte erősödnek a szélsőséges populista irányzatok. A mértékadó bal- és jobboldali pártoknak együtt kellene fellépniük a szélsőségekkel szemben. S Önöknél, Martens úr, Belgiumban éppen ezt próbálják tenni egyfajta politikai “cordon sanitaire” kialakításával, amelyet az Európai Néppárt és az Európai Szocialisták Pártjának tagpártjai is támogatnak. Az Európai Szocialisták Pártja a közelmúltban nagyon világos üzenetet küldött azáltal, hogy felfüggesztette szlovák tagpártja, a SMER tagságát, mert koalícióra lépett a szélsőséges nacionalista SNS párttal. Önök miért támogatják a Fidesz populista kampányát, s törekvését, hogy a törvényesen megválasztott kormányt elmozdítsák? Mit üzen ez az Önök pártcsaládjába tartozó pártoknak, és mit az Európában mindenütt fellelhető szélsőséges populista pártoknak? Ön a populizmus és nacionalizmus trombitáját fújja azzal, hogy megjelenésével támogatja az utcai tüntetőket, akik között ott vannak a magyar neonácik is. Martens úr, teljesen tisztában van azzal, kik is annak a kórusnak a tagjai, akik közé Ön beállt?

Kérem, Martens úr, gondolja végig a dolgot még egyszer. Tisztában vagyok azzal, hogy Ön tisztességes és igaz demokrata, ám az a játék, amibe belement Magyarországon, szégyenteljes, s ami még rosszabb, rendkívül veszélyes mind Magyarország, mind egész Európa számára.

Poul Nyrup Rasmussen
az Európai Szocialisták Pártja elnöke

Kiadó: MSZP

Martens visszautasította Rassmussen vádjait budapesti magatartásával kapcsolatban

Strasbourg, 2006. október 25., szerda (MTI/ANSA) – Wilfried Martens, az Európai Néppárt elnöke visszautasította szerdán Poul Nyrup Rassmussennek, az Európai Szocialista Párt dán elnökének vádjait, amelyekkel előző nap nyilvánosságra hozott nyílt levelében illette Martenst az 1956-os forradalom ötvenedik évfordulóján tanúsított budapesti magatartásáért.

Rassmussen egyebek között azt vetette a belga politikus, európai néppárti vezető szemére, hogy nem vett részt Budapesten a demokratikusan megválasztott kormány rendezvényein, hanem csak Orbán Viktor ellenzéki vezető “kormányellenes” rendezvényén. Rassmussen azzal is vádolta Martenst, hogy szította a populizmus és a nacionalizmus tüzét, azt a benyomást keltve, hogy támogat olyan antidemokratikus utcai tüntetéseket, amelyeken magyar neonácik is részt vesznek.

Martens is nyílt levéllel válaszolt Rassmussennek. Tagadta válaszában, hogy az ellenzéki kezdeményezés “kormányellenes gyűlés” lett volna. Levele szerint éppenséggel “a demokrácia rossz fölött aratott diadalának igazi ünnepléséről volt szó”. Rasmussen védelmezni próbál egy “bűnét bevalló hazudozót” – írta, Gyurcsány Ferenc miniszterelnökre utalva.

A neonácikkal kapcsolatos vádra felelve azt írta Martens: ha kimegy a belga labdarúgó válogatott egy mérkőzésére, és ott megjelenik néhány huligán is, akkor vajon megvádolható-e azzal, hogy jelenlétével támogatta a huligánokat. Szónoki kérdésére adott válasza szerint sem őt, sem a nézők 99,9 százalékát nem lehetne ilyesmiért felelőssé tenni.

Martens visszautasította Rassmussen vádjait budapesti magatartásával kapcsolatban

Strasbourg, Brüsszel, 2006. október 25-26., szerda, csütörtök (MTI/ANSA) – Wilfried Martens, az Európai Néppárt elnöke visszautasította szerdán Poul Nyrup Rassmussennek, az Európai Szocialista Párt dán elnökének vádjait.

Nyílt válaszlevelében tagadta, hogy a Fidesz ellenzéki kezdeményezése (amelyen beszédet mondott) “kormányellenes gyűlés” lett volna. Levele szerint éppenséggel “a demokrácia rossz fölött aratott diadalának igazi ünnepléséről volt szó”. Rasmussen védelmezni próbál egy “bűnét bevalló hazudozót” – írta, Gyurcsány  Ferenc miniszterelnökre utalva.

A Fidesz-MPSZ európai parlamenti képviselői is szavainak visszavonására kérték csütörtökön Rasmussent.

“Nem tudjuk elhinni, hogy egy felelős európai demokratát, mint Önt miképp vezethettek ennyire félre, immár nem először, az elmúlt hetek magyarországi eseményeivel kapcsolatban. A levelében írott, valóságot elferdítő hamis szavakat valakik az ön szájába adták, és ezzel (“) Önt is azon politikusok körébe sodorták, akik hazugsággal akarják félrevezetni az embereket.”

Szemben azzal, amit Ön ír, ma Magyarországon a demokráciát, a jogállamiságot nem valamely ellenzéki párt, vagy ellenzéki politikus fenyegeti, hanem maga az ország miniszterelnöke, aki elismerte, hogy hatalmát csalárdsággal szerezte, amikor a választások megnyerése érdekében másfél évig halasztotta a deficit megfékezését, a magyar gazdaság valós adatait eltitkolva félrevezette az embereket…”

“Szemben azzal, amit Ön ír ma Magyarországon a szabadságjogokat nem az utcán tüntető fegyvertelen emberek fenyegetik, hanem a hatalmát féltő miniszterelnök, akinek utasítására a rendőrség a tüntetők ellen a nemzeti ünnepen 16 éves demokráciánk történetében a legbrutálisabb eszközöket vetette be. Az fenyegeti, aki szándékosan provokálta a gyülekezési jogukat gyakorló embereket, aki – a független emberjogi szervezetek szerint is – túllépte a jogállamban elfogadható mértékű rendőri fellépés határát – írták egyebek között a fideszes EP-képviselők.

Fidesz: Gyurcsány szégyenteljes helyzetbe hozta az országot

Budapest, 2006. október 27., péntek (MTI) – A Fidesz szóvivője szerint a kormány és Gyurcsány Ferenc abba a szégyenteljes helyzetbe hozta Magyarországot, hogy már európai uniós szinten kérdőjelezik meg az emberi jogok betartását hazánkban. Szijjártó Péter szóvivő erről annak kapcsán beszélt pénteki sajtótájékoztatóján, hogy az Európai Bizottság jogi és igazságügyi biztosa levélben a tüntetők elleni esetleges túlzott rendőri erőszakkal kapcsolatos információkról érdeklődött a magyar igazságügyi és rendészeti miniszternél. Az MSZP azt kéri: a Fidesz fejezze be a rendvédelmi szervek lejáratását.

Szijjártó Péter a Fidesz nevében arra szólította fel a magyar hatóságokat, hogy működjenek együtt az Európai Unió illetékeseivel, tegyenek eleget az uniós felszólításnak, és ne vegyék semmibe a magyar embereket, a demokrácia szabályait, tartsák tiszteletben az emberi jogokat Magyarországon.

A Fidesz kommunikációs vezetője reményét fejezte ki, hogy egy ilyen magas szintről érkező felszólítás elég lesz, hogy a kormány és a rendőrség végre betartsa a demokratikus szabályokat, és a választ adjon, mi, miért és kinek az utasítására történt október 23-án.

Hangsúlyozta: az Európai Unióban ennél jóval kisebb eseteket is kivizsgálnak, az viszont egészen példátlan, hogy a közösség ilyen magas szinten kér rendőri intézkedésekről tájékoztatást.

Európában nem szokás az olyan “provokáción nyugvó, magas szintről legitimált rendőri brutalitás”, mint ami október 23-án volt Budapest utcáin – tette hozzá a szóvivő, aki szerint a magyar kormány és Gyurcsány Ferenc olyan szégyenteljes állapotba sodorta Magyarországot, hogy közösségi szinten kérdőjelezik meg a
demokratikus szabályok és az emberi jogok tiszteletben tartását hazánkban.

Az unióhoz való tartozás egyik fontos alappillére, hogy tagországok betartják az emberi jogokat – hívta fel a figyelmet Szijjártó Péter, aki hozzátette: az unió erre különös figyelmet fordít, még olyan esetben is fellép, amikor konkrét jogsértés nem
történik, de ennek lehetősége fennáll.

A tüntetők elleni esetleges túlzott rendőri erőszakkal kapcsolatos információkról érdeklődött Franco Frattini, az Európai Bizottság jogi és igazságügyi felelőse Petrétei József igazságügyi és rendészeti miniszterhez írt levelében – erősítette meg az EU-biztos szóvivője az MTI-nek Brüsszelben pénteken a Népszabadság című napilap aznapi értesülését.

A magyar néppárti (fideszes, KDNP-s és MDF-es) európai parlamenti képviselők szerdán nyilatkozatot adtak ki Strasbourgban, amelyben megdöbbenésüket fejezték ki a Budapesten október 23-án törvényes jogukkal élő demonstrálók elleni “megalázó és agresszív rendőri fellépés” miatt.

Török Zsolt, az MSZP országgyűlési képviselője az MTI-nek úgy nyilatkozott: fejezze be a Fidesz a rendvédelmi szervek és az igazságszolgáltatásban dolgozók megfélemlítését, hazai és külföldi lejáratását, támadását. Bízunk benne, hogy Szijjártó Péter és a Fidesz többi vezetője nem követi el azt a hibát, amit a párt elnöke, Orbán Viktor, aki hazája érdekei ellen emelt szót külföldön – tette hozzá.

A szocialista politikus közölte: reméli, a Fidesz vezetői is elítélik a vandálokat, akik késekkel, Molotov-koktéllal támadtak a rendőrökre, akik tették a dolgukat október 23-án, és megpróbálták megvédeni Budapestet a rombolástól.

Frattini magyar képviselők kérése nyomán kért információt a magyar kormánytól a hétfői rendőri fellépés ügyében

Brüsszel, 2006. október 28., péntek (MTI) – Franco Frattini, az Európai Bizottság jogi és igazságügyi biztosa magyar képviselők kérései nyomán fordult a budapesti kormányhoz, hogy információkat kérjen a tüntetők elleni esetleges rendőri túlkapásokról – közölték pénteken Brüsszelben.

Ezt maga Frattini is jelezte, hiszen levelében úgy fogalmazott: nem véletlen, hogy európai parlamenti képviselők és a sajtó foglalkoztak ezzel a témával, és arra kérték őt, hogy a bizottság foglaljon állást az ügyről. Márpedig brüsszeli megfigyelők szerint nyilvánvaló, hogy bármiféle esetleges állásfoglalás előtt – ha
egyáltalán lesz ilyen – előbb azt kell megismerni, mi is történt valójában.

EU-források nem közölték, hogy konkrétan kik kérték Frattinit állásfoglalásra.

Kedden este Orbán Viktor, a Fidesz elnöke Strasbourgban, a kereszténydemokrata és konzervatív pártszövetség, az EPP európai parlamenti frakciójának ülésén, Hans-Gert Pöttering frakcióvezető (valószínűleg az Európai Parlament következő elnöke)
és José Manuel Barroso, a brüsszeli EU-bizottság vezetője előtt arról beszélt, hogy Magyarországon a hatalom előző nap átlépte a jogállamiság határait, “a megemlékezők ellen brutális rendőri akciót indítottak, erődemonstrációt mutattak be, az ünneplőkkel szemben brutálisan léptek fel és habozás nélkül törték le az emberi
jogokat”. Az Európai Parlament magyar néppárti képviselői (azaz a fideszes, KDNP-s és MDF-es képviselők) pedig szintén Strasbourgban egy nyilatkozatban  bejelentették: mindent megtesznek majd azért, hogy Európában is valós kép alakuljon ki a magyarországi, szerintük antidemokratikus folyamatokról.

Egy név nélkül nyilatkozó EU-bizottsági illetékes pénteken este Szíjjártó Péter Fidesz-szóvivőnek arra – a Frattini-levéllel kapcsolatos – állítására reagálva, miszerint “egészen példátlan, hogy a közösség ilyen magas szinten kér rendőri intézkedésekről tájékoztatást”, azt mondta: lehetséges, hogy valóban nincs példa arra, miszerint valamely tagállamhoz a rendőrség fellépésével kapcsolatban ilyen kérdést tettek volna fel. Arra sem volt még azonban példa, hogy amikor egy ország rendőrsége a tüntetéseken részt vevő rendbontókkal szemben erélyesen lépett fel, akkor azt az adott ország ellenzéki pártjai az Európai Unió intézményeinél az adott kormány elleni támadásokra használták volna fel. Szijjártó egyébként ugyanezen a pénteki sajtótájékoztatóján úgy vélte: a kormány és Gyurcsány Ferenc abba a szégyenletes helyzetbe hozta Magyarországot, hogy már európai uniós szinten kérdőjelezik meg az emberi jogok tiszteletben tartását Magyarországon.

Kontrát: a rendőri brutalitásra politikai döntés nélkül nem került volna sor

Budapest, 2006. október 29., vasárnap (MTI) – Kontrát Károly, a Fidesz országgyűlési képviselője szerint politikai döntés nélkül nem került volna sor arra az október 23-i brutális, sok vonatkozásában törvénytelen és értelmetlen rendőri fellépésre, terrorra, amely megfogalmazása szerint megrázta Magyarországot és megdöbbentette a világot. Az Igazságügyi és Rendészeti Minisztérium reagálásában visszautasította a fideszes képviselő több kijelentését.

Az ellenzéki politikus úgy értékelte vasárnapi budapesti sajtótájékoztatóján, hogy a hírek szerint a rendőrségi vezetőkkel állandó kapcsolatban lévő Gyurcsány Ferenc miniszterelnököt is meg kell nevezni a politikai felelősök között.

Kontrát Károly kifejtette, hogy a rendőri felelősség főként az országos rendőrfőkapitány sajtóhírek szerint szeptemberben kiadott utasításának alapján merül fel, amelynek értelmében gyakorlóruhához nem kötelező azonosító számot viselni.

A képviselő elmondása szerint ez az utasítás megsérti mind a rendőrségi törvény huszadik szakaszát, mind az Alkotmánybíróság 2000-ben született határozatát.

Kontrát Károly értékelése szerint a rendőri fellépésnek sok olyan áldozata volt, akik nem tüntettek, nem ünnepeltek, és nem is a Fidesz nagygyűlésére mentek, hanem mindennapi életüket élték – a rendőrség által csatatérré változtatott – Budapest utcáin és beültek egy vendéglőbe, ahol igazoltatták és megverték őket.

A politikus – beszámolója értelmében – maga is tanúja volt annak, amikor rendőrök a Nyugati felüljárónál fekete maszkokat vettek fel.

A képviselő elmondta, hogy eddig 423-an jelentkeztek csak a Fidesznél, többen tanúként is, fényképekkel, videofelvételekkel, orvosi látleletekkel, akiket rendőri atrocitás ért október 23-án.

A politikus kitért arra, hogy egy fiatal lány arról számolt be, hogy a Belgrád rakparton igazoltatták és bántalmazták a rendőrök, majd igazolványait a Dunába dobták.

Kontrát Károly – aki szerint az 1956-os forradalmat és szabadságharcot követő megtorlást leszámítva, még nem történt ilyen fellépés az országban – újságírói kérdésre válaszolva úgy értékelte, hogy “az emberek félnek”, ezért született egyelőre az említett 423-as szám töredékében feljelentés.

Beszámolója értelmében volt olyan, akit bevittek, és megvertek a rendőrök, majd 12 órán át tartó fogva tartás után úgy engedték szabadon, hogy aláírta: nincsenek igényei a rendőrséggel szemben.

Kontrát Károly pártja nevében felszólította Petrétei József igazságügyi és rendészeti minisztert, hogy keresse és találja meg a felelősöket, illetve a rendőrség vezetőit, hogy tartsák tiszteletben a törvényeket és helyezzék hatályon kívül a jogszabályellenes rendelkezéseket.

Az Igazságügyi és Rendészeti Minisztérium (IRM) reagálásában visszautasította Kontrát Károly azon kijelentését, hogy Bene László, országos főkapitány utasítása tette volna lehetővé, hogy a rendőrök azonosító jelvény nélkül intézkedhessenek, és, hogy a parancs nemcsak a rendőrségi törvényt, de az Alkotmánybíróság 2000-ben kiadott határozatát is sérti.

Hangsúlyozzák: a rendőrség nem politikai utasításra cselekedett, hanem törvényes hatáskörében, a törvényes rendelkezéseket betartva intézkedett és intézkedik.

A közlemény szerint a Fidesz önmagukat szakpolitikusként beállító képviselői nem először tesznek olyan alaptalan állításokat a nyilvánosság előtt, amellyel politikai erőtérbe próbálják helyezni a rendészeti szerveket. A tárca most és a jövőben is visszautasít minden olyan politikai kísérletet, amely arra irányul, hogy az alkotmányos rend védelme érdekében törvényesen fellépő rendőrséget elbizonytalanítsa – áll a közleményben.

A dokumentum rámutat arra, hogy a Fidesz által hivatkozott főkapitányi utasítás, Kontrát Károly állításával ellentétben, kötelezően előírja a “szolgálati azonosító jelvény” viselését a régi és az új típusú gyakorló öltözet – bevetési egyenruházat – esetében is.

OGY – Interpellációk

Budapest, 2006. november 6., hétfő (MTI) – Az október 23-i budapesti rendzavarások kapcsán tanúsított rendőrségi magatartásról kérdezték ellenzéki képviselők Petrétei József igazságügyi és rendészeti minisztert hétfőn az Országgyűlésben.

Balog Zoltán fideszes képviselő interpellációjában arra várt választ az igazságügyi minisztertől, hogy Gyurcsány Ferenc miniszterelnök október 23-án este a Nemzetbiztonsági Kabinet ülésén miért nem adott utasítást a “rendőri brutalitás” megszüntetésére.

Petrétei József válaszában azt mondta: visszautasítja azt a széles körű hadjáratot, ami a rendőrség ellen folyik. Hozzátette: azokkal szemben, akik Molotov-koktélokat dobáltak a rendőrökre, jogszerű volt a vízágyú és a kényszerítő eszközök használata.

A képviselő a választ nem fogadta el, az Országgyűlés többsége azonban igen.

Kontrát Károly (Fidesz) szerint a miniszterelnök felelős az október 23-i rendőri atrocitásokért. Hozzátette: a Fidesz dokumentációs központba hétfőig 975 bejelentés érkezett.

Mint mondta, ismernek olyan esetet is, amikor rendőrök “viperát” alkalmaztak, miközben a budapesti rendőrfőkapitány ezt többször cáfolta.

Petrétei József közölte: az október 23-án történteket a rendőrség folyamatosan értékeli, a tudomására jutott jogsértések esetén lefolytatja a szükséges vizsgálatokat. Kiemelte: a vipera alkalmazásával kapcsolatban nem áll rendelkezésre olyan adat, hogy az intézkedések során ezt az eszközt használták volna.

Az ellenzéki képviselő a választ nem fogadta el, a Ház igen.

Csampa Zsolt (Fidesz) azt kérdezte Petrétei Józseftől, hogy vajon van-e magyarázat az október 23-i “brutális rendőrségi fellépésre”?

Emlékeztetett arra, hogy október 23-án az emberek a békés Fidesz-rendezvényről hazafelé tartottak, amikor áldozatul estek az agresszív rendőri fellépéseknek.

Petrétei József azt mondta: az ellenzéki képviselő kérdéseinek egy részére már választ kellett, hogy kapjon az együttes bizottsági ülésen.

A képviselő nem, az Országgyűlés azonban elfogadta a választ.

Fidesz: Gyurcsány Ferencnek több kérdésre is választ kellene adnia

Budapest, 2006. november 10., péntek (MTI) – A Fidesz szerint Gyurcsány Ferenc miniszterelnöknek több kérdésre is választ kellene adnia az elmúlt hetek eseményei kapcsán, hiszen csak ezzel együtt lehet a szeptember 18-án és az október 23-án történteket vizsgálni – mondta a Fidesz frakcióvezetője Budapesten, pénteken sajtótájékoztatón.

“Úgy gondoljuk, ha ki akarja vizsgáltatni (a történteket), kezdje magán. Néhány olyan kérdésre kellene válaszolnia, amelyekre mindeddig elfelejtett válaszolni, márpedig mi úgy gondoljuk, mindaddig, amíg Gyurcsány Ferenc a Magyar Köztársaság választópolgárainak nem ad választ néhány kérdésre, meg sem kezdődhet a vizsgálat” – fogalmazott Navracsics Tibor Gyurcsány Ferencre, illetve a miniszterelnök által a napokban felállított bizottságra utalva.

A politikus közölte: arra várnak választ, hogy mit értett a miniszterelnök azon a kijelentésen, amit szeptember 18-án éjszaka nyilatkozott, miszerint folyamatosan egyeztetett a rendőri vezetőkkel, folyamatosan adott nekik utasítást, és csodálkozva látta, hogy a rendőrség nem az utasításnak megfelelően járt el.

Október 22-én, amikor magához rendelte a rendőri vezetőket, mire utasította őket, mire kérte őket október 23-ával kapcsolatban? Ez főként azért érdekes – vélekedett Navracsics – mert október 21-én, az MSZP kongresszusán “ő (…) a szövegkörnyezettől meglehetősen idegen módon fontosnak tartotta belecsempészni azt a félmondatot a beszédébe, hogy egy miniszterelnöknek nem dolga politikai utasítást adni a rendőrségnek. Talán csak nem előre menekült és előre mosakodott?” – tette fel a kérdést a fideszes politikus.

Október 23-án este – amikor Navracsics Tibor szerint már szétverték a Fidesz-tüntetést, a Fidesz szimpatizánsainak előre bejelentett békés nagygyűlését, amikor a miniszterelnök már tudta, hogy a rendőrség fizikai bántalmazást alkalmazott a bejelentett nagygyűlésen résztvevőkkel szemben – a Nemzetbiztonsági Kabinet
ülésén mit mondott, mire utasította az ott jelen lévő politikusokat, rendőrségi vezetőket
?

Igaz-e az a sajtóhír, miszerint a miniszterelnök 23-án beszélt a D-ként emlegetett személlyel – aki szervezte a zavargásokat – a fegyverszünetről, a fegyverszünet feltételeiről? Mit beszélt Gyurcsány Ferenc D-vel?

A Fidesz frakcióvezetője úgy vélte: a miniszterelnök most is – hasonlóan, mint augusztus 20-ai események után – bujkál, nem vállalja a felelősséget, nem ad magyarázatot a történtekre. A politikus – emlékeztetve arra, hogy Gergényi Péter budapesti rendőrfőkapitány és több rendőri vezető is nyugdíjba készül – úgy vélte: “rákényszerítettek egy rendőrfőkapitányt, hogy nyújtsa be nyugdíjazási kérelmét”, mert kényelmetlenné vált a kormány számára.

Navracsics Tibor a miniszterelnök által életre hívott bizottsággal kapcsolatban elmondta: “szinte minden tagja valamilyen formában érdekeltségi viszonyban, egzisztenciális kötődéssel rendelkezik a kormány iránt. Ezt pedig a legnagyobb jóindulattal sem lehet függetlennek nevezni”. A frakcióvezető szerint olyannyira “kilóg a lóláb, hogy még az SZDSZ is kifogását fogalmazta meg ezzel kapcsolatban”.

A Fidesz folytatja a hamis vádakra alapozott lejárató kampányát a rendőrség ellen” – reagált az elhangzottakra az MSZP szóvivője az MTI-nek.

Nyakó István kifejtette: ehhez a lejárató kampányhoz a Fidesz az MSZP-ben nem talál partnert. Hozzátette: ha a Fidesz képviselőinek kérdésük van, tegyék fel a parlamentben, persze csak akkor, ha kíváncsiak a válaszra is, és nem vonulnak ki.

Orbán Viktor szerint a magyarok most a hazugság árát fizetik meg a megszorító intézkedések formájában

Brüsszel, 2006. november 9., csütörtök (MTI) – Orbán Viktor szerint minden hazugságnak megvan a maga ára, valakinek ki kell fizetnie a számlát, s most a magyar polgárok fizetik meg ezt az árat a megszorító intézkedések formájában. “A jövő évi költségvetés nem más, mint egy hazugság ára” – szögezte le Orbán csütörtök este Brüsszelben.

A Fidesz-Magyar Polgári Szövetség elnöke azon a konferencián beszélt, amelyet a Konrad Adenauer Alapítvány rendezett az Európai Parlament magyar néppárti delegációjával együttműködve az 1956-os magyar forradalom örökségéről. Orbán a mostani brüsszeli tanácskozáson megismételte azt a gondolatmenetét, amelyet két héttel ezelőtt Strasbourgban, az Európai Néppárt frakcióülésén mondott a kommunizmus örökségéről, arról, hogy ez intézményesítette a korrupciót, az erkölcsi relativizmust, a politikai hazugságokat – s megismételte azt a felszólítását is, hogy az EU ne nyújtson segítő kezet a kommunizmus erkölcsi örökségével nem szakító kormányoknak.

Orbán ugyanakkor most külön is kiemelte, hogy szerinte Közép-Európában nem a szélsőjobboldali eszmékből, vagy az ilyen típusú politikai erők újjászületéséből származik az igazi veszély, ezek ugyanis nem játszanak befolyásos szerepet. Úgy vélte, a demokráciára nézve az igazi kihívás a régi kommunista hatalomgyakorlási módszerek újjászületése, hiszen a szélsőbaloldali tradíciók évtizedekre megfertőzték a társadalmat, ami valóban súlyos örökség. S mindennek lényege Orbán szerint nem más, mint politikai és gazdasági monopóliumok létrehozásának szándéka, a hazugság, a korrupció és az erőszak alkalmazása a hatalomra jutás és a hatalom megtartása érdekében.

A Fidesz-Magyar Polgári Szövetség elnöke egyébként beszédében szólt külpolitikai témákról is. Hangsúlyozta, hogy a közép-európaiak – miközben persze erős Európai Uniót akarnak – támogatják a transzatlanti partnerség, azaz az Egyesült Államokkal való szoros kapcsolatok megőrzését. Ez már csak azért is érthető, mert – mint mondta – a Szovjetunió szétrobbantására irányuló amerikai stratégia sikere nélkül a közép-európai nemzetek nem válhattak volna szabaddá. S végül úgy vélte, hogy Oroszország egy évtizednyi visszahúzódás után most ismét azt kutatja, miként tudná erősíteni befolyását a korábban általa uralt térségben, s erre az európaiaknak, valamint az Egyesült Államoknak közös stratégiával kell válaszolniuk.

MSZP: Orbán Viktor újra Magyarország elleni embargóra szólított fel

Budapest, 2006. november 10., péntek (MTI) – A Fidesz elnöke a hatalom megszerzése érdekében azt sem tartja nagy árnak, hogy újra Magyarország elleni embargóra szólítsa fel az EU-t. Ezt Nyakó István, az MSZP szóvivője mondta pénteken az MTI-nek annak kapcsán, hogy Orbán Viktor előző nap Brüsszelben megismételte: az EU ne nyújtson segítő kezet a kommunizmus erkölcsi örökségével nem szakító kormányoknak. A Fidesz szerint a szocialisták hazudnak.

“Ma már látszik, hogy Orbán Viktor sokkal jobban szereti saját politikai karrierjét, mint a hazáját. A visszavágóért Gyurcsány Ferencnek ugyanis még azt sem tartja túl nagy árnak, hogy Magyarország elleni embargóra szólítsa fel Európát. Ráadásul most már az is biztos, hogy az nem egyszeri nyelv-, vagy gondolatbotlás volt” – fogalmazott Nyakó István.

Az MSZP szóvivője szerint az sem lenne elfogadható, ha a Fidesz elnöke Magyarország valamelyik szomszédját bojkottálná az EU előtt, de hogy saját hazája ellen emel szót, az “triviális”. Hozzátette: úgy látszik, Orbán Viktornak sem itthon, sem külföldön nincs más ötlete, mint a tagadás, a rombolás, bojkott a parlamentben, embargó Magyarország ellen, kiátkozása a baloldalnak.

“Mit tenne ez az ember kormányon a másként gondolkodókkal, ha ezt teszi ellenzékben? Soha politikus nem ártott még annyit Magyarországnak, mint Orbán Viktor. Ő az, aki saját fészkébe is belepiszkít, ha nem az ő szája íze szerint történnek a dolgok. Csak a bosszú számít, kerül, amibe kerül, a számlát úgysem ő fizeti meg személyesen, hanem Magyarország” – fejtette ki az MSZP szóvivője.

Nyakó István azt mondta, az Orbán Viktor által okozott kárt a 3200 település, 10 millió ember, sok ezer vállalkozás fizetné meg. Úgy vélte, Orbán Viktor személyes bosszút akar állni azokon a milliókon is, akik nem szavazták vissza a hatalomba.

A szóvivő kitért arra, hogy nemrég “az ellenzék vezére nyíltan és erőszakosan megzsarolta a kormánypártiakat, ultimátumot adott a magyar parlamentnek, most pedig már az Európai Uniónak is diktálni akar”. Nyakó István szerint “a Fidesz elnöke láthatóan tönkre akarja tenni Magyarországot, hogy aztán megváltóként térjen vissza a hatalomba”. Úgy vélte, ez a “kalandor politika” hosszabb távon minden magyar zsebéből többet vesz ki, mint rövid távon a megszorítás.

A szocialista párt szóvivője azt mondta, ha időben nem sikerül megállítani Orbán Viktort, akkor nagyon ráfizet az ország. Emlékeztetett arra, hogy Magyarország olyan lehetőség előtt áll, mint korábban soha, “így egy politikus nem csak használni, ártani is tud”.

Az MSZP szerint Orbán Viktor “bosszúéhes politikájával” az EU-tól várható nyolcezer milliárd forintot teszi kockára.

Ágh Péter, a Fidesz országgyűlési képviselője reagálásában az MTI-nek azt mondta, Nyakó István hazudik.

“Mély válságban vannak a szocialisták, ezért hazudnak” – fogalmazott a politikus, aki szerint nyilvánvaló, mi az MSZP célja: menekíteni Gyurcsány Ferencet, aki – mint mondta – az október 23-i brutális rendőrtámadásért felelős. Hozzátette: Gyurcsány Ferenc bujkál, nem mer előállni és szembenézni a felelősséggel.

A Fidesz népi, antikommunista, a keresztény értékeket és a nemzeti ipart védő párt, mondta Orbán belga lapnak

Brüsszel, 2006. november 13., hétfő (MTI) – Plebejus és antikommunista, a keresztény értékeket és a nemzeti ipart védő pártként jellemezte a Fideszt Orbán Viktor pártelnök a La Libre Belgique című belga lapnak nyilatkozva.

A mérsékelten jobboldali újság hétfőn számolt be a Konrad Adenauer alapítvány múlt heti brüsszeli rendezvényéről, amelyen a magyar politikus részvételével az 1956-os forradalom ötvenedik évfordulójáról emlékeztek meg.

A lap emlékeztetett arra, hogy számos kommentátor populizmussal vádolja a Fideszt, ugyanakkor a párt orientációjával kapcsolatban feltett kérdése Orbán úgy vélekedett, hogy a közép-európai politikai élet ábrázolására nehéz kategorikus címkéket alkalmazni. “Mi egy picit olyanok vagyunk, mint a német CDU, de nem egészen” – fejtette ki.

A magyarországi politikai helyzettel kapcsolatban Orbán azt mondta, hogy sürgős lenne visszaállítani a lakosság bizalmát a kormányban, ám a mostani kormány “kikezdte minden intézményünk szavahihetőségét”.

Idézte az újság a pártelnök beszédének azt a híressé vált mondatát is, hogy Közép-Európában nem a szélsőjobboldali eszmékből vagy az ilyen típusú politikai erők újjászületéséből származik az igazi veszély, hanem a szélsőbaloldal megújulásából: utóbbiak képviselői szerinte “hazudnak, korruptak, erőszakosak”.

Európának határozottan le kell szögeznie, hogy hazugoknak nincs benne helyük – emelte ki Orbán véleményét Peggy Corlin tudósító a cikkben. Idézte a magyar politikus szónoki kérdését is, miszerint “mi nehezebb: megszabadulni a kommunizmustól vagy a kommunista örökség súlyától?”.

Megszólaltatta a lap Wilfried Martenst, a Fideszt is tagjai közé soroló Európai Néppárt belga elnökét, akit – mint a cikk emlékeztetett rá – az uniós baloldal és a liberálisok egy csoportjának részéről éles bírálatok értek, mert részt vett a megemlékezések mentén a Fidesz által rendezett kormányellenes gyűléseken. “Ma is ugyanazt beszédet mondanám, mint október 23-án” – szögezte le az újságnak Martens, aki a cikk címe szerint töretlen támogatásban részesíti Orbánt az európai jobboldal nevében.

A Fidesz négy felelőst menesztene az MTV-székház ostromáról készült jelentés alapján

Budapest, 2006. november 21., kedd (MTI) – A Fidesz szerint az MTV-székház ostromáról készült jelentés alapján távoznia kellene posztjáról a budapesti rendőrfőkapitánynak, az országos rendőrfőkapitány helyszínen eljáró helyettesének, a rendészeti miniszternek és a miniszterelnöknek is – jelentette ki keddi sajtótájékoztatóján Szijjártó Péter szóvivő, aki “ijesztő lúzerségnek” nevezte a Szabadság téri rendőri akciót.”

A jelentés azt bizonyítja, hogy annak a négy embernek, aki a legmagasabb szinten részt vett ennek az ijesztő lúzerségnek a levezénylésében, (…) távoznia kell” – mondta a Fidesz kommunikációs vezetője.

Véleménye szerint a budapesti rendőrfőkapitány, az országos rendőrfőkapitány helyszínen eljáró helyettese, a rendészeti miniszter és Gyurcsány Ferenc miniszterelnök a felelős az ügyben, aki bevallottan utasításokat adott azon az éjszakán a rendőrségnek.

“Ijesztő lúzerség” – Szijjártó Péter ezekkel a szavakkal jellemezte a Szabadság téri rendőrségi akciót, mert – mint mondta – a helyzet ijesztő volt a randalírozók viselkedése és a rendőrök tehetetlensége miatt, és a rendőrök akciói a lúzerség kategóriájába tartoznak.

Nehezen elképzelhető ugyanis, hogy egy jól irányított rendőri akció közepén a székházat védő rendőrök hátát társaik locsolják, vagy hogy a Kossuth tér és a Szabadság tér között a rendőrök eltévedjenek – tette hozzá a politikus.

A Fidesz szóvivője szerint a jelentés azt bizonyítja, hogy komoly hiányosságok voltak, sőt egyes esetekben a hozzáértés teljes hiánya jellemezte a rendőrség Szabadság téri intézkedéseit.

Úgy vélte, hogy Bene László országos főkapitány a mentegetés szándékával mondta, hogy Gergényi Péternek nem kell távoznia, mert tudja, hogy a budapesti főkapitánnyal együtt neki is mennie kellene.

Az országos főkapitány kedden azt mondta, Budapest rendőrfőkapitánya követett el hibákat a Magyar Televízió elleni támadás éjszakáján, de ezek nem voltak súlyosak, és nem adnak okot arra, hogy Gergényi Pétert menesszék.

Bene László elmondta, hogy az ötfős bizottság jelentése – amelyet hétfőn nyilvánosságra hoztak – és a BRFK arra vonatkozó észrevételei alapján azt állapította meg, hogy sem bűncselekmény gyanúja, sem szabálysértés, sem fegyelemsértés gyanúja Gergényi Péter esetében nem állapítható meg, de történtek olyan szakmai hibák, amelyek felróhatók neki.

Fidesz: egymásra mutogatás és önmentegetés az MTV székház ostromáról szóló dokumentumokban

Budapest, 2006. november 28., kedd (MTI) – Ordító hibák, szánalmas önmentegetés és kétségbeesett egymásra mutogatás – a Fidesz szóvivője szerint ez olvasható ki az MTV ostromáról nyilvánosságra hozott dokumentumokból. Az MSZP szerint hagyni kellene a rendőrséget dolgozni.

Szijjártó Péter keddi sajtótájékoztatóján azt mondta, a rendőri és politikai vezetők menekülnek a felelősség felvetésétől.

Mint mondta, a három dokumentumból – az MTV-székház ostromáról készült bizottsági jelentésből, az arra adott Gergényi Péter-féle válaszból, illetve a bizottság viszontválaszából – nyilvánvalóan kiderül, hogy a történtekért a budapesti rendőrfőkapitány, az Országos Rendőr-főkapitányság akcióért felelős vezetője, valamint Petrétei József rendészeti miniszter és Gyurcsány Ferenc miniszterelnök a felelős. Hozzátette: a kormányfő ugyanis maga vallotta be, hogy utasításokat adott a rendőröknek.

“A felelősök tehát megvannak, igaz, a jelentésbe nem merték őket beleírni, most már csak egy lépés van hátra, hogy a felelősökre vonatkozó konzekvenciákat is levonják” – jelentette ki Szijjártó Péter.

Véleménye szerint a dokumentumokból az derül ki, hogy ha szeptember 18-án a Szabadság téren lett volna egy alkalmas rendőrparancsnok, ha minden rendőr odatalált volna a helyszínre, és akik ott voltak, azok nem egymás hátát locsolták volna, akkor a 300 fős kemény mag feloszlatása nem okozott volna megoldhatatlan feladatot a rendőrségnek.

Nem kérdés, hogy komoly szakmai hiányosságok és szakszerűtlen vezetői intézkedések történtek, a rendőrség csúnyán kudarcot vallott – összegzett a Fidesz szóvivője.

A rendőrség napközben hozta nyilvánosságra az MTV-székház ostroma kapcsán készült jelentéshez írt BRFK-választ és az ahhoz készült bizottsági reakciót. Bene László országos rendőr-főkapitány, aki hétfőn még azt az álláspontot képviselte, hogy a két anyag túl szakmai a nyilvánosságra hozatalhoz, MTI-nek azt mondta: azért változott meg az álláspontja, mert Péterfalvi Attila adatvédelmi biztos úgy ítélte meg, hogy ez az információ nem tartható vissza.

Szijjártó Péter sajtótájékoztatóján úgy fogalmazott: a rendőrség a Fidesz követelése és az adatvédelmi biztos iránymutatása nyomán hozta nyilvánosságra a dokumentumokat.

Nyakó István, az MSZP szóvivője újságíróknak azt mondta: a rendőrséget most már hagyni kell dolgozni, “szolgáljanak és védjenek”.

A szóvivő szerint a rendőrség hatáskörébe tartozik, hogy nyilvánosságra hozza e a jelentést. Az adatvédelmi biztos volt az, aki kérte, hogy hozzák nyilvánosságra a jelentést, amely közérdekű adatokat is tartalmaz – mondta, hozzátéve: a kérést a rendőrség teljesítette, mivel törvénytisztelő intézmény.

Baló György közleménye

Budapest, 2006. november 17., péntek (OS) – Téves és hibás minden olyan esetleges következtetés, hogy bármi közöm lenne dr. Morvai Krisztina önálló és önmagát képviselő közéleti, szerzői és jogi tevékenységéhez. Ennek nem részese, hanem magam is címzettje vagyok. Feleségemmel családi szolidarítást vállalok, de tiszteletben tartom, hogy önálló közszereplő.

Baló György

“Mi lesz az emberi jogokkal?” címmel konferenciát tartott a Fidesz

Budapest, 2006. november 23., csütörtök (MTI) – Konferenciát tartott a Fidesz a 2006. október 23-i események hónapfordulója alkalmából csütörtökön Budapesten. Balog Zoltán (Fidesz) szerint az október 23-án történt rendőrségi akciókat képtelenség elképzelni politikai felhatalmazás nélkül.

A “Mi lesz az emberi jogokkal?” címmel, a Fidesz országgyűlési
képviselőcsoportja és emberi jogi munkacsoportja által megrendezett
konferencián Balog Zoltán, az Országgyűlés emberi jogi, kisebbségi,
civil- és vallásügyi bizottságának fideszes elnöke úgy fogalmazott:
a kormánypárti többség igazi vizsgálatot valójában nem akar a 23-i
eseményekkel kapcsolatban.

Még mindig október 23-áról van szó, amit “véres hétfőnek” kell
neveznünk – jegyezte meg a képviselő, miközben az október 23-i
események képeit vetítették le.

Feltette a kérdést: “hogyan lehetséges, hogy a rendőrség egyik
nap tehetetlen a Magyar Televízió székházánál néhány tucat
rendbontóval szemben, a következő napokban viszont ártatlan
embereket fogdos össze, és ver meg az utcán (…)?”

Közölte, Császár Attila, a Hír TV riportere azt mondta el, hogy
a Magyar Televízió székházánál, a televízió ostromakor talált
lőszerhüvely egy éles, kilőtt lőszer volt, olyan lőszer, amit ma
Magyarországon kizárólag a rendőrség használhat és tarthat. Ez az
jelenti, hogy éles lőszerrel lőttek a Magyar Televízió székházánál –
tette hozzá.

“Gondoljanak bele, hogy ez a lőszer nem hiányzik több, mint két
hónapja senkinek” – mutatott rá.

Mint mondta, többek között arra is választ várnak, hogy ki
rendelte október 23-án a liberálisok háza elé a tankot, és ki
gondoskodott arról, hogy az lehetőleg menetkész állapotban legyen.

Véleménye szerint ilyen mértékű rendőrségi akciókat képtelenség
elképzelni politikai felhatalmazás nélkül, “akik ilyeneket
állítanak, azok bennünket vagy hülyének néznek, vagy nincsenek
igazán jó viszonyban az igazsággal”.

Balog Zoltán hangsúlyozta: a Gyurcsány-kormány a kormányzás
oltárán feláldozta a félelem nélküli szólásszabadságot, a
gyülekezési jogot.

A fideszes képviselő felolvasott egy ügyvédi feljelentést is,
amely október 23-án és az azt követő napokban egy római katolikus
pappal történteket írja le.

Morvai Krisztina büntetőjogász úgy fogalmazott: “ma egy hónapja
sok ezer ember emberi méltóságát tépázták meg, taposták meg
Budapesten”. Hozzátette: “sárba taposták azt az értékünket, ami az
embert emberré teszi, a méltóságunkat, amikor könnygázt fújtak ránk
(…)”.

Véleménye szerint az október 23-án történt eseményekről készült
videókat, személyes beszámolókat a helyi televíziókban vetíteni
kellene, hogy mindenki megtudja, mi történt.

Elmondta, hogy Völgyessy Miklós, volt legfelsőbb bírósági
büntetőbíró és az ő társelnökletével civil jogászbizottság jött
létre az október 23-án történtek hiteles megállapítására
. Helyes, ha
pártmegbízatásoktól független, jogászokból álló bizottság is
megkezdi a munkáját az igazság feltárása érdekében – magyarázta a
büntetőjogász.

Georg Spöttle biztonságpolitikai szakértő felszólalásában
kiemelte, mint egyszerű német rendőrtiszt vesz részt a konferencián.

Mint hangsúlyozta, alapvető hiányosságot lát a magyar rendőrség
kiképzésében. Felhívta a figyelmet arra, hogy a rendőrök nem mások,
mint egyenruhába bújt állampolgárok.

A tömegoszlatással kapcsolatban elmondta, hogy egy ilyen
helyzetben Németországban főleg könnygázt vetnek be, amelyet
belekevernek a vízágyú által kilőtt vízbe.

Elmondta azt is, hogy Németországban tiltott a símaszk viselete
a rendőrök számára. “Azzal, hogy több száz rendőrt maszkba
bújtattam, levettem az azonosító jelvényüket szinte feljogosítottam
őket arra, hogy büntetlenül bármilyen bűncselekményt (…)
elkövethessenek” – jegyezte meg.

Kiemelte, hogy a rendőrök Németországban még soha nem vetettek
be gumilövedéket. Azt is elmondta, hogy a könnygázgránátot
talajszinten lehet csak kilőni.

“Sokkal kevesebbért léptek már vissza politikusok,
rendőrfőnökök, belügyminiszterek, mint ami itt Magyarországon
történt” – jelentette ki Georg Spöttle.

Balog Zoltán (Fidesz): az Európai Néppárt meghallgatást szervez a budapesti zavargások miatt

Budapest, 2006. november 30., csütörtök (MTI) – Meghallgatást szervez az Európai Néppárt európai parlamenti frakciója a szeptember-októberi budapesti zavargásokkal kapcsolatban. Erről Balog Zoltán, a Fidesz országgyűlési képviselője beszélt az Echo Televízióban csütörtökön; az adásban elhangzottakról Obersovszky Péter műsorvezető tájékoztatta az MTI-t.

Az Országgyűlés emberi jogi bizottságának fideszes elnöke közölte: a meghallgatásra a magyar parlament több képviselőjét, civil szervezetek vezetőit, valamint szemtanúkat és áldozatokat várnak.

Balog Zoltán elmondta azt is, ígéretük van arra, hogy a találkozóra elmegy Franco Frattini, az unió igazságügyi biztosának megbízottja.

A képviselő közlése szerint a meghallgatáson rajta kívül jelen lesz Ékes Ilona, a Fidesz országgyűlési képviselője, valamint Morvai Krisztina büntetőjogász. Az áldozatokat és a szemtanúkat nem nevezte meg. A meghallgatásra meghívást kapott Révész Máriusz, a Fidesz országgyűlési képviselője is, akit október 23-án bántalmaztak.

Arra kérdésre, hogy egy uniós vizsgálatot elképzelhetőnek tart-e, Balog Zoltán azt mondta, hogy szerinte a Magyarországon történteket az Európai Unió belügyének is lehet tekinteni, ezért egy vizsgálat sem kizárt, de a meghallgatás is nagy jelentőséggel bír.

Sajtóelőadást tartottak Bécsben az október 23-i budapesti eseményekről

Bécs, 2006. december 13., szerda (MTI) – Magyar résztvevőkkel tartottak kedd este Bécsben sajtóelőadást az október 23-i budapesti rendőri beavatkozásról.

A rendezvényt Eva Maria Barki ausztriai ügyvédnő szervezte Demokrácia versus rendőrállam címmel.

A mintegy 80 résztvevővel megtartott rendezvény szervezője szerint Magyarországon súlyosan megsértették az emberi jogokat brutális rendőri túlkapásokkal, a jogi védelem megtagadásával, pszichikai terrorral. Barki szerint a magyar kormány eltussolja a történteket, a külföldi médiát nem tájékoztatták, az Európai Unió pedig hallgat.

Az ügyvédnő írásban is szétosztott állásfoglalása szerint nem rendzavarók és szélsőjobboldaliak randalíroztak Budapesten, hanem a rendőrség tudatosan olyan személyekkel szemben járt el, akik részben békésen tüntetni akartak, vagy pedig az 56-os forradalom megünneplésére szervezett gyűlésre érkeztek a belvárosba, illetve olyanokkal szemben is, akik nem voltak részvevői ezeknek az eseményeknek.

A Bécs 8. kerületének múzeumában tartott – mintegy 2 és fél órás – rendezvényen több tablón is fényképeken mutatták be a rendőrségi akciókban megsérültek egy részét, a rendőri beavatkozás egyes képeit, s egy videofilmet is levetítettek a rendőrségi bevetésről.

A rendezvényen ifj. Hegedűs Lóránt református lelkész elmondta, hogy gyülekezetét két órán keresztül nem engedte ki a rendőrség az igehirdetés után a templomból, Vértesaljai László jezsuita pap pedig többek között elmesélte, hogy megverték a rendőrök.

A Magyar Nők Érdekszövetsége nevében Ékes Ilona, a Fidesz parlamenti képviselője beszámolt az őrizeteseknél tett látogatásairól, és a rendőrség Szolgálunk és védünk jelmondatára utalva úgy fogalmazott, hogy a rendőrök kiszolgáltak és támadtak. Ugyancsak az érdekszövetség nevében Kormos Valéria, a Magyar Nemzet munkatársa többek között azt állította, hogy a média alig vagy
felületesen tudósított az eseményről
.

A Civil Jogászbizottság nevében Morvai Krisztina büntetőjogász, egyetemi docens többek között arra szólította fel a hallgatóság osztrák részét, hogy választott képviselőin keresztül tudakolja meg: mit tett az osztrák diplomácia, a budapesti osztrák nagykövetség, valamint az osztrák állam azért, hogy elítélje a történteket, hogy ilyesmi a jövőben ne következhessen be.

Gaudi-Nagy Tamás ügyvéd, a Nemzeti Jogvédő Alapítvány képviselője szerint a magyar rendőrség képtelen megfelelni a jogállami normáknak, és nem tudja biztosítani a gyülekezési jogot. Azt valószínűsítette, politikai szinten született az a parancs, hogy a rendőröket azonosító jelvény nélkül, maszkban és sisakban vessék be.

Szöör Anna ügyvéd és pszichológus kijelentette, feladatának tartja megakadályozni, hogy az áldozatokból bűnösöket kreáljanak, és véleménye szerint a magyar rendőrség “szakmaiatlanul” járt el.

Gonda László okleveles mérnök, a tüntetők képviselője kijelentette, hogy a demonstrációkat mindaddig folytatják, amíg Gyurcsány Ferenc miniszterelnök le nem mond.

Balog Zoltán – a Fidesz az október 23-i események vizsgálatáról

Budapest, 2007. január 13., szombat (MTI) – A Fidesz a tavaly október 23-i eseményekkel kapcsolatban semmilyen törvénymódosítást nem támogat, amíg egy független tényfeltáró vizsgálat nem tisztázza a történteket – jelentette ki Balog Zoltán, az Országgyűlés Emberi Jogi Bizottságának fideszes elnöke, aki szombaton Budapesten idézett abból a birtokába került részjelentésből, amelyet a Gönczöl Katalin vezette vizsgálóbizottság készített, és elmondta véleményét a márciusra tervezett tüntetésekről is. Gönczöl Katalin, az MTI-hez eljuttatott nyilatkozatában azt írja: a jelentés még nem készült el, így senkinél sem lehetnek hiteles szövegek. Az igazságügyi tárca államtitkára szerint a jelentés független lesz.

Több rossz tendencia indult el a kormányzati körökben október 23. következményeivel kapcsolatban, például az, hogy csupán a jogszabályokat, így a gyülekezési törvényt kell szigorítani, és akkor hasonló nem fordulhat elő többet – mondta sajtótájékoztatóján a fideszes politikus.

A Fidesz ugyanakkor semmifajta törvénymódosításhoz nem járul hozzá addig, amíg nem lesz valóban tisztességes, független tényfeltáró vizsgálat – hangsúlyozta Balog Zoltán, aki szerint második lépésben meg kell nevezni a felelősöket, és csak ezt
követően kezdődhet egyeztetés a kormánypártok, az ellenzék, az emberijogi szervezetek, az ügyészség és a bíróság bevonásával arról, milyen törvényi garanciákra van szükség ahhoz, hogy ilyesmi ne fordulhasson elő többet.

A politikus néhány mondatot idézett Gönczöl Katalin vezette vizsgálóbizottság birtokába került részjelentéséből, amely szerinte sok korrekt és jó megállapítást tartalmaz, azonban – véleménye szerint helytelenül – végkövetkeztetése az, hogy a rendőrséget technikailag, szervezetileg is erősíteni kell.

Hozzátette: a Vörösmarti Mihály nyugalmazott rendőr dandártábornok által jegyzett részjelentésnek azzal a megállapításával ugyanakkor egyetért, hogy a “a rendőrség egyre inkább a politika játékszerévé válik”.

Balog Zoltán – aki elmondása szerint egy “privát címről” kapta meg a kormányfő által összehívott Gönczöl-bizottság részjelentését – elmondta: a dokumentumban arról is írnak, hogy az október 23-i felvételeken látott kényszerítő eszköz csak hasonlít az úgynevezett viperára, valójában egy hosszított gumibot, amely a csoporterők számára nem rendszeresített eszköz, hanem a civilruhás bűnügyi állomány használja.

Az emberi jogi bizottság fideszes elnöke szintén rossz kormányzati tendenciának nevezte, hogy “kriminalizálnak, csőcseléknek neveznek” mindenkit, aki október 23-án az utcán volt, holott néhány száz randalírozóról volt szó.

Emellett véleménye szerint megbélyegzik azokat, akik napirenden akarják tartani a témát, valamint elkezdődött a társadalom “hiszterizálása” is, mintha fel kéne készíteni a közvéleményt arra, hogy nagy erőszakveszély fenyeget, mintha március 15-én egyesek legalábbis polgárháborúra készülnének.

Gyurcsány Ferenc kormányfő október végén kezdeményezte vizsgálóbizottság felállítását szeptemberi és októberi erőszakos megmozdulások okainak, hátterének és következményeinek feltárására. A bizottság november 6-án alakult meg, feladata, hogy a kormány számára átfogó szakmai értékelést készítsen, ajánlásokat fogalmazzon meg a rendzavarásokkal kapcsolatban.

Gönczöl Katalin, a munkacsoport elnöke január elején arról tájékoztatta a távirati irodát, hogy január 31-re készül el a jelentésük, és az elemzést várhatóan február első napjaiban hozzák nyilvánosságra.

Gönczöl Katalin a sajtótájékoztatón elhangzottakra reagálva szombaton azt közölte az MTI-vel, hogy “a bizottság jelentése még nem készült el, e pillanatban tehát még senkinek a birtokában sem lehetnek hiteles szövegek”.

A bizottság elnöke a távirati irodához eljuttatott nyilatkozatában azt írja: a bizottság jelentését – a kormány határozatának megfelelően – január 31-én terjeszti elő. Jelezte: addig az ügyben nem kíván semmilyen további nyilatkozatot tenni.

Kondorosi Ferenc, az Igazságügyi és Rendészeti Minisztérium államtitkára az MTI-nek úgy fogalmazott: a Gönczöl Katalin által vezetett bizottságnál függetlenebb bizottságot nehezen tud elképzelni. Mint mondta, a bizottság tagjainak döntő többsége kiváló tudós és “egy tudós sem adja el jogállamban a függetlenségét, a
semlegességét sem egy tál lencséért sem egy hivatali pozícióért”.

Hangsúlyozta, lesz független jelentés, ezt Balog Zoltán is megismerheti.

Az MTI érdeklődésére közölte: nem ismeri a képviselő által ismertetett részjelentést.

“Én megvárom, míg ezt a jelentést nekem szabályszerűen átadják, én nem kutakodok ilyen jelentések után, az én postaládámba még nem dobtak be ilyet” – mondta.

Balog Zoltán szombati sajtótájékoztatóján a már most szervezett március 15-i tüntetésekről azt mondta: “Akár egyetértünk ezeknek a politikai céljaival, akár nem, ezek, amennyiben előre bejelentett demonstrációk, akkor törvényesek, és ezeken részt venni mindenkinek állampolgári joga. Tehát ezzel sem azokat nem kellene riogatni, akiknek ilyen szándékai vannak – abszolút törvényes keretek között,
élve demokratikus jogaikkal – sem azokat, akik nem szándékoznak részt venni, de már most elkezdenek félni, hogy majd mi is lesz ebben az országban”.

Kérdésre válaszolva hangsúlyozta: a Fidesznek nincs álláspontja ezekkel a tüntetésekkel kapcsolatban, hiszen akár március 15-én, akár máskor, adott esetben az ország összes pontján lehet több százezres demonstrációkat tartani, ha ezt előzetesen a rendőrségnek bejelentik. “Ez a jogállam” – tette hozzá a politikus, aki szerint a politikai pártok nyilván majd kialakítják a véleményüket az emberek békés megmozdulásairól. Balog Zoltán azt ugyanakkor helytelenítette, hogy elkezdődött egyfajta hangulatkeltés a demonstrációk ellen, holott még nem lehet pontosan tudni, kik, milyen céllal akarnak tüntetéseket szervezni.

Gönczöl-jelentés: felelős az egész politikai osztály, hibázott a kormányfő és az államfő is

Budapest, 2007. február 5., hétfő (MTI) – A tavaly szeptember-októberi tüntetéssorozat kialakulásáért eltérő mértékben ugyan, de felelős az egész politikai osztály, a közszolgálati média, a társadalomtudományokkal foglalkozó értelmiség és a helyzet kezelésénél hibázott a rendőrség, a miniszterelnök, illetve a köztársasági elnök is – állapította meg a Gönczöl Katalin büntetőjogász vezette bizottság.

A tavaly őszi zavargások hátteréről, következményeiről készített jelentés – az MTI értesülései szerint – azt hangsúlyozza, hogy szükséges volt az október 23-án alkalmazott erőszak az utcakövekkel, vas- és fém rudakkal felszerelt támadó tömeg létszáma és ellenséges magatartása miatt, de egyes rendőrök túllépték a jogszerűen alkalmazható erőszak határát.

A bizottság a jogszabályi előírásokkal ellentétesnek tartja, hogy az október 23-án intézkedő rendőrök egy részén nem volt azonosító, és közülük sokan maszkot is viseltek.

A Gönczöl-bizottság a rendőrséggel kapcsolatban többek közt azt javasolja, hogy ilyen akcióban csak erre kiképzett rendőrök vegyenek részt.

Az október 23-i eseményekhez hozzájárulhatott az is, hogy a rendőrség a megemlékezés helyszíneként a bejelentés alapján tudomásul vette az Astoria környékét, amely azonban a városszerte folyó ünnepségek, valamint a több mint 50 külföldi delegáció közlekedése szempontjából is különösen aggályos volt.

A jelentés kitér arra, hogy hibázott a Fidesz-rendezvény műsorvezetője, aki annak ellenére nem tájékoztatta a közeledő erőszakos tüntetőkről az ünnepség résztvevőit, hogy erről időben tájékoztatást kapott a rendőrségtől. Így többen tájékozatlanságból mentek a rendőri oszlatás felé.

A rendelkezésre álló bizonyítékok alapján – írja a jelentés – a békés tüntetésről távozók és az erőszakos tüntetők a szervezett rendbontó csoportok tervei szerint keveredtek össze. A bizottság úgy látja: Magyarországon nem megfelelő a
tömegoszlatás rendszere, mert a felhívásokat és az előzetes figyelmeztetéseket nem mindenki hallotta.

A jelentés szerint a miniszterelnök hibázott, mert alábecsülte az őszödi beszéd nyilvánosságra kerülésének lehetséges következményeit, nem ismerte fel időben a politikai válság kialakulásának lehetőségét és így nem is tudott rá megfelelően reagálni.

A köztársasági elnöknek – a jelentés szerint – a konfliktus megoldására tett kísérletei nem voltak a legszerencsésebbek, mert az erkölcsi válságot hangsúlyozták, hamis képzetet keltettek és nem járultak hozzá az alkotmányos helyzet javításához.

A bizottság úgy véli, hogy a parlamenti ellenzéknek a kormányprogrammal kapcsolatos népszavazási kezdeményezései alkalmasak az alkotmányos rendszer jelentős destabilizálására.

Veszélyesnek tartja a jelentés a jelenlegi választási rendszert abból a szempontból, hogy a győztes párt akár egyedül is kétharmados többséget szerezhet, ezzel tetszése szerint, konszenzuskényszer nélkül alakíthatja a későbbi alkotmányos berendezkedést.

A jelentés a helyzet kialakulását vizsgálva arról ír, hogy a politikai pártok 2006-ig halogatták a nagy ellátórendszerek reformját, miközben az embereknek  folyamatosan egyre több dolgot ígértek.

Az ennek hatására kialakult bizonytalanságot és az aktuális problémák gerjesztette indulatokat a Fidesz vezető csoportjának politikája rendezte össze egységesnek látszó jelenséggé – tartalmazza a jelentés, amely szerint a párt 2002-ben elszenvedett választási veresége óta engesztelhetetlen, támadó politikát folytatott, a 2006-os újabb vereség után pedig egy gyors sikerrel kecsegető kormánybuktató stratégiára váltott. Ezért hihették egy ideig joggal a szélsőjobboldali csoportok, hogy a Fidesz mögöttük is áll.

A rendőrség hibái közé sorolja, hogy a Kossuth téren szeptember 17-én elkezdett tüntetést tévesen minősítette választási gyűlésnek, a kampánycsend alatt tartott rendezvényeket pedig kulturális rendezvényeknek.

Azt is hibának tartja a jelentés, hogy feloszlatás helyett a rendőrség tárgyalásokba kezdett az önjelölt szervezőkkel, ami bátorítás volt az erőszakosan fellépők számára és hozzájárult a további jogellenes térfoglaláshoz, illetve más jogsértésekhez.

Ezek is összefüggésben álltak az október 23-i be nem jelentett, erőszakossá váló demonstrációk kialakulásával – tartalmazza a jelentés.

Az MTV-székház ostroma kapcsán személyes szakmai felelőssége – a dokumentum szerint – a budapesti rendőrfőkapitánynak, illetve az ORFK helyszínen tartózkodó helyettes vezetőjének van. Előbbinek az előzetes tervezés szakmai hibája miatt, utóbbinak azért, mert nem tett meg minden szükséges intézkedést, amikor látta, hogy a budapesti vezetés nem lesz képes a székház megvédésére.

Azt ajánlják a kormánynak, hogy módosítsa a gyülekezési törvényt: térjen vissza az 1989-ben elfogadott törvény eredeti szövegéhez, amely tiltja rendezvények megtartását az Országház környékén, valamint írja elő, hogy egy rendezvény kezdete és befejezése között legfeljebb 24 óra teljen el, a demonstrációt a bejelentést követően 6-8 órával már lehessen elkezdeni.

Gyurcsány Ferenc kormányfő október végén kezdeményezte vizsgálóbizottság felállítását a szeptemberi és októberi erőszakos megmozdulások okainak, hátterének, következményeinek feltárására. A bizottság november 6-án alakult meg, feladata, hogy a kormány számára átfogó szakmai értékelést készítsen és ajánlásokat fogalmazzon meg a rendzavarásokkal kapcsolatban.

A rendőri brutalitást és a miniszterelnök felelősségét hangsúlyozza a Morvai-jelentés

Budapest, 2007. február 22., csütörtök (MTI) – Gyurcsány Ferenc miniszterelnököt nevezi meg elsőrendű felelősnek a 2006 szeptemberi és októberi demonstrációkhoz kapcsolódó rendőri brutalitásért a Civil Jogász Bizottság jelentése – mondta el az MTI-nek Morvai Krisztina, a testület társelnöke csütörtökön, egy nappal azelőtt, hogy nyilvánosságra hozták az őszi eseményeket vizsgáló tanulmányt.

“Gyurcsány Ferenc egyértelműen instruálta a rendőrséget, és ehhez joga is volt. (…) Ebben önmagában nem lett volna probléma, csak nem arra kellett volna instruálni őket, hogy tömeges rendőri brutalitást kövessenek el és önkényes letartóztatásokat, hanem arra, hogy a nemzetközi emberi jogi normákat tartsák be” – hangsúlyozta a bizottság társelnöke.

A jelentés a kormányfőn kívül a felelősök között nevezi meg az igazságügyi és rendészeti minisztert, a kormány tagjait és a kormánypárti politikusokat, akik nem emelték fel szavukat a rendőri akciók ellen. A tanulmány a főpolgármester felelősségére is rámutat – mondta Morvai Krisztina.

A bizottság vezetője rámutatott: a tanulmány kiemelten foglalkozik a tömeges rendőri brutalitással, az önkényes letartóztatásokkal, a jogszabályellenesen börtönbe vetett emberek ügyével. A vizsgálat felhívja a figyelmet arra, hogy a rendőrökről hiányzott az azonosítójel, sokan közülük maszkot viseltek, a
gyorsbilincs használatának módja is jogellenes volt.

A jelentés arra is rámutat, hogy a kormányellenes demonstrálók “démonizálása” zajlott tavaly ősszel, a békés tüntetőket és a Fideszt összemosták a “frontvonalban garázdálkodókkal’ – hangsúlyozta a bizottság vezetője.

A jelentés javaslatot tesz arra, hogy peren kívül kártalanítsák az áldozatokat – fűzte hozzá Morvai Krisztina.

A 120-130 oldalas jelentés összeállításakor hatvan szemtanút és áldozatot hallgattak meg, 150-200 eset írásban jutott el hozzájuk. Emellett elemezték az Országos Rendőr-főkapitányság és a rendészeti minisztérium jelentéseit, kórházi adatokat és hírügynökségi beszámolókat – mondta Morvai Krisztina.

Morvai Krisztina büntetőjogász mellett a bizottság tagjai között van Völgyesi Miklós, volt legfelsőbb bírósági büntetőbíró, Szöőr Anna ügyvéd és pszichológus, Kabódi Csaba, az ELTE Büntető-eljárásjogi tanszékének vezetője, Juhász Imre jogász, Horváth Attila jogtörténész és Gaudi-Nagy Tamás ügyvéd.

A jelentést pénteken egy sajtóértekezleten mutatják majd be, a tanulmány a testület webhelyén is olvasható lesz a www.oktober23bizottsag.hu címen.

Morvai Krisztina 2006. november 26-án jelentette be az őszi eseményeket vizsgáló a bizottság megalakulását.

A miniszterelnök felkérésére hasonló céllal felállított Gönczöl-bizottság február 5-én nyilvánosságra hozott jelentése szerint a tavaly szeptember-októberi tüntetéssorozat kialakulásáért eltérő mértékben ugyan, de felelős az egész politikai osztály, a közszolgálati média, a társadalomtudományokkal foglalkozó értelmiség és a helyzet kezelésénél hibázott a rendőrség a miniszterelnök, illetve a köztársasági elnök is.

A tavaly őszi zavargások hátteréről, következményeiről készített Gönczöl-jelentés azt hangsúlyozza, hogy szükséges volt az október 23-án alkalmazott erőszak az utcakövekkel, vas- és fém rudakkal felszerelt támadó tömeg létszáma és ellenséges magatartása miatt, de egyes rendőrök túllépték a jogszerűen alkalmazható erőszak határát.

Az MTV szeptemberi ostrománál a budapesti rendőrfőkapitány és az ORFK helyszínen tartózkodó helyettes vezetőjének a szakmai felelősségét említette a jelentés.

A Gönczöl-bizottság arra a következtetésre jutott, hogy a miniszterelnök azért hibázott, mert alábecsülte az őszödi beszéd nyilvánosságra kerülésének lehetséges következményeit, nem ismerte fel időben a politikai válság kialakulásának lehetőségét, és így nem is tudott rá megfelelően reagálni.

Morvai-jelentés: Gyurcsány Ferenc a felelős a tavaly őszi eseményekért

Budapest, 2007. február 23., péntek (MTI) – A Morvai-bizottság jelentése szerint Magyarországon tavaly ősszel a rendőrség brutálisan lépett fel, és önkényes letartóztatások történtek, az eseményekért Gyurcsány Ferenc miniszterelnök a felelős. Erről Morvai Krisztina, a Civil Jogász Bizottság elnöke és Völgyesi Miklós, a testület társelnöke beszélt pénteki fővárosi sajtótájékoztatóján. AZ MSZP szerint a jogászcsoport a Fidesz politikai megrendelését hajtotta végre, és tudományos köntösbe kívánta öltöztetni a Fidesz politikai véleményét.

A rendőrség brutális fellépéséről Gyurcsány Ferencnek minden bizonnyal tudomása volt, utasíthatta is a rendőrséget, ám erőszak alkalmazására nem adhatott volna engedélyt – mondta Morvai Krisztina büntetőjogász az őszi budapesti zavargásokról készített bizottsági jelentést ismertetve.

Kiemelte: tavaly szeptemberben és október 23-án tömeges önkényes letartóztatásra és rendőri brutalitásra került sor.

“Nem lehet Magyarország miniszterelnöke olyan ember, akinek vér tapad a kezéhez” – tette hozzá ehhez kapcsolódva.

Völgyesi Miklós hangsúlyozta: a zavargások során a tömegoszlatás jogállamban megengedhetetlen eszközökkel történt, az események fő felelőse Gyurcsány Ferenc miniszterelnök volt.

A bizottság társelnöke ezzel kapcsolatosan azt mondta, hogy a tömegoszlatáshoz politikai döntésre van szükség. Mint mondta, a tömegoszlatás során a rendőrök által használt vipera és a meghosszabbított csövű, sorozatlövésre alkalmas fegyver a törvények szerint nem lett volna alkalmazható.

A sajtótájékoztatón a Civil Jogász Bizottság tagjai különböző szempontok szerint elemezték a tavaly őszi budapesti zavargásokat. Szöőr Anna úgy fogalmazott: a rendőrség fellépése nyomán nagyon sok embernél olyan sérülések keletkeztek, amelyek azt bizonyítják, hogy “a rendőrség szakmaiatlanul járt el”.

Megjegyezte: szeptember 17-én, a balatonőszödi beszéd nyilvánosságra kerülésekor morális pánik tört ki Magyarországon, amit a kormány a szélsőjobboldali veszély emlegetésével próbált ellensúlyozni.

Juhász Imre szerint semmi sem indokolta, hogy október 23-án ne engedjék be a Kossuth térre az ünnepelni vágyó embereket. Hozzátette: a rendőrségben nincs helyük olyan vezetőknek és az állomány olyan tagjainak, akik súlyosan megsértik az emberi jogokat.

Gaudi-Nagy Tamás arról beszélt: napirendre kell tűzni a közkegyelem kérdését, és széleskörű társadalmi vitát kell folytatni róla.

A bizottság valamennyi tagja kritizálta a Gönczöl-bizottság hasonló témában készült jelentését, és többen hangoztatták: semmi garancia nincs arra, hogy március 15-én ne ismétlődjenek meg a tavaly őszi események.

Nyakó István, az MSZP szóvivője az MTI-nek azt mondta: a Morvai-bizottság nem szakmai fórum, hanem politikai segédcsapat volt, tudományos köntösbe kívánta öltöztetni a Fidesz politikai véleményét. Ugyanakkor hozzátette: ha van értelmes szakmai javaslat a jelentésben, akkor azt megfontolják.

A szóvivő úgy vélte, a jogászcsoport egyértelműen a Fidesz politikai megrendelését hajtotta végre, és “azon se lehetne csodálkozni, ha Orbán Viktor, Kövér László vagy éppen Deutsch-Für Tamás jegyzetei szerepelnének a jelentésnek hívott vádiratukon”.

Emlékeztetett rá, hogy Deutsch-Für Tamás, Orbán Viktor kabinetfőnöke október 23-án azzal vádolta meg Gyurcsány Ferencet, hogy az általa irányított rendőrség brutális és megmagyarázhatatlan erőszakot követett el békés emberek ellen.

Nyakó István azt mondta: előre borítékolni lehetett, hogy mindenért Gyurcsány Ferenc és rendőrség lesz a hibás, “a Molotov-koktélt dobáló, barikádépítő árpádsávosok pedig nehéz gyermekkorú áldozatok”.

Kormányszóvivő: politikailag elfogult a Morvai-jelentés

Budapest, 2007. február 23., péntek (MTI) – Politikailag igen elfogult a Morvai Krisztina által vezetett bizottság jelentése – mondta kérdésre válaszolva a kormányszóvivő pénteken. Morvai Krisztina erre reagálva közölte: majd az emberek döntik el, mennyire hiteles a testület jelentése.

Politikailag igen elfogult, vádaskodó anyagról van eddig szó, legalábbis ami (Morvai Krisztina) eddigi sajtónyilatkozataiból kiderül” – fogalmazott Danks Emese.

Emlékeztetett arra: a kormányfő tavaly novemberben kérte fel Gönczöl Katalint, hogy jelentést készítsen a tavaly őszi zavargások hátteréről, következményeiről. Az anyag alapján a kormány felkérte a szaktárcákat, hogy készítsenek intézkedési tervet; ezt a dokumentumot a tervek szerint a jövő héten tárgyalja a kormány –
tette hozzá Danks Emese.

Amennyiben a Morvai-jelentés értékelhető szakmai megállapítást tesz, azt a szakemberek megvizsgálják – fűzte hozzá.

“Mi a kormányt nem tartjuk hitelesnek” – reflektált a kormányszóvivő szavaira Morvai Krisztina, a civil jogász bizottság elnöke a testület pénteki budapesti sajtótájékoztatóján, ahol azt is mondta: majd az emberek döntik el, mennyire hiteles a testület jelentése.

Mindehhez Szöőr Anna, a bizottság tagja hozzátette: csak a civil jogász bizottság és jelentése tekinthető hitelesnek, mert a Gönczöl Katalin vezette testület “a kormány meghosszabbított karja”.

Gyurcsány visszautasította a Morvai-bizottság megállapításait

Budapest, 2007. február 26., hétfő (MTI) – Visszautasította Gyurcsány Ferenc miniszterelnök a Morvai Krisztina által vezetett, az őszi eseményeket vizsgáló jogászbizottság megállapításait hétfőn reggel a Magyar Televízió Nap-kelte című műsorában.

“Mindig ugyanazt mondom a rendőri vezetőknek (…), azt, hogy valamennyi, a törvényekben biztosított eszközzel a leghatározottabban és törvényesen lépjenek fel a közrend megóvása érdekében” – fogalmazott, hozzátéve: ez a miniszterelnök által
egyedül mondható mondat.

Mint mondta, mindig megkérdezi, van-e olyan, amit kormány tehetne, hogy elláthassák a feladataikat.

A kormányfő visszautasította a jogászbizottság pénteken nyilvánosságra hozott jelentését, amely a miniszterelnököt nevezte meg az események fő felelősének.

Gyurcsány Ferenc szerint nem mondható függetlennek az a jelentés, amelynek szerzője nem is titkoltan “erőteljes antiszemita megjegyzéseket tesz”, és akinek az elmúlt hónapokban csak indulattól és haragtól sugárzó megjegyzései voltak a kormánnyal szemben.

Morvai Krisztina egyik korábbi nyilatkozatával kapcsolatban, miszerint a miniszterelnök kezéhez vér tapad, Gyurcsány Ferenc azt mondta: “nincs az a határ, ameddig nem jutna el a magyar jobboldal szolgálatában egyik vagy másik ember“.

Orbán Viktor szerint Magyarországon demokrácia nélküli többpártrendszer van

Budapest, 2007. február 27., kedd (MTI) – Demokrácia nélküli többpártrendszer van Magyarországon – jelentette ki Orbán Viktor a tv2 Tények este című műsorában kedden.

A demokrácia lényege, hogy azok, akik a hatalmat gyakorolják, kötelesek elszámolni, és kötelesek vállalni a felelősséget mindazért, amit tesznek. Ma Magyarországon a kormány nem számolt és nem számol el azzal, amit tesz, és semmiért nem vállal felelősséget” – mondta a Fidesz elnöke.

Azzal kapcsolatban, hogy a Fidesz az elmúlt időszak politikáját úgy építette fel, hogy lehetőséget adjanak a kormánypártoknak Gyurcsány Ferenc leváltására, úgy fogalmazott: “A demokrácia keretein belüli megoldásokat keresünk, még most is, amikor meggyőződésem szerint Magyarországon már nincsen demokrácia. (…) Azt gondolom, hogy nekünk továbbra is a demokratikus eszközöket kell használnunk, és nem merítettük ki ezeknek a lehetőségeit”.

Bár formailag működnek a demokratikus intézmények, de a tartalmilag pontos meghatározás a “demokrácia nélküli többpártrendszer” – mondta.

Közölte, hogy Petrétei József igazságügyi és rendészeti minisztertől nem kér bocsánatot, amiért a rendőrséget azzal vádolta, hogy politikai utasításra cselekedett.

A rendőrök soha nem mertek volna miniszterelnöki bátorítás nélkül cselekedni, “mert törvénytisztelők” – tette hozzá.

A Fidesz elnöke megismételte korábbi kijelentését, miszerint az a véleménye, hogy Magyarországon 2006. október 23-án “a rendőrség politikai nyomásra és utasításra hajtott végre saját polgáraival szemben brutális rendőri akciókat.”

A reformokról szólva reformkerekasztalok létrehozását szorgalmazta a pártelnök. Az egészségügyben, az oktatásban, az adórendszernél és a nyugdíjnál az érintettek bevonásával, a kormány, a szakszervezetek, az egyéb érdekképviseletek, az Akadémia részvételével lenne szükség a reformlépések megtárgyalására – mondta.

A reform ugyanis nem azt jelenti, hogy pénzt vonunk el – tette hozzá. Példának az egészségügyet hozta fel Orbán Viktor, amely Magyarországon a GDP 5-5,5 százalékából, míg a fejlettebb EU-országokban 7-7,5 százalékából gazdálkodik. Amíg a magyar egészségügy a GDP kisebb százalékából gazdálkodik, addig nem
reformálható – hangsúlyozta.

A március 15-i Fidesz-rendezvény helyszínét nem az október 23-i barikádok emlékére tartják az Erzsébet híd pesti hídfőjénél, hanem azért, mert az van a legközelebb a Petőfi-szoborhoz – mondta.

Reklámok
Post a comment or leave a trackback: Trackback URL.

Trackbacks

  • […] Ezt az ebben a blogban foglaltak közül elsősorban az alábbiak miatt gondolom: – Hitelminősítők: A bankszakma adósminősítőiként nem az adós helyzetének fokozatos javulása számít nekünk, amennyiben ez a javulás részben a bankszféra érinthetetlenségének rovására következett be – Néplélek régen és most – Elsődleges a termelés: Demján-Orbán–VOSZ párbeszéd – Érdemi kormánykritika, valójában a hazai termelés potenciálját 22 éve súlyosan alulértékelő, a multikat neoliberálisan felülértékelő gazdasági rendszer akaratlan kritikája: Róna Péter – Gátlástalan politikai vadászat, éppenséggel a saját, jóval komolyabb bűneik következmények nélküliségét jogosnak tartó köröktől – Múltidéző akkori MTI és OS közlemények alapján: Hazugságoktól a tagadásig és elhallgatás… […]

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

w

Kapcsolódás: %s

%d blogger ezt kedveli: