Angol nyelvű tanulmánykötet jelent meg az új alaptörvényről

Budapest, 2012. február 17., péntek (MTI) – Az új magyar alaptörvényről szóló angol nyelvű tanulmánykötetet mutattak be pénteken a Magyar Tudományos Akadémián.

Rétvári Bence, a közigazgatási tárca parlamenti államtitkára a The Basic Law of Hungary – A First Commentary című könyv bemutatóján úgy fogalmazott: a kötet a jogtudománynak az első igazán fontos nemzetközi értelmezése a január elsejével életbe lépett alkotmányról.

A kereszténydemokrata politikus a Nemzeti Közigazgatási Intézet (NKI) rendezésében tartott rendezvényen kiemelte: ha valamit meg kell köszönni a magyarországi értelmiségieknek, tudósoknak, az az, hogy nemzetközi szinten objektív és szakmai képet próbálnak kialakítani a magyar törvényhozásról és jogalkotásról. Ha valamire szükség van nemzetközi szinten, az a pontos információ a magyar törvényekről – hangsúlyozta, hozzátéve: a tények – amelyeket a kötet is rögzít – nagyon kevés helyre jutottak el és “hajmeresztő dolgokat” lehetett a magyar alaptörvényről olvasni Nyugat-Európában, vagy Észak-Amerikában.

Az államtitkár szerint nagyon sok érdeme és előnye van a kötetnek. Kiemelte a kiadvány szakmaiságát, azt, hogy a “jognak asztalától” nem távolodik el.

Rétvári Bence azt mondta: Magyarországon az elmúlt 22 évben minden kormányban megvolt a szándék, hogy elfogadjon egy új alkotmányt, de a végrehajtáshoz nem volt meg a szükséges erő.

Lehet a preambulummal kapcsolatban kinek-kinek ízlésbeli problémája, értékbeli vita is kialakulhat, de abban senki között nem lehet vita, hogy a normatív részek biztosítják a törvények uralmát, a jogállamiságot és a demokráciát Magyarországon – mutatott rá az államtitkár.

Minden garancia szerepel benne, és nem csak az alapvető garanciákat tartalmazza az alaptörvény, hanem nagyon fontos és modern újításokat is – emelte ki. Ezek között említette a több uniós országban bevezetni tervezett adósságféket, amivel – mondta – egy nagyon fontos szuverenitási tényezőt erősítettek meg. Fontos modernitásának nevezte a Költségvetési Tanács jogi környezetének megalkotását, emellett – folytatta – magasabb védelmi szintet biztosít az alaptörvény több társadalmi csoportnak. Első alkalommal védi a jelnyelvet, a határon túli magyarokkal kifejezi a felelősségtudatot, sokkal bővebb eszköztárral jelenik meg a családok támogatása, és kibővültek a környezetvédelmi és zöldjogok – sorolta az államtitkár.

Kis Norbert, az NKI korábbi főigazgatója azt mondta, hogy a kötet bemutatója ünnep a magyar állam- és jogtudomány életében. Felidézte, 18 egyetemi oktató fogott össze, hogy a múlt évben elfogadott alaptörvényből jogtudományi munkát állítson össze. A kötet fél év alatt készült el, és a jogtudomány módszereivel vizsgálja az alkotmányt.

Az NKI honlapján közzétett ismertető szerint a magyar jog- és államtudomány jeles művelőinek összefogásában létrejött új magyar alaptörvényről szóló tanulmánykötet elsődleges célja, hogy a nemzetközi közvélemény a tudomány képviselőinek értelmezésében, pártosságtól mentesen kapjon képet az alaptörvényről.

A tanulmányok az értelmezést segítő, szükség szerinti kritikus kommentárok. A kötet az alaptörvényt bíráló nemzetközi monitoring szervezetek, az Európa Tanács Velencei Bizottsága és az Európai Parlament számára is hasznos adalék és segítség lehet a magyar demokrácia állapotáról szóló vitában – olvasható.

A szerzők jogtudósok, több magyar és külföldi egyetem tanárai, akadémiai kutatók. Az olvasó világos tematika mentén tanulmányozhatja az államelmélet és az alapjogok főbb témáit, a szerzők által kiemelt kérdésekkel és hangsúlyokkal.

A bemutatón részt vett Polt Péter legfőbb ügyész és a kormány több államtitkára.

Reklámok
Post a comment or leave a trackback: Trackback URL.

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Kapcsolódás: %s

%d blogger ezt kedveli: