Orbán Viktor: Mesterházy … kérje meg az Európai Parlamentben dolgozó szocialista képviselőket: "időnként álljanak ki Magyarország nemzeti érdekei mellett".

Orbán: léteznek az alkotmányos garanciák az új nemzetközi elkötelezettséghez

Budapest, 2012. február 13., hétfő (MTI) – Az ország új nemzetközi elkötelezettségére vonatkozó alkotmányos garanciákról, a strukturális reformok szükségességéről, valamint a középosztály megerősítéséről is beszélt viszonválaszában a miniszterelnök hétfőn napirend előtt a parlamentben. Orbán Viktor arra kérte a szocialistákat: európai képviselőik “időnként álljanak ki Magyarország nemzeti érdekei mellett”.

A miniszterelnök végül megköszönte Mesterházy Attila (MSZP) támogató szavait, és azt a segítséget kérte tőle, kérje meg az Európai Parlamentben dolgozó szocialista képviselőket: “időnként álljanak ki Magyarország nemzeti érdekei mellett”. Mint mondta, “az ember úgy érzi, hogy hátba támadják”, amikor egy magyar képviselő úgy fogalmaz: inkább képviselné Luxemburgot. Orbán Viktor szerint ki kellene iktatni azokat a “rossz gesztusokat”, amelyek akadályozzák, hogy a kormány és az ellenzék között nemzetközi kérdésekben együttműködés jöhessen létre. (Korábban a KDNP követelte Göncz Kinga szocialista EP-képviselő visszahívását, mert – hivatkozásuk szerint – a volt külügyminiszter az egyik internetes hírportálon megjelent nyilatkozatában azt mondta, “iszonyú rossz” országunk polgáraként jelen lennie Brüsszelben, “szeretne végre egy nagyon unalmas országot képviselni az EP-ben, amilyen például Luxemburg.”)

 

MSZP: a szocialisták az EP-ben a nemzet érdekeit képviselik

Budapest, 2012. február 14., kedd (MTI) – Az MSZP arcátlan feltételezésnek tartja a kormányfő részéről, hogy az ellenzéki párt európai parlamenti képviselői ne a nemzeti érdekeket képviselnék a testületben.

Orbán Viktor az Országgyűlés hétfői ülésén napirend előtt azzal fordult Mesterházy Attila pártelnök-frakcióvezetőhöz, kérje meg az Európai Parlamentben dolgozó szocialista képviselőket: “időnként álljanak ki Magyarország nemzeti érdekei mellett”.
Az MSZP soha nem tenne olyat, hogy a saját nemzete ellen szítsa az EU-t, míg Orbán Viktor ellenzékben ezt megtette – kommentálta kedden az elhangzottakat az MSZP, amely az MTI-hez eljuttatott közleményében visszautasította a miniszterelnök vádjait. “Az MSZP EP-delegációjának tagjai – ellentétben a Fidesz országgyűlési és európai parlamenti képviselői által az előző kormányok idején tanúsított magatartással – minden olyan kormányzati kezdeményezést támogattak, amely a magyar nemzeti érdeket szolgálta” – írták.

Orbán Viktor 2006-os “nemzetellenes tettére” emlékeztetve közölték, Strasbourgban felszólalva a mostani kormányfő Magyarország uniós támogatásának megtagadására buzdította az EP néppárti frakcióját, “sőt, odáig ment, hogy Kubához, Burmához hasonlította Magyarországot, felbujtotta az EP néppárti képviselőit, hogy hazug állításokkal összemossák Magyarországot a legdurvább diktatúrákkal”.

Felhívják a figyelmet arra: az MSZP együttműködött a magyar uniós elnökség idején a hatos gazdasági csomag, a romastratégia, a Duna Stratégia elfogadásában, felléptek a horvát csatlakozási tárgyalások véglegesítése és Románia és Bulgária schengeni csatlakozása érdekében. Határozottan fellépünk annak érdekében, hogy a következő uniós költségvetésben a Magyarországnak jutó felzárkóztatási, fejlesztési és mezőgazdasági támogatások tekintetében minél több forráshoz jussunk – teszik hozzá.

Rögzítik ugyanakkor: “az Orbán-kormány antidemokratikus belpolitikája, és a magyar állampolgárok érdekeivel ellentétes, elhibázott gazdaságpolitikája ellen viszont valóban minden fórumon tiltakoztunk és tiltakozni fogunk itthon és az EU intézményeinél egyaránt”, ez ugyanis a magyar állampolgárok, a nemzet érdekét szolgálja.

 

Gyürk András levele Mesterházy Attilához a készülő EP-határozat ügyében

Brüsszel, 2012. február 15., szerda (MTI) – Levélben fordult Mesterházy Attila MSZP-elnökhöz Gyürk András, a Fidesz európai parlamenti delegációjának vezetője, és ebben arról tájékoztatta a szocialista politikust, hogy “az Európai Parlament baloldali frakciói a tegnapi nap folyamán benyújtottak egy Magyarországot elítélő határozattervezetet”.

A Fidesz EP-delegációjának Facebook-oldalán (http://www.facebook.com/FideszEU) olvasható levél szerint “az állásfoglalást az MSZP két képviselője, Göncz Kinga és Tabajdi Csaba is aláírta. A határozat Magyarország önrendelkezését súlyosan sértő pontokat tartalmaz, és kilátásba helyezi a Lisszaboni Szerződés hetedik cikkelyének alkalmazását is.”

A levél szerint “a baloldali határozattervezetet annak ellenére benyújtották, hogy Ön pár nappal ezelőtt arról beszélt, a magyar szocialista képviselők a nemzeti érdekeket szem előtt tartva dolgoznak Brüsszelben“, továbbá “a határozat annak ellenére született, hogy az EP szocialista frakcióvezetője múlt héten Budapesten még úgy foglalt állást: a hetedik cikkely Magyarországgal szembeni alkalmazása semmiképpen sem jöhet szóba“.

Gyürk András arra kérte Mesterházy Attilát, “szólítsa fel Göncz Kingát és Tabajdi Csabát, ne támogassák a hetedik cikkelyről rendelkező határozatot”, és “lépjen fel határozottan annak érdekében, hogy a parlament baloldali erői vonják vissza az állásfoglalást”.

“Önök pár nappal ezelőtt azt ígérték, hogy a nemzeti érdekekért fognak dolgozni. Itt az ideje, hogy ezt tettekben is bizonyítsák” – áll a levélben.

 

Tabajdi szerint Gyürk Mesterházyhoz írt levele pontatlanságokat és csúsztatásokat tartalmaz

Brüsszel, 2012. február 15., szerda (MTI) – Az MSZP európai parlamenti delegációját vezető Tabajdi Csaba szerint pontatlanságok és csúsztatások is voltak abban a levélben, amelyet Gyürk András, a Fidesz EP-delegációvezetője szerdán írt Mesterházy Attila MSZP-elnöknek az EP csütörtöki plenáris ülésén a magyarországi politikai fejleményekre vonatkozóan megszavazandó határozattal kapcsolatban.

Az MTI-hez is eljuttatott válaszlevélben – amelyet Tabajdi Mesterházy megbízásából küldött Gyürknek – a szocialista képviselő egyebek között leszögezte: “a Szocialisták és Demokraták Képviselőcsoportja, a Liberálisok és Demokraták Képviselőcsoportja, a Zöldek/Európai Szabad Szövetség Képviselőcsoportja, valamint az Északi Baloldal/Egyesült Baloldal Képviselőcsoportja által benyújtott állásfoglalási indítvány semmilyen módon nem ítéli el Magyarországot”. “Az igaz, hogy ezek mindegyike bírálatot fogalmaz meg az Orbán-kormány politikájával szemben az európai alapvető jogok és értékek talaján állva. Az Orbán-kormány azonban nem egyenlő Magyarországgal” – fogalmazott Tabajdi Csaba.

Magyarországnak és a közös európai gondolatnak nem egy európai parlamenti állásfoglalás elfogadása árt, hanem az Ön kormányának, alapvető demokratikus értékeket sértő politikája. Az Európai Parlament a magyar állampolgárok jogainak védelmében lép fel. Magyarország, a magyar állampolgárok érdeke az, hogy hazánkban álljon helyre a jogállamiság, a demokratikus jogok védelme, az igazságszolgáltatás függetlensége és a médiaszabadság” – áll a levélben, amely hozzáteszi: “Európában a nemzeti érdekekért, Magyarországon az európai értékekért”: az MSZP európai parlamenti képviselői 2004 óta ennek szellemében tevékenykednek”.

Gyürk András egyebek között azt kifogásolta, hogy “a Magyarország önrendelkezését súlyosan sértő” határozattervezetet az MSZP két képviselője, Göncz Kinga és Tabajdi Csaba is aláírta. Kérte: a képviselők “tettekben is bizonyítsák”, hogy a nemzeti érdekekért dolgoznak.

Post a comment or leave a trackback: Trackback URL.

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

%d blogger ezt kedveli: